Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

03. 03. 2017.

Izložba "Srpska umetnost u deset slika"

Izložba "Srpska umetnost u deset slika. Iz kolekcije Galerije Matice srpske", čiji je autor Snežana Mišić, biće otvorena danas u Francuskom institutu u Beogradu.

Izložba "Srpska umetnost u deset slika"

Foto:B92.net

Izložba se priređuje povodom obeležavanja Meseca frankofonije i jubileja 170 godina postojanja Galerije Matice srpske. 

Na otvaranju će, kako je najavljeno, govoriti upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen, ambasadorka Francuske Kristin Moro i autorka. 

Galerija Matice srpske dugi niz godina uspešno sarađuje sa Francuskim institutom u Srbiji obeležavajući Mesec frankofonije. 

Zajednička saradnja zasnovana na brojnim kultutrno-istorijskim vezama Francuske i Srbije, danas promoviše savremeno stvaralaštvo i muzejsku delatnost ove dve zemlje. 

Galerija ove godine obeležava 170 godina od svog osnivanja i tim povodom organizuje razne programe kao što su izložbe, predavanja, radionice u partnerskim ustanovama sa željom da se i van prostora Galerije široj javnosti predstavi njen rad i umetnička kolekcija i na taj način najavi otvaranje Galerije nakon završetka radova na rekonstrukciji fasade i nove stalne postavke. 

Izložbom digitalnih printova na platnu "Srpska umetnost u deset slika. Iz kolekcije Galerije Matice srpske" kroz priču o deset "najreprezentativnijih" umetničkih dela nastalih u periodu od 18. do 20. veka biće predstavljena srpska nacionalna umetnost, njen razvoj, procesi modernizacije i uključivanje u savremene evropske umetničke tokove. 

Zastupljena su dela najznačajnjih predstavnika srpske umetnosti novijeg doba: od Hristofora Žefarovića, Dimitrija Bačevića i Stefana Teneckog, preko Katarine Ivanović, Pavla Simića, Paje Jovanovića i Stevana Aleksića, do Save Šumanovića i Ivana Tabakovića, kao i različite teme, umetnički stilovi i žanrovi: religiozna kompozicija, portret i autoportret, istorijsko slikarstvo... 

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Francuski institut u Srbiji. 

Tokom trajanja izložbe kustosi Galerije Matice srpske u saradnji sa profesorima Francuskog instituta organizovaće radionice za decu od 6 do 11 godina pod nazivom "Sliku stvori, francuski progovori".

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage