Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 02. 2018.  - Autor: Blic

Pronađen izgubljeni Klimtov crtež koji je sekretarica muzeja krila do smrti

Crtež austrijskog umetnika Gustava Klimta, koji je 2006. nestao iz muzejske zbirke, pronađen je među stvarima nedavno preminule sekretarice.

Pronađen izgubljeni Klimtov crtež koji je sekretarica muzeja krila do smrti

Foto:Promo

Crtež "Dve ležeće figure" (Zwei Liegende) jedan je od četiri radova Klimta i njegovog kolege, takođe iz perioda bečke moderne, Egona Šilea, koji su bili u centru sudske parnice između grada Linca i naslednika umetnice i kolekcionarke Olge Jeger.

Olga je 1951. dala na dugoročnu pozjamicu ta dela muzeju Lentos u Lincu ali kada su ih naslednici tražili nazad 2006. od njih nije bilo ni traga. Oni su podneli tužbu protiv grada i posle duge sudske bitke dobili 8,21 milion evra odštete.

Sada su gradske vlasti obavestile medije da su ušle u trag Klimtovom crtežu. Sekretarica muzeja ga je godinama skrivala u jednom ormaru i ostavila instrukcije da se vrate gradu posle njene smrti. Od marta do maja "Dve ležeće figire" biće uvrštene u jednu od desetina izložbi u Austriji kojima će se obeležiti sto godina od smrti Klimta i Šilea. Potom će biti vraćene Olginim naslednicima, ukoliko budu hteli da se odreknu nadoknade od 100.000 evra za pomenuto delo.

Austrijska policija je rekla da će u međuvremenu nastaviti potragu za preostala tri Šileova dela: slikom u ulju, akvarelom i crtežom.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage