Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 03. 2017.

Naučnici kažu: SLOBODNO jedite hranu s poda

Koliko vam se samo puta desilo da ispustite parče keksa, sendvič ili neku drugu hranu na pod i za nekoliko sekundi je podignete, malo dunete da ode prašina i prljavština i nastavite da jedete. Uvreženo pravilo od pet sekundi je sada i naučno dokazano.

Naučnici kažu: SLOBODNO jedite hranu s poda

foto: blic.rs

Ako nešto od hrane ispustite na pod i u roku od pet sekundi uspete da podignete, naučnici kažu da onda ta hrana nije toliko rizična.

- Ako pojedete hranu koja je nekoliko trenutaka bila na podu nikada nije preveliki rizik. Hranu prekrivenu prljavštinom svakako ne treba jesti, ali ako ona nije na oko "zaprljana", mala je verovarnoća da je za nekoliko sekundi uspela da pokupi neke bakterije sa poda koja su štetne - naveo je nemački ekspert Antoni Hiltona sa Aston Univerziteta.

Foto: Science Channel / youtube

To ne znači da se bakterije sa poda ne mogu preneti na hranu.

- Naše istraživanje je pokazalo da vrsta hrane, tip poda (parket, beton, pločice, tepih itd), kao i dužina vremena provedena na podu, utiču na to koliko bakterija može da se prenese na hranu - istakao je profesor.

Tepisi su najrizičnija podloga kada je u pitanju prenos bakterija, a ni pločice i laminat ne zaostaju.

Profesor Hilton je pokazao ovo istraživanje i na Sajmu nauke, tehnologije i inženjeringa u Birmingemu.

Otkriće je došlo nakon istraživanja iz 2014. godine, kada su ispitivali koliko stafilokoka i ešerihija koli bakterija mogu da pokupe tost, testenina, keks i lepljivi sltkiši (poput bomboma i lizalica) kad se nađu na podu u vremenskom periodu između 3 i 30 sekundi, piše Mirror.

 

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage