Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 06. 2018.  - Autor: B92.net

Izložba “Dijanina deca” zatvara se u četvrtak u Domu vojske

Izložbom "Dijanina deca" široj javnosti predstavljena je nedovoljno poznata priča o Dijani Budisavljević, ženi koja je iz koncentracionog logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata spasila od sigurne smrti više od 7.500 srpskih devojčica i dečaka.

Izložba “Dijanina deca” zatvara se u četvrtak u Domu vojske

Foto: Screensot

Izložba u Domu vojske, realizovana u produkciji Ministarstva odbrane i RTS-a, donosi nov i dramatičan doživljaj priče o stradanju i spasavanju dece iz jasenovačkih logora smrti. Autori Slađana Zarić i Ivan Mangov su originalne fotografije, dokumentarne snimke i arhivsku građu smestili u teskobnu atmosferu logora i na autentičan način prikazali užase i patnju, stradanje i spas srpske, romske i jevrejske dece. Svojom snažnom impresijom izložba donosi jedinstven i duboko potresan doživljaj. 

O detaljima Dijanine akcije spasavanja gledaoci su imali priliku da saznaju kroz film Dijanina deca autorke Slađane Zarić, nedavno emitovanom na prvom programu RTS-a. Bila je to najveća akcija spasavanja dece u Drugom svetskom ratu. 

Izložba je do sada naišla na veliko interesovanje publike, a među posetiocima bila su i "Dijanina deca", neki od onih koji su preživeli zahvaljujući njenoj akciji. Ova izvenredna izložba otvorena je do četvrtka, 14. juna, u Domu vojske na Trgu republike, a planirano je i da u narednom periodu izložba bude predstavljena i u drugim gradovima u Srbiji. Radno vreme galerije Doma vojske je od 11 do 19 sati. Ulaz je besplatan.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage