Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Opustele štale biologa Predraga Petrovića iz sela Paštrić

10. 12. 2011.  - Autor: Slađana Stevanović, Valjevo

Potonula Nojeva barka

Rasprodaja - Pokušaj da se na jednom mestu saberu i sačuvaju ugrožene vrste životinja nije uspeo, prodata i poslednja buša

1
Uspomene ... Predragu Petroviću ostale samo fotografije

I poslednja od četrdesetak buša, autohtone rase govečeta, napustila je štalu poznatog biologa Predraga Pece Petrovića iz sela Paštrić, nadomak valjevske Mionice. Zbog besparice i nemogućnosti da ih hrani, ovaj uzorni srpski domaćin prodao je krave, koje su mahom završile na Goliji.

Time je, ujedno, propao i projekat maljenske Nojeve barke, za koji je Petrović svojevremeno dobio i izuzetno vrednu međunarodnu nagradu u portugalskom Pertu. Želja mu je bila, kako sam kaže, da sakupi stare i retke vrste domaćih životinja, da ih sačuva kao svojevrsni srpski genetski resurs i omogući da sutra, u slučaju neke planetarne epidemije koja bi ugrozila sve poznate vrste krava, čovečanstvu ostavi i one koje su daleko otpornije na zarazne i parazitske bolesti. Osim buša, Petrović je gajio i druge ugrožene vrste, ali i stara semena voća i povrća, odavno zaboravljena i zaturena tokom minulih vremena.

Država je isprva nešto i pomagala, ali u poslednje tri godine nije izdvojila ni dinara. Petrovićev kućni budžet se prilično istanjio, krave su počele da gladuju, pa je rastanak bio neminovan.

2
Nema ih više ... Podolski volovi

- Tokom poslednjih pet godina u ovaj projekat sam uložio celokupnu novčanu nagradu koja se dodeljuje za zaštitu tradicionalnih lokalnih vrednosti, a koju sam 2005. godine dobio u Portugalu za projekat „Mišićevo selo" - priča Petrović. - Obavestio sam o tome Ministarstvo poljoprivrede, objašnjavajući da je reč o projektu koji ima nacionalni i strateški značaj jer čuvanje genetskih resursa starih rasa predstavlja posao kao i čuvanje fresaka, ikona ili slika starih majstora. To je za jednu državu od nemerljivog naučnog i kulturološkog značaja.

A
Zdrava i otporna

Buša je kratkorogo goveče, poznato i kao ilirsko, koje se još može naći u brdskim krajevima Balkana. Krava dostiže do 250, a bik 300 kilograma, prosečna visina grebena odraslih mužjaka iznosi 110 centimetara, a ženki 100 centimetara. Goveče je otporno na zarazne i parazitske bolesti, a zimu može da provede napolju. Porast i razvitak završava sa tri do pet godina, a za priplod se može koristiti i do 12 godina.

 

Prve dve godine država je davala 25.000 dinara po grlu, što je bilo dovoljno za godišnju ishranu i brigu o govečetu. Međutim, 2008. godine država je obustavila ove subvencije, pa u odabranoj grupi buša nije bilo Petrovićevih, iako je njegov zapat bio najveći u zapadnoj Srbiji.

- Uzalud je bilo i to što su do Paštrića stizali čak i novinari jedne japanske televizije sa ciljem da naprave reportažu o genetskom projektu jednog srpskog seljaka - priča ovaj uzorni domaćin. - Iako bez pomoći države, nisam odustao od gajenja buša ni kao biolog ni kao srpski domaćin. Nažalost, više se nije moglo, naposletku sam morao da ih rasprodam. Mahom su završili na Goliji, jedno grlo sam poklonio rezervatu prirode u Zasavici, dok sam tri grla prodao jednoj Nemici koja se u Vladimircima bavi proizvodnjom organske hrane.

Poznati biolog je planirao da, uz bušu, u Paštriću napravi rezervat za spas domaćih sorti i rasa gde bi turisti mogli vide i probaju tradicionalni srpski način življenja.

4
Promenile stanište ... Buše kojih skoro da i nema više u Srbiji
- Projekat je trebalo da doprinese i rekonstrukciji čuvenog kolubarskog govečeta ukrštanjem buše i podolca - priča ovaj domaćin iz Paštrića. - Buša je zaista specifična, otporna prema svim bolestima, daje mleko sa visokim procentom masnoće od čak 5,3 odsto, ima zdravo meso i potpuno je prilagođena ovom podneblju. Nijednom za sve ove godine u štalu nisam ušao kada se neka telila da pomognem, sve je išlo prirodnim tokom, kako i treba da bude, a danas kod ovih novih, komercijalnih i hibridnih rasa teljenju prisustvuje čitav tim veterinara. 

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati