Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

hoĆe da ugase direkciju, a kuĆe nisu izgraĐene

07. 09. 2012.

Obnovu čeka pola Mionice

Posledice zemljotresa nisu otklonjene ni posle 14 godina ... A vreme prolazi - Gaenje Direkcije za izgradnju i obnovu Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom bila bi nova teta

Gašenje Direkcije za izgradnju i obnovu Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom ostavilo bi nesagledive posledice, jer veliki broj građana već godinama čeka na obnovu kuća oštećenih u zemljotresu, upozorava predsednik mioničke opštine Milan Gavrilović.

Konačnu odluku o daljoj sudbini ove direkcije, koja se našla na predloženom spisku agencija i direkcija za gašenje, doneće Vlada Srbije narednog četvrtka. U Kolubarskom okrugu, 14 godina posle mioničkog zemljotresa, na sanaciju čeka još 3.000 objekata.

Država nije imala sluha

Žrtve mioničkog zemljotresa ističu da su oni primer kako izgleda kad je država nekom majka, a nekom maćeha.

- Prošlo je već 14 godina od zemljotresa, a mnogi od nas od države nisu ništa dobili osim praznih obećanja političara. Sada nam ubijaju i poslednju nadu, a bilo je poštenije da su nam odmah posle zemljotresa rekli da se ne uzdamo u državu i ne očekujemo njenu pomoć. Država nije imala sluha za mionički zemljotres, a videli smo da je Kraljevo obnovljeno za godinu dana, tako da smo mi, očigledno, građani drugog reda - ističu stradalnici u mioničkom kraju, gde je 1998. godine bio epicentar potresa, reagujući na najavu da će Direkcija za zemljotres biti ugašena.

Ove godine nije izgrađena nijedna kuća


Na teritoriji Kolubarskog okruga u zemljotresu 1998. godine, čiji je epicentar u bio na području Mionice, oštećeno je oko 10.000 objekata. Iz državne kase za ovu godinu je za sanaciju i izgradnju oštećenih objekata u Kolubarskom okrugu obezbeđeno 180 miliona dinara, međutim u mioničkoj opštini, koja je najviše stradala u zemljotresu, u ovoj godini nije izgrađena nijedna kuća.

U zemljotresu 1998. godine najveći broj objekata u Mionici je oštećen, a mnogi žitelji tog kraja su i dalje bez krova nad glavom i žive u pomoćnim objektima.

Predsednik mioničke opštine Milan Gavrilović kaže za Press da država ne sme da dozvoli gašenje Direkcije za zemljotres, jer još nisu sanirane posledice razornog zemljotresa u kome je oštećen veliki broj kuća.

- Mi već preduzimamo neke mere da do ukidanja direkcije ne dođe. Pokušavamo da lobiramo u pojedinim ministarstvima i da predočimo državnim organima da bi takva odluka bila katastrofalna po žitelje Mionice, ali i ostalih opština Kolubarskog okruga, jer i 14 godina posle zemljotresa imamo veliki broj objekata koji čekaju na sanaciju i izgradnju - kaže Gavrilović.

Neophodno 700 miliona

Na sanaciju i izgradnju u Kolubarskom okrugu još čeka oko 3.000 objekata. Zbog nedostatka para, Direkcija za zemljotres je taj spisak „svela" na 1.000 najugroženijih objekata, koje je neophodno obnoviti i izgraditi.

Dragan Jeremić, donedavni direktor Direkcije za zemljotres, kaže da je plan bio da država pomogne onima koji su najugroženiji i onima koji žive u tim oštećenim objektima.

- Sa spiska smo eliminisali sve one kojima su u zemljotresu oštećene vikendice, kao i ljude koji žive u drugim sredinama, a u oštećenim objektima povremeno borave. Na taj korak smo se odlučili jer u državnoj kasi nema dovoljno novca za svih 3.000 objekata. Da smo se držali tog spiska, a radili ovom dinamikom, obnova ne bi bila završena ni za 30 godina. Od 1.000 najugroženijih kuća, do kojih smo došli tako što smo obišli sve objekte u Kolubarskom okrugu koji su oštećeni u zemljotresu, potrebno je izgraditi oko 700 kuća. Država ne sme da zaboravi te ljude, jer je veliki broj njih socijalno ugrožen i ti ljudi nemaju novca da sami otklone posledice zemljotresa - kaže Jeremić.

On dodaje da bi posao obnove i izgradnje mogao da se završi za tri godine, ukoliko država obezbedi neophodnih 700 miliona dinara i ako je spremna da konačno „stavi tačku na priču o mioničkom zemljotresu".

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
Paja [neregistrovani]
 [07.09. 2012., 23:09]

Vazno da smo izgradili Skoplje i Crnu Goru posle zemljotresa a za Srbiju nema veze.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage