Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 07. 2017.  - Autor: Pressonline

Na današnji dan rođen je najveći um svih vremena!

Dan nauke obeležava se danas na rođendan Nikole Tesle, a pomoćnik ministra prosvete Nikola Tanić kaže da mladi ljudi moraju znati više o najvećem umu sa ovih prostora.

Na današnji dan rođen je najveći um svih vremena!
Foto: Profimedia.rs

"Tesla, kao svetski naučnik našeg porekla, zaslužuje više prostora nego što mu dajemo", rekao je Tanić gostujući na RTS.

Za nauku u Srbiji, kako navodi, danas se ukupno izdvaja 0,7 odsto BDP, a da se iz budžeta izdvaja 0,4 odsto BDP.

"Strategijom za nauku da 2020. godine predviđeno je da se poveća izdvajanje za nauku i to za jedan odsto iz budžetskog dela. Ukoliko to uspemo da ostvarimo onda će ukupno izdvajanje za nauku dostići 1,5 odsto BDP što će omogućiti istraživačima u Srbiji mnogo bolje da rade", pojasnio je Tanić.

Istraživači u Srbiji sada se projektno finansiraju, a cilj jedan od prioritetnih ciljeva vlade je promena načina finansiranja i uvođenje institucionalno- projektog modela finansiranja.

"To znači da će svi istraživači na institutima imati zagarantovanu osnovicu, a za istraživanja da dobijaju dodatak", pojasnio je on institucionalno-projektni model finansiranja.

Upitan da li privreda dovoljno koristi istraživače, Tanić je rekao da ne koristi dovoljno i da se sada radi na tome, preko PKS, da se povežu intenzivnije nauka i priovreda.

"Za uspešnu privredu moramo imati i uspešnu nauku", naglasio je pomoćnik ministra i dodao da je srpskim istraživačima otvoren put za saradnju sa američkim istraživačima, te da već od naredne godine mogu učestvovati na zajedničkim projektima.

Izvor: alo.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage