Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 03. 2017.

Filmski festival Beldoks od 8 do 15. maja u Beogradu

Na 10. Beldoksu od 8. do 15. maja paralelno u nekoliko beogradskih dvorana biće prikazano više od 80 filmova u različitim programskim celinama, saopštili su danas organizatori.

Filmski festival Beldoks od 8 do 15. maja u Beogradu

Foto:B92.net

Biće predstavljena selekcija filmova nakon koji ćete se dobro osećati. 

Shodno tome, program je naslovljen "Feel good movies" i čini ga nekoliko ostvarenja koja na različite načine slave život i svet oko nas. 

Ovaj program biće upriličen u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u sali "Dinko Tucaković", koji je za života bio veliki prijatelj Beldocs-a, te festival posvećuje program njemu u čast. 

Urednik programa je reditelj Stevan Filipović. 

Jedan od "feel good" filmova svakako je nemačko-austrijski "Atos" biser srednjometražne dokumentaristike. 

U 52 minuta, rediteljski dvojac Peter Bardele i Andrea Martin vode nas na same vrhove Svete Gore, na mitsko mesto gde živi gotovo dve hiljade monaha. 

Oni su prvi reditelji kojima je omogućeno da snimaju film u potpunosti na Svetoj Gori. Tačnije, omogućeno im je da snimaju različite načine života u manastiru, na svetoj planini. 

Monasi koje su odabrali, iz različitih pravoslavnih crkava, govore o različitim običajima koje su doneli sa sobom iz svojih krajeva, govore o duhovnosti i duhovnom životu, o svom viđenju vere i religije, o tome zbog čega ih crkveni život ispunjava. 

Bez sumnje, dvojica reditelja ostala su i sama očarana njihovim životima koji započinje u cik zore liturgijom, nastavlja se bogatom trpezom koja se naziva "ručkom" bez obzira što je još rano prepodne, zatim odvojenim dnevnim aktivnostima, sve do povečerja i večere. 

Ono što je u filmu izvanredno uhvaćeno, jesu različitosti među monasima, koji u različitim umetničkim ili angažovanim delovanjima pronalaze proširene vrednosti svoje duhovnosti. Njihove priče su izvanredne i ostavljaju bez teksta. Baš kao i sam život na Svetoj Gori. 

Peter Bardele i Andrea Martin su lišili film ikakvog autorskog komentara, ostavljajući gledaocima da sami procenjuju vrednosti i kvalitete života na tako posebnom mestu. 

Film je poput poezije, što je dodatno podstaknuto fascinantnim predelima i pejsažima, koje su tom prilikom uspeli da snime. 

Priče monaha su kratke ali su lične, emotivne, filozofske, duhovite, dramatične. Stoga je film poput rukoveti o njihovim životima. 

Posebno intrigantno je to što nas kroz film o Svetoj Gori, kao narator, vodi ženski glas.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage