Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Da li je Štrajk u JKP „Stan" opravdan

07. 09. 2012.

Loše stanje ili politički problem

Prepucavanja - Direktor preduzeća Rajko Bojčić kritikuje Sindikat Nezavisnost da je za trajk upozorenja imao isključivo politički motiv, a sindikat odgovara da je kolektivni ugovor jedini razlog za obustavu rada i da trajk nije zavren

Štrajk upozorenja koji je održao Sindikat „Nezavisnost" nije trebalo da se organizuje jer nije bilo razloga za to, a manjinski sindikat preuzeo je ulogu zastupnika svih 380 zaposlenih u preduzeću. U javnosti se, međutim, plasiraju informacije koje štete imidžu preduzeća, izjavio je juče direktor Javnog komunalnog preduzeća „Stan" Rajko Bojičić.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare povodom prekjučerašnjeg jednosatnog štrajka upozorenja izneo podatke o poslovanju preduzeća otkako je on na njegovom čelu, te izneo sumnju da štrajk Sindikata „Nezavisnost" ima političku pozadinu, u svetlu najavljenog formiranja novih gradskih vlasti, a samim tim i izvesnog izbora novog rukovodstva preduzeća.

Redovne plate

Kako je izjavio, plate redovno isplaćuju do 31. u narednom mesecu i prosečna bruto zarada u JKP „Stan" je 42.852 dinara, odnosno neto 30.039 dinara, plus nadoknada za topli obrok, te da nema razloga za štrajk upozorenja.

- Od juče sam dobio veliki broj poziva od strane poslovnih partnera koji su najavili raskidanje saradnje zbog navodnih problema u preduzeću koje je javnosti prezentovao štrajkački odbor - kazao je Bojičić i naglasio da ti podaci nisu tačni.

On je naglasio i da je od njegovog dolaska na čelo, dobavljačima plaćeno preko 90 miliona duga nastalih u ranijem periodu, te da su kreditna zaduženja iz prethodne vlasti takođe izmirivali i da su u situaciji otežanog poslovanja uspeli da zadrže broj zaposlenih, dok zbog smanjenog platnog prometa od „Informatike" potražuju 100 miliona dinara, što je dovoljno za pet zarada. Na konferenciji za novinare pušten je i video-zapis sa prekjučerašnjeg štrajka gde se vidi znatno manji broj štrajkača nego što su u „Nezavisnosti" izneli, te je na zamrznutom kadru izbrojao 18 štrajkača. Takođe, Bojičić je kao dokaz da ne postoje opravdani razlozi za štrajk izneo i argument da se od obustave rada ogradio samostalni sindikat koji je većinski u JKP „Stan".

Nepotreban štrajk

Zoran Mandić, predsednik tog sindikata koji je takođe prisustvovao Bojičićevoj konferenciji, rekao je da je taj sindikat organizovao štrajk pre 19 meseci, kada je situacija u preduzeću bila izuzetno teška, ali da sada nema potrebe za tim.

- Ovo nam nije trebalo kao ni treće oko u glavi - metaforično se izrazio Mandić komentarišući štrajk kolega iz drugog sindikata.

U Sindikatu „Nezavisnost" JKP „Stan" ističu da stoje iza iznetih tvrdnji, te da poslodavac ne poštuje cenu rada utvrđenu ugovorom, negirajući da je štrajku prisustvovalo samo 18 ljudi jer je, kako su naveli, novinarima pušten samo deo snimka pre obraćanja predsednika štrajkačkog odbora Blaža Ilića radnicima, kada je na platou bilo najmanje 70 ljudi.

- Štrajk nije završen. Štrajkački odbor je u stalnom zasedanju i budno pratimo razvoj situacije. Uostalom, ako nismo u pravu, zbog čega nas direktor nije pozvao na konferenciju za novinare, kad je već tamo bio predsednik samostalnog sindikata - upitao je Ilić. On je rekao da organizovanje štrajka nema veze sa politikom, već sa kolektivnim ugovorom koji se ne poštuje, ali i sa stanjem u preduzeću koje je, kako tvrdi, u proteklih godinu dana izgubilo više od 9.000 stanova odnosno 40.000 kvadrata iz programa redovnog održavanja zgrada, što se odrazilo na smanjenje prihoda JKP „Stan". 

Izvor: Press Vojvodina

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage