Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 04. 2018.  - Autor: B92

Prikazan nikad objavljen intervju sa Mešom Selimovićem

Odjavljujući svoju emisiju "Nedjeljom u dva" na HRT-u, u kojoj je gostovao neurohirurg Josip Paladino, novinar i urednik Aleksandar Stanković najavio je ekskluzivni snimak razgovora sa jednim od najvećih jugoslovenskih pisaca Mešom Selimovićem, koji je godinama bio skriven u arhivu HRT-a.

Prikazan nikad objavljen intervju sa Mešom Selimovićem

Foto:Screenshot

"Više cenim pisanu reč uopšte, nego svoju", reči su kojima počinje snimak intervjua s Mešom Selimovićem. 

"Bojim se tog svog posla. To je suviše javni posao, kao jedna vrsta duhovnog striptiza. Čovek se obnažuje i uvek je nadomak tuđe zlovolje, pakosti, želje za neuspehom, tako da smo mi vrlo često krivi što radimo, što pišemo. Ja sam životno sazreo za 'Derviša' i oslobodio sam se straha jer čovek oseća strah pišući, zatvara se u sebe, ima hiljadu oklopa, nekakvih cenzura sopstvenih koje ne može da prevaziđe i onda je sve suviše stegnuto i racionalno, a dok je racionalno, prilično je slabo", kaže Selimović. 

"Tek kad čovek dopusti da ono što je u njemu skriveno, instinkti koje je potisnuo nekad u životu, kad to izađe, kad dopustimo taj proces izbijanja na videlo zabranjenih osećanja, potisnutih osećanja, onda može da dođe do izražaja pravi smisao i širina talenta jednog pisca", rekao je u intervjuu Selimović, a u njemu još govori o svom odnosu s Ivom Andrićem i njihovim različitim pogledima na ulogu i angažovanost pisca u društvu. 

Književnik, čiji romani danas mnogima predstavljaju inspiraciju i riznicu mudrosti, rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. 

Mehmedalija Meša Selimović preminuo je 11. jula 1982, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. 

Snimak intervjua možete da pogledate od 51:44 minuta.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage