Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Kuće za manje od evra: "Kupci moraju da ispune ove uslove" http://pressonline.rs/info/biznis/419492/kuce-za-manje-od-evra-kupci-moraju-da-ispune-ove-uslove.html Podravska opština Legrad koja se nalazi u Hrvatskoj raspisala je konkurs za prodaju nekretnina u njenom vlasništvu. ]]> Foto:b92

Radi se o neizgrađenim naseljima, kao i o naseljima sa kućama, od kojih je 19 u vlasništvu opštine, i čija se početna cena kreće od oko 670 evra pa sve do 13,5 hiljada evra.

Međutim, sve nekretnine moguće je dobiti po ceni od 13 centi (jedna kuna) ako zainteresovani ispune uslove konkursa, prenosi portal Novac.

Opština je odlučila da za jednu kunu zainteresovani mogu da kupe kuću ili zemljište ako su mlađi od 40 godine, imaju najmanje srednju stručnu spremu i stanuju u uopštini Legrad.

Ukoliko ne stanuju u opštini, i dalje mogu da dobiju kuću za jednu kunu, ali ako u roku od tri godine prijave da stanuju u opštini.

Isto tako, onaj ko se prijavi na konkurs, ili njegov partner, mora da ima stalna primanja.

Ceo konkurs dostupan je na internet stranici opštine Legrad i traje do kraja februara.

Prema rečima predsednika te opštine Ivana Sabolića, svi oni koji ne ispunjavaju uslove za povlašćenu kupovinu, nekretnine mogu da kupe po već navedenim cenama, nakon čega će se odabrati najviša ponuda.

"U sklopu mera za poboljšanje demografske slike naše opštine moguće je do nekretnina doći i po ceni od jedne kune.To uključuje i neke uslove, a najvažniji od svih je da ljudi koji kupe tu nekretninu planiraju da u njoj žive i da ostanu u našoj opštini", rekao je Sabolić.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 15:30:02 +0100 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/419492/kuce-za-manje-od-evra-kupci-moraju-da-ispune-ove-uslove.html
PRVA ŽRTVA SMRZAVANJA Muškarac se vraćao od lakara, na putu kod Sjenice ostao zavejan, od hladnoće preminuo u automobilu http://pressonline.rs/info/srbija/419490/prva-zrtva-smrzavanja-muskarac-se-vracao-od-lakara-na-putu-kod-sjenice-ostao-zavejan-od-hladnoce-preminuo-u-automobilu.html Muškarac R. Č. (66), čije je beživotno telo pronađeno u zavejanom automobilu u reonu sela Branjice kod Sjenice, umro je od posledica smrzavanja, izjavio je danas lekar Doma zdravlja Sjenica Sanjin Mehmed Bašić. ]]> Foto:blic

- Čovek je išao na kontrolu kod doktora u Sjenicu, a u povratku je njega i njegovog prijatelja koji ga je vozio uhvatila mećava. Auto su parkirali sa strane i vozač je otišao da traži pomoć, dok je R. Č. ostao u automobilu koji nije mogao da napusti usled svog zdravstvenog stanja. Tako se i smrzao - rekao je Tanjugu doktor Bašić, koji je bio na licu mesta.

Kako kaže, vozač automobila Lada niva krenuo je po pomoć, naišao na putare i objasnio da je u autu ostao bolestan čovek, međutim, kada su stigli do njega, već je bilo kasno.

- Bio sam na licu mesta, sa putarima i vatrogascima, negde oko tri posle ponoći, ali sam mogao samo da konstatujem smrt. Čovek je preminuo od hipotermije - dodaje Bašić.

Doktor je rekao da je i vozač automobila rizikovao svoj život, jer je u mećavi tražio putare.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 14:25:48 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/419490/prva-zrtva-smrzavanja-muskarac-se-vracao-od-lakara-na-putu-kod-sjenice-ostao-zavejan-od-hladnoce-preminuo-u-automobilu.html
Deo centra Beograda BEZ GREJANJA, radijatori će danas biti hladni u OVIM ulicama http://pressonline.rs/info/beograd/419489/deo-centra-beograda-bez-grejanja-radijatori-ce-danas-biti-hladni-u-ovim-ulicama.html Stanarima pojedinih ulica koje se nalaze u samom centru Beograda prekinuta je isporuka toplotne energije oko 12 časova zbog neophodnih radova na delu toplovoda. ]]> Foto:blic

Bez grejanja su potrošači u sledećim ulicama: Kopernikova od 2 do 18, Braće Grim 11, 20a, 22 i 30, Jaše Prodanovića (parna strana) od 32 do 42, Stojana Novakovića od 21a do 31, Ljubomira Stojanovića 17, 21, 24, 29 i 31 i Cvijićeva 57.

Takođe, trenutno su bez isporuke toplotne energije pojedini korisnici u ulicama Bulevar despota Stefana od 91 do 107, Jovana Avakumovića 1, Cvijićeva od 3 do 24, Poenkareova 8 i 12, Porečka od 3 do 15, Šajkaška od 21 do 31, Vatroslava Lisinskog od 2 do 19, Gospodar Jevremova 14 i 16, Kralja Petra 60 i 62 i Vojvode Dobrnjca od 9 do 52.

- Ekipe za hitne intervencije su na terenu, čine sve da ovaj kvar bude otklonjen u najkraćem mogućem roku - saopštili su iz JKP "Beogradske elektrane".

]]>
Fri, 21 Feb 2020 14:24:11 +0100 Beograd http://pressonline.rs/info/beograd/419489/deo-centra-beograda-bez-grejanja-radijatori-ce-danas-biti-hladni-u-ovim-ulicama.html
SAZNAJEMO Vučić telefonom razgovarao sa Boreljom, dobio zvaničnu potvrdu KO ĆE BITI IZASLANIK EU ZA KOSOVO http://pressonline.rs/info/politika/419482/saznajemo-vucic-telefonom-razgovarao-sa-boreljom-dobio-zvanicnu-potvrdu-ko-ce-biti-izaslanik-eu-za-kosovo.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je jutros telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom, saznaje "Blic". ]]> Foto:blic

Jedna od tema razgovora bio je i kandidat za specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine.

- Borelj je obavestio Vučića ko je u pitanju, ali ta informacija se još čuva u tajnosti - kaže izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

Predsednik Srbije i Borelj razgovarali su i o budućnosti dijaloga.

- Vučić je ponovio da je ukidanje taksi ključni uslov da bi došlo do obnavljanja dijaloga i da bez toga neće biti povratka za pregovarački sto. Naišao je na razumevanje sagovornika - otktiva isti izvor.

"Blic" je ranije ekskluzivno objavio da će Miroslav Lajčak, odlazeći šef slovačke diplomatije biti specijalni izaslanik EU, između ostalog zadužen i za dijalog.

Lajčak, kako su tada naši izvori rekli, dolazi na predlog Berlina i zahvaljujući dobrim vezama sa nemačkom kancelarkom - objasnio je naš sagovornik.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 13:53:57 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419482/saznajemo-vucic-telefonom-razgovarao-sa-boreljom-dobio-zvanicnu-potvrdu-ko-ce-biti-izaslanik-eu-za-kosovo.html
U Skupštini Srbije rasprava o Memorijalnom centru "Staro sajmište" http://pressonline.rs/info/politika/419481/u-skupstini-srbije-rasprava-o-memorijalnom-centru-staro-sajmiste.html Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o amandmanima na Predlog zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište". ]]> Foto:blic

Oni su podržali u načelnoj raspravi taj zakon, ocenivši da je važno negovati kulturu sećanja, naročito, u vreme kada se dešava pokušaj istorijskog revizionizma.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je u raspravi da se osniva ustanova kulture na republičkom nivou koja će biti posvećena kulturi sećanja na žrtve i i istorijske dogadjaje koji su se dogodili na prostoru današnjeg "Starog sajmišta".

Memorijalni centar obuhvataće odgovarajući prostor na levoj obali Save, odnosno područje nekadašnje Bežanijske bare, uključujući kulturno dobro "Staro sajmište" i njegove zaštićene okoline, kao i odgovarajući prostor Jevrejskog prolaznog logora "Topovske šupe".

]]>
Fri, 21 Feb 2020 13:52:37 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419481/u-skupstini-srbije-rasprava-o-memorijalnom-centru-staro-sajmiste.html
Joksimović: "Najvažnije je da nastavimo evropski put, videćemo po kojoj metodologiji" http://pressonline.rs/info/politika/419480/joksimovic-najvaznije-je-da-nastavimo-evropski-put-videcemo-po-kojoj-metodologiji.html "Nova metodologija za Srbiju, ako odlučimo da je primenimo, nije loša, ali nije ni ništa posebno bolja", kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. ]]> Foto:blic

- Ona (nova metodologija) vodi ka vesštačkom ujednačavanju regiona, ali se mi zbog toga ne žalimo - kaže ona.

Joksimović je gostujući na TV Pink naglasila da Srbija inače već pregovara po veoma teškoj i rigidnoj metodologiji i precizirala da smo bili jedina država koja pregovora, a koja je morala da započne pregovore sa najtežim poglavljima vladavine prava - 23 i 24 i u našem slučaju poglavlju 35, odnosno praćenjem normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Evropska unija Foto: Profimedia / RAS Srbija

Evropska unija

- Mi ne možemo ni jedno drugo poglavlje da otvorimo ukoliko izveštaj o napretku ne pokaže državama članicama da ima napretka u tim poglavljima. To je vrlo uslovljavajuća metodologija koja je zato nama donela jedan sporiji proces nego što bi realno trebalo da bude - kazala je Joksimović.

Prema njenim rečima, nova metodologija je napravljena prvo na inicijativu Francuske, nakon čega su i neke druge zemlje imale svoje inicijative, pa su sve te inicijative uobličene u novu metodologiju koju je Evropska komisija predstavila.

- I da prihvatimo metodologiju nećemo mnogo izgubiti, ovo je ono što posle šest godina mogu i smem da kažem, a to je da je nova metodologija veštačko ujednačavanje regiona. Ne treba da se žalimo, imamo najveće odgovornosti i od nas se najviše očekuje - navela je ministarka.

Joksimović navodi da čim se pokrenula priča o novoj metodologiji krenula je i priča da neki u regionu mogu brzo da nas prestignu.

Jadranka Joksimović Foto: Ministarstvo za evropske integracije Srbije / Promo

Jadranka Joksimović

- Pa šta? Hajde da vidimo ko to unosi lažnu utakmicu u region koji je ionako sav u krhkim odnosima. Ne treba da prihvatimo takvu vrstu lažnog takmičenja, neka svako napreduje, neka prestignu, nama to nije problem, mi nećemo da gradimo loše odnose na pitanju evropskih integracija - naglašava ministar.

Sankcije po novoj metodologiji

Govoreći o predloženom sankcionisanju u novoj metodologiji, Joksimović kaže da je upravo to ono što se njoj ne sviđa.

Kako pojašnjava, mi i sada imamo suspenzivne mehanizme - ako nema napretka u određenoj oblasti mi ne otvaramo nova poglavlja.

- Sama činjenica da nećete dalje napredovati je dovoljna, šta znači to vraćanje u metodološkom smislu na početak procesa. Ja lično imam rezerve prema tom modelu, ali to su pojedine države EU htele, kako bi imale strožiji politički nadzor nad tim procesom - kaže Joksimović.

Srbija i EU Foto: Profimedia

Srbija i EU

Dodaje da ako je tako, onda su prava tema članice EU koje su postigle znatne benefite svojim članstvom u EU, pa ako imaju pogoršanja u određenim oblastima, onda bi na njih trebalo da se odnosi takva vrsta sankcionisanja.

U svakom slučaju, da li će Srbija nastaviti evrointegracije po novoj ili staroj metodologiji, dogovoriće se unutar Vlade i sa predsednikom Vučićem, kako kaže Joksimović.

"Samo" 18 poglavlja?

Odgovarajući na komentare da je do sada otvoreno "samo 18 poglavlja u evrointegracijama Srbije", Joksimović ističe da se ne slaže sa tim da je to "samo" i ističe da takvu vrstu potcenjivanja neće dozvoliti kao ministar za evropske integracije, pogotovu zato što zna u kako teškim uslovima je Srbija radila na putu ka EU.

Komentarišući navode o ekonomskim podsticajima predloženim u novoj metodologiji, Joksimović kaže da će se tek videti kako će biti definisano i pojasnila da postoje predpristupni fondovi - IPA fondovi, koje Srbija kao zemlja kandidat koristi, a postoje i kohezioni fondovi koji su dostupni zemljama kada postanu članice.

Ministarka Joksimović Foto: Ministarstvo za evropske integracije Srbije / Promo

Ministarka Joksimović

- Ti fondovi su namenjeni smanjenju regionalne razlika na nivou cele EU, to su fondovi koji su znatno veći od prepristupnih fondova. Po Lisabonskom ugovoru, na kojem počiva EU, da biste koristili strukturne fondove iz zajedničkog budžeta vi morate i da uplaćujete u budžet EU, a to može samo članica - objašnjava.

- Treba da nastavimo dalje. Biće izazova, ali to je odgovornost i zato su nas građani i birali i kada ih pitate da li su za evropske integracije u smislu procesa, bez obzira što vide probleme, i dalje je znatno više od polovine za članstvo - zaključila je Joksimović.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 13:50:52 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419480/joksimovic-najvaznije-je-da-nastavimo-evropski-put-videcemo-po-kojoj-metodologiji.html
SAZNALA DA NJEN DEČKO VOLI MUŠKARCE! Beograđanka pokušala samoubistvo http://pressonline.rs/info/hronika/419479/saznala-da-njen-decko-voli-muskarce-beogradjanka-pokusala-samoubistvo.html Nakon što je saznala da njen mladić više voli muško od ženskog društva, mlada Beograđanka pokušala je da se obesi, ali je kaiš koji je stavila oko vrata pukao, pa je pala sa pet metara. ]]> Foto:srbijadanas

Prevezena je u bolnicu gde joj je konstatovana povreda donjih ekstremiteta.

- Živi u onim starim stanovima sa visokim tavanicama. Stan ima i galeriju na kojoj je krevet sa gvozdenim šipkama. Jedan kraj kaiša vezala je oko šipke, a drugi oko vrata i zakoračila preko galerije. Na njenu sreću kaiš je pukao, pa nije uspela de se obesi, već je pala - kaže izvor upoznat sa ovim slučajem.

Povređenu, mladu ženu u nesvesnom stanju pronašla je majka. Odmah je obavestila hitnu pomoć, koj a je njenu ućerku povezla na odeljenje ortopedije. Nakon toga je prebačena na psihijatrijsko posmatranje.

- Ona je mlada uspešna žena. Radi posao koji voli, pomaže ljudima.Nešto je u njoj kvrcnulo, verovatno emotivno razočarenje - dodaje izvor.

Mlada žena je došla na odmor u Evropsku uniju, i tamo se zaljubila u mladića. Započeli su vezu i ona je često putovala u tu državu da bi se videla sa njim. Kada je poslednji put bila kod njega, proradila je radoznalost, pa je uzela njegov telefon.

- Navodno, u telefonu je pronašla snimke seksualnog odnosa svog mladića sa drugim muškarcima. Čim je to videla, pobegla je ne samo iz njegovog stana, već i iz te države i vratila se u svoj dom u Beograd. Međutim, verovatno je da ju je tu stiglo sve, pa je rešila da se ubije - konstatuje izvor.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 13:45:39 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419479/saznala-da-njen-decko-voli-muskarce-beogradjanka-pokusala-samoubistvo.html
"Oliver bi me podržao" http://pressonline.rs/info/politika/419478/oliver-bi-me-podrzao.html Nevenčana supruga ubijnog lidera SDP Olivera Ivanovića Milena Popović izjavila je za dnevni list "Danas" od petka da je već dugo razmišljala o učlanjenju u SNS. ]]> Foto:b92

Ona je istakla i da je učlanjenje u tu partiju njena lična odluka "da se aktivno bavi politikom".

Popović je u izjavi za Danas rekla da nju "već dugo svrstavaju u tu političku grupaciju, tako da je rešila da se bavi politikom dosledno svojim beskompromisnim stavovima".

"Prošlo je dve godine od Oliverovog ubistva i sad želim da sama odlučujem o svom životu", kazala je Popović.

Na pitanje da li je ulaskom u SNS na neki način izneverila političke stavove lidera SDP, koji je pred kosovske lokalne izbore 2017. godine, nekoliko meseci pre atentata, odbio predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bude na Srpskoj listi, Milena Popović je odgovorila "da bi je Oliver Ivanović podržao u odluci, čak i ako se sa njom ne bi slagao".

Milena Popović je navela i da smatra da učlanjenjem u SNS ne abolira aktuelnu vlast u Srbiji od spekulacija o navodnoj umešanosti zvaničnog Beograda u Ivanovićevo ubistvo.

"O Oliverovom ubistvu znam više od onih koji o tome spekulišu. Spremna sam da uperim prst na svakog ko je nalogodavac i izvršilac njegovog ubistva, ali znam da to nema veze sa Beogradom", kazala je Popović.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 13:44:02 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419478/oliver-bi-me-podrzao.html
Vučić ide u Vašington, biće i za govornicom http://pressonline.rs/info/politika/419477/vucic-ide-u-vasington-bice-i-za-govornicom.html Predsednik Vučić trebalo bi početkom marta u Vašingtonu da učestvuje na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove, AIPAC. ]]> Foto:b92

Vučić će, prema informacijama Tanjuga, na tom, najvećem skupu američke proizraelske zajednice, govoriti o odnosima Srbije i Izraela, ali i o izazovima globalne politike.

Kao govornici, na sajtu Komiteta, najavljeni su lider većine u Predstavničkom domu Kongresa Steni Hojer i lider republikanaca u Kongresu Kevin Mekarti, te niz eksperata iz različitih oblasti.

Predsednik Vučić, kako saznaje Tanjug, na ovom skupu učestvuje kao gost, što je inače u skladu sa praksom Komiteta da na godišnju konferenciju pozove istaknute ličnosti američke i svetske politike.

Tako su prošle godine na skupu govorili američki potpredsednik Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo, kao i tadašnja premijerka Rumunije Vjorika Dančila.

U srpskoj javnosti, inače, ovih dana su se pojavile spekulacije o skorom odlasku predsednika Srbije u SAD, ali se to vezuje za proces rešavanja kosovskog problema, u kojem SAD, inače, u poslednje vreme imaju sve veću inicijativu.

Međutim, prema Tanjugovim saznanjima, odlazak predsednika u Vašington i učešće na konferenciji AIPAC ima širi kontekst u sklopu intenziviranja srpsko-američkih odnosa.

Susreti sa američkim zvaničnicima, koji se podrazumevaju na ovako značajnim i velikim skupovima u Vašingtonu, prilika su, naravno, za razgovore na sve aktuelne teme srpsko-američkih odnosa.

Vučić se nedavno u Minhenu sastao sa senatorom Ronom Džonsonom, kao i delegacijom Kongresa SAD, predvođenom senatorom Rodžerom Vikerom.

Kad je reč o srpsko-izraelskim odnosima, o čemu će Vučić, pored ostalog govoriti, učešće na konferenciji AIPAC dolazi posle njegove posete Izraelu, krajem januara, kada je prisustvovao obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na Holokaust i 75. godina od oslobađanja Aušvica.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 12:01:10 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419477/vucic-ide-u-vasington-bice-i-za-govornicom.html
Šešelju se raspada stranka http://pressonline.rs/info/politika/419476/seselju-se-raspada-stranka.html Lideru radikala Vojislavu Šešelju osipa se stranka. U Srpskoj radikalnoj stranci su podneli ostavke na sve partijske funkcije i dugogodišnji visoki funkcioneri. ]]> Foto:B92

To piše "Blic", koji kao glavne razloge za loše stanje u stranci navodi "pohlepu vrha radikala" i poziv Milutinu Jeličiću Jutki da uđe u SRS. Navodi se da je zasad najveći potres Šešelj doživeo u Vojvodini.

Prema tvrdnjama lista, za desetak dana tri Okružna odbora SRS su iskazala neposlušnost, a njihovi predsednici podneli ostavke. Jedan odbor je to učinio još ranije, pa su praktično od sedam okružnih odbora, ostala samo tri.

Na stranačke funkcije ostavke su kovertirali predsednici tri okružna odbora - srednjobanatskog Ivica Milankov, severnobanatskog Dragana Stjepanović i južnobanatskog Smiljana Glamočanin Varga, koja je bila i na funkciji potpredsednice Skupštine Vojvodine.

Ovi članovi SRS bili su i u najvišim organima ove partije - članovi Predsedničkog kolegijuma stranke i Centralne otadžbinske uprave. Svi oni su i pokrajniski poslanici, piše "Blic".

Osim okružnih odbora preko kojih stranka funkcioniše na lokalu, Šešelju se prepolovio i poslanički klub SRS u pokrajinskoj skupštini, gde su radikali imali 10 poslanika a sada imaju pet.

"Blic" navodi da ni stanje u centralnoj Srbiji nije bolje i poziva se na izvor iz stranke koji je rekao da je član Predsedničkog kolegijuma i Otadžbinske uprave nišavskog okružnog odbora Nikola Savić, koji je poslanik i u Skupštini Srbije, takodje podneo ostavku.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 11:53:20 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419476/seselju-se-raspada-stranka.html
OGLASIO SE ROĐAK POLICAJKE KOJA JE POBILA PORODICU! Otkrio detalje iz njihovog života, a jedan je posebno ŠOKANTAN! http://pressonline.rs/info/hronika/419475/oglasio-se-rodjak-policajke-koja-je-pobila-porodicu-otkrio-detalje-iz-njihovog-zivota-a-jedan-je-posebno-sokantan.html Besnik Blaca, rođak policajke Valjdete Blaca, koja je ubila svoju četvoročlanu porodicu, a zatim presudila sebi, otvorio je dušu i otkrio detalje iz njihovih života. ]]> Foto:srbijadanas

- Cela porodica je jako potresena zbog svega što se dogodilo, jako je teško kada izgubite pet članova. Za slučaj sam saznao preko interneta dok sam bio na poslu i odmah sam krenuo ka kući. Nisam verovao u to što vidim sve dok nisam stigao, jer su bili skladna porodica, marljiva... - kaže Besnik.Ovim rečima o jezivom zločinu u Gnjilanu, kada je policajka Valdete Blaca ubila svoju četvoročlanu porodicu a zatim presudila sebi, govorio je njen rođak Besnik Blaca.

Ne mogavši da sakrije suze, ispričao je da su okolnosti pod kojima se sve dogodilo i dalje nejasne.

- Sve ovo mi izgleda kao ružan san. Ta porodica je bila veoma ljubazna, mudra, radna... Još uvek nemamo informacije o tome šta se tačno i kako dogodilo. Moj ujak i njegova supruga su bili u penziji, Valdete je radila 18 godina u kosovskoj policiji. Povremeno smo se sretali, pili kafu... Nikada nije pokazivala znake agresije - kazao je Besnik, bliski rod pobijene porodice.

Osvrnuo se na niz spekulacija koje su se pojavljivale u medijima od tog kobnog dana.

Valdeta Blaca
Foto: Facebookprintscreen/ValdetaBlaca

- Voleo bih kada bi mediji prestali da spekulišu o tome šta se zaista dogodilo, jer nama, kao članovima porodice, sve ovo jako teško pada. Valdeta je imala 45 godina i bila je neudata, Blerim je imao 34, bio je nezaposlen iako je želeo da radi. Do nedavno je radio kao konobar uprkos tome što je završio dva fakulteta - priča Besnik.

Ispričao je kako se Blerim takmičio sa ubijenim bratom Fisnikom ko će se pre zaposliti u policiji, pošto je završio fakultet za forenziku

- Poslednji put sam se video sa Valdete pre oko mesec, mesec i po dana. Često smo pričali o braku, šalili smo kako smo i ona i ja ostali samci, pošto ni ja nisam oženjen - kazao je Besnik.

Krvavi zločin kakav se u ovom delu Srbije ne pamti dogodio se prekjuče oko 13 sati, nakon što je Valdete došla s posla. Prema do sada poznatim informacijama, ona je imala psihičkih problema i stručnjaci koji su se bavili njom su savetovali da joj se oduzme službeno oružje.

Besnik Blaca
Foto: Youtubeprintscreen/Me zamar te hapuri

Međutim, kobnog dana policajka je došla u svoju kuću i počinila krvavi masakar - ubila je roditelje i dva rođena brata. Kao motiv ubistva navode se nesuglasice koje je porodica imala, a mediji na albanskom izvestili su da su je roditelji i braća nagovarali da se uda, što ona nije mogla da podnese.

U jednom trenutku pojavile su se spekulacije da je krvavi masakar počinio njen brat Blerim, a da ga je ona zatekla na delu kada se vratila kući i ubila. Potom je presudila sebi.

U međuvremenu, pojavile su se nove informacije da Valjdete nije bila sama neposredno pre nego što je ušla u kuću i počela da puca u porodicu.Sa njom su bili rođaka i njeno dete, koji su, pošto je Valjdete ušla u kuću, začuli dva pucnja.Tada su pozvali policiju koja je brzo reagovala, ali je zatekla Valjdete mrtvu, a potom i ostale članove porodice.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 11:44:47 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419475/oglasio-se-rodjak-policajke-koja-je-pobila-porodicu-otkrio-detalje-iz-njihovog-zivota-a-jedan-je-posebno-sokantan.html
Dvoje Srba koji su zbog korona virusa bili "zarobljeni" na kruzeru, STIGLI U BEOGRAD, a narednih 14 dana biće U KARANTINU http://pressonline.rs/info/drustvo/419491/dvoje-srba-koji-su-zbog-korona-virusa-bili-zarobljeni-na-kruzeru-stigli-u-beograd-a-narednih-14-dana-bice-u-karantinu.html Dvoje srpskih državljana koji su se nalazili na kruzeru "Dajmond princes" u Jokohami, gde je više od 600 osoba obolelo od korona virusa, doputovali su ovog prepodneva u Beograd, dok je na brodu usidrenom u japanskoj luci preostalo još 12 Srba, članova posade. ]]> Foto:blic

Oni su u sopstvenom aranžmanu krenuli iz Japana za Dohu, a odatle su stigli u srpsku prestonicu.

Kako saznajemo, oni su odmah po sletanju na Aerodrom "Nikola Tesla", prema preporukama stručnjaka iz Instituta "Batut", prebačeni i smešteni na Infektivnu kliniku gde će im narednih dana biti urađene razne analize, počev od onih na korona virus. Oni će iz predostrožnosti, naredne dve nedelje, biti u karantinu.

Kako su naveli iz Ministarstva zdravlja "to je u skladu sa aktuelnim procedurama Svetske zdravstvene organizacije, kao i preporukama za postupanje koje je donela Republicka stručna komisija za zarazne bolesti".

- Na osnovu misljenja Republičke stručne komisije za zarazne bolesti, Institut za javno zdravlje "Batut", dopunio je vazeći Algoritam aktivnosti za postupanje sa licem kod koga je postavljena sumnja na infekciju izazvanu novim korona virusom, odlukom o obaveznim merama karantinske izolacije za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa pozitivnim slucajevima COVID-19 - rekli su iz Ministarstva zdravlja.

Infektivna klinika Foto: Đ. Kojadinović / RAS Srbija

Infektivna klinika

Podsetimo, od 12 preostalih srpskih državljana na kruzeru "Dajmond princes", za dvoje je utvrđeno da nisu zaraženi korona virusom, dok preostali još čekaju rezultate testiranja.

Jedan od njih je pristao da bude danas evakuisan specijalnim letom Vlade Italije, a da zatim bude stavljen u dvonedeljni karantin negde u ovoj zemlji. Bez obzira što je na prethodnim testiranjima bio negativan na korona virus.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 14:28:18 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/419491/dvoje-srba-koji-su-zbog-korona-virusa-bili-zarobljeni-na-kruzeru-stigli-u-beograd-a-narednih-14-dana-bice-u-karantinu.html
KOKAIN U BANANAMA U Severnoj Makedoniji zaplenjena droga iz Kolumbije, uhapšene četiri osobe, a među njima i CRNOGORAC http://pressonline.rs/info/hronika/419469/kokain-u-bananama-u-severnoj-makedoniji-zaplenjena-droga-iz-kolumbije-uhapsene-cetiri-osobe-a-medju-njima-i-crnogorac.html Kilogram kokaina koji je iz Kolumbije, preko crnogorske luke Bar, do sela Krušopek u Severnoj Makedoniji, stigao u tovaru sa bananama, zaplenjen je juče, a makedonska policija je uhapsila četiri osobe među kojima je i 31-godišnji vozač kamiona iz Crne Gore. ]]> Foto:blic

Ministar unutrašnjih poslova Naće Čulev kazao je na konferenciji da je jedan kilogram zaplenjenog kokaina deo veće količine droge koja je trebala da završi u Severnoj Makedoniji.

Kokain u bananama

Kokain u bananama

- Na graničnom prelazu je kontrolisano vozilo marke "iveko" sa prikolicom kojim je upravljao J. K. (31), državljanin Crne Gore. Nakon formalnosti na carini, on se uputio ka selu Krušopek u kojem je zaplenjena droga i uhapšene još tri osobe - saopštio je ministar unutrašnjih poslova.

Na licu mesta, u magacinu firme koja je uvozila banane, uhapšeni su i sin vlasnika kompanije koji je primio robu J. E. (21), njegov otac S. E. i R. I. (51), radnik koji je bio zadužen za istovar.

U policijskoj akciji zaplenjen novac

U policijskoj akciji zaplenjen novac

- Tokom pregleda jednog od paketa pronađena je pravougaona ambalaža oblepljena zelenom trakom u kojoj je bila bela, praškasta materija za koju je utvrđeno da je opojna droga kokain. U akciji su zaplenjeni i mobilni telefoni, oko 3.000 evra, 700 dolara i 188.000 denara i "iveko" kamion zajedno sa dokumentacijom, tehničkom opremom i 98 paketa banana - rekao je Čulev, dodajući da je kokain kolumbijskog porekla.

Čulev je istakao i da je ova kompanija do sada 120 puta uvezla banana iz Kolumbije i Ekvadora u Severnu Makedoniju.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 10:27:55 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419469/kokain-u-bananama-u-severnoj-makedoniji-zaplenjena-droga-iz-kolumbije-uhapsene-cetiri-osobe-a-medju-njima-i-crnogorac.html
SLOBODANU VEZALI RUKE, PA GA TUKLI DOK NIJE IZDAHNUO Muškarac brutalno ubijen, komšije misle da iza zločina stoji žena http://pressonline.rs/info/hronika/419468/slobodanu-vezali-ruke-pa-ga-tukli-dok-nije-izdahnuo-muskarac-brutalno-ubijen-komsije-misle-da-iza-zlocina-stoji-zena.html Slobodan Zdravković (76), penzioner nemačkog giganta "Mercedes", ubijen je u svojoj kući u Pop Lukinoj ulici u Zaječaru, a njegovo telo s vezanim rukama juče ujutro našla je gerontodomaćica. ]]> Foto:Blic

Prema saznanjima "Blica", gerontodomaćica je juče ujutro došla u dom Zdravkovića da bi mu, po običaju, pomogla u snabdevanju. Ušla je u kuću i na krevetu ugledala Zdravkovićevo beživotno telo. Žena je pomislila da je starac preminuo, ali je ostala u čudu kada je prišla telu i videla da su Zdravkoviću sleđa vezane ruke. Uplašena gerontodomaćica odmah je obavestila policiju, a zatim i službu koja je nju angažovala.

U Zdravkovićevu kuću odmah su došli inspektori zaječarske policije, a uviđaj je trajao nekoliko sati. Operativci su tražili neki materijalni dokaz koji bi pomogao u rasvetljavanju zločina i u identifikaciji ubice ili ubica. Telo nesrećnog starca je poslato na obdukciju da bi se utvrdio tačan uzrok, ali i vreme smrti.

U ovom momentu istražitelji sumnjaju da je starac ubijen u noći između utorka i srede.

- Motiv ubistva je najverovatnije koristoljublje jer je žrtva bila devizni penzioner. Pretpostavljamo da je ubica, a možda je bilo i nekoliko njih, čuo da Zdravković ima deviznu penziju, da je svojevremeno radio u auto-gigantu, te je pomislio da starac ima dosta novca i da ga drži u kući. Da li je imao para u kući, zasad ne znamo, kao ni da li mu je namera bila da starca ubije ili da ga "samo" muči dok ubici ne otkrije gde su pare. Ukoliko je novca i dragocenosti i bilo u kući, nije poznato koliki plen je odneo zločinac, ili dvojica ili grupa njih - saznaje "Blic" od izvora bliskog istrazi.

Inspektori proveravaju sa kojim osobama je sve starac u poslednje vreme bio u kontaktu jer nije nemoguće da je upravo neko ko ga je poznavao dobro odao informacije ubici, tačnije da je slučajno ili namerno bio tiper.

- Informacija o imovinskom stanju morala je da potekne od nekog ko je poznavao Zdravkovića, jer nije ubica tek tako upao u njegov dom - konstatuje naš sagovornik.

Zdravkovićeve komšije juče su bile u šoku.

- Ovo je mirna ulica, ne znamo šta se desilo Zdravkoviću - kažu komšije.

Zdravković nije bio konfliktna ličnost, sa komšijama se slagao. Ljubazno ih je pozdravljao na ulici, ali ni sa kim se nešto nije družio.

- Radio je u inostranstvu i tamo je stekao penziju. Inače je rodom iz sela kod Zaječara, a ovde je davno kupio kuću. Srušio je tu staru kuću i sagradio novu. Ima odraslog sina, koji je svojevremeno tu u dvorištu držao perionicu. Međutim, nešto su se posvađali, pa je sin otišao kod žene u kuću u naselju Kraljevica - pričaju stanari ovog dela Zaječara i dodaju da Slobodanov sin, koliko je njima poznato, godinama nije dolazio da obiđe oca.

Iako se Zdravković nije nešto družio sa njima, komšije kažu da se pokojnik ženio dva puta, kao i da nije odustajao od toga da nađe životnu saputnicu. Prema rečima komšija, moguće je i da neka od potencijalnih udavača stoji iza zločina.

- Zdravković je preko medija tražio ženu. Njegov oglas se "vrteo" na lokalnom radiju. Dolazile su žene, nije da nisu, ali nijedna se nije dugo zadržala. Šalili smo se s njim i pitali ga kada će da se oženi, a on je uvek odgovarao, kroz smeh, da čeka "onu pravu" - ispričale su komšije.

Ubistvo iz koristoljublja

Zdravković nije prva žrtva ove godine, koji je, kako se, veruje ubijen zbog primanja iz inostranstva. Pre nepune dve nedelje uhapšeni su Nikola P. (26) iz Lalića i Ljubica S. (45) iz Odžaka, osumnjičeni da su 31. januara opljačkali i nasmrt pretukli Božidara Mitrovića (72) iz Deronja, iz čijeg su novčanika uzeli samo 1.500 dinara. Ljubica S., bivša snaha žrtve, verovala je da on ima novac jer ga je izdržavao rođeni brat koji je radio u Švajcarskoj.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 10:25:50 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419468/slobodanu-vezali-ruke-pa-ga-tukli-dok-nije-izdahnuo-muskarac-brutalno-ubijen-komsije-misle-da-iza-zlocina-stoji-zena.html
PEDOFIL UŠAO ZA DEVOJČICOM U POLJSKI WC, PA JE NAPAO Predator iz Sopota osuđen na 5 godina zbog ZLOSTAVLJANJA ROĐAKE (7) http://pressonline.rs/info/hronika/419467/pedofil-usao-za-devojcicom-u-poljski-wc-pa-je-napao-predator-iz-sopota-osudjen-na-5-godina-zbog-zlostavljanja-rodjake-7.html Zoran Nikolić (60) zvani Šilja iz Sopota osuđen je nepravosnažno na pet godina zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji, a žrtva ovog seksualnog predatora u julu prošle godine bila je njegova rođaka, koja je tada imala sedam godina! ]]> Foto:Blic

Maksimalnu kaznu, koju predviđa zakon za to krivično delo, okrivljenom Nikoliću je izrekao Osnovni sud u Mladenovcu. Nikolić je uhapšen sredinom jula prošle godine nakon što ga je rođak, otac devojčice, prijavio da je u Sopotu, gde je živeo, seksualno napastvovao njegovu maloletnu ćerku.

Naime, Nikolić, koji nije bio zaposlen, niti se ženio, živeo je u blizini devojčice i njene porodice, a pored toga što im je bio komšija, i rođak je oca maletnice. Nikolić je 15. jula pre podne, kada je devojčica ulazila u poljski klozet, ušao za njom. Kako je u istrazi utvrđeno, a kasnije prvostepenom presudom potvrdio i sud, okrivljeni Nikolić je devojčicu dodirivao po grudima i genitalijama. Uz to se i povremeno skidao pred devojčicom i nije joj dozvolio da pobegne, hvatavši je za ruke. Seksualni manijak je devojčici pretio da će, ukoliko nešto kaže najbližima, ona otići u dom, a on će povrediti celu njenu porodicu. Uplašena devojčica je u prvom momentu ćutala o seksualnom napastvovanju rođaka, koji može da joj bude deda.

Kasnije tog dana, devojčica je ponovo otišla u poljski klozet. Nikolić je, po svemu sudeći, pratio ko ulazi u klozet i vrebao momenat da maloletnica bude sama. Čim je ušla i čučnula, Nikolić se pojavio i stao iza nje. Odmah je svukao sa sebe pantalone i donji veš i devojčici stavio ruke na rame. Na sreću devojčice, Nikolić je u tom momentu u dvorištu primetio oca maloletnice, pa se uplašio, istrčao iz klozeta. Preskočio je ogradu i pobegao.

Otac devojčice ubrzo je saznao kakvo je seksualno zlostavljanje preživela njegova ćerka, pa je rođaka prijavila policiji. Odmah je lociran i uhapšen, po nalogu tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Mladenovcu određeno mu je zadržavanje. Nakon toga mu je na predlog tužilaštva određen pritvor i od tada je u Centralnom zatvoru. Pritvor mu je produžavan iz razloga što je na slobodi mogao da ponovi krivično delo za koje je osumnjičen, ali i mogućnosti da bi mogao da ugrozi bezbednost devojčice i njene porodice.

Ubrzo je protiv njega podignuta i optužnica, a tužilac Osnovnog tužilaštva u Mladenovcu zahtevao je maksimalnu kaznu za nedozvoljene polne radnje nad detetom.

Žalba

Zamenik tužioca je, pored zatvorske kazne, zatražio i da Nikolić posle izlaska sa robije tri godine ne sme da prilazi maloletnici. Sud je u prvostepenoj odluci ustanovio da su svi navodi tužioca istiniti, a da li će maksimalna kazna ostati, zavisi od odluke više sudske instance, jer Nikolićev branilac ima pravo žalbe.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 10:22:07 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419467/pedofil-usao-za-devojcicom-u-poljski-wc-pa-je-napao-predator-iz-sopota-osudjen-na-5-godina-zbog-zlostavljanja-rodjake-7.html
Ministarka Jamajke demantovala Tačija: Nismo priznali Kosovo http://pressonline.rs/info/politika/419470/ministarka-jamajke-demantovala-tacija-nismo-priznali-kosovo.html Ministarka spoljnih poslova Jamajke Kamina Džonson Smit demantovala je na svom Tviter nalogu navode Hašima Tačija da je ta država priznala nezavisnost Kosova. ]]> Foto:blic

Džonson Smit je retvitovala Tačijevu objavu na Tviteru, uz komentar da "Jamajka ne prepoznaje Kosovo kao nezavisnu državu".

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači juče je objavio u poruci na Tviter nalogu da je Jamajka priznala tzv. Kosovo.

- Upravo sam obavešten od našeg ambasadora Vljore Čitaku da je Jamajka priznala Kosovo kao suvereno i nezavisno. To je rezultat napornog rada i lobiranja od nekoliko godina, uključujući rad Eliota Engela. Hvala vam, dragi prijatelji iz Kingstona - napisao je Tači.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 10:32:43 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419470/ministarka-jamajke-demantovala-tacija-nismo-priznali-kosovo.html
PUCAČA ODAO DNK SA FLAŠE Na škaljarca u "mercedesu" ispalio 27 hitaca, pa pobegao, ali je napravio GREŠKU http://pressonline.rs/info/hronika/419466/pucaca-odao-dnk-sa-flase-na-skaljarca-u-mercedesu-ispalio-27-hitaca-pa-pobegao-ali-je-napravio-gresku.html Podgoričanin Dragiša Bulatović uhapšen je u subotu zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva pripadnika škaljarskog klana Igora Krstovića 29. januara ove godine u naselju Balijače. ]]> Foto:blic.rs

Kako prenose crnogorske "Vijesti", Bulatović je uhapšen u subotu, nakon čega mu je određen pritvor zbog bojazni da će ponoviti krivično delo ili ga dovršiti. Prema navodima crnogorskih "Vijesti", Bulatovićevi otisci navodno su pronađeni na flaši u kojoj je bio benzin korišćen za paljenje automobila kojim su napadači pobegli sa mesta zločina. Kome je Bulatović pomagao, kao i po čijem nalogu je pucano u Krstovića, zasad nije utvrđeno.

Kako pišu "Vijesti" i dan nakon pucnjave u Zeti, nezvanično je potvrđeno su atentatori napravili brojne greške, te su ostavili brojne tragove koji vode do njih.

- Oni koji su zapalili auto napravili su greške. Ostavili su neke tragove i nadamo se da će nam koristiti, ako ih kiša i vatrogasci gaseći požar nisu uništili pre izuzimanja. Odgovor na to, međutim, daće forenzičari nakon što završe započeta veštačenja - rekao je ranije jedan od sagovornika "Vijesti".

U automobil Krstovića ispaljeno je 26 hitaca iz automatske puške, a prema nezvaničnim informacijama - sedam je završilo u njegovom telu.

U "mercedes" kojim je upravljao Krstović napadači su ispalili 26 hitaca iz automatske puške, a sedam metaka je pogodilo metu. Odmah posle pucnjave istražitelji su na Kakaričkoj gori našli zapaljeni "golf", za koji, saopštili su, pretpostavljaju da je korišćen u pokušaju ubistva Krstovića. Tu je nađena i automatska puška "M70" iz koje je pucano na Krstovića.

Posle pucnjave je operisan u Kliničkom centru u Podgorici, odakle je, zbog teških povreda, prošle nedelje prebačen na lečenje u Nemačku, što je izazvalo revolt tamošnje i policije i poreskih obveznika koje zanima ko plaća to dodatno angažovanje specijalaca.

Kako je "Blicu" objasnio Martin Ričer, portparol policije u Hanoveru, ovakve bezbednosne provere smatraju se neophodnim.

Crnogorski mediji objavili su juče da je uhapšen i ubica Šćepana Roganovića, koji je usmrćen sa pet hitaca Foto: rtcg.me / RAS Srbija

Crnogorski mediji objavili su juče da je uhapšen i ubica Šćepana Roganovića, koji je usmrćen sa pet hitaca

Preko nemačkog advokata oglasila se i supruga upucanog kriminalca, tvrdeći da je došlo do greške kada je Igor upucan, te da njen muž nije kriminalac, već da postoji osoba sa istim imenom. Isto je ponovio i advokat, tvrdeći da Krstović nema policijski dosije, te da policijska zaštita u ovoj meri nije bila neophodna.

Krstović je navodno povezan sa škaljarskim klanom, a pre dve godine policajci su od njega privremeno oduzeli dva skupocena automobila - BMW i "mini moris", 182.450 evra, mačetu, kupoprodajne ugovore, kriptovane telefone...

Ubijen: Niko Roganović Foto: Vijesti / Promo

Ubijen: Niko Roganović

žInteresantno je da su, desetak dana posle pokušaja ubistva Krstovića, u jednom beogradskom hotelu uhapšena trojica Crnogoraca i jedna Banjalučanin, te da su na krovu zdanja sakrili pištolj. Istražitelji sumnjaju da je ova četvorka u prestonici Srbije trebalo da se osveti ili za pokušaj ubistva Igora Krstovića ili za likvidaciju Igora Dedovića, jednog od vođa "škaljaraca" i Stevana Stamatovića, šefa "zagoričana" u atinskom restoranu 19. januara.

RASVETLJENO UBISTVO ROGANOVIĆA

Teško povređen nakon pokušaja ubistva: Duško Roganović Foto: Duško Roganović / Facebook

Teško povređen nakon pokušaja ubistva: Duško Roganović

Kako prenose crnogorske "Vijesti", crnogorska policija rasvetlila je ubistvo Šćepana Roganovića, navodnog pripadnika kavačkog klana, koji je ubijen prošle nedelje u Herceg Novom. Međutim, zvanične potvrde iz crnogorskih institucija do zaključenja ovog broja nije bilo.

]]>
Fri, 21 Feb 2020 10:19:31 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419466/pucaca-odao-dnk-sa-flase-na-skaljarca-u-mercedesu-ispalio-27-hitaca-pa-pobegao-ali-je-napravio-gresku.html
Jagodinac uhapšen posle pljačke zlatare na Zlatiboru http://pressonline.rs/info/hronika/419460/jagodinac-uhapsen-posle-pljacke-zlatare-na-zlatiboru.html Policija na Zlatiboru uhapsila je N.M. iz Jagodine koji je prekjuče tokom pljačke zlatare od radnice ukrao ajfon. ]]> Foto;blic

U utorak u popodnevnim satima N. M. je upao u jednu zlatarsku radnju u tržnom centru Zlatibora i od radnice koja se jedina nalazila u objektu, preteći joj skalpelom, tražio da mu da najskuplji sat. Ona nije udovoljila razbojniku već je pribrano aktivirala alarm. Jagodinac je u tim trenucima zgrabio njen ajfon sa pulta i pobegao.

Uhapšen je nedugo kasnije i danas će biti predat Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu uz krivičnu prijavu za razbojništvo.

]]>
Thu, 20 Feb 2020 13:21:56 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419460/jagodinac-uhapsen-posle-pljacke-zlatare-na-zlatiboru.html
Grenel prima čestitke iz Beograda i Prištine http://pressonline.rs/info/politika/419462/grenel-prima-cestitke-iz-beograda-i-pristine.html Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači ocenio je da je izbor Ričarda Grenela za vršioca dužnosti direktora Nacionalnih obaveštajnih službi SAD odličan izbor predsednika Donalda Trampa. ]]> foto:blic

- Ambasador Grenel je obavio sjajan posao kao specijalni izaslanik u dijalogu između Kosova i Srbije. Rik, želim ti uspeh u novoj misiji da SAD i svet budu bezbedniji - napisao je Tači na Tviteru.

Tramp je imenovao ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe.

Grenelu je čestitao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

- Ovo imenovanje je važan korak u ambasadorovoj plodnoj karijeri i dodatano ga afirmiše kao patriotu i profesionalca. Srećno - napisao je Đurić na Tviteru.

Grenel, koji je ambasador SAD u Nemačkoj, od oktobra je i specijalni izaslanik američkog predsednika Trampa za pregovore Beograda i Prištine.

]]>
Thu, 20 Feb 2020 13:31:06 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419462/grenel-prima-cestitke-iz-beograda-i-pristine.html
"MORALA SAM DA POPIJEM LEK DA SE SMIRIM" Komšije u šoku zbog eksplozije bombe u dvorištu staračkog doma, vlasnik kaže: "Ovo je neka greška" http://pressonline.rs/info/hronika/419459/morala-sam-da-popijem-lek-da-se-smirim-komsije-u-soku-zbog-eksplozije-bombe-u-dvoristu-starackog-doma-vlasnik-kaze-ovo-je-neka-greska.html Stanovnike Malog Mokrog Luga sinoć je, sat vremena iza ponoći, šokirala i uplašila jaka detonacija koju je izazvala ručna bomba bačena u dvorište u Partizanskoj ulici u kom se nalaze porodična kuća i dom za stara lica. U eksploziji, srećom, niko nije povređen, ali je pričinjena matrijalna šteta na ogradi dvorišta. ]]> Foto:blic

Prema prvim informacijama, bombu je bacio maskirani napadač iz susednog dvorišta kao neku vrstu opomene vlasniku staračkog doma koji je od ranije poznat policiji. Policija je odmah pokrenula istragu, a preuzeti su i snimci sigurnosnih kamera.

Starački dom u Malom Mokrom Lugu na koji je bačena bomba Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Starački dom u Malom Mokrom Lugu na koji je bačena bomba

- Nikakva bomba nije ovde eksplodirala, to je bilo kod komšije. Ovde nema nikakvih problema, mora da je greška - tvrdi vlasnik staračkog doma reporteru "Blica".

Međutim, ove navode je demantovala policija, kao i ljudi koji su došli u posetu svojim bližnjima u domu čije usluge koristi oko 30 osoba.

- Eksplodirala je bomba ovde, u gornjem ćošku dvorišta. Još se vide tragovi eksplozije - rekla je žena koja je došala u posetu roditeljima u domu, a koja je želela da ostane anonimna.

Takođe, ubrzo se pojavila i ekipa majstora koji su gletovali zidove ograde na mestu za koje komšije kažu da je bilo mesto eksplozije.

Ulaz u dvorište Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Ulaz u dvorište

Najbliže komšije kažu da ih je detonacija probudila i vrlo uznemirila.

- Pobudila me je eksplozija. Odmah sam skočila da vidim šta se dešava, da li se nešto ruši. Ali nisam videla nigde ništa. Prepala sam najviše zbog unuka. Tek kasnije sam saznala da je bačena bomba u našem kraju. Morala sam da popijem lek da se smirim i da opet zaspim - rekla je komšinica.

]]>
Thu, 20 Feb 2020 13:18:57 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419459/morala-sam-da-popijem-lek-da-se-smirim-komsije-u-soku-zbog-eksplozije-bombe-u-dvoristu-starackog-doma-vlasnik-kaze-ovo-je-neka-greska.html