Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 02. 2018.  - Autor: Kurir

PROIZVODI PEČURKE U SOCU OD KAFE: Naša naučnica razvila zanimljivu tehnologiju uzgoja

Ivanka Milenković, biolog, na placu iznajmljenom od PKB primenjuje novu tehnologiju koju je sama razvila i uzgaja šampinjone i bukovače, koje prodaje širom Evrope

PROIZVODI PEČURKE U SOCU OD KAFE: Naša naučnica razvila zanimljivu tehnologiju uzgoja

Foto:Profimedia

Biolog Ivanka Milenković iz Beograda u svojoj firmi „Ekofungi“ proizvodi pečurke iz soca od kafe.

Čak 95 odsto šampinjona i bukovača niklih iz soca od kafe Ivanka izvozi na tržište zemalja EU, dok svega pet procenata otkupljuju najbolji restorani i kafane u Beogradu.

- Radila sam u Institutu za naučno istraživački rad pri Poljoprivrednom kombinatu Beograd (PKB), ali sam spletom raznih okolnosti počela da razmišljam o sopstvenom biznisu. A on je nastao kao posledica toga što sam u Holandiji, gde sam početkom devedesetih završila postdiplomske studije, naučila da nauka, ako se ne primenjuje u praksi, ne ispunjava svoj cilj. Od PKB sam 2000. godine iznajmila plac i započela proizvodnju gajenih jestivih gljiva, koja je po svemu bila inovativna. Ideja je bila da proizvodnja bude eksperimentalno polje za primenu naučnoistraživačkih rezultata kolega sa univerziteta - kaže Ivanka.

FOTO: SHUTTERSTOCK


U svojoj firmi je sa kolegama razvila tehnologiju za iskorišćavanje različitih vrsta otpada u proizvodnji gljiva.

 

- Jedan od takvih otpada, možda i najatraktivniji, jeste soc od kafe. To je naša tehnologija koja doživljava ekspanziju. Primenljiva je u najrazličitijim okolnostima, a naročito tamo gde su velike količine tog otpada, poput restorana i velikih korporacija. Soc od kafe dokazuje da uspešan biznis može da se razvije i na tako neobičnim materijalima - ističe Ivanka.


Ona naglašava da je njeno preduzeće tipičan primer cirkularne ekonomije, koja rezultira organski sertifikovanim proizvodima.

 

- Naša kompanija svakog meseca organizuje edukaciju za proizvođače pečuraka iz inostranstva, od Španije, Irske, Francuske, Engleske, Holandije i Belgije do Australije, Indije i Tajvana. Edukujemo ih da uz našu pomoć započnu posao. Javila nam se jedna koleginica iz Paragvaja koja je uspešno primenila našu tehnologiju - naglašava Ivanka

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage