Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 06. 2017.

Ko vam čuva ljubimca dok ste na odmoru

Sezona godišnjih odmora je uveliko krenula i svi se spremamo za letovanje koje smo iščekivali cele godine. Vlasnici ljubimaca svake godine razmišljaju da li da odmor provedu sa svojim ljubimcem ili da ga ostave kod kuće. Zanima nas šta ćete vi uraditi? Da li ćete zamoliti prijatelje i rođake da vam ga pričuvaju, da li ćete mu platiti pansion ili hotel za pse ili ćete ga povesti sa sobom?

Ko vam čuva ljubimca dok ste na odmoru

foto: b92.net

Kako u svetu, pa i u našoj zemlji, postoji surov trend izbacivanja kućnih ljubimaca u sezoni godišnjih odmora, mnoge organizacije za zaštitu životinja apeluju na vlasnike ljubimaca da to ne čine, nudeći im alternativna rešenja. Na primer, region je prošle nedelje zadivio gradonačelnik Zagreba koji je svojim sugrađanima poručio da ako nemaju gde da ostave psa tokom odmora, da ga slobodno dovedu na njegovu adresu i da će ga on pričuvati. 

Šta vam je činiti? 

Kako bi stres od odvajanja bio što manji, ostavite ljubimca kod prijatelja ili rođaka kome bezuslovno verujete ili se odlučite se za neki od proverenih pansiona za privremeni smeštaj životinja. 

Opcija ostavljanja ljubimca na čuvanje osobi od poverenja je svakako najbolja varijanta. Izaberite nekoga ko je ranije imao iskustva u čuvanju životinja, jer ćete na taj način izbeći detaljno davanje instrukcija o ishrani i navikama vašeg ljubimca. Naravno, moći ćete da se opustite jer ćete biti uvereni da je vaš mezimac u dobrim i sigurnim rukama. Poželjno je da to bude osoba koja je inače u čestom kontaktu sa vašim ljubimcem. Osvrnite se i dobro razmislite ko je osoba na koju ćete se osloniti i koja će pružiti bar upola pažnje vašem prijatelju, kao što vi to svakodnevno činite. 

Ako ste prinuđeni da svog psa ili mačku ostavite u pansionu, onda se bar uverite da pansion zadovoljava sve neophodne sanitarne, zdravstvene, higijenske i sigurnosne zahteve. Vlasnici kojima je ovo jedina varijanta privremenog čuvanja ljubimca prvobitno bi trebalo da obiđu pansion kako bi se sami uverili da smeštaj ispunjava potrebne uslove, ali i da je osoblje stručno i iskusno. Veoma je važno posetiti nekoliko pansiona, a onda izabrati najpogodniji. U Beogradu ih ima nekoliko, međutim većina njih nije registrovana. Ipak, najbolji savet i preporuku daće vam neko ko je već ranije ostavljao ljubimca u određenom pansionu. 

Pri obilasku pansiona obratite pažnju na sledeće stavke: 

-Adekvatan prostor za fizičke aktivnosti i odmor svih životinja.
-Prostorije moraju biti provetrene, dobro osvetljene i da imaju odgovarajući sistem klimatizacije.
-Sigurnost je jako važna i šanse da ljubimac pobegne moraju biti ravne nuli.
-Uvek sveža hrana i voda.
-Čistoća mora biti na visokom nivou. Dakle, bez mrlja od hrane, dlaka, neprijatnih mirisa, prljavih prostirki…
-Uverite se da su životinje koje već borave u pansionu potpuno zdrave, ne boluju od zaraznih bolesti i nemaju parazite. Raspitajte se na koji način se kontroliše prisustvo buva, krpelja i drugih parazita u objektu. 

Odluku o tome ko će brinuti o vašem prijatelju dok ste odsutni nije laka, ni jednostavna. Zato je morate doneti pažljivo i sa mnogo argumenata za i protiv. Ove godine je možda kasno, ali već sledeće razmotrite i opciju letovanja sa svojim ljubimcem. Oni koji su probali kažu da su se fenomenalno proveli!

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage