Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 12. 2016.

"Elektra" premijerno izvedena u Narodnom pozorištu

Predstava "Elektra" Danila Kiša u režiji Ive Milošević premijerno je izvedena sinoć na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Elektra" premijerno izvedena u Narodnom pozorištu

Foto:B92.net

Nada Šargin, koja se nalazi u naslovnoj ulozi, ulazi u 2017. bogatija za jednu nagradu - "Raša Plaović". 

Danilo Kiš krajem šezdesetih godina dobio od Ateljea 212 zadatak da uradi adaptaciju hermetičkog prevoda Euripidove "Elektre", a onda je napisao svoju verziju. 

"Ono što je mene zaintrigiralo jeste premoć mračne strane ljudske prirode, gnev kao izuzetno moćna sila u čoveku koja može da dovede i do velikih dela i do užasa, kao i razmatranje emocionalne situacije u kojoj čovek može da se nadje, koja možda onemogućava izbavljenje od tako jakih, mračnih strasti kao što je opčinjenost mržnjom i osvetom", objasnila je rediteljka. 

Milošević je kazala da su i Euripid i Kiš bili zaintrigirani iracionalnim nagonskim silama u čoveku, koje ponekad mogu da dovedu do sumanutog osećanja da, uzvraćanjem užasa kao odgovora na traumu koja nam se dogodila, možemo se izbaviti od osećanja bola koje je ta trauma u nama izazvala. 

"Ovaj komad pokazuje da na kraju tog puta stoji ništavilo", dodala je ona. 

Pored Nade Šargin, u podeli su Marko Janketić (Orest), Pavle Jerinić (Pilad), Aleksandar DJurica (Zidar), Branko Jerinić (Strofije), Darko Tomović (Egist), Dušanka Stojanović Glid (Klitemnestra) i studenti Fakulteta dramskih umetnosti i Akademije umetnosti Mina Nikolić, Bojana DJurašković, Joakim Tasić, Stefan Radonjić (Hor) i Vladimir Pejković (Muzičar). Scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković, dok o scenskom govoru brine Ljiljana Mrkić Popović.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage