Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 05. 2018.  - Autor: B92

Pikasova slika procenjena na 115 miliona dolara

Slika Pabla Pikasa "Devojčica sa korpom cveća" iz 1905. procenjena je danas na 115 miliona dolara na prvoj velikoj aukciji predmeta iz ogromne Rokfelerove kolekcije koju organizuje Kristi

Pikasova slika procenjena na 115 miliona dolara

Foto:Getty

Slike Kloda Monea i Anrija Matisa juče su oborile rekordne cene dela tih umetnika. 

"Devojčicu sa korpom cveća" od Pikasa su kupili američka kolekcionarka Gertruda Stajn i njen brat Lio, a ona je šesta na listi najskupljih Pikasovih slika. 

Pablo Pikaso (1881-1973) jedini je slikar koji ima više slika prodatih za više od sto miliona dolara na aukcijama. Za sada ih je četiri. 

Slika je glavni deo kolekcije koju su sakupili unuk naftnog magnata Džona Rokfelera, Dejvid Rokfeler koji je prošle godine umro i njegova žena Pegi. 

Kolekcija sadrži više od 1.600 umetničkih dela koja će ove nedelje biti prodata kod Kristija. Očekuje se da će postići rekordne cene, a sav prihod će otići u dobrotvorne svrhe. 

Sa procenjenom vrednošću od 600 miliona dolara, trebalo bi da bez problema nadmaši dosadašnju rekordnu vrednost koju je 2009. postavila kolekcija Iva Sen Lorana i Pjera Beržea kada je prodata za 484 miliona dolara. 

Juče je Moneova slika "Nimfe u cveću" prodata za 84,6 miliona dolara, dok je Matisova "Odaliska na magnolijama" postigla cenu od 80,7 miliona dolara.

Pablo Picasso, Young Girl with a Basket of Flowers. Paris. Spring 1905. This work is offered in The Collection of Peggy and David Rockefeller in Spring 2018 at Christie's, New

 

 

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage