Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

SUPERČVRSTO AGREGATNO STANJE: Dva tima naučnika otkrila novi oblik materije

Fizičari sa instituta ETH u Cirihu i Masačusetskog tehnološkog instituta dokazali su postojanje još jednog stanja materije

SUPERČVRSTO AGREGATNO STANJE: Dva tima naučnika otkrila novi oblik materije

U školama su nas učili da postoje četiri osnovna agregatna stanja: plazma, čvrsto, tečno i gasovito stanje. Ono što se često zaboravlja jeste činjenica da ima još stanja i da priroda nudi širi spektar nego što imamo priliku da vidimo u svakodnevnom životu.

Kada se pritisak i temperatura podignu do krajnjih granica, materija poprima neverovatne mogućnosti. Fizičari sa instituta ETH u Cirihu i Masačusetskog tehnološkog instituta dokazali su postojanje još jednog stanja materije.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Novo superčvrsto stanje kombinuje regularnu strukturu čvrstog stanja bez viskoznosti superfluida. Ovo stanje, kako navode izveštaji sa dva univerziteta, opisano je kao prvo superčvrsto stanje sa ultrahladnim kvantnim gasom.
 

Astrofizičarka Tijana Prodanović za NEWSWEEK: Najbolje je što je novootkriveni sistem planeta u našem "komšiluku" https://goo.gl/JYeBmN 


"Paradoksalno je imati materijal koji kombinuje krajnje tečno i čvrsto stanje", kaže profesor Volfgang Keterli, glavni autor i vođa istraživanja u Masačusetsu. "Da je vaša kafa u superfluidnom stanju i da je tada promešate, nikada ne bi prestala da se vrti", ilustrovao je on pojam superfluida.

Masačusetski tim je za polazašite svog istraživanja uzeo Boze-Ajnštajnov kondenzat u čijem je otkriću učestvovao i Keterle i za to osvojio Nobelovu nagradu 2001. godine. Ovaj kondenzat nastaje na izrazito niskim temperaturama, na milijarditom deliću jednog stepena ispod apsolutne nule (-273,15 stepeni na Celzijusovoj skali) u ultravisokom vakumu. 

Ilustracija: Tečnost; Autor: Pixabay

Foto: Ilustracija: Tečnost; Autor: PixabayNaučnici su na kondenzatu primenili dva lasera da bi mogli da kontrolišu svoje pokrete i stvore kristalnu strukturu dok je kvantumni gas nastavio da pokazaju superfluidnost. Ovo stanje se naziva "stanje pruge" kada gustina superčvrstog stanja nije konstantna već se menja i širi poput talasa.

"Recept za dobijanje superčvrstog stanja je jednostavan", kaže Jun-Ru li, jedan od autora. "Ali je pravi izazov precizno povezati sve laserske zrake i sve uravnotežiti da bi se "stanje pruge" održalo."

Naučnici iz Ciriha takođe su koristili Boze-Ajnštajnov kondenzat da dobiju superčvrsto stanje, ali umesto dva lasera, oni su koristili samo jedan i poseban uređaj sa dve komore gde je svetlo lasera moglo da stvori rezonancu koja je atome kondenzata hvatala i oblikovala.

Ilustracija: Albert Ajnštajn; Autor: Pixabay

Foto: Ilustracija: Albert Ajnštajn; Autor: PixabayNaučnici već decenijama pokušavaju da stvore superčvrsto stanje. Britanski fizičar Dejvid Taules tvrdio je 1969. godine da superfluid može da se pretvori u superčvrsto stanje i mnogi su bezuspešno pokušali da do njega dođu koristeći atome helijuma. 

Ciriški naučnici su umesto helijuma probali Boze-Ajnšatjnov kondenzat i dokazali Taulesovu tvrdnju.

Praktična upotreba ovog čudnog stanja ne postoji, ali naučnici smatraju da bi ono moglo da nam olakša razumevanje provodnosti i superfluida.


Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage