Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 04. 2017.

Da li postoji deveta planeta u Sunčevom sistemu?

Otkako je Pluton "degradiran" i više se ne smatra planetom nego patuljastom planetom, mnogi astronomi, ali i ljubitelji astronomije nadaju se da će se o našem Sunčevom sistemu ponovo govoriti kao o sistemu sa devet planeta.

Da li postoji deveta planeta u Sunčevom sistemu?

foto: blic.rs

U poslednje vreme se sve više govori o postojanju velike devete planete.

Prema nekim teorijama moguće je da se daleko iza Neptuna nalazi ogromna planeta koja na velikoj udaljenosti od Sunca orbitira i da ona utiče na patuljaste planete poput Plutona.

Postojanje takvog objekta bi moglo da predstavlja uzrok "kolebanja", koje čini da se planete kreću pod različitim uglom u odnosu na Sunce.

- S obzirom na to da je deveta planeta toliko velika, a njena orbita nagnuta u odnosu na ostale planete, Sunčev sistem jednostavno mora lagano da se krivi van orbite - izjavila je Elizabet Bejli, autorka istraživanja sa Kalifornijskog tehnološkog instituta.

Pretpostavlja se da je deveta planeta deset puta veća od Zemlje i da obilazi oko Sunca na udaljenosti 20 puta većoj od Neptunove i sa još ekstremnijim nagibnim uglom, koji se razlikuje za 30 stepeni u odnosu na ostale planete.

Ovi faktori mogli bi da objasne nagib Sunčevog sistema, jer ekstremna orbita devete planete uzrokuje "multimilijardu godišnje kolebanje sistema“.

- Matematički rečeno, s obzirom na pretpostavljenu veličinu i udaljenost devete planete, nagib od šest stepeni se savršeno uklapa - izjavio je u saopštenju Majk Braun, profesor Planetarne astronomije na Institutu koji je učestvovao u istraživanju objavljenom prošle godine.

 

Foto: NASA Goddard / youtube

Međutim, postoji i alternativna teorija koja ne podrazumeva postojanje "neuhvatljive" devete planete.

Nova teorija predlaže da se objekti ili mase udaljavaju, poput dima u zatvorenom prostoru u procesu difuzije.

Difuzija predstavlja spontani transport materije ili energije pod uticajem odgovarajućeg gradijenta iz zone više u zonu niže energije ili koncentracije.

Koristeći difuziju kao objašnjenje astronomi predlažu da orbite od 20.000 godina tih malih ledenih svetova mogu doći u kontakt sa Neptunovom orbitom u više slučajeva i na taj način dolazi do njihove poremećenosti.

Ukoliko se dokaže da difuzija objašnjava ta naizgled nasumična kolebanja, onda nema razloga da postoji deveta planeta.

Pluton je smatran za devetu planetu u Sunčevom sistemu, sve do 24. avgusta 2006. Nalazi se u Kojperovom pojasu zajedno sa još nekim patuljastim planetama i asteroidima.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage