Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 01. 2017.

Eliksiri mladosti ruskih naučnika uskoro će biti dostupni svima

Laboratorije ruskih naučnika spremaju eliksire mladosti, a Aleksej Karnauhov presadio je sebi nedavno vlastitu koštanu srž, s ciljem da doživi 150 godina.

Eliksiri mladosti ruskih naučnika uskoro će biti dostupni svima

foto: blic.rs

Pre toga je kriolog Anatolij Bruškov napravio injekciju sa drevnom bakterijom koja je milionima godina živela u večno zamrznutom (tlu prema Frostu).

Istovremeno, akademik Vladimir Skulačov stavljao je sebi u oči kapi sa supstancom protiv starenja koju je sastavio u vlastitoj laboratoriji. On je tako uspeo da se izleči od katarakte.

Sada Skulačovljeva laboratorija radi na preparatu koji bi trebalo da bude dostupan svima, a koji leči od svih bolesti izazvanih starenjem.

Skulačov se bavi proučavanjem rada mitohondrija. Prema njegovoj hipotezi, one u ćelijama imaju "funkciju agregata". Vremenom, ta njihova funkcija slabi usled oksidacije.

- Ako se deblokira taj mehanizam, ljudi će biti zdravi do starosti - tvrdi Skulačov.

- To nije besmrtnost. Reč je o tome da se čovečanstvo izbavi od ponižavajućeg stanja oronulosti pred kraj života. U prirodi postoje vrste životinja koje ne stare, na primer, mnogi krokodili, pojedine kornjače i grenlandski kit. Gola krtica, koja je pronađena u Africi, živi 30 godina, odnosno 10 puta više nego obični miševi.

Vladimir Skulačov je 2004. godine zajedno sa svojim sinovima, biologom Maksimom i matematičarem Inokentijem, izveo formulu nove supstance koja može usporiti starenje.

Oni su je nazvali "es-ka-ku" (SKQ). Ta supstanca snabdeva membrane prirodnim antioksidansima. Njena efikasnost proverena je na životinjama.

Stariji Skulačovljev sin Maksim rukovodi laboratorijom "Mitoteh", koja se bavi pravljenjem lekova za ljude na osnovu "es-ka-ku" supstance, prenosi "Ruska reč".

Ova ideja privukla je ruske oligarhe, tako da je 2005. godine vlasnik kompanije "Bazovij element" Oleg Deripaska uložio u projekat 15 miliona dolara, ali je sa početkom ekonomske krize 2008. godine obustavio finansiranje. Od tada su projekat podržavali privatni investitori i kompanija "Rosnano".

U procesu izrade "tableta besmrtnosti" Skulačovljeva laboratorija proizvela je surutku za pomlađivanje pod nazivom "Mitovan", a takođe i kapi "Vizomitin", koje otklanjaju problem "suvih očiju". One se već nekoliko godina prodaju u ruskim apotekama. Sada je taj preparat na kliničkom testiranju u SAD.

Za prodaju na ruskom tržištu priprema se i "Vizomitin forte", novi preparat za oči. "Povećali smo dozu deset puta da bi lek bio efikasniji. Cilj nam je mrežnjača u zadnjem delu očne jabučice", objašnjava Maksim Skulačov.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage