VITEZ sam u službi njegovog veličanstva vina, i uvek ću sarađivati sa članovima tog vinskog reda, kao i sa drugim vitezovima. Širiću čast vina, negovati tradiciju i vinsku kulturu pomoravske regije. Vino ću piti umereno, poštujući ovaj napitak, a svoje prijatelje ću učiti čuvanju srpske vinske tradicije.

Ovo je deo zakletve koju su izgovorili novi vitezovi Vinskog reda "Steva Pisar 1805", Boban Dejanović iz Paraćina i Krsta Marinković iz Jagodine, sa desnom rukom položenom na obredno bure, nakon čega ih je "veliki majstor" dodirnuo mačem i proglasio vitezovima, odobravajući im da nose znamenja i svečanu odoru Vinskog reda.

Ceremonijal je obavljen na drugoj "Vinskoj promenadi" u Paraćinu prošlog petka, uz aplauze brojnih posetilaca i izlagača - predstavnika 25 vinarija iz više opština Srbije. U Donjem parku, u neposrednoj blizini Hrama Svete Trojice i Hotela "Petrus", te večeri degustirana su najbolja vina.

Kvalitet pića koje vole bogovi bio je na visini, a izlagači iz Bajše, Sremskih Karlovaca, Ražnja, Ćuprije, Popovića, Aleksandrovca, Velike Drenove, Vlasotinca i, naravno, iz paraćinskog kraja.

Prijem dva nova viteza u okružni vinski red bio je centralni događaj, a kandidati su bili na visini zadatka. Da bi bili primljeni, polagali su javno ispit. Najpre su pokazali odlično znanje odgovarajući na pitanja o sortama grožđa i vina, a zatim su demonstrirali umeće otvaranja boce, sipanja i ispijanja pića.

KVALITET VINAPONUDA na "Promenadi" bila je bogata, a kvalitet vina dobar - zaključio je direktor Turističke organizacije Paraćina Aljoša Gligorijević, ističući značaj ovakvih dešavanja u promovisanju vinske kulture i razvoja turizma. Organizatori "Promenade", kao i prošle godine, bili su Vinski red pomoravske regije "Steva Pisar 1805" i TOP.

Novi vitez Jagodinac Krsta Marinković jedan je od osnivača paraćinskog vinskog udruženja i vinogradar. Ima 45 ari zasada vranca i prokupca. Boban Dejanović je Paraćinac i ne bavi se proizvodnjom vina, ali je "veoma predan aktivnostima Reda", te doprinosi širenju vinske kulture. Zanimljivo je da je Boban i načelnik Odeljenja za urbanizam Opštine Paraćin, pa su njegovoj inauguraciji prisustvovale i njegove kolege, a Boban je obelodanio koja vina oni najviše vole.

Većina izlagača promovisala je vina napravljena od domaćih sorti, izdašno se nazdravljalo, a pažnju je privuklo roze vino prokupac s primesom hamburga. Ono je osvojilo zlatnu medalju na poslednjem sajmu u Trešnjevici, a napravila ga je vinarija "Mali podrum Stevanović" iz Drenovca. 

Novi vitezovi Krsta Marinković i Boban Dejanović


ZABORAVLjENE SORTE

DRUŽENjE u paraćinskom centralnom parku trajalo je nekoliko sati. Zadovoljni su bili i posetioci i izlagači. Jedan od njih, Dušan Drenić, vlasnik je vinarije "Čaša vina i priča" iz sela Pretrkovac kod Ražnja. - Izuzetno dobro sarađujem sa udruženjem "Steva Pisar", a ovo je drugi put da dolazim na "Promenadu". Moja vinarija je mala. Imam 1,2 hektara vinograda, a posadili smo panoniju prokupac, proizvedenu u Srbiji, te naše zaboravljene retke sorte, koje smo i predstavili - kaže Drenić, dodajući da ražanjska vina pripadaju vinskom regionu Tri Morave, u kojem je i Paraćin.