Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 05. 2017.

Danas se završava 10. Beldocs

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" danas će biti završen u Velikoj sali Doma omladine Beograda, dodelom nagrada i povelja i projekcijom filma "Pariska opera" francuskog reditelja Žan-Stefan Brona.

Danas se završava 10. Beldocs

Foto:B92.net

Naizmenično ironična, vedra i okrutna kombinacija muzike i baleta, "Pariska opera" u središte pažnje stavlja veliku strast i prikazuje priču o životu iza scene u jednoj od najprestižnijih institucija za performativne umetnosti u svetu. 

Pre filma "Pariska opera", od 18 časova u Velikoj sali Doma omladine biće prikazan film "Jugoslavija: druga strana ogledala" nakon kojeg će publika imati prilike da razgovara sa autorkom, Mirjanom Bojić Volter. 

Kroz zapravo dva filma ovaj dokumentarac prikazuje stvaranje i dezintegraciju, koja se odvijala u naše doba, susedne evropske zemlje, zvane Jugoslavija. 

Prvi deo bavi se periodom od 1918. do 1980. godine kada je umro Tito i istražuje okolnosti koje su uticale na formiranje Jugoslavije, kao i godine jedinstva pod okriljem Titove verzije komunizma. 

Drugi deo (1980-2001) bavi se katastrofalnim okolnostima koje su pogodile zemlju u periodu od raspada komunizma do njenog konačnog kolapsa koji se odvijao kroz pet bratoubilačkih ratova. 

U drugi deo je utkano i istraživanje sadašnjeg stanja u bivšim jugoslovenskim državama, iz koga se mogu izvući ključne pouke za savremene separatističke borbe u Ukrajini i u drugim krajevima sveta, ističu organizatori festivala. 

Zbog velikog interesovanja, publika će sutra u Dvorani Kulturnog centra Beograda još jednom imati priliku da pogleda neke od najtraženijih filmova na "Beldocsu" u okviru programa "Beldocs na bis". 

Od 17 časova na programu je film Tomera Hejmana "Mr. Gaga", od 19 sati film "Ingrid Bergman: Njenim rečima" Stiga Bjorkmana i od 21 sat film Alesandra Melacinija "Ćićolina, kuma od skandala". 

Deseto izdanje "Beldocs"-a predstavilo je 89 filmova razvrstanih u 11 celina.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage