Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 06. 2018.  - Autor: Vecernje novosti

Uverenje bez lista hartije do kraja godine

Nabavljena nova oprema za digitalizaciju vredna 33,6 miliona dinara i instalirana u Državni data centar

Uverenje bez lista hartije do kraja godine

Foto: Screenshot

SVE matične knjige u Srbiji biće digitalizovane do kraja godine. Nova oprema, koja će čuvati više od 30 miliona podataka, smeštena je i u četvrtak instalirana u Državni data centar, a on garantuje najviše tehničke i bezbednosne standarde. Za opremu je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdvojilo 33,6 miliona dinara. Konačan cilj je uspostavljanje Registra matičnih knjiga u kome će biti podaci o rođenima, venčanima i umrlima.

Pročitajte još: Region udružen u digitalizaciji nastavnog sistema 

Rok za digitalizaciju matičnih knjiga propisao je tek usvojeni Zakon o matičnim knjigama. Svi gradovi i opštine u Srbiji radiće tako u centralnom sistemu, na novoj opremi.

- Za građane znači da nema više izvoda iz ovih evidencija, osim ukoliko ih žele iz ličnih razloga - istakao je u četvrtak ministr državne uprave Branko Ružić (na slici desno).

Pročitajte još: Digitalizacija je uslov za opstanak

- Pristup imaju ovlašćeni službenici, vide sve podatke iz ovih baza i nemaju potrebe da traže od građana nikakav izvod na uvid. Registru matičnih knjiga će biti priključena i Knjiga državljana kako bi građani mogli da i uverenje o državljanstvu dobiju bilo gde u Srbiji.

Digitalizacija matičnih knjiga je već počela, a građani sve ređe uzimaju štampana uverenja.

Izvor: Vecernje novosti

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage