Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Slavni di-džej o najgorim danima: Pokušao sam da se udavim kesom http://pressonline.rs/info/drustvo/409740/slavni-di-dzej-o-najgorim-danima-pokusao-sam-da-se-udavim-kesom.html Popularni di-džej Mobi je 2007. dotakao dno. Nakon planetarnog uspeha albuma "Play“ koji je prodat u 10 miliona primeraka, pao je u spiralu zavisnosti od alkohola, droge i seksa. ]]> Foto: Scereenshot

U intervjuu za britanski Telegraf opisuje scenu u kojoj je hteo da se ubije. 

“Kesa je mirisala na plastiku. Čak iako sam bio mrtav pijan i oduzet od droge, neki mali glas u glavi mi je rekao: 'Tvoj poslednji trenutak na zemlji ne sme da miriše na unutrašnjost kese za smeće'. Dakle, to nije išlo”, priča kroz smeh poznati muzičar. 

Opisujući svoj život u Njujorku između 1989. i 1999. godine, neposredno pre objavljivanja albuma “Play”, Mobi u knjizi “Porcelan” govori o vremenu koje je provodio kod svog prijatelja Master Bobija i nebrojenim noćima koje su proveli na drogama. 

Njegov izdavač je, kaže, odbio da objavi jedno poglavlje, objašnjavajući: “Mislim da ste dokazali da ste u tom trenutku bili poremećeni disfunkcionalni degenerik. Ne treba nam više dokaza“. 

Mobi insistira na tome da će drugi tom njegovih memoara, koji će biti objavljen sledeće godine, biti još šokantniji. 

Inače, Mobi je trezan od 2008. godine, ali kaže da nije doživeo neko prosvećenje nego je u pitanju samo želja za poboljšanjem zdravlja i oslobađanja od uvek prisutne tuge, piše Nedeljnik

“Bilo je hiljade i hiljade slučajeva kada se osećate kao da ste bolesni i tužni. Ja bih izašao napolje, popio 15 pića, kupio kokain za sto dolara, ostao budan do šest ujutru, uzimao bi tri "ksanaksa" i nekoliko "vikodina" da probam da zaspim. Probudim se u pet popodne... i opet se osećam užasno”, priznaje Mobi.

]]>
Fri, 25 May 2018 16:41:38 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/409740/slavni-di-dzej-o-najgorim-danima-pokusao-sam-da-se-udavim-kesom.html
Upoznajte Pecince http://pressonline.rs/info/srbija/409743/upoznajte-pecince.html Upoznajte opstinu Pecinci i saznajte nesto novo o prelepoj opstini donjeg Srema ]]> Foto: Screenshot

Opšti podaci o opštini Pećinci

Opština Pećinci nalazi se u Donjem Sremu, takozvanom Podlužju, pored reke Save, u AP Vojvodini i pripada Sremskom okrugu. Osnovana je 1960. godine od bivših srezova koji su teritorijalno pripadali Rumi, Staroj Pazovi i Zemunu. Obuhvata površinu od 483,65 kilometara kvadratnih.

Opšinu čini 15 naseljenih mesta: Ašanja, Brestač, Deč, Donji Tovarnik, Karlovčić, Kupinovo, Obrež, Ogar, Pećinci, Prhovo, Sibač, Popinci, Sremski Mihaljevci, Subotište i Šimanovci. Prema popisu iz 2011. godine, ovde živi 19.720 stanovnika. Većinsko stanovništvo je srpsko sa udelom od 91% i romsko sa 5%.

Opšti podaci o poljoprivredi u Pećincima

Ovo je izrazito ravničarski predeo plodne zemlje na kojem se gaje sve poljoprivredne kulture - pšenica, kukuruz, šećerna repa, suncokret, soja, a uspešni su i voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo i stočarstvo. Poljoprivredne površine zauzimaju 34.690, a šumske 4.648 hektara.

Fabrika šećera “Sunoko” je najveće privredno preduzeće. U sklopu Opštine je i radna zona Šimanovci u kojoj se nalaze sedišta nekoliko uspešnih kompanija, kao što su: JUB boje, PFI studio, Doncafe Group, Lagermax, Termomont, Doming i drugi.

Deo prirodnih i privrednih potencijala ove Opštine čini Obedska bara koja obiluje šumama, lovištima i izletištima. Čitavo područje bogato je geotermalnim vodama visoke temperature. U sklopu Obedske bare nalazi se i Specijalni rezervat prirode Zasavica.

Istorija opštine Pećinci

Ovo područje nastanjeno je još u vreme neolita. Na ovim prostorima boravili su: Iliri, Kelti, Rimljani, Ostrogoti, Huni, Avari, Sloveni, Turci, Austrijanci i Mađari, dok su Srbi ovu teritoriju nastanili u VII veku. Malo je pisanih tragova o prostoru na kojem se nalazi današnja opština Pećinci. Poznat je zapis iz 1416. godine, a sledeći tek iz 1702.

Ovo područje je bilo pod Osmanskim carstvom sve do mira u Požarevcu 1718. godine, a nakon toga, ovim predelima vladaju Habzburzi. Samo selo Pećinci ušlo je u sastav Vojne granice, od 1848-1882. godine, sve do njenog ukidanja. Potom je bilo u sastavu sremskog okruga, a samim tim pripadalo je kraljevini Hrvatska-Slavonija.

Po popisu iz 1910. godine tu je bilo većinsko srpsko stanovništvo. Po okončanju Prvog svetskog rata Pećinci se nalaze u sastavu Države Srba, Hrvata i Slovenaca, zatim u sastavu kraljevine Srbije i na kraju u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. U Sremskom okrugu Pećinci će biti od 1918. do 1929. godine, a od 1929. do 1941. u Dunavskoj banovini. Tek nakon Drugog svetskog rata ulaze u sastav AP Vojvodine.

Značajne ličnosti koje su živele ili radile u Opštini su: Anđelka Govedarević, Darko Lazić, Boško Krunić…

Zbog blizine Beograda i Zemuna stanovništvo gravitira ka ovim gradovima, a veliku prednost ima i blizina aerodroma “Nikola Tesla”, koji je udaljen svega 15km od ove Opštine. Kroz severni deo ovog područja prolazi autoput E-70 koji čini deo Koridora 10, a kroz južni deo autoput Beograd-Zagreb. Mesto Pećinci presecaju putevi iz šest pravaca koji povezuju naseljena mesta Opštine. Klima u Opštini je umereno kontinentalna.

U opštini Pećinci, prema zvaničnim podacima iz popisa poljoprivrede koji je Republički  zavod za statistiku sproveo 2012. godine, 3.076 gazdinstava koristi poljoprivredno zemljište. U najvećem broju imaju oranice i bašte, odnosno najčešće gaje kukuruz za zrno (njih 2.076), a zatim pšenicu i krupnik – 1.956 gazdinstava. Prema broju slede poljoprivredna domaćinstva koja proizvode ječam – 584, detelinu – 484i suncokret (435).

Najveći broj gazdinstava su porodična (99,51%), a ostalo su pravna lica.

Ukupno 316 gazdinstava gaji različite kombinacije useva i stoke, njih 579 bavi se kombinovano ratarstvom, svinjama i živinom, međutim najviše je onih koji su se specijalizovali za žitarice (1.015).

Poljoprivredom se u Pećincima bavi 7.132 ljudi, a muškarci prednjače kada je reč o ukupnom broju.

]]>
Fri, 25 May 2018 17:10:57 +0200 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/409743/upoznajte-pecince.html
Neobičan embrion: Naučnici stvorili hibrid čoveka i kokoške http://pressonline.rs/info/drustvo/409738/neobican-embrion-naucnici-stvorili-hibrid-coveka-i-kokoske.html Nakon ovce i svinje, kokoška je postala treća životinje čije su ćelije kombinovane sa ljudskim. ]]> Foto: Screenshot

Naučnici sa Univerzitete "Rokfeler" u Njujorku uspeli su da stvore fetus koji se sastoji od ljudskih i kokošijih ćelija. 

Istraživači se nadaju da će presađivanjem ljudskih ćelija u kokošiji fetus uspeti da steknu nova saznanja o transformaciji ćelija u fetus. 

Nova otkrića mogla bi da otvore put brojnim tretmanima za različite vrste poremećaja u razvoju. 

Naučnici već znaju da od matičnih ćelija embriona mogu da nastanu bilo kakve ćelije, od koštanih i nervnih, do plućnih i ćelija jetre. 

Oni takođe znaju da posebne grupe ćelija, koja se može naći u embrionima vodozemaca i riba, ima ključnu ulogu u obrazovanju njihovih ranih razvojnih struktura. 

Ove grupe, nazvane "organizatori", emituju molekulske signale koji ćelijama govore da treba da rastu i određuju na koji način treba da se razvijaju. 

Kada se "organizatori" premeste iz jednog embriona u drugi, podstiču embrion na stvaranje još jednog kičmenog stuba i centralnog nervnog sistema, sa sve mozgom i kičmenom moždinom. 

S obzirom na to da su eksperimenti na ljudskim embrionima ograničeni etičkim principima, naučnici nisu mogli da znaju da li organizatori postoje kod ljudi jer se dozvoljeni vremenski period za eksperimentisanje završava negde u vreme početka formiranja organizatorskih ćelija. 

Kako bi uspeli da pronađu odgovor na ovo pitanje, naučnici na čelu sa doktorom Alijem Brivanlouom ugradili su ljudske matične ćelije u pileći embrion. 

Čim su se smestile u novog domaćine, ove ćelije su počele da stvaraju teren za drugu kičmu i nervni sistem, što je bio očigledan znak da postoje i ljudski organizatori. 

Uprkos pozitivnim rezultatima, mnogi su ovaj eksperiment ocenili "bolesnim" i "bizarnim", piše Dejli mejl. 

Istraživanje je objavljeno u magazinu Nejčer.

]]>
Fri, 25 May 2018 16:39:01 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/409738/neobican-embrion-naucnici-stvorili-hibrid-coveka-i-kokoske.html
Kako povećati prodaju i zadrzati kupce http://pressonline.rs/info/biznis/409741/kako-povecati-prodaju-i-zadrzati-kupce.html Ključan cilj svakog čoveka u prodaji je da zadrži postojeće kupce. ]]> Foto: Katarina Janic

 

Katarina Janic  mlada i uspesna beogradjanka otkrila nam je tajnu uspesne prodaje. Katarina je inace menadzer u jednoj od poznatih kompanija u nasoj zemlji. 

1. Previsoka cena je prilično značajan faktor zbog kojeg vaši kupci mogu da pobegnu glavom bez obzira. To ne znači da treba nužno da je smanjite. Pri kreiranju cene uvek treba da imate na umu troškove proizvoda, ali je mnogo važnije da imate na umu vrednost koju vaš proizvod ima za kupce. Po čemu je on poseban, nezamenjiv, bolji od drugih i po čemu se izdavaja od konkurencije?

2. Neplanirani troškovi dostave. Da li ste znali da čak 55% kupaca odustaje od kupovine kada vide koliki su troškovi dostave proizvoda? Ovo je veliki procenat i jasan signal da vaš menadžment treba da preispita neke odluke. Onda kada uspete da ubedite kupce da plate vaš proizvod ili uslugu, iznenadni troškovi dostave mogu da deluju kao hladan tuš, vaš trud da ih ubedite na kupovinu propada, a vaši kupci pobeći će glavom bez obzira.

3. Zanemarujete stare mušterije. Da li znate da je veća verovatnoća da ubedite starog kupca da ponovo kupi vaš proizvod, nego da privučete sasvim novog kupca? Ako već imate klijente koji su kupovali od vas, potpuno bi pogrešno bilo zauvek ih se odreći i fokusirati se samo na privlačenje novih kupaca. Ukoliko ste svesni psiholoskih okidaca, pretvorićete stare kupce u lojalne kupce.

4. Ako razmišljate da su problemi Vaših kupaca i Vaši problemi, za Vaše kupce postajete više od prodavca – postajete njihovi prijatelji. Danas je to jedini put koji obezbeđuje toliko željenu lojalnost kupaca, opstanak i prosperitet firme.  Kada uspostavite takav odnos u kome se družite sa kupcem, razgovarate o stvarima koje nisu striktno vezane za posao, pitanje same prodaje postaje veoma lako i jednostavno.

]]>
Fri, 25 May 2018 17:04:06 +0200 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/409741/kako-povecati-prodaju-i-zadrzati-kupce.html
Kako provesti vikend u Segedinu na najbolji mogući način? http://pressonline.rs/info/drustvo/409731/kako-provesti-vikend-u-segedinu-na-najbolji-moguci-nacin.html Najznačajniji prirodni resursi sunčane velike južne ravnice su njene lekovite i termalne vode, kao i razne banje. Isprobajte lekovite moći lekovitog blata u banjskom kompleksu u Makou koji podseća na katedralu ili isprobajte najveći vodeni tobogan u Evropi u Segedinu gde možete da istražujete ulice koje imaju jedinstvenu mediteransku atmosferu i otkrijte zgrade koje je projektovao „mađarski Gaudi”, poznati arhitekta Ede Mađar ]]> Foto: Screenshot

Avantura u akva-parku

foto: promo
foto: promo

 

U najvećem gradu jugoistočne Mađarske, Segedinu, nalazi se zatvoreni akva park Napfényfürdő Aquapolis koji, uz to što ima najduži vodeni tobogan u zatvorenom prostoru koji radi tokom cele godine u Evropi, ima puno toga da ponudi. Bazeni „vodenog grada” nude puno zabave za celu porodicu ali oni koji traže malo mira i tišine treba da posete ekskluzivne „tihe” objekte za velnes.

Opuštanje za celu porodicu

foto: promo
foto: promo

 

Termalno kupatilo Szent Erzsébet je ponos Morahaloma, gradića u okolini Segedina koji se nalazi tik do granice sa Srbijom. Lekovite vode banje veoma efikasno leče probleme sa zglobovima kolena i ramena. Sa svojim kupatilom za decu u zatvorenom prostoru (u kom se nalazi i višespratni avanturistički bazen), saunama i brojnim ostalim bazenima, ovo kupatilo je pravi porodični objekat.

Lekovito blato i jedinstveno iskustvo

foto: promo
foto: promo

 

Termalno kupatilo Hagymatikum u Makou (samo 6 kilometara odnosno 3,7 milja od granice s Rumunijom) je jedinstveno: njegova zgrada koja podseća na crkvu je ostvarenje sna Imrea Makoveča, svetski poznatog mađarskog stručnjaka za organsku arhitekturu. U samom gradu se nalaze brojne zgrade koje je projektovao ovaj genijalni arhitekta koji je stvorio novi arhitektonski stil. Uz lep izgled, posetioci mogu da pronađu ekskluzivno odeljenje za velnes, prelepo odeljenje „Dečijeg sveta” i termalnu vodu vrhunskog kvaliteta koja, u kombinaciji s lekovitim blatom iz reke Maroš, čini nepobedivu kombinaciju za ublažavanje reumatskih bolova.

Umetnost na svakom ćošku

foto: promo
foto: promo

 

Prošetajte i pogledajte zgrade u stilu art nuvo u Segedinu, gradu riblje čorbe koju morate probati 
Ako volite stil art nuvo, obavezno morate da otkrijete radove arhitekte Edea Mađara u Segedinu. Poznat kao „mađarski Gaudi”, projektovao je prelepe kuće i javne zgrade u trećem gradu po veličini u Mađarskoj. Vredi posetiti i art nuvo zgradu segedinske sinagoge, koja je četvrta po veličini u svetu u svojoj kategoriji.

Spustite se na obalu Tise

foto: promo
foto: promo

 

Segedin se nalazi u najsunčanijem delu Mađarske i zato se naziva „gradom sunca”. Možete da istražujete njegove Mediteranske ulice, zelene površine i dve obale reke Tise koja teče kroz grad pešice, vozom na pruzi uskog koloseka, čamcem ili Segvejem. Možete da se popnete na zvonik katedrale visine 90 metara koja je simbol Segedina i da uživate u veličanstvenom pogledu na ceo grad. Monumentalna katedrala služi kao magična scenografija za vrhunske predstave u najvećem pozorištu na otvorenom u Mađarskoj koje se održava tokom letnjih meseci na trgu u podnožju katedrale.

Ne odlazite dok ne probate riblju čorbu

foto: promo
foto: promo

 

Ako ste u Segedinu, obavezno probajte svetski poznatu lokalnu riblju čorbu. Početkom septembra se održava međunarodni festival ribe na Tisi na kom se kuvari i zanatlije okupljaju na obalama reke Tise i služe 14.000 porcija riblje čorbe koja se kuva u ogromnom kotliću, tako da niko ne odlazi s događaja gladan.

]]>
Fri, 25 May 2018 16:03:45 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/409731/kako-provesti-vikend-u-segedinu-na-najbolji-moguci-nacin.html
Najlepši nacionalni parkovi na prostoru bivše Jugoslavije http://pressonline.rs/info/drustvo/409730/najlepsi-nacionalni-parkovi-na-prostoru-bivse-jugoslavije.html Dana 24. maja 1909. u Švedskoj je osnovano prvih devet nacionalnih parkova u Evropi, što je označilo početak intenzivnije zaštite prirode na našem kontinentu. ]]> Foto: Screenshot

Brijuni, Kornarti, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak i Severni Velebit imena su osam nacionalnih parkova Hrvatske. Iako površinom nije najveća, Hrvatska se ponosi s najviše nacionalnih parkova na prostoru bivše Jugoslavije. 

Najveći broj nacionalnih parkova nakon Hrvatske ima Crna Gora koja oduševljava Durmitorom, Biogradskom Gorom, Lovćenom, jezerom Skadar i Prokletijama. 

Slovenija ima tek Nacionalni park Triglav, u Bosni i Hercegovini nalaze se tri takva zaštićena područja (Sutjeska, Kozara i Una), kao i Makedonija koja oduzima dah Nacionalnim parkom Pelister, Mavrovom i Galičicom. 

Đerdap, Kopaonik, Tara i Fruška Gora četiri su srpska nacionalna parka.

]]>
Fri, 25 May 2018 16:00:39 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/409730/najlepsi-nacionalni-parkovi-na-prostoru-bivse-jugoslavije.html
Ovo je navijač Rada koji je ubijen sinoć ispred svoje zgrade: Ognjen je imao samo 26 godina, bio je student i instruktor http://pressonline.rs/info/hronika/409719/ovo-je-navijac-rada-koji-je-ubijen-sinoc-ispred-svoje-zgrade-ognjen-je-imao-samo-26-godina-bio-je-student-i-instruktor.html Ognjen Žanić (26) ubijen sinoć ispred ulaza u svoju zgradu na Čukaričkoj padini, biće sahranjen sutra na Novobežanijskom groblju. ]]> Foto:telegraf

Žanić je upucan sinoć u Radničkoj ulici, a u Urgentni centar prevezen je sa tri prostrelne rane.

Sahrana će se obaviti u subotu Foto: ALO/E.S.

Zbog ozbiljnosti povreda, on je ubrzo preminuo.

Žanić je iza sebe ostavio roditelje, sestru i dve bake. Po nezvaničnim informacijama, mladić je bio navijač FK Rad.

Kako su rekle komšije na licu mesta, bio je student i radio je u teretani kao instruktor.

Nekoliko trenutaka pre krvavog obračuna, Ognjen je ostavio nešto ispod leve felne na automobilu na parkingu, kako saznaje Telegraf na licu mesta.

]]>
Fri, 25 May 2018 13:00:14 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/409719/ovo-je-navijac-rada-koji-je-ubijen-sinoc-ispred-svoje-zgrade-ognjen-je-imao-samo-26-godina-bio-je-student-i-instruktor.html
Vučić posle sastanka sa Mekalisterom: Gledaću da ubedim narod, protiv sam zamrznutog konflikta sa Prištinom http://pressonline.rs/info/politika/409722/vucic-posle-sastanka-sa-mekalisterom-gledacu-da-ubedim-narod-protiv-sam-zamrznutog-konflikta-sa-pristinom.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Beograd u svakom trenutku spreman za razgovor s Albancima o postizanju komprimisa, ali da pre toga očekuje da budu ispunjeni Briselski sporazumi. ]]> Foto:blic.rs

Vučić je večeras na pres konferenciji s izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom izrazio sumnju da i albanska strana želi isto, jer, kako je naveo, upravo je večeras njihov glavni pregovarač Avni Arifi rekao da njima ne pada na pamet da gube vreme na ispunjavanje sporazuma i formiranje ZSO.

"To govori da oni, osim sto imaju drskosti i hrabrosti, već imaju i podršku nekih pa mogu da ne ispunjavaju ono što je potpisano", ocenio je Vučić i dodao da se u takvoj situaciji nameće pitanje šta smo radili pet godina, a Beograd je, kaže, ispunio sve što je bilo do njega.

Foto: D. Kujundžić / Tanjug

Osim dogovora s Prištinom, dodao je, nama ostaje i razgovor između nas samih, jer, kako je naveo, bez obzira na to što je istraživanje pokazalo da se 80 odsto ljudi u Srbiji zalaže za održavanje zamrznutog konflikta, on se tome protivi.

"Daću sve od sebe da se izborim protiv stava 80 odsto ljudi koji misle da treba održati zamrznuti konflikt, jer ako bude odmrznut, ne želim da budem odgovoran za novi sukob. Neću donositi odluku protiv našeg naroda. Stabilnost je važnija od svega drugog", poručio je.

Mekalisteru je zahvalio na pohvalama za ekonomiju, te primetio da je po podacima Srbija među prve tri-četriri zemlje u prvom kvartalu po rastu BDP u Evropi.

Na početku obraćanja Vučić je rekao da nema šta da zameri Dejvidu Mekalisteru na onome što je večeras izjavio, jer je u pravu za sve što se odnosi na vladavinu prava, ali i kad sve to rešimo nama ostaje naš najveći problem - odnos Beograda i Prištine.

Rekao je i veruje da će problem medijskih sloboda, koji izaziva nezadovoljstvo jednog dela javnosti, biti rešen na zadovoljavajući način, ali i tada će ostati problem odnosa s Prištinom.

To je, kako je objasnio, naš najveći problem ne zato što je neko nekome nesto obećao, "kao što to često govore neodgovorni ljudi u Srbiji", već zato što je neko odgovoran i razmišlja o budućnosti Srbije.

"I zato što neka teška pitanja iz prošlosti želimo da rešimo, a da umesto o prošlosti razmišljamo o budućnosti i našoj deci", rekao je Vučić koji je Mekalisteru zahvalio na njegovom odnosu prema Srbiji.

Evropskom izvestiocu Vučić je zahvalio i na tome što je bio iskren u kritikama, ali i pohvalama i u jednom i drugom našao pravu meru.

Poručio je Evropskoj uniji da je na njoj da otvara poglavlja, da ih otvara koliko hoće, a mi ćemo se, dodao je, truditi kada nas prime.

Imamo još posla s vladavinom prava, najteže odnos Beograda i Prištine

Nemam šta da zamenim Dejvidu Mekalisteru, sve što je večeraš rekao u vezi s vladavim prava, u pravu je, rekao je na zajedničkoj pres konferenciji s predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove i izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom predsednik Aleksandar Vučić, primetivši da ipak ostaje najteži problem - odnos Beograda i Prištine.

Nekad o nečemu mislimo drugačije, ali tačno je da ima još mnogo posla na terenu vladavine prava, rekao je Vučić, mada, dodao je, da je to bilo i ranije.

- Takođe, nezadovoljstvo dela javnosti medijskim slobodama mislim da smo na putu da rešimo na dobar način, pokrenuli smo dijalog na pravi način čini mi se, ali pred Srbima je jedan veoma veliki problem", rekao je Vučić i dodao:

Aleksandar Vučić i Dejvid Mekalister Foto: D. Kujundžić / Tanjug

Aleksandar Vučić i Dejvid Mekalister

- Odnos Beograda i Prištine je naš najveći problem, i to ne zato što je neko nekome nešto obećao, kao što to često govore neodgovorni ljudi u Srbiji, već zato što je neko odgovoran i razmišlja o budućnosti Srbije. I zato što neka teška pitanja iz prošlosti želimo da rešimo, a da umesto o prošlosti razmišljamo o budućnosti i našoj deci - rekao je Vučić, koji je Mekalisteru zahvalio na njegovom odnosu prema Srbiji.

Mekalister: Ključna godina, sve zavisi od Srbije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je danas da je 2018. ključna godina za region i izrazio uverenje da će region uspeti da svoju evropsku perspektivu pretoči u stvarnost, a za Srbiju da će iskoristiti novi zamah, jer je u njenim rukama dalji napredak.

- Pitanje da li i koliko će poglavlja biti otvoreno nije ono što je odlučujuće. Nadam se da će Srbija nastaviti svoj neprestani napredak koji ostvaruje - objasnio je Mekalister na konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rekao je da je došao u Srbiju da bi prijateljima potvrdio da će i dalje podržavati tu zemlju, jer veruje u Srbiju i sposobnost predsednika Vučića.

Objasnio je da je fokus tokom predsedavanja Bugarske EU skrenut na Zapadni Balkan, što pruža priliku da ceo region svoju evropsku perspektivu pretoči u stavrnost.

- Uveren sam da će Srbija iskoristiti taj novi zamah i da će sprovesti potrebne reforme u vladavini prava i osnovnih ljudskih prava, te da će se usredsrediti na pomirenje - rekao je Mekalister.

Izrazio je uverenje da će Srbija nastaviti da sledi svoju evropsku agendu, kao što je predsednik Vučić jasno govorio i ranije.

- Verujem da će se i drugi odgovorni političari u Beogradu zalagati za stratešku odluku evropske integracije - podvukao je Mekalister.

Foto: D. Kujundžić / Tanjug

Takođe je izrazio uverenje da će Srbija nastaviti da ima lidersku ulogu u regionu i dodao da zemlja napreduje u njenim evropskim ciljevima.

S tim u vezi je podsetio da je otvoreno 12 poglavlja, da su dva provizorno zatvorena i da je u rukama Srbije dalji napredak na putu ka EU.

Kazao je da su na tom putu najvažniji normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kao i napredak u vladavini prava.

Rekao je da je počeo rad na novom izveštaju o napretku Srbije, da će se nacrt naći pred nadležnim odborom 12. juna i 3. septembra, a pun izveštaj na glasanje će biti stavljen u novembru, gde se nada većini, kao i do sada.

Mekalister je kazao da rado dolazi u Beograd i da se danas već sreo sa premijerkom Anom Brnabić, kao i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Podsetio je da se sa predsednikom Vučićem, sa kojim ima večeras sastanak, sreo veče pre Samita EU-Zapadni Balkan, u Sofiji.

Foto: D. Kujundžić / Tanjug

Mekalister je pohvalio rezultate Samita i ocenio da je bio uspešan.

Kako jerekao, pozitivna je stvar što je bugarski premijer Bojko Borisov uspeo da Zapadni Balkao postavi kao jedan do prioriteta na dnevni red EU.

Mekalister je ukazao da je tome prethodila Strategija EU za širenje, kao i izveštaj o napretku, te da predstoje još važan sastanak Saveta EU u junu, i Samit u okviru Berlinskog procesa.

Podvukao je da se Samit u Sofiji nije bavio proširenjem, već konkretnim rezultatima koji su postignuti.

"Pozdravljam napredak u oblasti povezivanja, infrastrukture, digitalizacije. Uloga Srbije u regionu je više nego dobrodošla", naglasio je Mekalister.

On je pohvalio srpsku privredu rekavši da je ekonomija naše zemlje svakog dana sve bolja i da su to dobre vesti, te da je to uspeh odgovorne vlasti.

Ujedno je ukazao da vladavina prava mora biti osnažena kako bi Srbija postala još atraktivnija za strane investitore.

Mekalister na Vučićevu šalu: Volim vas sve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić našalio se večeras na zajedničkoj konferenciji sa izvestiocem EP za Srbiju i predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove, Dejvidom Mekalisterom, rekavši novinarima da Mekalister ovoga puta nije smeo da kaže "volim Srbiju".

Vučić je objasnio da je Mekalister zbog toga prošli put bio kritikovan zbog te izjave, a izvestioc EP je prihvatio šalu i na engleskom uzvratio "Volim vas sve".

Vučić i Mekalister sastali su se večeras u Vili "Bokeljka", nakon čega su imali zajedničku pres konferenciju na kojoj su govorili o ekonomskom napretku Srbije, vladavini prava i odnosu Beograda i Prištine.

]]>
Fri, 25 May 2018 13:15:35 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/409722/vucic-posle-sastanka-sa-mekalisterom-gledacu-da-ubedim-narod-protiv-sam-zamrznutog-konflikta-sa-pristinom.html
Petak posle 14 sati najkritičnije vreme za vožnju, a u ovoj situaciji sklonite se ŠTO DALJE OD VOZILA http://pressonline.rs/info/drustvo/409721/petak-posle-14-sati-najkriticnije-vreme-za-voznju-a-u-ovoj-situaciji-sklonite-se-sto-dalje-od-vozila.html Petak je dan kada se statistički dogodi najveći broj saobraćajnih nesreća sa najtežim posledicama. Po statistici, najkritičnije je od 14 časova do ranih jutarnjih sati kada se smanjuje pažnja i često vozi pod dejstvom akohola. ]]> Foto:blic

Opterećeni su i magistralni putevi, ali i auto-putevi gde su već prisutni turisti koji prolaze kroz našu zemlju. Koji su saveti za predstojeći vikend i kako se ponašati u slučaju zastoja na putu i kolona?

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za RTS da je u slučaju zastoja na auto-putu potrebno što pre obavestiti vozače koji nailaze da ste zaustavljeni, kao i da je savet da svi putnici napuste vozilo.

Foto: Mateja Beljan / RAS Srbija

- Nemojte se zadržavati u vozilu, nemojte se zadržavati pored vozila, sklonite se što dalje od auto-puta - ističe Okanović.

Naglašava da je, što se tiče obeležavanja, neophodno uključiti sve pokazivače pravca, postaviti sigurnosni trougao na najmanje 50 metara iza vozila i obavezno obući prsluke.

Okanović objašnjava i na koji način treba obezbediti mesto saobraćajnog udesa na auto-putu.

- Prvo pravilo za spasavanje jeste da spasilac prvo mora da obezbedi sebe. Tih 15-20 sekundi koliko vam treba da obučete prsluk, da upalite sve pokazivače pravca, da stavite trougao, da obavestite druge o saobraćajnoj nezgodi neće toliko puno značiti povređenom. Nemojte u želji da što pre ukažete pomoć drugome da nastradate vi - dodaje Okanović.

Pored toga, podsetio je da Zakon iz 2009. godine predviđa da u slučaju zastoja na auto-putu zbog saobraćajne nesreće ili nekog sličnog događaja vozila koja se nalaze u levoj traci treba da se pomere što više ulevo, a vozila koja se nalaze u desnoj traci što više udesno i na taj način obezbede prolaz u sredini takozvani "koridor života" - prolaz koji koriste hitne službe kao što su hitna pomoć i vatrogasci.

]]>
Fri, 25 May 2018 13:10:03 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/409721/petak-posle-14-sati-najkriticnije-vreme-za-voznju-a-u-ovoj-situaciji-sklonite-se-sto-dalje-od-vozila.html
Naš poznati epidemiolog: "Ovih 16 stavki ruše svaku povezanost NATO bombi i raka" http://pressonline.rs/info/drustvo/409720/nas-poznati-epidemiolog-ovih-16-stavki-ruse-svaku-povezanost-nato-bombi-i-raka.html Poslednji u nizu nedavno izgubljenih ratova (da ne pominjemo ranije poraze) posebno je uzdrmao građane Srbije, jer su im bombe padale po glavama. Otuda se uglavnom s odobravanjem gleda na osnivanje dve komisije zadužene za bavljenje posledicama bombardovanja 1999. godine, piše za "Danas" dr Zoran Radovanović, epidemiolog i univerzitetski profesor. ]]> Foto:blc.rs

"Kako navodi, velika je šteta što mandat komisija ne obuhvata prebrojavanje žrtava. To je bez sumnje najdirektnija i najvažnija posledica našeg rata sa NATO-om. Sramota je da i posle skoro dve decenije nagađamo da li je izgubljeno 750 ili 3.500 ljudskih života. Malo koji evropski narod bi dopustio da imena svih stradalih ne budu još davno sa dužnim uvažavanjem uklesana u kamenu", navodi on. Prenosmo njegov tekst obajvljen u listu "Danas":

S druge strane, dobro je što će se ispitivati stanje životne sredine. Zagađenja enormnih razmera nastala su rušenjem petrohemijskih i drugih industrijskih postrojenja, uključujući skladišta, trafostanice, ali je istina da smo se mi i pre i posle bombardovanja nemilosrdno odnosili prema sopstvenom prirodnom okruženju.

Osim političkih uslova (definisane granice, čvrste institucije sistema, nezavisno sudstvo, garantovana prava i slobode građana, slobodni mediji), od pridruživanja Evropskoj uniji najviše nas deli dostizanje neophodnih ekoloških standarda. Svet može da razume naše muke sa rasejanim hemijskim otrovima i da nam pomogne, a bez obilate finansijske podrške u tom pogledu malo možemo da učinimo.

Razumno je i što se odustalo od prvobitnih zahteva da se obrazuje komisija "nezavisna" od postojećih stručnih ustanova (Instituta za javno zdravlje "Batut", Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja...) zbog sumnje u njihovu navodnu neobjektivnost. Sva istraživanja obavljaće, što je jedino logično, postojeći kadar koji se tim poslom redovno bavi u svojim laboratorijama.

NATO bombardovanje Foto: DMITRI KHRUPOV / EPA;

NATO bombardovanje

Šta je onda problem? Pa, nevolja je što su "presude" već donete. Medijska baražna paljba obilato nam je usađivala u svest da su "NATO bombe povećale broj obolelih od raka", da je, bar delimično, za tu situaciju "odgovoran osiromašeni uranijum", da je sve to već "dokazano"... U međunarodnoj naučnoj zajednici te tvrdnje mogu samo da naiđu na podsmeh. A koji narodni poslanik će da se isprsi i ustvrdi da predsednik Republike i predsednica Narodne skupštine greše (ovaj autor hoće da veruje da su ih obmanuli politikantski nastrojeni pojedinci)?

Suočimo se sa činjenicama:

1. Tvrdnja da nam je, zbog bombardovanja, rizik pojave raka dva-tri puta veći nego u drugim zemljama rezultat je manipulacije nedostojne ozbiljnih ljudi. Sve bolesti karakteristične za pozno životno doba kod nas su mnogo češće, a bolesti novorođenčadi mnogo su ređe kada se prikazuju na tako izvitoperen način. Srbija ima jednu od najstarijih populacija na svetu, pa kod nas umire 15, a u nekim arapskim zemljama samo tri od 1.000 stanovnika godišnje. Kada se računa na pošten, jedino ispravan način, tačnije kada se uzima u obzir uzrast, potpuno splašnjava demagoški balon o našem navodnom masovnom stradanju od raka.

Foto: EPA;

2. Ne postoji nikakva neuobičajenost u kretanju učestalosti raka u Srbiji. Porast stopa u najvećoj meri je posledica starenja populacije, a karakteriše i ostale zemlje koje se nalaze u takozvanoj trećoj fazi epidemiološke tranzicije. Po obolevanju zauzimamo neupadljivu sredinu, a po umiranju smo na devetom (muškarci), odnosno osmom (žene) mestu među 36 evropskih zemalja. Rizik umiranja od raka u centralnoj Srbiji bio je isti 2005. i 2015. godine. Slično važi i za Vojvodinu.

3. Agresivnom propagandom nametnuta je predstava o navodnom naglom skoku učestalosti raka krvi i krvotvornih organa (leukemija i limfoma) 2006. godine. Istina je sasvim suprotna: ovih tumora je te godine beleženo čak manje nego prethodne, 2005. godine. Leukemija i limfoma bilo je isto 2003. i 2011. godine, bez ikakve naznake odstupanja od očekivanja.

4. Nema ni "epidemije" dečjeg raka u Srbiji. To garantuju stručnjaci koji se bave registracijom raka, uzimajući u obzir elemente neophodne za ocenu (obim, kvalitet podataka...).

5. Takođe, "natura" se lažna predstava o stradanju od raka u rubnom području centralne Srbije, gde je jedino korišćena municija sa osiromašenim uranijumom (OU). Podaci ubedljivo pokazuju da se, zavisno od kriterijuma (obolevanje ili umiranje od raka, muškarci ili žene, godina posmatranja), Pčinjski okrug ne nalazi na prvom, već na poslednjem mestu ili blizu njega među 18 okruga u Srbiji.

6. Kao i drugde u svetu, u Srbiji ima prirodnog uranijuma, jer je jedan od 20 najzastupljenijih elemenata u Zemljinoj kori, ali nema OU. Nije ga bilo ni godinu-dve posle bombardovanja, osim na mestima gde su nalaženi meci, pa su stavljani u buriće i uskladištavani u Institutu "Vinča". Na poluostrvu Luštica, jedinom crnogorskom lokalitetu gađanom OU, Izraelci su podigli ekskluzivan hotel.

Uranijum Foto: Wikipedia / Wikipedia

Uranijum

7. Poput ostalih teških metala, uranijum je toksičan, ali nešto manje od svojih hemijskih srodnika, olova i žive. Zato je korišćen za pojačanje sjaja zuba, u fotografskim laboratorijama i slično, a svaki Boing sadržavao je, zbog stabilnosti, između 500 i 1.500 kilograma OU. Pošto niko ne spori njegovu toksičnost, neukusne su zlurade opaske kako je "možda čak i lekovit".

8. Ovaj hemijski elemenat je slabo radioaktivan. Na područjima bombardovanim OU povećavao je prirodni nivo radioaktivnosti za oko jedan odsto, a u najintenzivnije gađanim regionima Iraka za manje od pet odsto. Cinična primedba kako "mora da je koristan" sasvim je tačna ukoliko je alternativa izlaganje 13 milijardi puta radioaktivnijem polonijumu 210 (u šta se, nažalost, lično uverio pokojni ruski špijun Litvinjenko).

Aleksandar Litvinjenko Foto: Wikipedia / Wikipedia

Aleksandar Litvinjenko

9. Najuglednije naučne ustanove u svetu ne prihvataju vezu između uranijuma (čak i ako je obogaćen, a ne osiromašen) i raka. Međunarodna agencija za istraživanje raka, kao vrhovni naučni arbitar, navodi preko 500 sigurnih, verovatnih i mogućih kancerogena, ali među njima nema uranijuma.

10. U naučnom svetu se odbacuju spekulacije o opasnim oblacima OU rasejanim po velikim prostranstvima (Černobilj je sasvim različita priča), pa se rizik od OU vezuje za dve situacije: prvo udisanje čestica OU u trenutku eksplozije, i drugo gelere OU zaostale u telu. Amerikanci već više od četvrt veka, još od prvog Zalivskog rata, prate svoje veterane izložene "prijateljskoj vatri" i nalaze samo minimalne laboratorijske, ali ne i klinički jasno ispoljene promene.

11. Pozivanje na sudske presude kao "argumenat" o vezi OU i raka zvuči smešno među ozbiljnim svetom, jer uzročno-posledične veze ne utvrđuju sudovi, već naučnici.

12. Još manju težinu nosi zaključak neke italijanske parlamentarne komisije. Čak i da ga ne osporavaju stručnjaci, posebno iz njihovog Ministarstva odbrane, i da se svojih izjava nije javno odrekao glavni "svedok optužbe", profesor Đorđo Trenta, taj dokument bi ostao oruđe političkog prepucavanja, a ne relevantan niti iole vredan naučni dokaz.

13. Jedino naučno prihvatljivo iskustvo Italijana angažovanih na Balkanu je sledeće: 71.144 italijanska veterana angažovana na KiM i u Bosni imala su nižu smrtnost i od svih uzroka i od raka, u poređenju sa svojim parnjacima stacioniranim po garnizonima van Balkana. U naučnoj literaturi objavljeni su podaci o vojnicima i iz drugih zemalja, Nemačke, Holandije, Danske, Švedske, Norveške i Kanade, a rezultati su bili slični. Sumnjičavima ostaje da izuče takozvani fenomen zdravog rad/tnika.

Foto: EPA;

14. Naučna kritičnost zahteva otvoren um, pa se teoretski ne može isključiti mogućnost pobijanja rezultata velikih epidemioloških studija kojima je na osnovu 65-godišnjeg praćenja zaključeno da nema dokaza o kancerogenom delovanju uranijuma. To bi bio najveći doprinos srpskih stručnjaka svetskoj nauci još od otkrića Milutina Milankovića, pre više od 80 godina. Mala je, međutim, verovatnoća da baš po ovom pitanju dostignemo te istraživačke visine.

15. Anegdotski zvuči da o uzročno-posledičnim mehanizmima u oblasti zdravlja i bolesti neprikosnoveno sude fizikohemičari, inženjeri i po neki kliničar, a ne epidemiolozi, kojima je to prevashodni posao. Posebno je zanimljivo što podatke Registra za rak ne iznose u javnost stručnjaci koji se time bave, već potpuno izobličene cifre, kao posrednici, nameću pojedinci bez ikakvog osećaja odgovornosti.

16. Zabrinjavajuće je što se za NATO plaćenike proglašavaju stručnjaci koji se pozivaju na elementarne naučne istine, a ksenofobima, manipulantima i, u najboljem slučaju, dobronamernim neznalicama se iskazuje uvažavanje zbog "viška patriotizma".

17. Predsedništvo i Skupština Srpskog lekarskog društva prepoznali su pojavu da se odsustvo argumenata o raku i OU zameni diskvalifikacijama, pa su upozorili: Svaki stručnjak koji pokuša da ukaže na istinu biva bez mere, ukusa i osnove vređan i ponižavan.

Vredi citirati još neke stavove ovih najviših organa Društva:

  • Naša javnost se uporno zastrašuje navodnom epidemijom raka i pretećim katastrofičnim scenarijom o sve masovnijem pomoru od ove bolesti, a roditeljima se usađuje nepostojeći strah od vakcina.
  • Neodgovorni pojedinci se u ime struke pozivaju na podatke Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", istovremeno ih grubo krivotvoreći.
  • Došli smo u situaciju da preovlađujući deo građanstva prihvata ove nakaradne poruke, što ima ozbiljne negativne posledice po javno zdravlje.
  • Lažna predstava o epidemiji raka i sveprisutnoj zagađenosti životne sredine kancerogenima na koje se ne može uticati nameće fatalizam i odustajanje od delotvornih preventivnih mera (prestanak pušenja, fizička aktivnost, pravilna ishrana, izbegavanje polno prenosivih i drugih infekcija značajnih za pojavu raka...).

Treba li dodati nešto ovim zapažanjima?

Ali, vratimo se početku: Koliko će komisije imati snage da tragaju van nametnutih okvira, kada su im odgovori već unapred dati? Ovo utoliko pre što će u tim telima preovlađivati članovi kojima je od početka već "sve jasno".

Zoran Radovanović je bio redovni profesor epidemiologije na medicinskim fakultetima u Beogradu (do 2000) i Kuvajtu (do 2007). Predavao je i ili ispitivao na više univerziteta u zemlji i inostranstvu. Napisao je i uredio sve domaće poslediplomske i skoro sve dodiplomske udžbenike iz epidemiologije. Sada je u penziji.

]]>
Fri, 25 May 2018 13:06:30 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/409720/nas-poznati-epidemiolog-ovih-16-stavki-ruse-svaku-povezanost-nato-bombi-i-raka.html
Navijač Rada sakrio nešto ispod auta na parkingu, samo minut kasnije je upucan: Detalji krvavog obračuna na Čukarici http://pressonline.rs/info/hronika/409717/navijac-rada-sakrio-nesto-ispod-auta-na-parkingu-samo-minut-kasnije-je-upucan-detalji-krvavog-obracuna-na-cukarici.html Ognjen Ž. (26), koji je upucan u Radničkoj 54 na Čukarici navodno je, kako saznajemo, nekoliko trenutaka pre krvavog obračuna, ostavio nešto ispod leve felne na automobilu na parkingu. Minut kasnije, usledili su pucnji ]]> Foto:telegraf

Policija nam je pokucala na vrata jer su verovatno preko registarske tablice saznali čiji je auto i rekli su nam da će ga odneti na pregled. Ja sam, naravno, protiv toga - rekao je za Telegraf vlasnik spornog automobila.

Automobil jedini na parkingu ima ceradu, pa, ako ga je ranjeni mladić slučajno odabrao, uradio je to verovatno baš zato što je pokriven.

Mesto na kom se dogodila pucnjava/ Foto: Telegraf

- Samo 10 minuta pre pucnjave, sedela sam sa komšinicom ispred zgrade na klupi i nismo ništa videle - kaže supruga vlasnika automobila.

Kako smo ranije saznali, Ognjen Ž. je navijač Rada i njega je napao navijač iz suparničkog klana.

Pucnjava se dogodila oko 21:30 ispred ulaza u stambenu zgradu, za napadačem se intenzivno traga, a Ognjen Ž. je u Urgentnom centru podlegao povredama.

]]>
Fri, 25 May 2018 12:52:17 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/409717/navijac-rada-sakrio-nesto-ispod-auta-na-parkingu-samo-minut-kasnije-je-upucan-detalji-krvavog-obracuna-na-cukarici.html
Opljačkan manastir u Ripnju: Razbojnik upao kroz prozor u sobu monahinje i uzeo više od 300.000 dinara! http://pressonline.rs/info/hronika/409718/opljackan-manastir-u-ripnju-razbojnik-upao-kroz-prozor-u-sobu-monahinje-i-uzeo-vise-od-300000-dinara.html Manastir Bogorodice Trojeručice u Ripnju opljačkan je kada je zasad neidentifikovani lopov upao kroz prozor u sobu jedne od monahinja. ]]> foto:telegraf

Naime, on se uspeo merdevinama pa upao kroz prozor u sobu monahinje odakle je uzeo 4.000 evra, zlatan nakit i više od 300.000 dinara. On je obio prozor sobe i silom ušao.

Odmah potom pobegao je iz Ripnja i policija intenzivno traga za njim.

]]>
Fri, 25 May 2018 12:53:39 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/409718/opljackan-manastir-u-ripnju-razbojnik-upao-kroz-prozor-u-sobu-monahinje-i-uzeo-vise-od-300000-dinara.html
Napravljena je za ozloglašenog diktatora pre 37 godina, ali on nikada nije ušao u svoju SUPERJAHTU http://pressonline.rs/info/drustvo/409701/napravljena-je-za-ozloglasenog-diktatora-pre-37-godina-ali-on-nikada-nije-usao-u-svoju-superjahtu-.html Superjahta iračkog diktatora Sadama Huseina, koja je napravljena za njega 1981, dobila je novu upotrebu. ]]> Foto: Screenshot

 

Superjahta iračkog diktatora Sadama Huseina, koja je napravljena za njega 1981, dobila je novu upotrebu – sada je hotel za mornare a koristiće je pomorski piloti koji uvode i izvode brodove iz luke Basra. Mnogi od njih žive daleko od ovog obalskog grada.

Jahta “Basra Briz” (u prevodu: povetarac Basre) duga je 82 metra, a u njoj se nalazi predsednička kabina sve sa zlatom uovičenim kupatilom, berberskom stolicom i svilenim zavesama, plus 17 kabina za goste, 18 za posadu i ambulantom.

Izgrađena je u vreme kad je Irak ratovao sa Iranom, pa se udružio sa njim, a jahta je u međuvremenu predata Saudijskoj Arabiji.

Jahta “Basra Briz” (u prevodu: povetarac Basre) duga je 82 metra, a u njoj se nalazi predsednička kabina sve sa zlatom uovičenim kupatilom, berberskom stolicom i svilenim zavesama, plus 17 kabina za goste, 18 za posadu i ambulantom.

 

]]>
Thu, 24 May 2018 17:16:48 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/409701/napravljena-je-za-ozloglasenog-diktatora-pre-37-godina-ali-on-nikada-nije-usao-u-svoju-superjahtu-.html
Upoznajte Obedsku baru http://pressonline.rs/info/srbija/409700/upoznajte-obedsku-baru.html MILOS ZIVANOVIC STUDENT GEOGRAFIJE ZA SVOJ DIPLOMSKI RAD ODABRAO UPRAVO OVAJ POZNATI LOKALITET U SREMU. ]]> Foto: Stevan Ostojic

Milos Zivanovic, student geografije na PMF - u u Novom Sadu, je za svoj diplomski rad odabrao jedno od najlepsih predela Srema. Tacnije, Milos je odabrao temu Drustevenogeografske odlike Kupinova. 

Obedska bara

Obedska bara nalazi se u jugoistočnom Sremu između naselja Kupinovo, Obrež, Grabovci i reke Save, svega 40km zapadno od Beograda. Uže područje Obedske bare čini korito takozvana „Potkovica“ i viši deo terena kupinske grede takozvano „Kopito“. Specijalni rezervat prirode Obedska bara se prostire na površini od 9820 hektara, a zaštitna zona na 19 611 hektara. Korito Obedske bare je ostatak napuštenog korita Save, čiji glavni tok sada teče južnije. Još pre 6000 godina ovde je proticala preteča reke Save, a pre 4500 godina njen sporedni tok, da bi se pre 2000 godina formirala mrtvaja, od koje je nastala močvarakakvu poznajemo. Mit i legenda, poznata je širom sveta još od sredine XIX veka, od kada se o njoj ispredaju priče kao „raju“ za ptice. Nekada čuveni ornitološki rezervat, a danas specijalni rezervat prirode, ovaj prostrani močvarno-šumski kompleks nalazi se uz reku Savu u južnom Sremu (Vojvodina, Srbija). Najveću vrednost područja čini autentičan splet mrtvaja, bara, okana, močvarne vegetacije, vlažnih livada i šuma sa izuzetno bogatim diverzitetom ekosistema i vrsta, posebno onih ugroženih. Obedska bara je jedno od retkih još očuvanih plavnih ritskih područja sa specifičnostima kao što su stoletne mešovite šume hrasta lužnjaka, kolonije ptica močvarica i brojne prirodne retkosti. Bara je ostatak meandra starog korita reke Save čiji glavni tok danas teče južnije. Njeno korito, na čijem su obodu sela Obrež i Kupinovo, se zbog svog oblika naziva „Potkovica“. Viši, kopneni deo, ispresecan vodenim depresijama i staništima starih hrastovih šuma naziva se „Kupinske grede“. Obedska bara je poznata zbog raznovrsnih močvarnih i šumskih staništa, brojnih vrsta sisara, riba, vodozemaca, gmizavaca, insekata i izuzetnog bogatstva flore, ihtiofaune i posebno ornitofaune. Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti, Obedska bara se nalazi na listi vlažnih područja Ramsarske konvencije od 1977. godine kao prvo u našoj zemlji, a proglašena je 1989. godine i za međunarodno značajno stanište ptica (IBA). Postoji kružno edukativna staza dužine 7 km, zatim staza uz obalu “Obedske bare” dužine oko 5 km, više monitoring osmatračnica (4), ostrvo ptica, vodena ogledala (4) postavljeni smerokazi i informativne table, nadstrešnice, čamci za razgledanje, sportski i rekreativni ribolov. U toku je kupovina većeg plovila (katamaran), kapaciteta 25 osoba za vožnju i razgledanje Bare. Na ulazu u Rezervat su prisutna dva vodiča za prihvat posetilaca. Kružna edukativna staza (KES) dužine oko 7 km, sa 3 nadstrešnice, stolovima i klupama, locirana je u srcu Rezervata. Mogu se posmatrati barska staništa sa pticama močvaricama, stare šumske sastojine, posebno hrasta lužnjaka, retke i lekovite biljne vrste. Druga edukativna staza, pozicionirana na rubu bare, polazi od “Kule Obed”, preko mostića (u izgradnji) i prolazi pored monitoring osmatračnice “Matijevica” sa koje mogu da se posmatraju kolonije čaplji pa sve do druge monitoring osmatračnice “Spomenik”. Staza celom dužinom prolazi kroz šumu starih stabala hrasta lužnjaka i bele topole i služi za šetnju i posmatranje Bare sa raznovrsnim biljnim i životinjskim  svetom, posebno pticama. Zatim, u “Potkovici” bare postoje “vodena ogledala” i “ostrvo ptica”, čiji cilj izgradnje je poboljšanje dopunske ishrane ptica močvarica i njihovo zadržavanje na ovim prostorima. U neposrednoj blizini su kulturno-istorijski spomenici: Tvrđava”Kupinik”, Crkva Majke Angeline i Crkva Svetog Luke. Ključne vrste su: orao belorepan, crna roda, bela čaplja, dabar i sl. Od biljnih vrsta tu se nalaze retke vrste: beli i žuti lokvanj, iđirot, testerica, barska perunika i druge vrste. 

Nadam se da cu imati prilike da posetim Kupinovo i Obedsku baru, istice MIlos impresioniran prelepim prirodnim rezervatom kao i preljubaznim i gostoprimljivim mestanima ovog sremskog sela.

Obedska bara

]]>
Thu, 24 May 2018 17:14:09 +0200 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/409700/upoznajte-obedsku-baru.html
HITNO UPOZORENJE RHMZ Beogradu se približava veliko NEVREME, mogući pljuskovi, grmljavina i grad http://pressonline.rs/info/drustvo/409695/hitno-upozorenje-rhmz-beogradu-se-priblizava-veliko-nevreme-moguci-pljuskovi-grmljavina-i-grad.html Republički hidrometeorološki zavod je izdao vanredno, hitno upozorenje za opasnost od nepogoda na teritoriji Beograda i Pančeva. ]]> Foto:Blic.rs

- Upozorenje na jak pljusak, grmljavinu i grad. Oblačnost koja na području Pančeva uslovljava pljuskove, grmljavinu i lokalnu pojavu grada u narednih sat vremena premeštaće se ka Beogradu - stoji u upozorenju RHMZ koje važi za period do 14.09 časova.

Meteorolozi tvrde da će celo popodne biti veoma promenljivo.

- Naišao je jedan veliki oblak koji se trenutno nalazi nad prestonicom, ali njegov "udar" neće trajati duže od 20-30 minuta. Međutim, tokom celog popodneva će biti mogući povremeni pljuskovi na široj teritoriji Beograda - rekli su za "Blic" iz RHMZ.

Narandžasti meteo alarm u Beogradu Foto: RHMZ / screenshot

Narandžasti meteo alarm u Beogradu

U prestonici je u podne izmerena temperatura od 26 stepeni, ali je subjektivni osećaj bio kao da je znatno toplije - čak 29. Međutim, sada je počeo da duva nešto jači vetar, te je za očekivati da narednih sati temperatura bude u značajnijem padu.

]]>
Thu, 24 May 2018 13:24:30 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/409695/hitno-upozorenje-rhmz-beogradu-se-priblizava-veliko-nevreme-moguci-pljuskovi-grmljavina-i-grad.html
APSURD: MUP izdaje našim vozačima papir koji u Evropi ne važi pa na granici OSTAJU BEZ TABLICA http://pressonline.rs/info/drustvo/409694/apsurd-mup-izdaje-nasim-vozacima-papir-koji-u-evropi-ne-vazi-pa-na-granici-ostaju-bez-tablica.html Prvo Crnogorci, a nedugo zatim i Mađari počeli su da vraćaju građane Srbije sa graničnih prelaza, na Horgošu su im čak skidali i oduzimali tablice, i to zbog jednog papira koji zvanično izdaje naš MUP i sa kojim bi trebalo normalno da putuju. ]]> Foto:blic.rs

Međutim, u praksi se pokazalo da taj papir, odnosno zvanični dokument na srpskom i engleskom jeziku o produženju važenja saobraćajne dozvole, vlastima naših suseda ne znači ništa, kao ni to što ih je naše Ministarstvo unutrašnjih poslova "zamolio" da ga priznaju.

Čemu upšte služi taj dokument i zašto jednostavno ti vlasnici vozila nemaju nove saobraćajne dovole?

"Sporni" dokument, koji je MUP izdao, potvrda je na srpskom i engleskom jeziku da je rok važenja tablica i saobraćajne dozvole, umesto do januara 2018, pomeren na početak 2020. godine.

Nameće se pitanje zašto se, umesto potvrda, jednostavno ne izdaju nove saobraćajne dozvole.

Prema rečima Damira Okanovića, direktora srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja, svi problemi počinju od saobraćajnih propisa donetih 2010, kojim je napravljeno više nelogičnosti i besmislenih rešenja.

- Tada je usvojeno da saobraćajne dozvole i tablice važe sedam godina, da bi u januaru 2011. godine taj rok bio produžen na devet godina - rekao je Okanović za "Novosti".

Kako je dodao, svi koji se ovih dana nađu na granici, a u saobraćajnoj im piše da je važenje isteklo, a na potvrdi da je produženo važenje do 2020. godine, verovatno deluju zbunjujuće ministarstvima unutrašnjih poslova drugih zemalja.

- Kako sada ne može da se prepravi datum u saobraćajnim dozvolama, a suludo je ljude izlagati nepotrebnom trošku i čekanju po kojekakvim redovima, rešenje bi bilo - ukidanje važenja tablica, a saobraćajne dozvole izdavati na 10 godina - objašnjava Okanović.

Samo u Srbiji

On još dodaje da nigde na svetu, osim u Srbiji, ne postoji rok važenja tablica, već se one menjaju kada se pohabaju ili na bilo koji način oštete.

- U pitanju je nepotrebna komplikacija, kao, recimo, u slučajevima kad je vozač platio godišnji parking, a posle nekoliko meseci morao da promeni tablice, kojima je, bez smisla, istekao rok. Inače, trošak novih tablica i saobraćajne je 3.700 dinara plus izgubljeno vreme - kaže Okanović.

Oni koji su imali neprijatna iskustva u Mađarskoj ispričali su da im je na granici rečeno da "oni nisu u obavezi da znaju srpski ili engleski jezik i da prihvataju samo ono što vide na autu, a nikakvu potvrdu".

- Čak i da su nas pustili, svaki saobraćajac na putu mogao je da nas zaustavi i oduzme tablice što je još veći problem, jer onda moramo zvati šlep-službu da nas vrati u zemlju. Mađarski carinici ne traže ovaj dokument kod svakog vozila, ali tamo gde traže su neumoljivi - ispričao je jedan naš građanin za "Novosti".

A šta ako to bude problem i u Grčkoj?

Pre nego što je ovaj problem počeo da se dešava našim građnima na granici sa Mađarskom, isti slučaj se dogodio sredimo aprila i na granici sa Crnom Gorom.

Za sada nema prijavljenih slučajeva da su vraćeni vozači na ulazu u druge zemlje, poput Grčke, ali počinje letnja sezona, pa mnogi vlasnici potvrda strahuju da će im propasti letovanje.

Što se tiče Crne Gore, iz njihovog MUP-a "Blicu" je stigao odgovor:

"Što se tiče režima prelaksa državne granice, ništa se nije promijenilo u odnosu na prethodni period.  Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru, kada upravljaju vozilom, uz prezentovanje potvrde o produženju roka važenja saobraćajne dozvole sa sedam na devet godina (uz to se prezentuju naravno i lična karta ili pasoš i vozačka dozvola)".

Naš MUP, kako je preključe saopšteno, molbu da prihvate ovaj dokument poslao i mađarskim kolegama, kako su to saopštili nakon pisanja medija o tome kakve probleme vozači imaju na graničnim prelazima.

]]>
Thu, 24 May 2018 13:20:08 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/409694/apsurd-mup-izdaje-nasim-vozacima-papir-koji-u-evropi-ne-vazi-pa-na-granici-ostaju-bez-tablica.html
Majka i ćerka u kući držale 8 kilograma droge, ali to nije dovoljno za zadržavanje u pritvoru - puštene su da se brane sa slobode http://pressonline.rs/info/hronika/409693/majka-i-cerka-u-kuci-drzale-8-kilograma-droge-ali-to-nije-dovoljno-za-zadrzavanje-u-pritvoru---pustene-su-da-se-brane-sa-slobode.html U kući u kojoj žive, pronađeno je sedam kilograma i 518 grama marihuane, 200 grama amfetamina i vagica za precizno merenje, a u njihovom "mercedesu" još 515 grama marihuane. ]]> foto:telegraf

Ljiljana Bojković (42) i Katarina Mladenovski (19), majka i ćerka iz Pančeva koje su uhapšene nakon što je policija iz njihove kuće i kola zaplenila osam kilograma droge, puštene su da se brane sa slobode.

Pančevačka policija uhapsila je još prošlog vikenda majku i ćerku. One su provele 48 sati u policiji, nakon čega su sprovedene na saslušanje kod višeg javnog tužioca u Pančevu.

- I majka i ćerka su saslušane kod tužioca nakon čega su puštene da se brane sa slobode, jer nije bilo osnova za njihovo zadržavanje - kaže izvor "Blica" upoznat sa istragom.

Prema njegovim rečima, Ljiljana i Kristina policiji nisu poznate odranije, a do sada nisu povezivane sa kriminalnom sredinom.

Ljiljana Bojković/ Foto: Facebook

- Dalja istraga utvrdiće zašto je kod njih bilo čak osam kilograma različitih psihoaktivnih supstanci. Naložena su veštačenja i saslušavanje svedoka - objašnjava sagovornik.

U kući u kojoj žive, pronađeno je sedam kilograma i 518 grama marihuane, 200 grama amfetamina i vagica za precizno merenje, a u njihovom "mercedesu" još 515 grama marihuane.

Uhapšena devojka je maturant Farmaceustke škole u Beogradu, a njena majka do pre nekoliko godina radila je u Rafineriji u Pančevu.

- Ona je tamo radila zajedno sa bratom Dejanom. Međutim, Dejan je 1999. godine nastradao u NATO bombardovanju. Ljiljana ima samo Kristinu i njih dve su oduvek veoma bliske - kaže poznanik ove porodice.

]]>
Thu, 24 May 2018 13:15:33 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/409693/majka-i-cerka-u-kuci-drzale-8-kilograma-droge-ali-to-nije-dovoljno-za-zadrzavanje-u-pritvoru---pustene-su-da-se-brane-sa-slobode.html
Strašna nesreća kod Dobanovačke petlje: Jedna osoba poginula, dve povređene http://pressonline.rs/info/hronika/409691/strasna-nesreca-kod-dobanovacke-petlje-jedna-osoba-poginula-dve-povredjene.html Muškarac star 30 godina poginuo je rano jutros u saobraćajnoj nesreći kod Dobanovačke petlje nadomak Beograda, rečeno je agenciji Beta u Hitnoj pomoći. ]]> foto:telegraf

Nesreća se dogodila oko 3.20 na autoputu u smeru ka Zagrebu, a lekarske ekipe su po dolasku mogle samo da konstatuju smrt.

Dobanovačja petlja, mesto nesreće Prtinskrin: Google Maps

On je najverovatnije velikom brzinom udario u kamiončić, u kojem se nalazio još jedan muškarac (30), koji je prebačen na Vojnomedicinsku akademiju (VMA).

Lakše povrede zadobio je vozač kamiona u koji je auto udario.

Hitna pomoć je tokom noći intervenisala 91 put, od čega 13 puta na javnom mestu.

Pomoć lekara su najčešće tražile osobe sa bolom u grudima i astmatičari.

]]>
Thu, 24 May 2018 13:09:34 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/409691/strasna-nesreca-kod-dobanovacke-petlje-jedna-osoba-poginula-dve-povredjene.html
Prvi snimci jezive nesreće na Novosadskom putu: Vatrogasci preko 2 sata sekli auto da dođu do tela devojke http://pressonline.rs/info/hronika/409692/prvi-snimci-jezive-nesrece-na-novosadskom-putu-vatrogasci-preko-2-sata-sekli-auto-da-dodju-do-tela-devojke-.html U teškoj lančanom sudaru koji se kasno večeras dogodio na Novosadskom putu, jedna devojka je poginula, a više osoba je teško povređeno. Put na ovoj deonici je i dalje blokiran, a vozila koja su učestvovala u nesreći, potpuno su smrskana. Vatrogasci su preko 2 sata sekli auto da dođu do tela devojke. ]]> foto:telegraf

U udesu koji se dogodio oko 21:45, učestvovalo je više putničkih i teretnih vozila.

Prema nezvaničnim informacijama, kamion je naleteo na kolonu vozila koja je bila zaustavljena, a u udesu je učestvovalo više osoba.

Na licu mesta su policija, Hitna pomoć i vatrogasno vozilo.

Kako beogradski mediji pišu, u spasavanju je učestvovao i Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana.

- Tačno je da se dogodio težak saobraćajni udes, ali ja nisam povređen, niti je moj automobil oštećen. Ja sam se samo zaustavio da vidim šta se dešava i da li mogu nekako da pomognem - rekao je Janković.

]]>
Thu, 24 May 2018 13:12:41 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/409692/prvi-snimci-jezive-nesrece-na-novosadskom-putu-vatrogasci-preko-2-sata-sekli-auto-da-dodju-do-tela-devojke-.html
Masovna tuča na Banovom brdu: Jurili se sekirama po ulici, među njima i deca http://pressonline.rs/info/hronika/409645/masovna-tuca-na-banovom-brdu-jurili-se-sekirama-po-ulici-medju-njima-i-deca.html Na Banovom brdu večeras oko 23 časa došlo je do masovne tuče. Kako Telegraf.rs saznaje, grupa ljudi tukla se nasred ulice, a jedan od njih je imao i sekiru. ]]> Foto:telegraf

Naime, među njima je bilo i dece. Tramvaji nisu saobraćali dok je trajala tuča.

- Jedan od napadača imao je sekiru u rukama i uleteo je u masu. Nisam video da li je nekoga povredio. Bilo je male dece među njima. Jedno je čak i pretrčavalo ulicu, izletelo je ispred kola - rekao nam je jedan od očevidaca incidenta.

Hitna pomoć je odmah izašla na lice mesta.

- Jedna osoba je zadobila povredu glave - rekli su nam kratko iz Hitne pomoći.

]]>
Wed, 23 May 2018 12:57:23 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/409645/masovna-tuca-na-banovom-brdu-jurili-se-sekirama-po-ulici-medju-njima-i-deca.html