KNjIŽEVNA nagrada "Danko Popović", u nedelju naveče je u Aranđelovcu uručena Radovanu Belom Markoviću, za roman "Plava kapija", u izdanju "Albatrosa plus". Ovo priznanje je ustanovio Fond "Prvi srpski ustanak", a svečanost je održana u okviru kulturne manifestacije "Razgovori pod lipom Danka Popovića", koju zajednički organizuju Narodni muzej u Aranđelovcu i Smotra "Mermer i zvuci".

U besedi zahvalnosti, Beli Marković je, između ostalog, poručio:

- Danko Popović je, s Gospodnjom rukom preko ramena, osamdeset leta namirio u književnom poslušanju i obdržavanju neupitnog ravnovesja moralne "libele", da bi se svetla lika uzneo ublizo Gospodnjeg prestola, o čemu se iza njegovog zemnog veka uveliko govorilo - pogotovo posle "Knjige o Milutinu", paćeniku šumadijskom, koji se književno posvetio kao Srbin i seljak, sličito onom s koca Radisavu, čije se uspenje na knjiženo nebo nešto ranije zdesilo.

Žiri je radio u sastavu Marko Nedić, predsednik, Jovan Delić i Aleksandar Jovanović, a po njihovoj oceni, Beli Marković je i "Plavom kapijom" potvrdio svoj "individualan i apartan stvaralački glas koji se opire svim konvencijama i klišeima i koji je u trajnom i estetski produktivnom dosluhu sa književnom tradicijom i savremenošću". Njegov roman odlikuje izrazito autorsko osećanje za jezik i književnu formu i predstavlja veoma značajan doprinos celokupnom proznom delu ovog autora i savremenoj srpskoj književnosti u celini.