Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 08. 2017.

Psi i mačke mogu patiti od Alchajmerove bolesti

U svetu danas od Alchajmerove bolesti boluje oko 40 miliona ljudi, ali malo nas zna da i psi i mačke takođe mogu patiti od sličnih stanja...

Psi i mačke mogu patiti od Alchajmerove bolesti

foto: b92.net

Kognitivna disfunkcija je stanje koje se ponekad javlja kod starijih životinja. Naime, tada ljubimac postaje dezorijentisan čak i u poznatom okruženju. Takođe, dolazi i do poremećaja sna, pa te životinje više sapvaju danju nego noću, gube interesovanje za interakciju sa ljudima, a čak i obavljaju nužde u kući. 

Alchajmerova bolest kod ljudi i kognitivna disfunkija kod životinja su prilično slične. U oba slučaja su primetne promene u ponašanju, kao i promene na mozgu. Naime, psi se često koriste kao modeli za proučavanje ove bolesti kod ljudi. 

Kada vaš ljubimac oboli od ove bolesti, postoji nekoliko stvari uz pomoć kojih možete pomoći životinji da ublaži simptome. 

Ishrana obogaćena antioksidansima veoma je važna za životinje obolele od kognitivne disfunkcije. Sadrži vitamine C i E, masne i lipoinske kiseline, kao i voće i povrće bogato antioksidansima (šargarepa, bundeva, spanać). 

Takođe, kada je životinja stara i počne da ispoljava simptome, uz navedenu ishranu, provodite više vremena sa ljubimcem. Redovno se igrajte i šetajte zajedno. Igre u vidu slagalica mogu biti dobar način mentalne vežbe. Stavite omiljenu poslasticu ljubimca u igračku, ili je sakrijte kako bi ljubimac pokušao da je nađe. 

I zapamtite, kada nastane problem, bilo da je kognitivna disfunkcija ili drugo zdravstvene stanje, rana intervencija je uvek bolje rešenje i obezbeđuje uspešniji ishod.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage