Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

PLUTON SE VRAĆA MEĐU PLANETE... Ako se promeni definicija nebeskih tela!

Ako Nasini naučnici proguraju novo objašnjenje, deveto nebesko telo postaće opet planeta – kao i još 110 objekata u solarnom sistemu

PLUTON SE VRAĆA MEĐU PLANETE... Ako se promeni definicija nebeskih tela!

Zagovornici ideje da Pluton ponovo treba da bude planeta pripremaju se da ispale još jedan plotun u desetogodišnjoj debati o statusu ovog nebeskog tela. 

Naučnici zaslužni za Nasinu sondu Novi horizonti, koja je jula 2015. prva u istoriji preletela Pluton, zvanično će predložiti novu definiciju pojma planeta na 48. Lunarnoj i planetarnoj naučnoj konferenciji koja će biti održana od 20. do 24. marta u Teksasu. 
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Pluton je do 2006. smatran devetom planetom Sunčevog sistema, ali mu je status promenjen i sada spada u novu klasu – patuljaste planete. 
 

 I  PREDSTAVILE SVOJ SUPER SATELIT: Pogledajte Zemlju u najvećoj rezoluciji do sada (FOTO)https://goo.gl/vB9U8d 


Te godine je Međunarodna astronomska unija (IAU) donela definiciju prema kojoj je planeta telo koje se nalazi u orbiti oko sunca, ali nije mesec nekog drugog objekta, dovoljno je veliko da svojom gravitacijom nadvlada dejstvo sila krutog tela, kao i da je "rasčistilo okolinu" od većine drugih objekata. 

Pluton nije ispunjavao poslednji kriterijum, jer je njegovo susedstvo – široki Kajperov pojas koji se proteže od Neptunove orbite – pun malih, ledenih objekata. Pluton je tako ostao bez zvanja planete koje je nosio otkako je otkriven 1930. godine. 

Mnogi naučnici i laici od tada se bune protiv ove definicije i "degradacije" Plutona u patuljastu planetu. Istraživači koje predvodi K.D. Renjon sa Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru predstaviće sledećeg meseca dokument u kome se izjašnjavaju protiv pomenute definicije IAU. 

Pixabay, Ilustracija: Sunčev sistem

Foto: Pixabay, Ilustracija: Sunčev sistemKao alternativu, naučnici će predložiti "geofizičku definiciju", zasnovanu isključivo na osnovnim karakterijstikama tela, a ne na njegovoj interakciji sa okolinom. 

Pluton bi zahvaljujući svojim karakteristikama dobio status planete, ali bi i na mnoge druge objekte po prvi put gledano kao na planete – uključujući Zemljin mesec (i svaki drugi mesec dovoljno veliki da bude sferoidan, kao što je Jupiterov satelit Evropa). Zaista, broj zvanično priznatih planeta tako bi skočio sa osam na 110, priznali su istraživači. 

"Ovakva definicija pokazala bi široj javnosti i kreatorima politike mnoge fascinantne svetove u našem solarnom sistemu koji su neistraženi, a vredni istraživanja, uz odgovarajući budžet", objašnjava se u predlogu. 

Reuters, Pluton

Foto: Reuters, PlutonMeđu onima koji se ne slažu sa novom formulacijom je Majk Braun, astronom sa Kalifornijskog tehnološkog instituta u Pasadeni, koji je sa svojim timom otkrio da Pluton nije jedini veliki objekat u Kajperovom pojasu i time naveo IAU da pre desetak godina promeni definiciju. 

Čovek koji na Tviteru koristi nadimak "@plutokiller" (ubica Plutona) nije zainteresovan za "te glupe priče o Plutonu". 

"Po tom predlogu, i Mesec bi postao planeta. To je prevaziđeno pre otprilike 500 godina. U redu, 'Učinite Mesec ponovo velikim'", napisao je Braun na Tviteru. 

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage