Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 03. 2017.

Pronađena lobanja stara 400.000 godina otkriva neprocenjiva saznanja o EVOLUCIJI

Duboko u pećini u Portugalu, fosil ljudske lobanje je ležao zakopan 400.000 godina, okružen kamenim oruđem za rad i ostacima životinja. Tim arheologa je uspeo da je nađe i nakon istraživanja otkrio nove činjenice u vezi sa evolucijom čoveka.

Pronađena lobanja stara 400.000 godina otkriva neprocenjiva saznanja o EVOLUCIJI

foto: blic.rs

Lobanja pronađena u pećini pripada neandertalcu, najbližem izumrlom rođaku modernog čoveka.

Istraživači navode da je ovo najstariji ljudski fosil ikada pornađen u Portugalu i da ima neke sličnosti sa onima pronađenim u Španiji, Francuskoj i Italiji, a datiraju iz istog perioda, pleistocena, piše Mashable.

Foto: eurekalert.org Rolf Quam / Arhiva

Lobanja je takođe i jedna od najstarijih ljudskih fosila u Evropi, navodi se u studiji koja je objavljena u ponedeljak.

- Pronađena lobanja ukazuje na anatomske različitosti među ljudskim fosilima iz tog perioda, što pokazuje da su različite populacije imale i različite karakteristike - naveo je Ralf Kvam, jedna od autora studije i antropolog sa Univerziteta u Njujorku.

U istraživačkom centru u Madridu je skenirana novopronađena lobanja, a radi se i na virtuelnoj rekonstrukciji. Biće izložena u Narodnom muzeju za arheologiju u Lisabonu u oktobru.

 

Foto: eurekalert.org Rolf Quam / Arhiva

Iako je ovaj fosil redak i dalje je relativno mlad u paleontološkom svetu. Dva fosila čeljusti su pronađena nedavno u Etiopiji i zbog tog pronalaska se pretpostavlja da je ljudski rod stigao u istočnu Afriku pre 2,8 miliona godina.

Ostaci Lusi, najpoznatijeg i najstarijeg ljudskog pretka, ukazuje da je lutala današnjom Etiopijom pre 3,2 miliona godina.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage