Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 03. 2018.  - Autor: B92

Festival Nišvil traži da se Niš kandiduje za Evropsku prestonicu kulture

Uprava Džez festival Nišvil je predložila Skupštini Grada Niša da na prvoj narednoj sednici donese odluku o podnošenju kandidature tog grada za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine, saopšteno je danas.

Festival Nišvil traži da se Niš kandiduje za Evropsku prestonicu kulture

Foto:Nishvile

"Prethodne inicijative Nišvila 2011. i 2014. godine, koje su se odnosile na predlog kandidature Niša za 2021. godinu, nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti. U međuvremenu je Novi Sad pobedio u trci za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu zahvaljujući, pre svega, znanju i upornosti stručnog tima Exit festivala", navodi se u saopštenju. 

Direktor Nišvila Ivan Blagojević izjavio je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša upravo 2025. godina jer smatra da će tada "Srbija dvostruko ispunjavati uslove kandidature - i kao kandidat za članstvo i kao tada ravnopravna članica EU". 

Nišvil predlaže da "kompletnu investicionu komponentu projekta vodi Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj", dodao je on. 

Blagojević je ocenio da je dobrim projektom moguće dobiti status Evropske prestonice kulture i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 miliona evra što bi "preporodilo infrastrukturu kulture grada (Muzej, novo pozorište, koncertne dvorane, galerije...), a i obogatilo kulturnu ponudu umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana". 

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage