Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

TRAŽE ODŠTETU OD 3.5 MILIJARDI EVRA: Američki Srbi tuže Hrvatsku za zločine ustaške NDH

Hrvatskoj je stigla tužba za naplatu štete iz perioda NDH u visini 3.5 milijarde eura, ali Zagreb odbacuje takvu mogućnost. Tužba je podignuta pred Okružnim sudom u Čikagu

TRAŽE ODŠTETU OD 3.5 MILIJARDI EVRA: Američki Srbi tuže Hrvatsku za zločine ustaške NDH

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske potvrdilo je da je primilo tužbu i zahteva za odštetu u vrednosti 3.5 milijarde dolara, zbog materijalne i nematerijalne štete pričinjene Srbima, Romima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Reč je o postupku koji je prošle godine pokrenula skupina ljudi iz savezne države Ilinois, zahtevajući u ime žrtava, njihovih naslednika i rodbine odštetu u visini od 3,5 milijarde dolara. Traže naknadu štete za oduzetu imovinu, ali i podmirenje nematerijalne štete koju su pretrpele žrtve ustaških logora.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Tužioci tvrde da je za tu štetu odgovorna Republika Hrvatska kao pravna naslednica Nezavisne države Hrvatske (NDH). Tužba je podignuta pred Okružnim sudom u Čikagu, a Hrvatskoj je uručena posredstvom Ambasade SAD u Zagrebu, krajem februara.
 

HRVATSKA ZARAĐUJE MILIONE NA RATU U SIRIJI: Zagreb izvezao rekordnu količinu naoružanja na Bliski istok (VIDEO)https://goo.gl/4lpm0W 


Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova odgovorilo je kako Republika Hrvatska nije naslednica NDH, što "izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava".

"Izričito se navodi da Hrvatska počiva na temeljima suverenosti izraženima u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH", objasnio je diplomatski izvor novinarima Večernjeg lista.

Reuters, Jasenovac

Foto: Reuters, JasenovacZagrebački dnevnik podseća kako su se s pitanjem povraćaja imovine oduzete u vreme NDH, pre svega one koja je pripadala Jevrejima, sukobljavale sve dosadašnje vlade od kojih se diplomatskim putem tražilo da zakonsko pravo na povraćaj oduzete imovine, pored perioda komunističke vladavine, prošire i na period ustaškog režima.

Službeni Zagreb ima rok od 60 dana u kojem se, kao tužena strana, mora izjasniti po toj tužbi.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage