Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 01. 2017.

Naučnici blizu da ponovo ožive drevnu vrstu stoke

Naučnici okupljeni oko "Taurus projekta" tvrde da su blizu da ponovo ožive tur, drevnu vrstu divljih goveda, poznatih i kao super krave. Istu vrstu, koja je nekada harala Evropom, pokušali su da ožive i nacisti tridesetih godina prošlog veka.

Naučnici blizu da ponovo ožive drevnu vrstu stoke

foto: blic.rs

Životinja koja je nekada naseljavala veći deo evropskog kontinenta, izumrla početkom 17. veka.

Superiorno govedo Tur bilo je većih dimenzija nego današnja domaća goveda. Dužina tela odraslog mužjaka je dostizala i do 2,8 metra, dok je visina leđa varirala između 160 i 180 cm.

Naučnici, koji veruju da je upravo ova vrsta ključna za opstanak eko sistema na kontinentu, uzgajaju četvrtu generaciju vrste slične vrste krava u okviru "Taurus projekta".

Ovaj projkat okuplja ekologe, genetičare, istoričare i stočare, a cilj im je da ponovo stvore tur, ali bez genetskog inženjeringa, već samo selektivnim parenjem. U te svrhe, naučnici su identifikovali rase stoke koje dele karakteristike sa turom - imaju visok rast, duge noge, tanko i atletski građeno telo i rogove koji se savijaju napred. Uzgajanje stoke pod ovim projektom počelo je 2008. godine.

- Vidimo napredak ne samo u izgledu i ponašanju, već i u pripitomljavanju - kaže osnivač "Taurusa", ekolog Roland Godiere.

U saradnji sa grupom "Rewilding Europe" vrste ove krave već su puštene u Španiju Portugal, Hrvatsku, Česku i Rumuniju gde su na staništima na kojima žive morale da se suoče sa predatorima kao što su vukovi.

Godijer veruje da će sedma generacija ove vrste (koja se očekuje oko 2025. godine) biti najbliža originalu.

Farmer morao da ubje "naci krave"

Pre nešto više od godinu dana, britanski farmer koji je gajio Hek krave bio je prinuđen da ubije pola svog krda jer su krave pokušale da ga ubiju. Hek krave, ili naci krave, vrsta su koju su nacistički naučnici napravili tridesetih pgodina prošlog veka selektivnim ukrtštanjem domaćeg govečeta u pokušaju da ožive legendarni tur.

- Nacisti su pokušavali da stvore prastaru vrstu. Kada su birali krave koje će da ukrštaju, izabrali su španske bikove iz koride jer su želeli agresivnost koju su te stare vrste imale - kaže farmer Dejvid Gov.

On je krave koje je ubio pretvorio u kobasice, koje su kao kaže, imale ukus divljači.

 

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage