Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 06. 2018.  - Autor: Vecernje novosti

Diplomate i lopovi

Uskoro bismo mogli da prisustvujemo seriji istraga u diplomatskim predstavništvima, a diplomate će biti suočene sa krivičnom odgovornošću

Diplomate i lopovi

Foto: Screenshot

Nemačka policija nedavno je na aerodromu u Frankfurtu uhapsila predsednika Odbora za ljudska prava Skupštine Srbije Srbije Mehu Omerovića, zbog navodne krađe parfema i karmina u fri-šopu. Nakon što je pokazao svoj diplomatski pasoš i pozvao se na imunitet, Omerović je pušten. Srpskim medijima objasnio je da se ne radi o krađi, "već je imao grčeve u stomaku i proliv, zbog čega je otrčao u toalet" sa sve parfemom!?

Nekoliko dana posle ovog slučaja, objavljena je vest o nestanku neverovatnih više od 140 umetničkih remek-dela iz ambasada, konzulata i rezidencija bivše Jugoslavije, zbog čega će država Srbija odgovor o njihovom nestanku zatražiti od Interpola. Na listi nestalih slika su one Šumanovića, Lubarde, Aralice, Konjovića, Milosavljevića, Milunovića, Protića, Cuce Sokić. Teško je utvrditi da li se radi o administrativnim greškama, nečijim namernim propustima, ili o krivičnim delima direktne krađe. Takođe, budući da većina ovih umetničkih slika nije prošla kvalitativnu ekspertizu, danas je skoro nemoguće utvrditi da li je neko nestalo delo original ili reprodukcija. Ali uskoro bismo mogli da prisustvujemo seriji policijskih istraga u našim diplomatskim predstavništvima, a današnje i bivše diplomate biće suočene sa krivičnom odgovornošću zbog nestanka vrednog kulturnog blaga. Pitanja su sledeća: kako je moguće da više od 140 vrednih umetničkih dela nestane iz ambasada koje su primer moralnih vrednosti države? Šta reći o društvu u kojem Interpol istražuje diplomate u vezi sa teškim krivičnim delima? Da li ćemo uskoro na Interpolovim poternicama imati i naše ambasadore? Ako je moguće da iz ambasada nestanu slike, da li postoje manipulacije u vezi sa putnim ispravama, za koje su ambasade zadužene?

Poslednjih godina života, vajarka Olga Jevrić izgubila je značajan deo svoje zaostavštine. Iz njenog ateljea na Starom sajmištu ukradeni su vredni artefakti. Lopovi su pronađeni, ali većina ukradenihpredmeta i dokumentacije bila je već izgubljena u nepovrat - "bačena u đubre", a na oko vredniji deo plena završio je - na buvljoj pijaci! Nedavno sam posetio Muzej Macura u Banovcima. Vlasnik muzeja, naš poznati kolekcionar, s ponosom mi je pokazao svoju novu izložbenu postavku - "Sobu Olge Jevrić", u kojoj su izložena vredna dela preminule vajarke. Na pitanje o poreklu umetničkih predmeta, ispričao mi je priču koja rezimira opšte stanje u našoj kulturi. Naime, kada su vajarku iseljavali iz ateljea na Starom sajmištu zbog izgradnje jevrejskog memorijalnog kompleksa, po njene stvari najpre su došli uža rodbina i predstavnici SANU. Ostatak su odneli Romi - sakupljači sekundarnih sirovina. Ono preostalo posle Roma, Macura je spasao od bacanja odnevši u svoj muzej, a ostatak je "kupio na buvljaku". Njegovi predmeti su ono najvrednije javno dostupno nakon pustošenja ateljea umetnice.

Izvor: Vecernje novosti

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage