Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 07. 2017.  - Autor: Pressonline

Sve više stranaca dolazi u Srbiju na vantelesnu oplodnju

U našoj zemlji je cena 2.300 evra u proseku, što je i do 70 odsto niže nego na klinikama u Evropi

Sve više stranaca dolazi u Srbiju na vantelesnu oplodnju
Foto: Profimedia

U poslednjih godinu dana sve više parova iz regiona, ali i Velike Britanije, Poljske, Švedske, Nemačke i Ukrajine dolazi u Srbiju na vantelesnu oplodnju.

Razlog za to je procenat uspešnosti vantelesne oplodnje koji iznosi 33,3 odsto na državnim i privatnim klinikama u Srbiji, dok je u zemljama Evropske unije svega 23,3 procenata, piše Informer. Pored stručnosti naših doktora, stranci se odlučuju za vantelesnu oplodnju kod nas i zbog cene od 2.300 evra u proseku, što je i do 70 odsto niže nego na klinikama u Evropi.

Profesor dr Nebojša Radunović, stručnjak za vantelesnu oplodnju u GAK “Višegradska” objašanjava da u državnim klinikama najviše stranaca dolazi iz Makedonije, Crne Gore i Bugarske, kao i zemalja Zapadne Evrope.

– Bivša Jugoslavija ima odlične stručnjake za vantelesnu oplodnju i svi sarađujemo kao jedan tim. Oko 15 profesora iz Srbije u kontaktu je sa lekarima iz komšijskih zemalja. Dolaze nam svi, od komšija pa do Šveđana i Nemaca – kaže Radunović.

On dodaje da je najbolje da pacijentkinja posle veštačke oplodnje provede oko dve nedelje pod stalnim nadzorom lekara, ali da parovi često ranije odu kući.

– Većina parova uradi intervenciju u Srbiji, a zatim se već posle 7 dana vrate kući, gde se prati njihovo stanje. U Srbiji postoji ukupno 15 centara u privatnom i državnom sektoru koji odlično rade ovaj posao. Stranci imaju poverenja u naše doktore,  a i mi stalno radimo na usavršavanju, da budemo još bolji – kaže dr Radunović.

Na vantelesnu oplodnju uglavnom dolaze parovi stariji od 35 godina, uplašeni da neće stići da dse ostvare u ulozi roditelja. Prema rečima prof. dr Snežane Rakić, v. d. direktora GAK “Narodni front” kaže da se ženama mogućnost da zatrudne smanjuje za oko 20 odsto posle 33. godine.

 Izvor: telegraf.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage