Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Fenomenalna ponuda i provod u zlatiborskom selu Mačkat

15. 01. 2012.  - Autor: Zvezdana Gligorijević

Od zlata pršuta

Super cene: Miriše suvo meso na sve strane, posetioci se oblizuju, trgovci trljaju ruke - al' ne od vajde već od zime.

s

Ponos Milija Brković sa unukom

Na dvanaestoj Pršutijadi u selu Mačkat trgovci ovih dana trljaju ruke - al' od zime.
Ponuda je zaista fenomenalna, posetilaca ima, ali ukoliko se sutra, poslednjeg dana Pršutijade, kupci ne „otvore", proizvođači će imati slabu vajdu.

Cene "nadimljene"


To ni ne treba da čudi jer su goveđa i svinjska pršuta po 1.500 dinara za kilogram, slanina je 800, kobasica i čvarci po 700 dinara, a ovčja stelja od 1.000 do 1.200 dinara. Doduše, sve je to zdravo i kvalitetno meso, samo što je daleko od džepa prosečnog kupca.
Dobra je ponuda i za one koji ne mare za suvo meso. Kilo prasećeg pečenja je 1.000 dinara, jagnjetina je 1.400 dinara, a porcija kupusa košta 300 dinara.
s

Plakete Pobednici podeljeni po kategorijama

Ako ništa drugo, onda je bar provod dobar. Dok se mirisi suvog mesa šire na sve strane, više stotina posetilaca igra i peva. Trubači i razne pevačke grupe daju štimung, pa se oplete i koje kolo. Najveselije je bilo za štandom Radomira Šopalovića iz Mačkata, čije su goveđa pršuta i slanina proglašene za najbolje u svojoj klasi. Veselo je bilo i kod Milije Brkovića iz Kačera jer su njegove svinjska i ovčja pršuta najbolje u svojoj kategoriji. Petar Šopalović iz Mačkata je poneo titulu najboljeg za kobasicu.
- U pobedi su odlučivale samo nijanse. Goveđu pršutu pravim od svoje stoke u tovu. Inače, proizvodnja suhomesnatih proizvoda je tradicija u mojoj porodici. Prvo je pravio deda, pa moj otac, sada moja deca i ja - rekao je Radomir Šopalović.
Odmah preko puta slika se deda Milija. Ovo mu je deveta pobeda na Pršutijadi. Preko ramena prebacio „mega" pršutu, a pored nje stoji još jedna, ista tolika, i objašnjava kako su nastale.
s


- Ove pršute su teške 20 i 21 kg. Nastale su od svinja koje su imale po 400 kila - s ponosom će starina Milija, u čijoj je porodici proizvodnja pršute tradicija.

A lepo se i pojede

Veliku pažnju privlači i štand „Zlatiborca". Ispred drvene kućice sa dvorištem sedi deda Milomir Stojanović, otac vlasnika ove firme. Secka pršutu i naslađuje se. U posetu mu dođe Aleks Bermet, proizvođač vina iz Sremskog Karlovca, da nazdrave. Poželeše jedan drugom sve najbolje, očitaše zdravicu, pa onda zalogaj zališe domaćom ljutom rakijom.
- Kod nas u Sremu kažu: kljukam gusku, a onda guska crkne jer je nisu pojili. Zato sam i ja ovde već svih 12 godina. Ljudi mnogo jedu, pa je red da to zaliju dobrim vinom. Prošle godine sam ovde prodao 600 litara vina. Pratim sve sajmove i razne manifestacije, ali Pršutijada je broj jedan - kaže Aleks i suče brke.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage