Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 07. 2017.  - Autor: Pressonline

Srbija spremna za nuklearne krize!

Predstavnici Srbije učestvovali su na do sada najvećoj međunarodnoj vežbi simulacije na nuklearni akcident i tom prilikom su pokazali da je naša zemlja spremna, da ima odgovor na ovakve situacije i pripremljena je na adekvatne mehanizme za zaštitu i spasavanje.

Srbija spremna za nuklearne krize!
Foto: Profimedia

Kako je saopštila Agencija za zaštitu od jonizirajućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, cilj ovakve vežbe je da unapredi saradnju između država i međunarodnih organizacija tokom vanredne situacije, omogući brzu razmenu informacija, ispita mehanizme pružanja međunarodne pomoći i mehanizme informisanja javnosti.

Vežba je održana 21. i 22. juna za vreme koje su zaposleni u Agenciji za zaštitu jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost propisivali mere zaštite stanovništva, na način na koji bi se to vršilo i u slučaju da se nesreća u stvarnosti dogodi.

Vežbu je organizovala Međunarodna agencija za atomsku energiju (MAAE) i regulatornog tela Mađarske.

Za vreme neprekidnog dežurstva od 36 časova koliko je trajala vežba, zaposleni u Agenciji za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije i drugi organi koji su učestvovali primali su i obrađivali informacije, vršili analize, pripremali obaveštenja i propisivali mere zaštite stanovništva, na način na koji bi se to vršilo i u slučaju da se nesreća zaista i dogodi.

U vežbi su učestvovali predstavnici 82 države i 11 međunarodnih organizacija.

Vežba je počela u 04:30 sati u sredu 21. juna i tokom njenog trajanja, Agencija je zajedno sa ostalim učesnicima proveravala nacionalni sistem za odgovor na nuklearnu nesreću. 

Izvor: alo.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage