Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

03. 11. 2016.

Festival nauke: Jubilej za čistu desetku

Pod sloganom "Čista desetka", Festival nauke biće održan 10. put od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu, uz učešće više od 650 mladih naučnih komunikatora, a posetioce očekuje veći broj interaktivnih postavki nego prošle godine.

Festival nauke: Jubilej za čistu desetku

foto: tanjug.rs

Pod sloganom "Čista desetka", Festival nauke biće održan 10. put od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu, uz učešće više od 650 mladih naučnih komunikatora, a posetioce očekuje veći broj interaktivnih postavki nego prošle godine.

"Slogan ovogodišnjeg festivala odabrali smo, jer mislimo da je vreme da damo čistu desetku našim učesnicima i posetiocima i da smo svi zajendo zalužili čistu desetku za veliki uspeh promocije nauke u Srbiji", rekla je Tanjugu direktorka festivala Ana Jovanovć.

Ona je podsetila da su pre devet godina ušli u poprilično napuštenu zgradu Geozavoda i na 800 kvadratnim metara napravili pionirske korake u promociji nauke, inspirišući pojedince, škole i od tada je u Srbiji nastalo više od 20 festivala nauke.

"Treba samo da uđete u vizuru jednog sedmogodišnjaka ili osmogodišnjaka koji je tada prvi put ušao u zgradu Geozavoda, video nešto novo i drugačije, sve te naučne descipline su njemu bile na drugačiji način predstavljene. Sada je tinejdžer i ako je redovno dolazio na Festival nauke, ima potpuno drugačiju perspektivu i mislim da smo mu pomogli da sagleda, da vidi i možda shvati čime želi da se bavi. To je naš najveći uspeh", rekla je Jovanović i dodala da im je cilj da gledaju u budućnost, približe se svim generacijama i slušaju njihove želje.

Direktor Centra za promociju nauke i nekadšnji koordinator Festivala nauke Nemanja Đorđević istakao je da je ta manifestacija iz godine u godinu obučavala svoju publiku da sve više zna i sve više sumnja i da uobičajne eksperimente ne smatra novim.

"Festival nauke je zbog publike svake godine daleko zanimljiviji, daleko poučniji i daleko mudriji", primetio je Đorđević.

On je najavio da će CPN, sa željom da u tom "takmičenju najboljih, najkretivnijih i najpametnijih postavki ponudi nešto novo", prikazati izložbu "Inteligencija biljaka" gde "kroz oči, uši i dodir biljke posetioci mogu da budu u čudnovatoj ulozi tog bića".

Koordinatorka programa festivala Aleksandra Patenković istakla je da se festival ove godine širi, pa pored hala 3 i 3a Beogradskog sajma, programi će se odvijati i u hali 11 koja je rezervisana za naučne-šou programe.

Na zahtev publike, fizički i laser šou Univerziteta Lund iz Švedske u novom i unapređenom izdanju vraća se na Festival nauke, a najavljeni su i gosti iz Estonije, Francuske i Slovenije.

U hali 3 će biti 30 interaktivnih postavki kroz koje će posetioce provesti više od 650 naučnih komunikatora i to će, prema rečima Patenković, biti mesto gde će nauka moći da se "vidi, pipne, omiriše i oseti".

"Ove godine imamo pogled na realnost očima drugih vrsta, virtuelnu realnost, idemo na Mars, ispod zemlje, u slatkovodne ekosisteme, u nanosvet, sviramo cevima, laserima i Teslinim transformatorom i na voću, otkrivamo uzbudljive svetove mikroorganizama, kako drvo stari, pokazaćem prave skelete domać i divljih žotinja i otkrićo tajne puteva preko putopisaca iz starih civilizacija, testiraćo vašnavike i mozgati kako da rešo brojne matematičke probleme", najavila je Patenković.

U Zoni ekspertinejdžera tinejdžeri će svojim vršnjacima pokazati postavke iz imunologije, biologije i optike, fizike i elektronike, ali i iz književnosti i istorije, dok je Mala zona osmišljena sa idejom da razbudi maštu najmlađima i da deca iskažu svoju kreativnost kroz jednostavne zadatke iz matematike, hemije, biologije.

Novina festivala u godini kada se obeležava 160 godina od rođenja Nikole Tesle, jeste "EPS Teslina zona", koja će biti smeštena u hali 3A.

Koordinator te zone Vuk Jovićević rekao je da žele da pokažu Tesline uticaje na nauku i podsetio da je prvi Festival nauke održan kada se obeležavalo 150 godina od rođenja velikog naučnika.

"Želimo da prikažemo kako je festival evoluirao, na koji način su eksperimenti rasli i svi eksperimenti u toj zoni biće vezani za Teslu, od postavke Muzeja Nikole Tesle, preko postavki Fizičkog fakulteta i Gimnazije iz Kragujevca", objasnio je Jovićević Tanjugu.

Izvor: tanjug.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage