Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 07. 2018.  - Autor: B92

Rusija o pisanju Vladislava Bajca uz priznanje Geopoetici

Najpoznatiji ruski književni časopis za međunarodnu književnost Inostrana literatura, koji postoji skoro čitav vek, u svom upravo objavljenom junskom broju objavio je priču Vladislava Bajca Čovek koji je hodao unazad ili Moj otac u Kini, u prevodu Vasilija Sokolava, iz knjige Gastronomadske priče

Printscreen YouTube/RTS Kulturno-umetnički program
Printscreen YouTube/RTS Kulturno-umetnički program

Inače, Bajčeva poslednja knjga Hronika sumnje već je prevedena na ruski (V. Sokolov) i uskoro se očekuje njeno objavljivanje. Bajac do sada na ruskom ima objavljene romane Knjiga o bambusu i Hamam Balkanija. 

Inače, u Moskvi je nedavno završena višednevna Međunarodna konferencija o Geopoetici (treća po redu) u organizaciji Instituta za filozofiju Ruske akademije nauka, Biblioteke inostrane književnosti Rudomino, Moskovskog univerziteta za lingvistiku, uz saradnju Univerziteta iz Lozane i Beograda. Ovaj veliki skup sastojao se od predstavljanja celodnevnih naučnih i umetničkih priloga u nekoliko sekcija više desetina stručnjaka iz mnogih gradova sveta od Kaira, Sidneja, Njujorka, Pariza, Moskve, Peterburga... do afričkih. 

Iako je Vladislav Bajac bio sprečen da lično prisustvuje konferenciji sa početnom idejom organizatora da bude jedan od njenih počasnih gostiju, njegov prilog Geopoetičke basne ili O intelektualnom nomadizmu javno je pročitan učesnicima kao uvodni tekst u celu konferenciju. Ovakvu čast Bajcu i beogradskoj Geopoetici učinio je glavni organizator Igor Sid, pisac, biolog i antropolog, tvorac mnogih kulturnih foruma, autor velikog broja dela, i finalista nagrade Nekonformizam 2018 za svoju knjigu Geopoetika. Suorganizator i učesnik iz Beograda bila je dr Irina Antanasijević, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage