Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

06. 07. 2018.  - Autor: B92.net

Pokušali su da pobegnu od nacista u SAD, a restriktivna politika ih odbila

Porodica Ane Frank, autorke čuvenog dnevnika, koja je umrla u holokaustu, pokušala je da se useli u SAD, a kasnije u Kubu, pokazuju istraživanja.

Pokušali su da pobegnu od nacista u SAD, a restriktivna politika ih odbila

foto: screenshot

Njihovi napori su ometeni američkom restriktivnom imigracionom politikom, birokratijom i izbijanjem Drugog svetskog rata. 

Kuća Ane Frank u Amsterdamu je danas saopštila da dokumenti ukazuju kao je Anin otac Oto dva puta pokušao da nabavi porodici potrebna dokumenta da ide u SAD, a kasnije je podneo zahtev za kubansku vizu. 

Pokušaji da pobegnu od nacista bili su uzaludni i porodica se potom sakrila u Amsterdamu 6.jula 1942, tačno pre 76 godina. 

"Primoran sam da tražim iseljenje i koliko vidim SAD je jedina zemlja u koju bi mogli da odemo", napisao Oto Frank na engleskom jeziku prijatelju u SAD 1941. godine. 

Njegovi napori da odvede porodicu iz Holandije u SAD izgleda su počeli još 1938. godine, kada je nacistička Nemačka anektirala Austriju i deo Čehoslovačke. 

Dokumenti i molba za vizu uništeni su prilikom namačkog bombardovanja američkog konzulata u Roterdamu dve godine kasnije. 

Čak i da se to nije desilo, useljenje u SAD bilo bi teško, jer je hiljade ljudi tražilo tamo utočište svake godine.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage