Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Spomenik gotov u oktobru http://pressonline.rs/info/beograd/412460/spomenik-gotov-u-oktobru.html Duži rok za obnovu obeležja zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. Vajari juče klesali ispise na čeonoj i zadnjoj strani monumenta ]]>
 SLIKA Zvanično otvaranje spomenika biće naknadno organizovano T. Ćirić

SLIKA Zvanično otvaranje spomenika biće naknadno organizovano T. Ćirić

SPOMENIK zahvalnosti Francuskoj neće biti svečano prikazan, po svemu sudeći, do oktobra. Iako je celokupna rekonstrukcija i sanacija ovog ukrasa Kalemegdana trebalo da bude završena do 10. avgusta, aneksom ugovora sa izvođačem radova rok je produžen za mesec dana. Protokolarno predstavljanje srpskih i francuskih zvaničnika, biće naknadno organizovano.

Vajari su juče bili angažovani na klesanju slova. Obrisi ispisa na francuskom jeziku već su bili vidljivi, kao i srpska zahvalnica sa zadnje strane spomenika. Vremenske prilike, kako su nam kazali umetnici, diktiraju tempo ovog dela posla, ali najverovatnije, on će biti završen za dva ili tri dana.

- Ukazala se prilika da osim sanacije i rekonstrukcije spomenika, bude uređen i prostor okolo - rekao nam je Zoran Tucić, arhitekta projekta obnove. - "Zelenilo" će zasaditi cveće, a "Beograd put" urediti stazu.

Posao obnove, koji finansiraju zajedno Republika Srbija i Ambasada Francuske, košta oko 36 miliona evra. Urađena je konzervacija bronzane skulpture, zamenjen je postament, a izrađena je i replika bareljefa, prema pozitivima od gipsa iz galerije "Meštrović" u Splitu.

- Očekujemo da naredna obnova bude potrebna za najmanje 88 godina, koliko je prošlo od postavljanja spomenika. Ipak smo sada bolje uradili posao - nada se arhitekta. 

]]>
Thu, 16 Aug 2018 17:56:31 +0200 Beograd http://pressonline.rs/info/beograd/412460/spomenik-gotov-u-oktobru.html
ROJTERS O ALIGATORU MUJI: Živahan dok jede, iako ponekad promaši plen http://pressonline.rs/info/beograd/412459/rojters-o-aligatoru-muji-zivahan-dok-jede-iako-ponekad-promasi-plen.html Čitaoci širom sveta koji koriste Rojters mogli su da se upoznaju sa životom aligatora koji je u Beo zoo vrt stigao još pre početka Drugog svetskog rata ]]> Britanska novinska agencija Rojters posvetila je danas deo svog servisa američkom aligatoru Muji iz Beogradskog zoološkog vrta, za kojeg se veruje da je najstariji pripadnik svoje vrste van prirodnog staništa na svetu, ali i dalje dobrog zdravlja i, za svoje godine, odličnog apetita.

Čitaoci širom sveta koji koriste Rojters mogli su da se upoznaju sa životom aligatora koji je u Beo zoo vrt stigao još pre početka Drugog svetskog rata.

Agencija piše da generacije Beograđana i turista dolaze u zoološki vrt na Kalemegdanu da vide Muju.

Muja je, iako se malo kreće, i dalje vrlo živahan za vreme obroka i tada ga posetioci mogu videti kako mljacka pacove i prepelice. Međutim, tada pokaže i svoje godine, budući da ponekad promaši kada se baci na svoju metu.

Za sada je njegov jedini zdravstveni problem gangrena, koja je dovela do amputacije prednje desne kandže 2012. godine.

"On je dobro...i zdrav je. Jede dobro i u dobroj je formi za svoje godine, tako da se nadamo da će tako i ostati još mnogo godina”, rekao je Rojtersu dikrektor Zoo vrta Srboljub Aleksić.

Muja je stigao iz Nemačke u avgustu 1937. godine, piše Rojters.

U članku o njegovom dolasku u novinama iz tog vremena navodi se da je imao dve godine, što znači da sada ima oko 80.

Muja je preživeo bombardovanje Beograda dva puta, prvi put 1941. kad su glavni grad bombardovali Nemci i 1944. u savezničkom bombardovanju.

Tada je izgubljena sva zvanična dokumentacija o njegovom transferu u Beograd. ]]>
Thu, 16 Aug 2018 17:48:51 +0200 Beograd http://pressonline.rs/info/beograd/412459/rojters-o-aligatoru-muji-zivahan-dok-jede-iako-ponekad-promasi-plen.html
SEĆANJA BEOGRADSKE PRIČE: Zaprege umesto frižidera http://pressonline.rs/info/beograd/412458/secanja-beogradske-price-zaprege-umesto-frizidera.html Rashlađivanje grada i snabdevanje ledom nekad su bili sasvim drugačiji. Fabrika "Šonda" razvozila hladne pošiljke kroz grad, rashladni uređaji nisu postojali, menjale su ih "ajskasne" ]]>
 1930

1930.

VELIKA fotografija u Muzeju automobila vratila nas je u vreme iz prve polovine 20. veka, kada frižideri i zamrzivači još nisu postojali. Na snimku je ovekovečen način na koji su se naši preci snabdevali ledom tokom prvih decenija prošlog veka.

Specijalna zaprežna kola prevozila su kroz gradske ulice table sa ledom, pa su domaćinstva, a posebno gostionice, kafane i hoteli morali da se snabdevaju na taj način.

"Slatke muke"

Snimak koji smo dobili zahvaljujući Bratislavu Petkoviću, osnivaču ovog muzeja, prikazuje zapregu fabrike "Šonda", ondašnjeg velikog gradskog snabdevača ovim artiklom, pogotovo u vreme letnjih vrućina, u doba kada nisu postojali rashladni uređaji niti bilo šta njima nalik.

Informacije koje smo dobili u Muzeju grada Beograda govore kako je naš grad između dva rata imao nekoliko fabrika leda. Uglavnom su pripadale Vajfertovim, Bajlonijevim i Jagodinskim pivarama, Fabrici Klaničnog društva, kao i uglednoj familiji koja je bila vlasnik fabrike prehrambenih proizvoda - porodici Šonda.

- Prvu radnju sa slatkišima i čokoladom osnovao je Konstantin Kosta Šonda početkom 20. veka - priča nam Bratislav Petković. - Potom njegovi sinovi preuzimaju posao, a najpoznatiji naslednik bio je Mihailo Mika.

Prema rečima našeg sagovornika, Mika Šonda je bio član veoma vredne porodice koja je bila cincarskog porekl. U skladu sa tradicijom, bilo je očekivano da budu vredni trgovci.

 

Ajskasna

Šondina imperija beležila je značajan profit, a kako se posao širio, proizvodi od čokolade su stizali u udaljene metropole Starog kontinenta.

O "ledenim zapregama", opet, pričamo kao o drugom delu gradskog folklora. Tokom međuratnog perioda one su bile česte na ulicama i tokom toplijeg dela godine predstavljale su neizostavan deo varoškog ambijenta.

Dok moderni električni rashladni uređaji nisu zauzeli svoje mesto, hlađenje namirnica podrazumevalo je transport leda na ovaj način, da bi potom ledene pošiljke svoje mesto dobile u ajskasnama, u koje bi bile smeštane. Ovi sanduci za led bili su deo kuhinjskog nameštaja dobrostojećih domaćinstava.

Preteče današnjih frižidera izgledale su slično, samo što nisu imale elektromotor i sistem za hlađenje, već samo dobru izolaciju koja bi mogla dugo da sačuva led.

I danas su ajskasne izložene kao važni eksponati u Muzeju nauke i tehnike, gde saznajemo za njihovu osnovnu svrhu, kao i germanski naziv.

Zaprega sa vodom na Slaviji

Tako se, eto, odavno odomaćio termin "natkasna" (ispravno "nahtkasna"), koja predstavlja noćni ormarić koji većina porodica ima pored bračne posetlje.

U to vreme je ovaj, "ledeni" sanduk sačuvao u svom imenu reč "kasna", ali počinje rečju "ajs" koja označava led.

Kraj imperije

DRUGI svetski rat i mnogobrojne bombe koje su pale na Beograd okončale su i suštinu ove priče. Mika Šonda je tada imao naslednika koji je poneo dedino ime Konstantin, i, dabome, zajedno sa njim nadimak Kosta.

Prema Petkovićevim zapisima, Kosta je bio izuzetno krupan i naočit čovek, ali je patio od šećerne bolesti pa nije mogao da uživa u slasti čokoladnih delikatesa koje je njegova porodica decenijama proizvodila.

Ali, to je bio samo deo njegovog teškog usuda.

Njegov otac Mika Šonda bio je jedna od hiljade žrtava koje nisu preživele bombardovanja Drugog svetskog rata. Sledeći vid "bombardovanja" starim trgovcima i fabrikantima priredili su komunisti, tokom nacionalizacije, kada im je nova pošast otela imovinu. Tako je Kosti posle rata ostao samo jedan stan, ali ne i fabrika slatkiša.

- Iako je prošao teške sudbinske udarce, stari Beograđani ga nisu upamtili kao zlovoljnog i razočaranog čoveka - završava Petković ovu pripovest. - Umeo je, ipak, za sebe da kaže kako ga je "pregazio valjak istorije".

SAKADžIJE

DUGO pre nego što su ledene zaprege počele da "krstare" Beogradom, to su radile i sakadžije.

U vreme pre dva veka gradski vodovod nije postojao, a sa varoških česama su posebni taljigaši razvozili vodu u buradima kroz grad.

Mnoga domaćinstva su se tako snabdevala.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 17:42:14 +0200 Beograd http://pressonline.rs/info/beograd/412458/secanja-beogradske-price-zaprege-umesto-frizidera.html
Grad Beograd izdao dozvolu za gradnju "Dedinja 2" http://pressonline.rs/info/beograd/412441/grad-beograd-izdao-dozvolu-za-gradnju-dedinja-2.html Beograd -- Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić dodelio dozvolu za gradnju instituta "Dedinje 2" direktoru Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje". ]]> Foto:anjug/ Beoinfo/ bk

Tanjug/ Beoinfo/ bk

Nadzemna garaža biće poklon Parking servisa, dok će nova klinika prema projektu imati podzemnu garažu. Vesić je kazao da je dozvola izdata zahvaljujući "predanom i zajedničkom radu" gradskog sekretara za poslove legalizacije, gradskog sekretara za urbanizam i opštine Savski venac.

"Nije bilo lako izdati dozvolu, inače ne bi ova rupa ovde stajala. Ali kada svi želimo da uradimo posao, kada smo svi na istom zadatku, svaki posao može da se uradi. Ovo je dokaz kako možemo druge stvari u Srbiji da radimo i menjamo", rekao je Vesić i dodao da što se grada Beograda tiče, izgradnja instituta može sutra da počne. 

Vesić je objasnio da projekat izgradnje novog instituta ima dve faze, od kojih će u prvoj biti izgrađen objekat od 14.000 kvadrata, dok će u drugoj biti renoviran dosadašnji institut. 

Na dozvolu za gradnju se čekalo 25 godina, a ugostitelj čiji objekat je smetao izgradnji je u dogovoru sa gradom Beogradom potpisao saglasnost da ukloni objekat kada gradnja instituta počne. 

"Naše procedure su takve da može uvek neko da vas blokira u katastru. Ja se zalažem za to da se ubrzaju procedure kada su u pitanju javne institucije, putevi, bolnice, vrtići", kazao je Vesić. 

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić je rekao da je ta institucija najveća regionalna bolnica za lečenje bolesti srca, ali se suočava sa problemima prostornih kapaciteta i smeštajnim uslovima, bez čekaonica, pultova i bez svlačionica. 

"Verujem da ne moramo nikoga da ubeđujemo da je ovo najsavršeniji i najbolji mogući projekat, jer spašava ljudske živote i tržišno je orijentisan, pa može da obezbeđuje devizni novčani priliv Srbiji", kazao je Bojić i dodao da pacijenti više čekaju da dođu od kapije instituta do same zgrade, jer postoji veliki problem parkinga. 

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je kazao da nije smeo da dozvoli da pored toga što su Vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obezbedili novac, kočnica za izgradnju budu grad Beograd i jedna građevinska dozvola. 

"Jako sam ponosan na ljude koji su u kratkom i rekordnom roku završili problem koji je stajao 25 godina. Upravo nas to razlikuje od svih onih drugih ljudi koji su 25 godina bili na vlasti u ovom gradu, zato šo za nas nema nepremostivih prepreka i rešenja koja nećemo naći da bi građani Beograda i Srbije živeli bolje", kazao je Nikodijević. 

Dalja gradnja zavisi od Kancelarije za upravljanje javim ulaganjem, koja najpre mora da pregleda dozvolu, a zatim se od Razvojne banke Saveta Evrope uzimaju sredstva za izgradnju koja su već opredeljena. Posle toga biće objavljen konkurs za izgradnju koji traje od 60 do 90 dana.

 

]]>
Thu, 16 Aug 2018 14:47:15 +0200 Beograd http://pressonline.rs/info/beograd/412441/grad-beograd-izdao-dozvolu-za-gradnju-dedinja-2.html
Otvoren Prajd info centar http://pressonline.rs/info/beograd/412439/otvoren-prajd-info-centar.html Beograd -- Danas otvoren Prajd info centar u Ulici kralja Milana 20, s ciljem da se ljudi informišu o pravima i problemima LGBT zajednice. ]]> Foto: Getty 

Ilustracija: Getty Images

Direktor organizacije "Sivil rajt difenders" Goran Miletić rekao je da je Prajd info centar prošle godine posetilo oko 3.000 ljudi, a da će ovogodišnji centar biti otvoren šest meseci.

"Prajd info centar je prvenstveno namenjen LGBT zajednici i svim onim ljudima koji nisu imali hrabrosti ili iz nekog drugog razloga nisu odlazili u druge organizacije da pitaju neke stvari", rekao je Miletić. 

On je dodao da ništa nije moguće učiniti bez ljudi koji ne pripadaju LGBT zajednici i da je prošle godine bila velika poseta gradjana koje je zanimalo kako mogu da se priključe. 

Miletić je dodao da će i ove godine info centar obezbeđivati policija. 

Predstavnik udruženja "Da se zna" Aleksandar Savić rekao je da će info centar služiti i kao izložbeni prostor, a tamo je trenutno otvorena izložba trans umetnice Nataše Stanojević "Ponosni", koja sadrži 12 portreta njenih LGBT heroja. 

"Prajd info centar pored toga što je tu da ljude osnaži i edukuje, tu je i da im pruži podršku da se izraze", rekao je Savić. 

Predstavnica organizacije "Izadji" Isidora Isakov rekla je da postojanje prostora koji ima sadržaje namenjene LGBT osoba u Beogradu predstavlja "jako dobar korak u osnaživanju LGBT osoba" i ostvarivanju i poštovanju njihovih prava. 

Parada ponosa Beograd biće održana 16. septembra, slogan je "Reci da", a među zahtevima je ponovo usvajanje zakona o istopolnim partnerstvima. Na pitanje da li će povesti građansku inicijativu kako bi u Skupštini Srbije pokrenuli proceduru razmatranja zakona, Miletić je rekao da je to pitanje dogovora sa drugim organizacijama i da će o tome razgovarati posle Parade, jer je pitanje da li LGBT organizacije imaju dovoljan kapacitet da prikupe potpise. 

On je dodao da su organizacije ranije zahtevale da počnu razgovori o zakonu o istopolnim partnerstvima, ali da model zakona koji su izradile LGBT zajednice, na čelu sa organizacijom Labris "i dalje stoji u fioci". "Mi ove godine tražimo da se odmah taj zakon usvoji", rekao je Miletić.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 14:33:28 +0200 Beograd http://pressonline.rs/info/beograd/412439/otvoren-prajd-info-centar.html
Ponovo grade brodove: S Begeja put Holandije http://pressonline.rs/info/srbija/412438/ponovo-grade-brodove-s-begeja-put-holandije.html Brod, dugačak 85 metara, širok 9,6 i težak 450 tona, porinut je u vodu,u zrenjaninskom brodogradilištu "Begej“, čiji je novi vlasnik kompanija "Rubikon“. ]]>  

Foto:Thinkstock

(Foto: Thinkstock, ilustracija)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brod je namenjen za prevoz kontejnera i može ih prevesti ukupno 90, a kupac broda je iz Holandije.

Direktor kompanije Marko Pražić kaže da je to tek početak puta vraćanja Zrenjanina na evropsku mapu brodogradnje. Kako je kazao, pred sebe su postavili dva zadatka – prvi da obnove brodogradilište koje je bilo zapušteno i u stečaju, a drugi da grade brod. 

O oporavku te renomirane firme više je govorio šef proizvodnje u zrenjaninskom brodogradilištu Srđan Jovanović. 

Prema njegovim rečima, oni su, ipak, svetski poznati brend i dani kada se brod spušta u vodu nekada su bili uobičajeni. 

Nadam se da će se kompanija vratiti na vreme od pre deset godina, kada smo poslovali uspešno, rekao je Jovanović. 

Po njegovim rečima, juče porinuti brod je 298. objekat koji je izgrađen u zrenjaninskom brodogradilištu od 1947. godine, kada je firma osnovana.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 14:23:05 +0200 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/412438/ponovo-grade-brodove-s-begeja-put-holandije.html
Univerzitet u Novom Sadu prvi put na Šangajskoj listi http://pressonline.rs/info/drustvo/412437/univerzitet-u-novom-sadu-prvi-put-na-sangajskoj-listi.html Novi Sad -- Univerzitet u Novom Sadu prvi put se ove godine našao na globalnoj Šangajskoj listi najboljih univerziteta u svetu i nalazi se između 901. i 1000. mesta. ]]> Foto: Thinkstock

Ilustracija: Thinkstock

Kako je saopšteno, to istovremeno znači i da je novosadski univerzitet među prvim kandidatima za ulazak u prvih 500 univerziteta na toj listi svetskih univerziteta.

Ovaj univerzitet je jedini pozicioniran iz Srbije pored Univerziteta u Beogradu, a Univerzitet u Novom Sadu je ove godine rangiran i na Šangajskoj listi po sektorima u tri oblasti. 

U oblasti prehrambenih tehnologija je pozicioniran između 101. i 150. mesta, u oblasti veterinarskih nauka između 201. i 300. mesta i u oblasti hemijskog inženjerstva između 401. i 500. mesta. 

žKriterijumi koji se uzimaju u obzir prilikom rangiranja univerziteta na Šangajskoj listi su, između ostalog, broj i kvalitet naučnih radova, broj visoko citiranih radova, broj radova u časopisima s visokim impakt faktorom, kao i broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medaja.

 

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Kako je saopšteno, to istovremeno znači i da je novosadski univerzitet među prvim kandidatima za ulazak u prvih 500 univerziteta na toj listi svetskih univerziteta.

Ovaj univerzitet je jedini pozicioniran iz Srbije pored Univerziteta u Beogradu, a Univerzitet u Novom Sadu je ove godine rangiran i na Šangajskoj listi po sektorima u tri oblasti. 

U oblasti prehrambenih tehnologija je pozicioniran između 101. i 150. mesta, u oblasti veterinarskih nauka između 201. i 300. mesta i u oblasti hemijskog inženjerstva između 401. i 500. mesta. 

žKriterijumi koji se uzimaju u obzir prilikom rangiranja univerziteta na Šangajskoj listi su, između ostalog, broj i kvalitet naučnih radova, broj visoko citiranih radova, broj radova u časopisima s visokim impakt faktorom, kao i broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medaja.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 14:11:53 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/412437/univerzitet-u-novom-sadu-prvi-put-na-sangajskoj-listi.html
ZAKUVAVANJE Kako je na jugu Srbije postavljana SCENOGRAFIJA ZA TENZIJE http://pressonline.rs/info/politika/412428/zakuvavanje-kako-je-na-jugu-srbije-postavljana-scenografija-za-tenzije.html Scenografija za ono što bi, prema najavama sve tri strane, trebalo da bude konačno rešenje kosovskog pitanja, postavlja se poslednjih nekoliko meseci na više frontova, a jedna od njih je i jug Srbije - takozvana Preševska dolina. ]]> Foto:Blic

Neupućenima možda deluje da je pitanje tri opštine sa juga Srbije (Medveđe, Bujanovca i Preševa), koje svakako nisu sve većinski albanske, s neba palo za sto na kome se razgovara o budućnosti južne pokrajine. Ipak, kada se pažljivo pogledaju sva dešavanja na tom prostoru u poslednjih nekoliko meseci dobijaju se obrisi slike koja govori u prilog tumačenju da ništa nije slučajno.

Otuda i raznorazna baratanja "Preševskom dolinom" u masimalističkim zahtevima prištinskih političara, ali i provokacijama Albanaca sa juga Srbije. Korak po korak, oni su kroz takve izjave i provokacije postavili scenografiju za ostvarivanje svojih težnji, a rezultat ćemo čini se videti u narednih nekoliko meseci.

Foto: Bujanovačke / Privatna arhiva

Šta zapravo žele Albanci i koji je njihov cilj na jugu Srbije?

Javno, kosovski predsednik Haši Tači je, po prvi put prošle nedelje izneo svoj maksimalistički zahtev, koji pojednostavljeno znači - mi želimo Preševsku dolinu, ali nema podele ni razmene teritorija, kao ni autonomije za Srbe sa Kosovo. Juče je to i ponovio rekavši da su se "građani Preševa, Medveđe i Bujanovca 1992. godine na referendumu izjasnili za prijapajanje Kosovu".

Jasno je da je ovaj sumanuti predlog namenjen prevashodno unutrašnjoj upotrebi i da je naišao na zalupljena "vrata" u Beogradu, ali u njegovoj suštini i nije da to bude nešto što je relano i ostvarivo, već da se o tome priča i da takozvana Preševska dolina, ili pre neki njeni delovi - postanu legitimna tema u razgovorima koji slede.

I tako se vraćamo na početak priče i činjenicu da je ova mreža, u kojoj danas plivaju albanski političari počela da se plete mnogo ranije.

Prvi signal, kako je "Blic" već pisao, poslat je pre oko mesec dana kada su Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe usvojili dekalaraciju koja sadrži niz provokativnih zahteva - da kosovsko rukovodstvo, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, budu zastupnici njihovih interesa u Briselu, da albanska manjina u Srbiji ima isto što Srbija traži za srpsku manjinu na Kosovu i Metohiji, kao i da se sve to pretoči u konkretne najviše funkcije za albanske predstavnike u Vladi Srbije.

Zahtevi Albanaca sa juga Srbije Foto: RAS Srbija

Zahtevi Albanaca sa juga Srbije

Tači je ubrzo, oberučke, prihvatio ovaj predlog, tumačeći ga kao zahtev za pripajanje Preševske doline Kosovu.

- Zahtev albanskih predstavnika Medveđe, Preševa i Bujanovca da se pripoje Kosovu biće predstavljen u Briselu i korekcija granica sa Srbijom je jedino rešenje - naveo je tom prikom Tači, a u isto vreme istakao i da “podele Kosova, kao ni razmene teritorija između Kosova i Srbije neće da bude”.

Reakcije Beograda na ovu deklaraciju ostale su odmerene, budući da ovo nije prvi put da slične provokacije stižu sa iste adrese.

Ulje na vatru i nove tenzije dolilo je i Zakon o ratnim memorijalima, koji je pre oko mesec dana donela Skupština Srbije. U strahu da spomenici koji su po ovim mestima na jugu Srbije podizali albanskim borcima OVPMB koji su poginuli tokom 2001. i 2002. godine mogli da budu uklonjeni, njihovi maksimalistički zahtevi postajali su sve agresivniji i kulminirali su traženjem zaštite od Tačija i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Hašim Tači sa Albancima iz Preševske doline u Prištini Foto: screenshot

Hašim Tači sa Albancima iz Preševske doline u Prištini

U oko “upada”, pre svega, tajming za eskalaciju provokacija, a sagovornici "Blica" se slažu da se političkom zloupotrebom situacije, koja dolazi iz svih pravaca, praktično se stvara scenografija za izazivanje tenzija.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, kaže za "Blic" da sve što se dešava na jugu Srbije nije slučajno, ni iznenađujuće. Ukazjući na koordinaciju poteza, on navodi da su oni formirali Asocijaciju albanskih opština i doneli dekleraciju za koji je planirano da se aktivira kada Srbija aktivira priču o ZSO. On kaže da je još 2006. godine ustanovljena Koordinacija Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe sa ciljem da se parira zahtevima Srba sa severa Kosova.

Albanci iz takozvane Preševske doline, smatra on, ništa ne rade sami, već u koordinaciji sa Prištinom, uz opasku da je o svemu tome verovatno obavešten i albanski premijer Edi Rama, dok “EU za svo to vreme nema stav”.

U svemu tome, najviše se možda može pročitati upravo iz poslednje izjave Hašima Tačija. Kako kaže Stefan Surlić, asistent na FPN i dobar poznavalac prilika na KiM, Tači je iznošenjem svog plana rekao šta bi želela Priština, ali je prećutao šta bi ponudili Srbiji.

Foto: M. Ilić / RAS Srbija

- On prećutkuje ostatak rešenja. Međutim, kad kaže da nema autonomije za Srbe, to znači da nema ni Zajednice srpskih opština, ni Ahtisarijevog plana. U tom je ključ. Ja to čitam kao da bi teritoriju severno od Ibra prepustio Srbiji, a za one južno od Ibra nema potrebe za ZSO. On bi rekao narodu "nešto ćemo izgubiti, ali ćemo dobiti funkcionalno Kosovo" - zaključuje Surlić.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 13:12:52 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/412428/zakuvavanje-kako-je-na-jugu-srbije-postavljana-scenografija-za-tenzije.html
PROŠLO JE SEDAM MESECI Priština ni prstom nije mrdnula da nađe ubice Olivera Ivanovića http://pressonline.rs/info/politika/412429/proslo-je-sedam-meseci-pristina-ni-prstom-nije-mrdnula-da-nadje-ubice-olivera-ivanovica.html Sutra se navršava sedam meseci od ubistva Olivera Ivanovića, najistaknutijeg lidera kosovskih Srba. Porodica insistira da se istraga pomeri sa mrtve tačke, srpski zvaničnici najavljuju rešenje slučaja, ali osumnjičenih do danas nema. ]]> Foto:Blic

Upravo tom konstatacijom i Ksenija Božović, najbliža Ivanovićeva saradnica iz Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", počinje razgovor za "Blic":

- Ništa novo nema, niko nam se ne javlja. Već mesecima nijedan novi detalj nismo dobili - kaže Božović. Ona dodaje da je sa saradnicima više puta pokušala da dobije određene informacije, ali da osim stereotipnog odgovora da "istraga traje" i da će "biti obavešteni", ništa drugo nisu saznali.

Foto: Tanjug/AP

ZID ĆUTANJA

- Zanimljivo je da nam nije vraćen resiver s kamera. Tražili smo da nam ga vrate, da sami pokušamo nešto da uradimo, ali nisu to učinili. Nailazimo na zid ćutanja na koja god vrata pokucamo, bilo u Prištini ili u Beogradu - navodi ona. Kako kaže, strahuje da oni koji treba da nađu naručioce i ubice ne pokazuju interesovanje i da žele da sve ode u zaborav.

- Mi im nećemo dozvoliti, koliko god se budu trudili - zaključuje Ksenija Božović. Miroslav Ivanović, Oliverov brat, potvrđuje da apsolutno nikakvu informaciju porodica nije dobila.

- Naprotiv. Utisak je da kompletna stvar jenjava. Više se i ne pominje toliko. Osim medija, koji s vremena na vreme podsete, niko drugi ne priča - ističe Ivanović.

BREME PORODICE

On navodi da su sve ovo vreme traženi odgovori, da se insistiralo, ali da uprkos tome, odgovora nema.

Foto: Miloš Petrović / RAS Srbija

- Sa svih strana možete čuti neke izjave, čak i bombastične, kada pojedinci procene da im politički to odgovara. Osim tih izjava, porodica nije dobila ni reč - kaže Ivanović.

Na pitanje kako on i porodica podnose takav odnos i neznanje, Miroslav Ivanović kaže da im je jako teško.

- To možda može da razume neko ko je doživeo sličnu sudbinu. Kada neko umre prirodnom smrću, bolno je, ali je tako i verujete da nije moglo drugačije. Međutim, kada vam ubiju brata, to je jedno opterećenje, breme, teret i hipoteka koje ne možete da se oslobodite - ističe Ivanović za „Blic”, i podseća da je od početka govorio da sumnja da će se slučaj ubistva njegovog brata ikada rešiti.

PRIŠTINA ĆUTI

Uprkos velikom uznemirenju javnosti koje je izazvalo, na ovo ubistvo izgleda kao da su svi već zaboravili. Nakon početnih političkih plotuna u kojima su se Beograd i Priština međusobno optuživali za likvidaciju Ivanovića i izostanak saradnje u istrazi, štafetnu palicu preuzela su tužilaštva.

Istragu ubistva vodi prištinsko tužilaštvo (pandan srpskom Tužilaštvu za organizovani kriminal), a nade u agresivniji pristup rešavanju slučaja su se tek nakratko pojavile na samom početku postupka. Uzalud, izgleda: prema izjavama srpskih zvaničnika, Priština odbija suštinsku saradnju na rešenju zločina.

NEMA OSUMNJIČENIH

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici. Pogođen je sa pet metaka u grudi, a lekari Kliničko-bolničkog centra u tom gradu su u 9.15 konstatovali smrt.

Nedugo zatim, šef operative Kosovske policije Željko Bojić rekao je da je patrola u Ulici vojvode Putnika našla i zapaljeno vozilo za koje se sumnja da može biti povezano s ubistvom Ivanovića, "opel astru" bez registarskih tablica. I taj, kao i drugi tragovi - snimci sa sigurnosnih kamera, čaure metaka, operativna saznanja bezbednosnih službi - pokazali su se kao ćorci.

Foto: Miloš Petrović / RAS Srbija

PORODICA SE PRESELILA U BEOGRAD

Oliver Ivanović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu rodbine, prijatelja, premijerke Brnabić, ali i brojnih građana. Otprilike u to vreme počelo je i preseljenje porodice Ivanović - najpre supruge Milene i sina Bogdana - iz Kosovske Mitrovice u prestonicu Srbije. Mali Bogdan je, kako je "Blic" pisao, u Beogradu nastavio i školovanje.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 13:15:01 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/412429/proslo-je-sedam-meseci-pristina-ni-prstom-nije-mrdnula-da-nadje-ubice-olivera-ivanovica.html
IZGORELI U STANU U užasnom požaru u Leskovcu preminuli muškarac i žena http://pressonline.rs/info/hronika/412427/izgoreli-u-stanu-u-uzasnom-pozaru-u-leskovcu-preminuli-muskarac-i-zena.html Muškarac i žena preminuli su u užasnom požaru koji se dogodio rano jutros u Ulici 7. juli u centru Leskovca. ]]> Foto:Blic.rs

Tragedija se dogodila u ulazau broj 18 u stanu broj 6. oko četiri sata ujutru.

Komšije kažu da je policija iz stana iznela dva ugljenisana tela.

- Muškarca sam poznavao, reč je o Nebojši Cakiću rođenom 1959. godine, a ženu ne poznajem. Mi nismo ništa čuli već smo se probudili kada su došli policija i vatrogasci - kaže jedan od komšija za Jugmediju.

Stan u kome se desila tragedija je zatvoren, pa se ne zna kolika je šteta i kako je uopšte došlo do požara. U ulazu se još oseća jak miris dima.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 13:05:10 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/412427/izgoreli-u-stanu-u-uzasnom-pozaru-u-leskovcu-preminuli-muskarac-i-zena.html
NA BANJICI UBIJEN ROBIJAŠ POVRATNIK Muškarac likvidiran na dečjem igralištu ima debeo dosije i DOBRO JE POZNAT POLICIJI http://pressonline.rs/info/hronika/412426/na-banjici-ubijen-robijas-povratnik-muskarac-likvidiran-na-decjem-igralistu-ima-debeo-dosije-i-dobro-je-poznat-policiji.html Marko Elek (31) koji je ubijen juče rano ujutru u Bulevaru Oslobođenja u naselju Banjica u Beogradu od ranije je dobro poznat policiji. Kako saznajemo, Elek je imao debeo dosije i uglavnom je hapšen zbog razbojništva. ]]> foto:blic

Elek je likvidiran juče metkom u glavu na dečjem igralištu na Banjici. Policiji je u 5.45 ujutru prijavljeno da se na igralištu nalazi telo, a kada je Hitna pomoć stigla na lice mesta mogla je samo da konstatuje njegovu smrt.

Kraj Eleka pronađena je i čaura, ali ne i oružje kojim je ubijen.

Ubijeni Elek, preme nezvaničnim informacijama, imao je debeo dosije i uglavom je hapšen zbog razbojništva. Poslednji put je uhapšen 2007. godine, a potom je osuđen.

Tada je priveden zbog sumnje da je bio vođa kriminalne grupe koja je pljačkala kladionice, apoteke i kafane.

Na teret mu se stavljalo da je, sa fantomkom na glavi, uz pretnju pištoljem utrčao u kladionicu u Ulici partizanske avijacije, uperio pištolj u radnika i oteo oko 108.000 dinara. On i njegova grupa su, kako se tada sumnjalo, na isti način opljačkali još osam objekata - naveo je izvor.

U trenutku kad je uhapšen 2007. godine Elek je na slobodi bio tek dva meseca.

Prethodno je bio u pritvoru Centralnog zatvora zbog više oružanih pljački, zbog kojih je bio osuđen na tri godine zatvora.

UBISTVO

Telo Marka Eleka pronašli su slučajni prolaznici 15. avgusta oko šest ujutru u parku između zgrada, na dečijem igralištu. Kako se saznaje Eleku je ubica ispalio jedan metak u glavu.

Telo muškarca bilo je u lokvi krvi.

Inspektori su juče nekoliko sati na licu mesta prikupljali dokaze i tragove koji bi mogli da dovedu do ubice.

Ubistvo u Bulevaru Oslobođenja Foto: M. Ilić / RAS Srbija

Ubistvo u Bulevaru Oslobođenja

ČULI PUCANJ

Stanar zgrade ispred koje je Elek pronađen mrtav kaže da je oko tri sata posle ponoći čuo pucanj.

- Učinilo mi se da sam čuo, ali nisam reagovao, nisam izašao niti video šta se dogodilo. Tek je ujutru neko od komšija, koji je verovatno krenuo na posao, zatekao stravičan prizor u parku. Sreća u nesreći je da se to dogodilo u vreme kad u parku nije bilo dece jer se inače puno mališana igra baš na mestu na kom se dogodio zločin - priča jedan od stanara.

Prema rečima komšija, u poslednje vreme taj kraj bio je miran, ali su se u njemu ranije okupljali narkomani i nasilnici, a ubijeni mladić im, kako kažu, nije poznat.

- Ne znam da li je živeo u kraju ili je možda bio kod nekoga. Nisam ga ranije viđao - kaže stanar solitera.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 13:01:31 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/412426/na-banjici-ubijen-robijas-povratnik-muskarac-likvidiran-na-decjem-igralistu-ima-debeo-dosije-i-dobro-je-poznat-policiji.html
SAZNAJEMO Tinejdžer tri sata plakao dok je pričao kako ga je kreator Darko Kostić SEKSUALNO MALTRETIRAO http://pressonline.rs/info/hronika/412425/saznajemo-tinejdzer-tri-sata-plakao-dok-je-pricao-kako-ga-je-kreator-darko-kostic-seksualno-maltretirao.html Tinejdžer L. J. (15) potvrdio je juče u tužilaštvu kroz suze navode iz krivične prijave protiv Darka Kostića, nakon čega je tužilaštvo podiglo optužnicu protiv modnog kreatora za polno uznemiravanje i drogu, saznaje "Blic". ]]> Foto:blic

Iskazom tinejdžera, od čije krivične prijave je i počelo istraživanje Kostića, nakon nešto manje od dva meseca okončana je istraga protiv modnog kreatora. Dvaput odlagan sastanak L. J. i postupajućeg tužioca Trećeg osnovnog tužilaštva - zbog izostanka advokata i obaveza majke - trajao je tri sata.

Saslušanje se oteglo pre svega zbog teškog stanja u kom se mladić nalazio dok je davao iskaz, kaže naš sagovornik upoznat sa slučajem.

- Iskaz je dao u prisustvu majke, punomoćnika i dvojice advokata odbrane. Tinejdžer se dosta uzrujao - plakao je i tresao se tokom davanja iskaza - pa je tužilac pokušao da što sporije i blaže vrši ispitivanje oštećenog - kaže naš izvor.

U samom iskazu, tinejdžer je ostao kod tvrdnji koje je izneo u krivičnoj prijavi. Ključni elementi iskaza odnose se na lascivne poruke koje mu je Kostić slao, a kojima je, kako se veruje, pokušao da ga namami u svoj stan. Među njima je i ona koja opisuje događaj kada je Kostić bez njegovog znanja L. J. podvalio "kamagru" - ilegalni preparat za potenciju.

Uz to, mladić je detaljno opisao događaj koji je prethodio hapšenju kreatora, a kada je Kostić pokušao na silu da ga uvuče u svoj dom.

Tinejdžer mu se tada istrgao iz ruku i pocepane majice pobegao iz zgrade. Prethodno je portiru rekao šta mu se dogodilo nakon čega je policija uhapsila Kostića.

Nakon svedočenja tinejdžera, Treće osnovno tužilaštvo je, prema nezvaničnim informacijama, okončalo istragu protiv Kostića i podiglo optužnicu.

U toj istrazi je, podsećamo, već obavljen niz radnji - sakupljeni materijalni dokazi iz kreatorovog stana na Novom Beogradu, snimci kamera iz zgrade, knjiga gostiju koji su posećivali Kostića, prepiske iz telefona oštećenih i okrivljenog - a ranije je saslušan i Š. B., momak sedam godina stariji od L. J. koji je takođe oštećen u postupku.

On je policiji i tužilaštvu rekao da mu je kreator davao kokain i potom ga seksualno spopadao, hvatajući ga rukom za međunožje.

- Optužnica je podignuta za dva dela polnog uznemiravanja, gde su oštećeni Š. B. i L. J., ali i za još dva krivična dela: posedovanje narkotika i navođenje na konzumiranje opojnih droga. Optužnica će sada biti upućena Trećem osnovnom sudu koji bi trebalo da je odobri. Suđenje bi se, u tom slučaju, očekivalo na jesen - kaže naš izvor.

Kostić na slobodi!

Odmah po podizanju optužnice, sudu su upućene i žalbe na pritvor Kostićevih branilaca i zahtev za produženje pritvora kreatoru koji je sudu uputilo tužilaštvo. Iako je tužilaštvo smatralo da i dalje postoji bojazan da će Kostić uticati na svedoka ali i možda ponoviti svoje delo, sud je odlučio da više ne postoje razlozi za pritvor, pa je Kostić pušten iz CZ.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 12:58:49 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/412425/saznajemo-tinejdzer-tri-sata-plakao-dok-je-pricao-kako-ga-je-kreator-darko-kostic-seksualno-maltretirao.html
Šta buduća rektorka BU kaže o padu na Šangajskoj listi? http://pressonline.rs/info/obrazovanje/412379/sta-buduca-rektorka-bu-kaze-o-padu-na-sangajskoj-listi.html Univerzitet u Beogradu je na Šangajskoj listi između 301. i 400. mesta, što je pad u odnosu na prošlu godinu, kada je bio u kategoriji od 201. do 300. mesta. ]]> Foto:screenshot
screenshot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prorektor za međunarodnu saradnju UB profesorka Ivanka Popović kaže da nisu nezadovoljni ovogodišnjim plasmanom na listi, da pad nije veliki i da se već nekoliko godina Univerzitet u Beogradu nalazi oko 300. mesta - nekada ispod, nekada iznad.

Popovićева za Tanjug kaže da je to realan odraz onoga što Univerzitet u Beogradu u ovom trenutku može da dа, a kako će biti ubuduće zavisi od finansiranja nauke. 

"Znate da imamo određeni zastoj i da se danas nauka finansira po automatizmu. Nedostaje motivacije za istraživače, jer radio ne radio primaš određenu nadoknadu za taj rad. To nije dovoljno stimulativna atmosfera za vrhunsku nauku", naglasila je Popovićева. 

Ona je dodala da nisu nezadovoljni ovogodišnjim rangiranjem imajući u vidu da je Univerzitet u Beogradu od 54 naučne oblasti na Šangajskoj listi, prisutan u 27 naučnih oblasti, što govori o snazi naučnog rada na univerzitetu. 

Očekuje da će nova zakonska rešenja, kojа priprema Ministarstvo prosvete, stvoriti atmosferu u kojoj je stimulisana vrhunska nauka. 

"Čak i sa skromnim sredstvima mislim da bi mi za par godina mogli da unapredimo svoju poziciju na Šangajskoj listi", pojasnila je Popovićева, koja će od oktobra preuzeti ulogu rektora UB. 

Mnoge zemlje ulažu velika sredstva da njihovi univerziteti uđu među prvih 500 univerziteta na Šangajskoj listi. Osim Univerziteta u Beogradu, na proširenoj listi među 1.000 univerziteta ove godine našao se i Univerzitet u Novom Sadu, koji je rangiran od 901. do 1000. mesta. 

Za malu zemlju, poput Srbije, to je ogroman uspeh da se u rangiranju više od 20.000 svetskih univerziteta njena dva univerziteta nađu među prvih 1000. 

Od zemalja u okruženju u prvih 500 na Šangajskoj listi nema univerziteta iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, BiH, Hrvatske, a univerzitet u Ljubljani pozicioniran je u kategoriji od 401. do 500. mesta. 

Državni sekretar Ministarstva prosvete Viktor Nedović smatra da je rangiranje od 301. do 400. mesta na Šangajskoj listi veliki uspeh za Univerzitet u Beogradu, ali i to što se Univerzitet u Novom Sadu našao među najboljih 1000 univerziteta. 

"To pokazuje da je dobra, kvalitetna nauka primarno zastupljena na UB, ali da imamo i dobru nauku na drugim univerzitetima", rekao je Nedović za Tanjug. 

Pojašnjava da je i prošle godine UB rangiran tako da je bio blizu 300. mesta, da je ove godine malo iza te granice i da nije bilo oscilacija u indikatorima koji definišu tu poziciju. 

"Na UB i dalje imamo izuzetno visok broj naučnih radova u kvalitetnim časopisima - više od 3.100 radova na godišnjem nivou. Ako gledamo citiranost tu kao i prošle godine imamo dva izuzertno citirana naučnika iz oblasti matematike", pojasnio je Nedović. 

Ministarstvo, kako kaže, priprema Zakon o fondu za nauku koji u septembru ide na javnu raspravu, zatim u Skupštinu Srbije, te očekuje da će njegova primena početi naredne godine. 

Za novi zakon kaže da je iskorak dalje, da nisu želeli "uravnilovku za sve", da se daje podrška svima i da ta podrška bude mala i neproduktivna. 

"Želeli smo da uradimo nov način finansiranja nauke, gde ćemo kroz fond za nauku da dajemo podršku onima koji su zaista najkvalitetniji, gde će izvrsnost u nauci biti nagrađena", pojasnio je on. 

Šangajska lista koju svake godine objavljuje univerzitet Ćao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svetu. 

Kriterijumi koji se uzimaju u obzir između ostalog su broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet ili rade na univerzitetu, broj i kvalitet naučnih radova. 

Prvo mesto na listi zauzima Univerzitet Harvard, drugo Stanford a treće Kembridž.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 17:03:37 +0200 Obrazovanje http://pressonline.rs/info/obrazovanje/412379/sta-buduca-rektorka-bu-kaze-o-padu-na-sangajskoj-listi.html
PET DANA, 60 KONCERATA I 500.000 LJUDI Sve što treba da znate o BIR FESTU koji danas počinje na Ušću http://pressonline.rs/info/beograd/412375/pet-dana-60-koncerata-i-500000-ljudi-sve-sto-treba-da-znate-o-bir-festu-koji-danas-pocinje-na-uscu.html Najveći muzičko-pivski festival u ovom delu Evrope, tradicionalni 16. Bir fest, počeće danas na Ušću i trajaće sve do nedelje 19. avgusta. ]]> Foto:Blic

okom petodnevne manifestacije, na koju je ulaz besplatan, nastupiće skoro 60 izvođača među kojima su Van Gog, Riblja čorba, Partibrejkersi, Ju grupa, Nele Karajlić, Ortodoks Kelts, ali i Strenglersi ili Rošin Marfi, koja će se beogradskoj publici predstaviti prvi put. Pored bogatog muzičkog programa, na čak tri festivalske bine (glavna, inovativna i alternativna), publika će imati priliku da zabavu upotpuni degustacijom najrazličitijih vrsta piva u šest festivalskih zona.

Prevoz

Mapa ulaza i izlaza na Bir festu Foto: Promo

Mapa ulaza i izlaza na Bir festu

Kao i prethodnih godina, za sve posetioce, a očekuje ih se oko 500.000, biće obezbeđen besplatan gradski prevoz za dolazak i odlazak sa festivala do četiri ključne tačke u prestonici (Trg republike, Banovo brdo, TC "Piramida", Zemunski kej), a biće organizovan i međugradski iz Novog Sada, Niša i Kragujevca.

Saobraćaj

Saobraćaj će tokom trajanja festivala biti obustavljen u Bulevaru Nikole Tesle od raskrsnice Trešnjinog cveta do Brankovog mosta. Novitet u odnosu na prethodnu godinu je taj što će se preko Brankovog mosta pešice moći sa obe strane, jer je rekonstrukcija pešačke staze u smeru ka gradu završena.

Ulazi i izlazi

Pretresi na ulazu Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Pretresi na ulazu

Ulazak na festival biće moguć iz Bulevara Nikole Tesle gde će se nalaziti jedan izlaz i dva ulaza, a publika će moći da koristi još tri ulaza i izlaza sa keja gde je predviđen poseban VIP ulaz i parking.

Kamere i metal detektori

Kompletna festivalska zona biće pokrivena sa 21 sigurnosnom kamerom, a na ulazima će biti postavljeni i metalni detektori. Manifestaciju će obezbeđivati veliki broj policajaca, kako uniformisanih, tako i onih u civilu. Predviđeno je da svake večeri bude uposleno 250 redara dok će ih u petak i subotu biti 500.

Šta neće smeti da se unese

Kao i prethodnih godina postoji čitav spisak stvari koje neće biti moguće unositi u festivalsku zonu. To su predmeti kojima se mogu naneti povrede, staklene ambalaže, kao ni veće torbe ni koferi.

Milioni evra zarade

Hiljade i hiljade turista dolaze Foto: Promo

Hiljade i hiljade turista dolaze

Svake večeri festival poseti preko 100.000 ljudi, a smeštajni kapaciteti u gradu gotovo su popunjeni tokom trajanja Bir festa. O značaju ali i veličini ove manifestacije govore prihodi od šest miliona evra koliko je ostvareno tokom prošlogodišnjeg festivala.

Muzički program

DANAS

19.45 - 20.30 Aerodrom

20.45 - 22.15 Riblja čorba

22.30 - 23.45 Paribrejkersi

0.00 - 1.10 Rošin Marfi*

1.25 - 2.10 Siks pak

ČETVRTAK

19.30 - 20.15 D Filters

20.30 - 21.15 Bend iks

21.30 - 23.30 Dr Nele Karajlić

23.50 - 1.00 Strenglers*

1.30 - 2.00 Lolobriđida

PETAK

Van Gog Foto: RAS Srbija

Van Gog

19.20 - 19.45 Hurleur

20.00 - 21.00 Viva Vops

21.15 - 22.30 Ju grupa

22.45 - 23.45 Van Gog

0.00 - 1.00 Dejan Petrović

1.15 - 2.30 Goblini

2.45 - 3.30 Iskaz

SUBOTA

19.20 - 19.50 Ajron Mejden tribjut

20.00 - 20.45 Lav hanters

21.00 – 22.00 I plej

22.15 – 23.30 Sanšajn

23.45 – 0.45 Bed kopi*

0.50 – 2.10 Ortodoks Kelts

2.25 – 3.45 Let 3

NEDELJA

19.00 -19.30 Lole i Radio Bluz bend

19.45 – 20.30 Frajle

20.45 – 21.30 Neverne bebe

21.45 – 23.00 MF roboti*

23.30 – 0.30 Kiki i Piloti

0.45 – 1.45 Inspektor Blaža i kljunovi

2.00 – 2.45 Đorđe David

NAPOMENA: zvezdicom su označeni koncerti na "inovativnoj bini".

]]>
Wed, 15 Aug 2018 13:18:31 +0200 Beograd http://pressonline.rs/info/beograd/412375/pet-dana-60-koncerata-i-500000-ljudi-sve-sto-treba-da-znate-o-bir-festu-koji-danas-pocinje-na-uscu.html
NESVAKIDAŠNJI PRIZOR U BEOGRADU Kinez se slikao u najvećem srpskom hramu u HRVATSKOM DRESU http://pressonline.rs/info/beograd/412374/nesvakidasnji-prizor-u-beogradu-kinez-se-slikao-u-najvecem-srpskom-hramu-u-hrvatskom-dresu.html Ljudi koji su se juče u popodnevnim časovima zatekli u Hramu Svetog Save prisustvovali su nesvakidašnjem događaju. ]]> Foto:Blic

Naime, jedan posetilac se u najvećem srpskom hramu fotografisao u dresu hrvatske fudbalske reprezentacije.

Kinez u Hramu Svetog Save Foto: Zvonko Delić / Privatna arhiva

Kinez u Hramu Svetog Save

Ono što je posebno privuklo pažnju, radi se o strancu, ali ne sa ovih prostora, već iz daleke Azije, najverovatnije Kinezu.

Njegovu fotografiju prosledio nam je čitalac "Blica".

]]>
Wed, 15 Aug 2018 13:15:02 +0200 Beograd http://pressonline.rs/info/beograd/412374/nesvakidasnji-prizor-u-beogradu-kinez-se-slikao-u-najvecem-srpskom-hramu-u-hrvatskom-dresu.html
ŠTA SE KRIJE IZA PROJEKTA GOSPODARA KOSOVA Albanci hoće da prodru na sever Kosova, Dačić: Ovo je TRIK http://pressonline.rs/info/politika/412373/sta-se-krije-iza-projekta-gospodara-kosova-albanci-hoce-da-prodru-na-sever-kosova-dacic-ovo-je-trik.html Pričom o investicijama Albanaca u Kosovsku Mitrovicu Priština pokušava da ostvari prodor na sever Kosova, kaže za „Blic” ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. ]]> Foto:Blic

Komentarišući izjavu predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija koji je najavio investicije u Kosovsku Mitrovicu u okolnostima u kojima je, prema albanskim medijima, Priština zabrinuta da će Srbija pokušati da postavi granicu na Ibru, Dačić je istakao da je reč o triku.

- To nije moguće dok se ne reši pitanje Zajednice srpskih opština, naglašava naš šef diplomatije.

Ivica Dačić Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Ivica Dačić

Veselji, inače lider Demokratske stranka Kosova, za RTK je rekao da se njegov plan “Nova Mitrovica” - proteže na obe strane reke Ibar, koja inače deli severnu od južne Mitrovice.

Prošlog četvrtka on je obišao stadion “Adem Jašari” u južnoj Mitrovici, i predstavio projekat za kompletno renoviranje tog objekta, kao i druge projekte u okviru šireg plana koji je nazvao “nova Mitrovica”.

Veselji je tom prilikom istakao da neće biti podele Kosova.

Inače, Zajednica srpskih opština nije formirana skoro dve hiljade dana nakon što se Priština obavezala. Ovog 4. avgusta bio je poslednji rok da Albanci izađu sa nacrtom statuta ZSO, ali rok nije ispoštovan. Umesto toga, operativna saznanja naših bezbednosnih službi ukazivala su da bi Albanci mogli da zauzmu hidroelektranu “Gazivode”.

Ministar Dačić juče je rekao da Srbija ne može i neće da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova niti će mu dati stolicu u UN, ali je spremna za dogovor i kompromis.

On je istakao da Srbija nikada neće priznati takozvanu nezavisnost Kosova jer jednostrani akti ne mogu da budu deo međunarodnog prava, te odbacio stavove onih koji smatraju da je tu reč o “posebnom slučaju”.

- Svi oni koji govore o tome da je to poseban slučaj moraju da se sete da taj poseban slučaj može da se desi i u njihovim zemljama - istakao je Dačić On je ocenio i da su to shvatile mnoge države koje sada povlače priznanje takozvane kosovske nezavisnost, izrazivši očekivanje da će se taj trend nastaviti.

- Želimo da se dođe do kompromisa, ali ako se želi kompromis, onda moraju da uvažavaju interesi srpskog naroda, a svako očekivanje koje ide ka tome da će Srbija priznati nezavisnost Kosova i da će im biti dato mesto u UN ne odgovaraju istini - rekao je Dačić.

Šta predviđa Veseljijev projekat

Veseljijev projekat se, s jedne strane, proteže od Mitrovice do Bošnjačke mahale i Zvečana, a s druge strane nastavlja se na Zupce i Košutovo, navodi RTK. U naseljima Suvi Do, Gušavce i Vinarce, u blizini reke Ibar, planira se gradnja stambenih zgrada a takođe se očekuje izgradnja škola, sportskih terena i medicinskih centara, naveo je RTK.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 13:13:10 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/412373/sta-se-krije-iza-projekta-gospodara-kosova-albanci-hoce-da-prodru-na-sever-kosova-dacic-ovo-je-trik.html
"MISTERIOZNE CRVENE LISTE I LOV NA VEŠTICE" Priština preti Srbiji zbog hapšenja Albanca osumnjičenog za terorizam http://pressonline.rs/info/politika/412371/misteriozne-crvene-liste-i-lov-na-vestice-pristina-preti-srbiji-zbog-hapsenja-albanca-osumnjicenog-za-terorizam.html Hapšenje Albanca sa Kosova nakon što je pokušao da uđe u Srbiju i nastavi put Nemačke u kojoj živi, ponovo je izazvalo tenzije na relaciji Beograd-Priština. Ovaj događaj Priština je upotrebila da se požali EU i SAD i zatraži reakciju zbog, kako su naveli, sumnjivih hapšenja od strane srpske policije. ]]> Foto:Blic

Istovremeno, volšebno su se u prištinskim medijima pojavile informacije o "crvenim listama" koje je Beograd sastavio, a na kojima se navodno nalaze kosovski Albanci kojima je zabranjen ulazak u Srbiju. U Beogradu niko do sada nije potvrdio postojanje takvih lista, i ovo je zapravo prvi put da se u javnosti pominju nekakava masovna hapšenja Albanaca koji ulaze u Srbiju. Ipak, od ovog hapšenja nemačkog državljanina albanskog porekla, napravljen je čitav slučaj. Kako su naveli, hapšenje samo po sebi ne bi bilo toliko čudno da se ne dešava, kako tvrde u Prištini, po istoj matrici već nekoliko puta. Uvek je, takođe tvrde, to pod istom optužbom za terorizam tokom ratnih konflikata.

Kako “Blic” sazanje, Ibrahim Matoši, uhapšen je kada je prešao granicu sa Srbijom, prilikom povratka u Nemačku gde se vraćao sa odmora na Kosovu, na administrativnom prelazu Mučibaba. On je priveden po nalogu Okružnog suda u Gnjilanu, iz 2000. godine, zbog sumnji da je počinio krivično delo terorizam. Izvor “Blica” navodi da je o hapšenju obavešteno nadležno tužilaštvo koje će preduzeti dalje korake.

Matošijev brat Musli rekao je za Balkaninsight da njegova porodica ne zna razlog hapšenja i da je uhapšeni zubar poreklom iz Gnjilana.

- Mi nemamo zvanične informacije o tome zašto je uhapšen. Čekamo ih. U slučaj je uključena i nemačka ambasada u Beogradu - rekao je njegov brat.

Ibrahim Matoši je nakon hapšenja upućen u Vranje.

"Lov na veštice" - ovo je komentar Ministarstva spoljnih poslova Kosova na čijem čelu je Bedžet Pacoli.

- Hapšenje kosovskih Albanaca pri ulasku na teritoriju centralne Srbije je lov na veštice i nastavak Miloševićeve politike - navelo je između ostalog ovo Ministarsvo, i pozvalo Beograd da prestane sa "maltretiranjem njihovih građana":

- Ministarstvo spoljnih poslova poziva Evropsku uniju, zemlje Kvinte i međunarodnu zajednicu da hitno upozore našeg suseda o takvom ponašanju i traže da se uhapšeni odmah puste - piše u saopštenju kosovskog Ministarstva spoljnih poslova.

Da li postoje "crvene liste"?

Kosovski mediji poslednjih dana spekulišu da Beograd ima "crvene liste" na kojima se nalaze Albanci sa Kosova i Metohije kojima nije dozvoljen ulazak u centralnu Srbiju. Istovremeno, to su iskoristili da iznesu nove pretnje recipročnim merama.

Kako je preneo RTK 2, šef pregovaračkog tima sa Beogradom i šef kabineta premijera Kosova Ramuša Haradinaja, Avni Arifi, kaže da će zbog ovoga Kosovo odgovoriti istom merom. Zabrana se, navodi se, odnosi na funkcionere kosovskih institucija, ali Arifi tvrdi da Beograd ne zabranjuje ulazak samo političkim zvaničnicima, već i svim građanima.

Formiranje takve liste, navodi Arifi, nema nikakve veze sa temom razmene teritorije. Kako navodi Kossev, zabranu ulaska u Srbiju dobili su i direktor Direktorata za nabavke Skupštine Kosova Džemailj Haljilji i drugi.

Takođe, prištinski mediji pišu da kosovske vlasti smatraju da se ove zabrane češće događaju od kada se desilo hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Na pitanje "Blica" da li je tačno da je kosovskim zvaničnicima zabranjen ulaz, i da li postoje "crvene liste" kao što tvrde Albanci, u Kancelariji za KiM za "Blic" kažu da "postoji sporazum o posetama zvaničnika i Srbija ga se, kao i svih drugih, striktno pridržava".

Recipročne mere prema Srbiji pre nekoliko dana najavio je i zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, nakon što je Hivziju Isljamiju, bivšem predsedniku Akademije nauka i umetnosti Kosova, zabranjen ulazak u centralnu Srbiju.

Hodžaj je naveo da je to već drugi put da mu je onemogućeno da ode u posetu svojoj porodici, da je reč o kršenju Briselskog sporazuma o slobodi kretanja, i da će Priština preduzeti recipročne mere.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 13:10:36 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/412371/misteriozne-crvene-liste-i-lov-na-vestice-pristina-preti-srbiji-zbog-hapsenja-albanca-osumnjicenog-za-terorizam.html
ISPOVEST OCA UBIJENOG MLADIĆA "Brat je znao da će mi Mitar ubiti sina, a nije mi rekao. Da sam znao, Mario bi sada verovatno bio živ" http://pressonline.rs/info/hronika/412370/ispovest-oca-ubijenog-mladica-brat-je-znao-da-ce-mi-mitar-ubiti-sina-a-nije-mi-rekao-da-sam-znao-mario-bi-sada-verovatno-bio-ziv.html "Veče pre zločina Mitar Vuković je mom bratu Saši ispričao da će udariti tamo gde me najviše boli, ali nažalost ta poruka nije stigla do mene, jer bismo verovatno uspeli da sprečimo ubistvo moga sina!" ]]> Foto:blic

Ovo u ispovesti za "Blic" kaže Nikola Trtić, otac Marija Trtića (28), kuma pevačice Goce Tržan, koga je prošle srede u Đurđevu u njegovoj kući ubio Mitar Vuković (66) koji je zatim i sebi presudio.

Te reči koje je ubica Mitar Vuković izgovorio pred Nikolinim bratom, rođenim stricem ubijenog Marija, samo potvrđuju da je planirao zločin. Ubica je, kako je "Blic" već pisao, pripremio čak tri šaržera za "tetejac".

Kada je ispraznio prvi okvir, stavio je novi šaržer, jer je mladića pogodilo sedam metaka, a dva hica su završila u kući. Vuković je sebi prislonio pištolj na slepoočnicu i ubio se, a sumnja se da je motiv zločina dug koji je prema njemu imao mladićev otac Nikola.

Mario Trtić ubijen sa sedam hitaca zbog očevog duga Foto: Privatna arhiva

Mario Trtić ubijen sa sedam hitaca zbog očevog duga

U vreme zločina, Nikola Trtić je bio na Hvaru, odakle je došao čim je čuo da mu je njegov nekadašnji prijatelj i poslovni saradnik ubio sina.

- Moj brat rođeni, Saša, veče pre zločina bio je na večeri sa Vukovićem gde je ovaj rekao da će "udariti tamo gde me najviše boli". Saša sa Mariom nije govorio pet godina. Nije pričao ni sa mnom. Nije razgovarao sa rođenim bratancem, koga je ceo svet voleo i koji je bio idealan dečko. Vredan, imao je svoju firmu, predan porodici, prijateljima, pouzdan. O tom upozorenju, pretnjama, ispričao je našem ocu, ali, nažalost, ja nisam obavešten. Da jesam... Sigurno bih sprečio to - kaže otac ubijenog mladića.

O odnosu s ubicom Mitrom Vukovićem, Nikola Trtić kaže da su bili prijatelji do pre četiri godine, kao i da je on "redovno, svakog meseca, izvršavao svoje obaveze".

- Poznavali smo se od 1986. godine. Bili smo poslovni partneri, prijatelji, Čak je jedna od njegovih bivših žena sestra moje supruge. Međutim, Mitru su samo pare bile važne... A bio je ljubomoran na mene, na našu porodicu, lep život i harmoniju koja je vladala među nama. Ko zna šta se njemu motalo po glavi? Ali sigurno je da nije bio baš sasvim čist - navodi Nikola, i ponavlja da je prema Vukoviću izvršavao svoje obaveze, i to svakog meseca, ne precizirajući da li je to vraćanje duga nekadašnjem poslovnom partneru, prijatelju i pašenogu.

Poslednje reči ubice Mitra Vukovića bile najava za krvoproliće Foto: Privatna arhiva

Poslednje reči ubice Mitra Vukovića bile najava za krvoproliće

Kako je "Blic" pisao, u sredu 8. avgusta Mario Trtić se oko 11 sati motorom odvezao od kuće, i krenuo je u pravcu Žablja. Njegova sestra Nina je pet sati kasnije prijavila policiji da se Mario ne javlja na pozive na mobilni telefon, a patrola je njegovu vespu našla ispred Vukovićeve kuće u Ulici Vuka Karadžića. U kući su nađena dva leša u lokvi krvi, a pored njih 500 evra. Verovatno je taj novac doneo Mario da bi vratio deo duga. Navodno, u kući je bilo ugovora o pozajmici između Vukovića i Nikole Trtića. Pominje se da je ubica nekadašnjem poslovnom partneru pozajmio oko 300.000 evra, ali mu je u međuvremenu vraćen i deo novca.

Vuković je, prema sadašnjim saznanjima, planirao zločin pa je neizvesno da li bi odustao od ubistva Marija Trtića, sina svog bivšeg poslovnog partnera i druga, i da mu je mladić doneo mnogo veću sumu od one koja je nađena pored njihovih leševa.

Ubicu nije video godinama

Nikola Trtić za "Blic" kaže da se već četiri godine nije družio sa Vukovićem, i da toliko vremena nisu sedeli zajedno u kafiću koji drži njegov brat Saša. Napominje da godinama nije ni ušao u taj kafić, koji je, kako naglašava, on i napravio.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 13:00:35 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/412370/ispovest-oca-ubijenog-mladica-brat-je-znao-da-ce-mi-mitar-ubiti-sina-a-nije-mi-rekao-da-sam-znao-mario-bi-sada-verovatno-bio-ziv.html
LEPOTICE KRVAVO KOŠTALE VEZE SA KRIMINALCIMA One su volele šefove podzemlja i te ljubavi platile ŽIVOTOM http://pressonline.rs/info/hronika/412369/lepotice-krvavo-kostale-veze-sa-kriminalcima-one-su-volele-sefove-podzemlja-i-te-ljubavi-platile-zivotom.html Misica iz Španije užasnom povredom platila je bliskost sa kriminalcem iz Srbije, Strahinjom Stanojevićem inače poznatom po debelom dosijeu i sukobu sa Lukom Bojovićem. Bomba podmetnuta u njegovom vozilu ispod vozačevog sedišta povredila je samo nju jer je samo nekoliko sekundi pre eksplozije Stojanović izašao iz vozila. Misica Olec Bilbao Gonzales samo je jedna u nizu lepotica koja je platila zbog bliskosti i veze sa kriminalcem iz srpskog podzemlja. ]]> Foto:bLIC

Misice, starlete, manekenke, fitnes instruktorke i partnerke kriminalaca često su kolateralna šteta u kriminalnim obračunima. Neke od njih veze sa mafijašima platile su životom.

Olat Bilbao Gonzales Foto: RAS Srbija

Olat Bilbao Gonzales

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da su mnoge estradne ličnosti povezane sa kriminalcima zbog lagodnog života.

- Kriminal stvara pogodnosti za lagodan život ne samo kriminalaca već i njihovih izabranica. U poslednje vreme one stradaju zajedno sa njima, uglavnom kao kolateralna šteta, ali te devojke po ulasku u taj svet moraju da prihvate i opasnosti koje on nosi - kaže Radovanović za Kurir.

NISU IZBEGLE METAK

Jelena Đorđević (18. jun 1995.)

Jedan od prvih slučajeva takozvane kolateralne štete bilo je ubistvo Jelene Đorđević koje se dogodilo u junu 1995. godine u kafiću "Dambi" u sportskom centru "Olimp" na Zvezdari gde je tada sedela sa svojim momkom Goranom Marjanovićem, zvanim Goksi Bombaš.

S njima su tada bili i prijatelji sa decom. Maskirani napadači upali su u kafić i iz automatskog oružja ispalili nekoliko rafala prema njima. Đorđevićeva je preminula na mestu, a Marjanović nekoliko dana kasnije.

Maja Pavić (15. februar 1997.)

Maja Pavić Foto: RAS Srbija

Maja Pavić

Novinarka Maja Pavić, kuma pevačice Svetlane Cece Ražnatović ubijena je u sačekuši sa svojim dečkom Radetom Čaldovićem Lentom u Francuskoj ulici. Ubice su iz heklera sa prigušivačem pucale na automobil u kom su oni bili. Svedoka nije bilo, a istraga je utvrdila da su napadači bili sakriveni u bašti Kluba Književnika gde su čekali pogodan trenutak da napadnu. Na par su pucali kada su seli u automobil i startovali ga.

Jasmina Opačić (27.2.2015.)

Jasmina i Nenad Opačić Foto: RAS Srbija

Jasmina i Nenad Opačić

Vođa "veterničkog klana" Nenad Opačić (54) ubijen je sa pet hitaca, a njegova supruga Jasmina (46) sa tri metka u februaru 2015. godine u novosadskom Novom naselju. Ubica, koji je nosio kapuljaču, prvo je usmrtio Opačića pogodivši ga u glavu, a onda je hladnokrvno pucao u njegovu suprugu. Poštedeo je njihovu kumu koja je bila sa njima kada su likvidirani.

Nenad Opačić

Nenad Opačić

Opačić se inače nalazio na slobodi iako je još imao da odsluži zatvorsku kaznu, a te večeri je sa suprugom proslavljao godišnjicu braka.

Teodora Kaćanski (19.11.2016.)

Teodora Kaćanski Foto: Facebook

Teodora Kaćanski

Fitnes instruktorka Teodora Kaćanski (30) ubijena je pre dve godine u Novom Sadu a tada je na meti napadača zapravo bio njen dečko. Teodora je najverovatnije stradala greškom dok je preparkiravala automobil svog dečka Nenada Stevića.

Teodora Kaćanski sa Nenadom Stevićem Foto: Privatna arhiva/Facebook / RAS Srbija

Teodora Kaćanski sa Nenadom Stevićem

Ubica, koji je čekao sakriven u žbunju, najverovatnije nije video kada je Stević izašao iz vozila i zapucao je u Teodoru.

Foto: RAS Srbija

ZA DLAKU IZBEGLE SMRT

Supruga Darka Kulića - Likvidacija u Johanezburgu

Darko Kulić (46) iz Zemuna, nekadašnji prijatelj i saborac Đorđa Božovića Giške ubijen je , a njegova supruga i još jedan srpski državljanin teško su povređeni u pucnjavi u predgrađu Randburg u Johanezburgu u julu ove godine. Nepoznati počinioci tada su presreli džip BMW X5 u kom je Kulić bio sa suprugom a potom ispalili više od 30 hitaca iz automatskog oružja. Kulić je na licu mesta podlegao povredama.

Automobil u kom se Kulić nalazio sa suprugom potpuno je izrešetan Foto: Suburban control centre/Privatna arhiva / Facebook

Automobil u kom se Kulić nalazio sa suprugom potpuno je izrešetan

Nina Šobota - Ranjena u pucnjavi ispred splava

Nina Šobota ranjena je u pucnjavi 2014. godine kad je ubijen vođa navijača Crvene zvezde Velibor Dunjić. Devojka se nalazila pored njega u BMW-u kada je napadač otvorio vatru. Šobota je saslušaba u Urgentnom centru pošto je bila povređena. Šobota je bila i u društvu Andrije Stanića kada je on ubijen 2008. godine.

Splav ispred kog je ubijen Velibor Dunjić Foto: R.Ristić / RAS Srbija

Splav ispred kog je ubijen Velibor Dunjić

Tamara Đurić - provodila se sa poznatim dilerom

Starleta Tamara Đurić bila je u klubu "Ispod mosta" u Beogradu u trenutku kada je likvidiran njen prijatelj Luka Radulović.

Tamara Đurić Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Tamara Đurić

Ona je policiji rekla da nije videla koje pucao na Radulovića, inače dobro poznatog policiji kao diler i žestok momak Beograda.

Elena Karić - gledala ubistvo "Surčinca"

Andrija Drašković Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Andrija Drašković

Elena Karić, tada Mijatović, bila je svedok ubistva pripadnika Surčinskog klana Zvonka Plečića, u koga je pucao njen tadašnji dečko Andrija Drašković u restoranu "Knez". Elena je na suđenju rekla da im je on pretio smrću i potegao pištolj na njih, kao i da se ona sakrila ispod stola. Drašković i njegov kum Aleksandar Golubović tvrdili su da su pucali u samoodbrani.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 12:58:17 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/412369/lepotice-krvavo-kostale-veze-sa-kriminalcima-one-su-volele-sefove-podzemlja-i-te-ljubavi-platile-zivotom.html
UBISTVO NA DEČJEM IGRALIŠTU Na Banjici pronađen mrtav muškarac, oko njega MNOGO KRVI, policija zatvorila park http://pressonline.rs/info/hronika/412368/ubistvo-na-decjem-igralistu-na-banjici-pronadjen-mrtav-muskarac-oko-njega-mnogo-krvi-policija-zatvorila-park.html Beživotno telo muškarca pronađeno je jutros oko 5.45 na javnom mestu u Bulevaru oslobođenja kod broja 120, saznaje "Blic". ]]> Foto:blic

- Ekipa je dobila poziv i odmah izašla na teren, ali su nažalost mogli samo da konstatuju smrt muškraca oko kog je bilo dosta krvi - potrvdio nam je Mirko Lutovac iz Hitne pomoći.

Prema njegovim rečima, Hitna pomoć je primila poziv jutros u 5.45, u kojem je rečeno da je osoba povređena u Bulevaru oslobođenja kod broja 128.

- Po dolasku na lice mesta, međutim, dežurna ekipa je mogla samo da konstatuje smrt - kazao je Lutovac.

Ubistvo u Bulevaru Oslobođenja Foto: A.M. / RAS Srbija

Ubistvo u Bulevaru Oslobođenja

Prema njegovim rečima, doktorka koja se nalazila na licu mesta kazala je da je oko tela bilo mnogo krvi, te da zbog toga nije mogla da utvrdi da li mladi muškarac ima rane.

Policija je odnela telo, a iz MUP-a navode da je dalja istraga u toku.

Kako nezvanično saznajemo pored tela muškarca proneđene su i čaure.

Kako javlja reporter "Blica" u pitanju je ubistvo i policija i dalje vrši uviđaj. Komšije iz okolnih zgrada u blizini parka u kom se zločin dogodio kažu da nisu čuli ni pucnje, niti ikakvu buku, sve dok na lice mesta nije došao veliki broj policajaca.

Policija je zatvorila sve prilaze parku kako bi obavila uviđaj i sačuvala eventualne tragove koji bi otkrili ubicu.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 12:53:04 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/412368/ubistvo-na-decjem-igralistu-na-banjici-pronadjen-mrtav-muskarac-oko-njega-mnogo-krvi-policija-zatvorila-park.html