Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

25. 05. 2018.  - Autor: Agromedia.rs

Upoznajte Pecince

Upoznajte opstinu Pecinci i saznajte nesto novo o prelepoj opstini donjeg Srema

Upoznajte Pecince

Foto: Screenshot

Opšti podaci o opštini Pećinci

Opština Pećinci nalazi se u Donjem Sremu, takozvanom Podlužju, pored reke Save, u AP Vojvodini i pripada Sremskom okrugu. Osnovana je 1960. godine od bivših srezova koji su teritorijalno pripadali Rumi, Staroj Pazovi i Zemunu. Obuhvata površinu od 483,65 kilometara kvadratnih.

Opšinu čini 15 naseljenih mesta: Ašanja, Brestač, Deč, Donji Tovarnik, Karlovčić, Kupinovo, Obrež, Ogar, Pećinci, Prhovo, Sibač, Popinci, Sremski Mihaljevci, Subotište i Šimanovci. Prema popisu iz 2011. godine, ovde živi 19.720 stanovnika. Većinsko stanovništvo je srpsko sa udelom od 91% i romsko sa 5%.

Opšti podaci o poljoprivredi u Pećincima

Ovo je izrazito ravničarski predeo plodne zemlje na kojem se gaje sve poljoprivredne kulture - pšenica, kukuruz, šećerna repa, suncokret, soja, a uspešni su i voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo i stočarstvo. Poljoprivredne površine zauzimaju 34.690, a šumske 4.648 hektara.

Fabrika šećera “Sunoko” je najveće privredno preduzeće. U sklopu Opštine je i radna zona Šimanovci u kojoj se nalaze sedišta nekoliko uspešnih kompanija, kao što su: JUB boje, PFI studio, Doncafe Group, Lagermax, Termomont, Doming i drugi.

Deo prirodnih i privrednih potencijala ove Opštine čini Obedska bara koja obiluje šumama, lovištima i izletištima. Čitavo područje bogato je geotermalnim vodama visoke temperature. U sklopu Obedske bare nalazi se i Specijalni rezervat prirode Zasavica.

Istorija opštine Pećinci

Ovo područje nastanjeno je još u vreme neolita. Na ovim prostorima boravili su: Iliri, Kelti, Rimljani, Ostrogoti, Huni, Avari, Sloveni, Turci, Austrijanci i Mađari, dok su Srbi ovu teritoriju nastanili u VII veku. Malo je pisanih tragova o prostoru na kojem se nalazi današnja opština Pećinci. Poznat je zapis iz 1416. godine, a sledeći tek iz 1702.

Ovo područje je bilo pod Osmanskim carstvom sve do mira u Požarevcu 1718. godine, a nakon toga, ovim predelima vladaju Habzburzi. Samo selo Pećinci ušlo je u sastav Vojne granice, od 1848-1882. godine, sve do njenog ukidanja. Potom je bilo u sastavu sremskog okruga, a samim tim pripadalo je kraljevini Hrvatska-Slavonija.

Po popisu iz 1910. godine tu je bilo većinsko srpsko stanovništvo. Po okončanju Prvog svetskog rata Pećinci se nalaze u sastavu Države Srba, Hrvata i Slovenaca, zatim u sastavu kraljevine Srbije i na kraju u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. U Sremskom okrugu Pećinci će biti od 1918. do 1929. godine, a od 1929. do 1941. u Dunavskoj banovini. Tek nakon Drugog svetskog rata ulaze u sastav AP Vojvodine.

Značajne ličnosti koje su živele ili radile u Opštini su: Anđelka Govedarević, Darko Lazić, Boško Krunić…

Zbog blizine Beograda i Zemuna stanovništvo gravitira ka ovim gradovima, a veliku prednost ima i blizina aerodroma “Nikola Tesla”, koji je udaljen svega 15km od ove Opštine. Kroz severni deo ovog područja prolazi autoput E-70 koji čini deo Koridora 10, a kroz južni deo autoput Beograd-Zagreb. Mesto Pećinci presecaju putevi iz šest pravaca koji povezuju naseljena mesta Opštine. Klima u Opštini je umereno kontinentalna.

U opštini Pećinci, prema zvaničnim podacima iz popisa poljoprivrede koji je Republički  zavod za statistiku sproveo 2012. godine, 3.076 gazdinstava koristi poljoprivredno zemljište. U najvećem broju imaju oranice i bašte, odnosno najčešće gaje kukuruz za zrno (njih 2.076), a zatim pšenicu i krupnik – 1.956 gazdinstava. Prema broju slede poljoprivredna domaćinstva koja proizvode ječam – 584, detelinu – 484i suncokret (435).

Najveći broj gazdinstava su porodična (99,51%), a ostalo su pravna lica.

Ukupno 316 gazdinstava gaji različite kombinacije useva i stoke, njih 579 bavi se kombinovano ratarstvom, svinjama i živinom, međutim najviše je onih koji su se specijalizovali za žitarice (1.015).

Poljoprivredom se u Pećincima bavi 7.132 ljudi, a muškarci prednjače kada je reč o ukupnom broju.

Izvor: Agromedia.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati