Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 02. 2017.

Maler na stepenicama filharmonijskog teatra

Na trećem u nizu filharmonijskih pozorišnih koncerata tokom kojih se čitaju pisma čuvenih kompozitora, glumci Tamara Krcunović i Vladimir Aleksić su zajedno sa muzičarima ispričali priču o Gustavu i Almi Maler.

Maler na stepenicama filharmonijskog teatra

Foto:B92.net

Rediteljska „palica" Gordana Matića, decentno je vodila kroz korespodenciju ove dve autentične ličnosti u kojoj su i glumci i filharmoničari imali glavne uloge. > > > 

Veličina Malerove muzike, osvetljena kroz odnos kompozitora i njegove supruge Alme, mnogobrojnu publiku „Teatra u Filharmoniji" je ostavila bez daha. Unutrašnje suprotnosti i sukobi Gustava Malera i intimnog (raz)otkrivanja čuvene Alme, prikazali su glumci u interakciji sa filharmoničarima koji su izvodili odabrane stavove iz Prve i Pete simfonije. 

U sasvim drugačijoj, kamernoj atmosferi, umetnici su dali novu perspektivu u uživanju i razumevanju Malerovih dela. 

U „Teatru u Filharmoniji" muzičari i glumci, spojeni uvek različitom rediteljskom rukom, stvaraju novi žanr koji spaja pozorišnu i muzičku umetnost. Koristeći korespodencije kompozitora sa njima važnim osobama, sa jedne strane, i njihovog stvaralaštva sa druge, nastaje pozorišni koncert, novo delo koje se izvodi muzikom i rečima. 

Filharmonijska bina se ponovo pretvara u pozorišnu scenu 13. aprila, kada će u fokusu biti prepiska i muzika Roberta Šumana.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage