TRINAESTI međunarodni novosadski književni festival u organizaciji Društva književnika Vojvodine počeće večeras i trajaće do 30. avgusta.

Uz pozdravnu reč umetničkog direktora i književnika Jovana Zivlaka, Festival će, u 21 čas, u holu Pozorišta mladih, otvoriti Jovan Dunđin (92), najstariji živi pesnik Novog Sada, autor desetak pesničkih zbirki i dve knjige eseja.

U programu će učestvovati i Mirijam Rejes iz Španije, Orelija Lask iz Francuske, Monika Rink iz Nemačke, Natalija Apreljska iz Rusije, Kristofer Rid iz Engleske i srpski pesnik Milan Nenadić.

Stihove na srpskom čitaće prvak drame Srpskog narodnog pozorištlja Miodrag Petrović.

- U naredna tri dana centralno mesto imaće španska poezija - kaže, za "Novosti", Zivlak. - Ugostićemo dvadesetak pisaca iz Španije, Engleske, Francuske, Nemačke, Rusije, Portugalije, Poljske, Mađarske, Danske, te više od 30 stvaralaca iz Srbije.

Poezija Španije biće predstavljena publici u Gradskoj biblioteci Novog Sada, a tokom festivala biće objavljena Antologija savremene španske poezije u izboru Hesusa Avgada, koji se opredelio za 12 pesnika.

Zivlak napominje da će zbog pomanjkanja sredstava festival trajati samo tri dana, ali će publika, ipak, imati priliku da upozna nekoliko značajnih pisaca. Među njima će biti i Hose Angel Siljeruelo, španski pisac i ovogodišnji lauraet prestižne, trinaeste po redu, međunarodne nagrade "Novi Sad".

Na Festivalu će učestvovati i Hesus Avgado (Španija), Tais Erntoft (Danska), Marija Žoao Kantinjo (Portugalija), Kristina Molnar Rita (Mađarska), Kazimir Švjegocki (Poljska), Markus Rolof (Nemačka), Nikolaj Viktorovič Jerjomin (Rusija), te srpski pisci Eva Harkai Vaš, Veselin Mišnić i Branislav Živanović.

Tokom festivalskih dana, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu biće uručena i tradicionalna književna "Brankova nagrada", koja će ovoga puta otići u ruke Barbare Delać za njenu prvu knjigu pesama Tomorrowland u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine.