Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 08. 2018.  - Autor: B92

Kinezi šalju u Srbiju: Po 5.000, kasnije i više

Beograd -- Ministarka Zorana Mihajlović ugostila je političko-privrednu delegaciju kineske provincije Fuđen i izrazila očekivanje da će realizovati zajedničke projekte.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ona je izrazila očekivanje da će se realizovati projekti u Srbiji u okviru inicijative Pojas i put.

Mihajlovićeva je u Palati Srbija rekla da je to najrazvijenija provincija Kine čija je delegacija došla u Beograd sa svojim privrednicima. 

Sastanku je prisustvovao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang. 

Ona je rekla da se ta provincija najbrže razvija u Kini i da je najotovrenija prema svetu, kao i da ima jednu od najdužih obala u Kini. 

"Želimo da razmenimo iskustva i nastavimo u duhu kojim već radimo zajedničke projekte sa Kinom u Srbiji. Imamo u realizaciji projekte vredne više od pet milijardi evra, a ima još puno mogućnosti i potencijala, posebno u okviru globalne kineske inicijative Pojas i put", naglasila je Mihajlovićeva. 

Član Stalnog komiteta Komunističke partije Kine i generalni direktor provincijske uprave Fuđena Ljang Đen Jung je rekao da je u Beogradu dočekan srdačno i prijateljski. 

"Prateći inicijativu Pojas i put došli smo da vidimo koje su mogućnosti da unapredimo obostranu saradnju, ne samo u oblastima ekonomije, već i poljprivrede, industrje, turizma, obrazovanja i kulture." 

Prema njegovim rečima, postoji puno prostora i mogućnosti za saradnje dve zemlje. 

Kazao je da se ta provincija nalazi na jugoistoku Kine, sa 39 miliona stanovnika i godišnjim privrednim rastom od 10 odsto. 

Ta provincija poseduje veliko iskustvo u gradnji drumske i železničke infrastrukture. 

Ambasador Kine Li Mančang je zahvalio Vladi Srbije, predsedniku zemlje Aleksandru Vučiću i ministarki Mihajlović na velikoj podršci saradnje dve zemlje. 

"Ova delegacija je spremna da ojača saradnju u oblasti poljoprivrede, hoće iz Srbije da uvozi kvalitetne poljoprivredne proizvode i da pošalje svoje turiste, u početku svake godine po 5.000, a kasnije i više", dodao je Li.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage