Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html NAJSKUPLJI KVADRAT U SRBIJI 10.000 EVRA! Evo gde se nalazi taj stan http://pressonline.rs/info/drustvo/421841/najskuplji-kvadrat-u-srbiji-10000-evra-evo-gde-se-nalazi-taj-stan.html Najskuplji kvadrat stambenog prostora, u poslednjem tromesečju 2021. godine, prodat je u Beogradu na vodi i iznosio je 10.068 evra, objavio je Republički geodetski zavod. ]]> Foto:pink

Tako je u opštini Savski venac, prema Izveštaju o stanju na tržištu nepokretnosti za poslednji kvartal 2021, relizovana najveća cena, prenosi Blic pisanje Tanjuga.

Zatim sledi Vračar sa najvišom cenom od 3.937 po kvadratu, u novogradnji.

Kada je reč o novim stambenim kompleksima, posle Beograda na vodi, najvišu cenu ima još jedan novobeogradski stambeni blok, i to od 3.680 evra po metru kvadratnom, što je bila i najviša postignuta cena na Novom Beogradu.

]]>
Tue, 25 Jan 2022 13:54:31 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/421841/najskuplji-kvadrat-u-srbiji-10000-evra-evo-gde-se-nalazi-taj-stan.html
AKO IMATE OVAJ SIMPTOM OBAVEZNO SE TESTIRAJTE NA KORONU: On pokazuje da ste možda zaraženi FLURONOM http://pressonline.rs/info/drustvo/421839/ako-imate-ovaj-simptom-obavezno-se-testirajte-na-koronu-on-pokazuje-da-ste-mozda-zarazeni-fluronom.html Prvi slučaj "flurone", odnosno istovremeno prisustvo gripa i kovida, registrovan je nedavno u Srbiji. Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je da se jako teško razlikuje klinička slika između kovida i same manifestacije virusa gripa. ]]> Foto:pink

- U pitanju je povišena temperatura, opšta slabost, svi simptomi respiratorne infekcije. Ono što je karakteristično je da brzo prolazi, kao što je manifestacija dejstvom omikron soja koji izaziva kovid infekciju - kazala je dr Jovanović i dodala da će se flurona ponavljati te da Institut Torlak prvi put u ovoj godini na uzorcima koji se dostavljaju utvrđuje prisustvo i jednog i drugog virusa.

Lekari objašnjavaju da grip daje simptome, a da brzina oporavka zavisi od stanja organzima, ali i od toga da li je osoba primila vakcinu protiv gripa. Oni upozoravaju da se kod korone oboleli mogu biti bez ikakvih simptoma. Oni navode koji su to simptomi koji bi ukazivali da imate grip, a ne kovid, što ujedno i ne isključuje fluronu. Stručnjaci kažu da grip može dati visoku temperaturu 39, pa i 40, dok je za omirkon karakteristično da ne prelazi temperaturu od 37, 5 do 38 te da bi upravo to bio glavi simptom koji ih razlikuje.

Foto: Unsplash.com

Kod prvog registrovanog slučaja flurone, registrovana je infekcija virusom gripa tipA (H3) i SARS-CoV- 2. I u ovom momentu u pitanju je samo jedna osoba kod koje je registrovano prisustvo oba virisa.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, simptomi i gripa i kovida razlikuju od osobe do osobe, ali postoji grupa istih simptoma koji su zabeženi kod obolelih. U pitanju su gubitak čula ukusa i mirisa, temperatura, kašalj, otežano disanje, gubitak apetita i stalan bol u grudima. Po svemu sudeći bez testa, teško da ćete znati da li imate kovid, grip, ili pak i jedno i drugo, dok tok bolesti zavisi od nekoliko faktora - kakvo je opšte stanje organizma, da li imate neku hroničnu bolest, i da li ste vakcinisani, i protiv korone i protiv gripa.

]]>
Tue, 25 Jan 2022 13:42:02 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/421839/ako-imate-ovaj-simptom-obavezno-se-testirajte-na-koronu-on-pokazuje-da-ste-mozda-zarazeni-fluronom.html
Premijerka poslala poruku iz Brisela: Dobar sastanak sa Boreljom, hvala Varheiju na podršci http://pressonline.rs/info/politika/421840/premijerka-poslala-poruku-iz-brisela-dobar-sastanak-sa-boreljom-hvala-varheiju-na-podrsci.html Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas u Briselu, uoči sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije, u odvojenim susretima sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i komesarom za proširenje Oliverom Varheijem. ]]> Foto:pink

- Na početku današnje posete Briselu, razgovarala sam sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, o značaju referenduma o promeni Ustava Srbije i o nastavku reformi u oblasti vladavine prava - navela je premijerka na svom instagram profilu, uz fotografije sa Varheijem.

Ona je izrazila zahvalnost komesaru na podršci procesu evropskih integracija Srbije.

Takođe, premijerka je objavila i fotografiju susreta sa Boreljom.

- Dobar sastanak sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom o aktivnostima i reformama koje sprovodimo pre svega u oblasti vladavine prava. Srbija je posvećena nastavku procesa evropskih integracija - poručila je Brnabić.

U Briselu je u toku sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije, a delegaciju naše zemlje predvode premijerka Brnabić i ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović.

]]>
Tue, 25 Jan 2022 13:49:56 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/421840/premijerka-poslala-poruku-iz-brisela-dobar-sastanak-sa-boreljom-hvala-varheiju-na-podrsci.html
MALI ZA PINK: Za jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra do sada prijavljeno 968.000 građana! OVO JE DOKAZ KOLIKO JE SRBIJA JAKA I STABILNA! http://pressonline.rs/info/politika/421837/mali-za-pink-za-jednokratnu-novcanu-pomoc-od-100-evra-do-sada-prijavljeno-968000-gradjana-ovo-je-dokaz-koliko-je-srbija-jaka-i-stabilna.html Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se za novčanu pomoć od 100 evra za mlade od 16 do 29 godina prijavilo čak 968.000 mladih. Kako kaže, prema zvaničnim brojkama, maltene svi, koji su stekli uslove, jesu se prijavili za ovu vrstu državne pomoći. ]]> Foto:Pink

ODLIČAN ODZIV MLADIH

Mali je naveo da je cilj države bio da stvori lepu i pozitivnu atmosferu, kao i širenje optimizma među mladima.

- To je dokaz koliko je država stabilna. Neki će da ulože u obrazovanje, neki će da izvedu devojku, baku deku, da kupe cipele ženi. Mnogi su rekli sportsku opremu, jedan dečko je rekao planinarsku opremu i slično... - priča Mali.

Kako je dodao, ovo je dokaz koliko država brine o mladima.

- To je za mnoge možda prvi novac koji su neki dobili - napominje on.

Ministar je dodao da sav taj novac opet ide u srpsku ekonomiju, što je, kako objašnjava aposlutno opravdana ekonomska mera.

- Podsetiću, u petak smo isplatili 10.000 dinara zdravstvenim radnicima. Tu su dve pune godine njihove borbe sa koronom. I podsećamo da ćemo 10. februara isplatiti 20.000 penzionerima i zdravstvenim radnicima - rekao je Mali.

Kako kaže, država pomaže građane već dve godine, a prva isplata bila je 100 evra za građane, nakon čega su usledile brojne pomoći za sve građane Srbije, kao i za Srbe na KiM.

- 8.7 milijardi evra je uloženo u pomoć privrede, kao i svim građanima - rekao je Mali.

Mali dodaje da je za dve godine Srbija ekonomski napredovala više nego neke veće zemlje, čime je dobila status prve zemlje u Evropi po stopi rasta.

- Ja govorim o brojevima kao ministar, ali u suštini ekonomske politike je običan čovek, sa svim problemima, strahovima... Mi smo hteli da pomognemo, podržimo. Slušali smo šta govore ljudi, šta je problem - rekao je on.

Govoreći o podršci roditeljima, Mali je naveo da će pored novčanih sredstava, roditeljima pomoći i pri kupovini stanova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Radi se o ozbiljnoj ekonomskoj policiji, podržci mladima, jer bez njih nema budućnosti Srbije. Mi pokazujemo spremnost, pre svega kaže Mali.

FISKALIZACIJA

Govoreći o akciji prikupljanja fiskalnih računa, Mali navodi da će zasigurno, takvih akcija biti još više, sa dosta brojnih nagrada.

Ministar je takođe pozvao sve one koji žele da se prijave za subvenciju radi dobijanja fiskalnih uređaja, to urade što pre. On je dodao da će novi sistem fiskalizacije biti primenjen od 30 aprila.

Foto: TV Pink Printscreen

- Građani moraju da shvate koliko je važno da uzimamo fiskalne račune - priča Mali.

Kako Mali navodi, ukupan rastpenzcija će biti 11,3 odsto.

- Nama je cilj da do 2025. godine ima 900 evra prosečnu platu, i 420 - 430 evra da bude prosečna penzija - otkriva Mali.

ATENTAT NA VUČIĆA

Mali navodi da se radi o ozbiljnoj pretnji koju nikako ne treba zanemariti.

- Imamo kredibilne informacije, imamo i ime i prezime čoveka koji je to trebao da izvrši. Umešanost tajnih služni, nekih obaveštajnih organizacija u regionu, tu je previše detalja koje smo dobili od Europola.

Kako kaže, problem je što nikome jaka i stabilna Srbija ne odgovara.

- Ja sam siguran da će naše službe reagovati na pravi način i da će se to zaustaviti. Niko se ne igra sa ovim, ovo su ozbiljne pretnje po budućnost Srbije - rekao je Mali.

]]>
Tue, 25 Jan 2022 13:34:51 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/421837/mali-za-pink-za-jednokratnu-novcanu-pomoc-od-100-evra-do-sada-prijavljeno-968000-gradjana-ovo-je-dokaz-koliko-je-srbija-jaka-i-stabilna.html
'MOLIMO BOGA DA GA MI NE NAĐEMO!' Evo kako izgleda noćna potraga za Matejem: Nadamo se da je na suvom, živ i zdrav! http://pressonline.rs/info/hronika/421843/molimo-boga-da-ga-mi-ne-nadjemo-evo-kako-izgleda-nocna-potraga-za-matejem-nadamo-se-da-je-na-suvom-ziv-i-zdrav.html Potraga za nestalim Splićaninom Matejem Perišom ušla je u 26. dan. ]]> Foto:pink

Podsetimo, Splićanin Matej Periš nestao je noć uoči Nove godine nakon što je istrčao iz kluba u Beton hali. Njegov nestanak prijatelji su prijavili 31. decembra u 18 sati.

Zoran Stojanovski, direktor Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Palilula" istakao je da potragu vrše u koordinaciji sa MUP-om.

- Mi smo od samog početka krenuli u potragu za nestalim licem u koordinaciji sa MUP-om. Tu kod šipica od Nebojšin kule idemo uzvodno i nizvodno. Radimo potragu sa obale, češljamo splavove, gde god može da se zadrži. Više molimo Boga da ga mi ne nađemo i da je on negde na suvom, živog i zdravog - istakao je Stojanovski.

On je dodao da se pretraga vrši noću, jer se pomoću lampi vide i oni delovi koji su preko dana oku nedostupni.

- Noću radimo pretragu, jer se pomoću ove lampe vidi i ono što se ne vidi preko dana. Vršimo pretragu strogo sa obale. Obilazimo sve prepreke koje bi mogle da zaustave sve što je moglo da ga zaustavi ako je ušao u vodu - kaže Stojanovski.

U akciji učestvije i mlada Marina Savković, kojoj ne smeta ni zima da se bavi poslom koji voli.

- Hladno jeste, ali nas ništa ne sprečava da nastavimo dalje - rekla je Marina Savković.

]]>
Tue, 25 Jan 2022 14:01:57 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/421843/molimo-boga-da-ga-mi-ne-nadjemo-evo-kako-izgleda-nocna-potraga-za-matejem-nadamo-se-da-je-na-suvom-ziv-i-zdrav.html
EVO ŠTA ĆE BITI KLJUČNO ZA ULAZAK U ZEMLJE EU! Usvojena potpuno NOVA PRAVILA - važe od 1. februara http://pressonline.rs/info/drustvo/421838/evo-sta-ce-biti-kljucno-za-ulazak-u-zemlje-eu-usvojena-potpuno-nova-pravila---vaze-od-1-februara.html Savet EU je usvojio preporuku o “koordinisanom pristupu” kako bi se omogućilo bezbedno kretanje tokom pandemije COVID-19. ]]> Foto:pink

Vakcinacija, testiranje ili status oporavka od Kovid-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o Kovidu, trebalo bi da budu ključne odrednice za putovanja, stoji u usvojenim novim preporukama Saveta EU, koje nisu obavezujuće i ostavljaju državama članicama odluku o njihovoj primeni,

Dakle, preporučeno je da mere protiv korona virusa treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status umesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima.

Savet EU je usvojio preporuku o “koordinisanom pristupu” kako bi se omogućilo bezbedno kretanje tokom pandemije COVID-19.

„To znači da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od Kovid-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o Kovid-19 treba da bude ključna odrednica. Pristup zasnovan na ličnosti će značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima“, navodi se u Savetu.

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

- Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO - navodi se u preporukama Saveta.

Važeći digitalni Kovid sertifikat podrazumeva:

- Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

- Negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja.

- Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

- Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

EU će, kako je rečano, nastaviti da procenjuje situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. "hitne kočnice" u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Preporuke Saveta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primeni.

]]>
Tue, 25 Jan 2022 13:39:39 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/421838/evo-sta-ce-biti-kljucno-za-ulazak-u-zemlje-eu-usvojena-potpuno-nova-pravila---vaze-od-1-februara.html
CRNA TAČKA U KALUĐERICI: Za sat vremena skoro 20 SUDARA! Automobili se klizali, nemoguće je zakočiti http://pressonline.rs/info/hronika/421842/crna-tacka-u-kaludjerici-za-sat-vremena-skoro-20-sudara-automobili-se-klizali-nemoguce-je-zakociti.html Sneg, pa led okovali su Beograd. Danima unazad muke u saobraćaju imaju i pešaci i vozači. ]]> Foto:pink

Velike saobraćajnice jesu očišćene, ali sporedni putevi predstavljaju veliku opasnost.

Kao "crna tačka" nametnulo se ovo mesto u Kaluđerici.

U subotu je tu za samo sat vremena zabeleženo skoro 20 udesa!

]]>
Tue, 25 Jan 2022 13:59:44 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/421842/crna-tacka-u-kaludjerici-za-sat-vremena-skoro-20-sudara-automobili-se-klizali-nemoguce-je-zakociti.html
PRVE FOTOGRAFIJE SA MESTA NESREĆE U ŠIMANOVCIMA! Oglasili se i predstavnici kompanije! http://pressonline.rs/info/hronika/421828/prve-fotografije-sa-mesta-nesrece-u-simanovcima-oglasili-se-i-predstavnici-kompanije.html Eksplozija u fabrici Agrosava Šimanovcima dogodila se nakon što je sud eksplodirao pod pritiskom vodene pare. ]]> Foto:pink

Prilikom nesreće nije došlo do požara niti eksplozije gasa, a kako je rečeno našim reporterima poginula su dva radnika, dok je jedan teško povređen.

– Dva radnika su poginula, a jedan je povređen u tzv. “tehnološkoj nesreći” u okviru kompanije “Agrosava” koja se nalazi u Šimanovcima. Ova nesreća se dogodila oko 8.40 u trenutku kada je eksplodirao sud pod pritiskom vodene pare pokazuju prvi rezultati istrage – rekao je novinar TV Pink Mladen Mijatović.

Foto: Pink.rs

Predstavnici kompanije koji su izašli pred novinare su rekli reporterima da se za sada neće oglašavati o ovom slučaju.

]]>
Mon, 24 Jan 2022 13:38:20 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/421828/prve-fotografije-sa-mesta-nesrece-u-simanovcima-oglasili-se-i-predstavnici-kompanije.html
JEDNI U KLUPAMA, DRUGI ONLAJN! Donosimo OSAM pravila za đake koja roditelji moraju da znaju na početku drugog polugodišta! http://pressonline.rs/info/drustvo/421831/jedni-u-klupama-drugi-onlajn-donosimo-osam-pravila-za-djake-koja-roditelji-moraju-da-znaju-na-pocetku-drugog-polugodista.html Neki u učionicama, neki na onlajnu, tek drugo polugodište u školama započeće danas u vanrednim okolnostima zbog novog udara korone, a nastava će se odvijati uz poštovanje osam glavnih principa. ]]> foto;pink

Posle čitave serije sastanaka predstavnika Tima za škole i članova Kriznog štaba, odlučeno je da najmlađi osnovci, učenici od prvog do četvrtog razreda, krenu normalno u školu, da svakog dana budu u učionicama bez podele odeljenja. Na drugoj strani, stariji osnovci, đaci od petog do osmog razreda, kao i svi srednjoškolci, radiće po kombinovanom modelu: dan u školi, dan kod kuće.

I sve to uz poštovanje osam glavnih principa koji su određeni od strane Ministarstva prosvete i Instituta “Batut”.

1. Podela odeljenja

Sa izuzetkom najmlađih razreda, sva odeljenja starijih osnovaca, đaka od petog do osmog razreda, kao i srednjoškoloca, koja imaju 16 ili više đaka, biće podeljena u dve grupe - A i B. Dakle, odeljenje sa 30 učenika biće podeljeno u dve grupe od po 15.

Jedna grupa će biti u školi ponedeljkom, sredom i petkom, druga utorkom i četvrtkom, a onda će se sledeće nedelje zameniti. Danima kada grupa ne bude u učionicama imaće onlajn nastavu od kuće.

Najmlađi osnovci, od prvog do četvrtog razreda, biće redovno u školi, svakog dana, bez podele odeljenja.

2. Časovi i klupe

Časovi će za sve đake, kako za one koji su na redovnoj, tako i one na kombinovanoj nastavi, trajati regularno 45 minuta. I to bez obzira da li ste u učionicama ili na onlajnu kod kuće.

Pošto će odeljenja starijih osnovaca i srednjoškolaca biti podeljena, u svakoj klupi će sedeti samo po jedan učenik kako bi se održavala distanca. Ovo neće biti slučaj samo kod mlađih osnovaca, od prvog do četvrtog razreda.

3. Onlajn nastava

Preporuka Ministarstva prosvete je da, ukoliko uslovi dozvoljavaju, kod onlajn nastave treba težiti da učenici prate časove u realnom vremenu, preko izabranog sistema za upravljanje učenjem (platforme za učenje) ili putem drugih elektronskih kanala komunikacije. Ovo se međutim, u praksi pokazalo vrlo sporno, neke škole su to primenjivale, a neke ne.

Ocenjivanje učenika vršiće se isključivo u danima kada su oni na direktnoj nastavi u učionicama.

4. Obavezne maske

Đaci, nastavnici, ali i svi drugi zaposleni u školama, biće obavezni da non-stop nose zaštitne maske, od momenta ulaska u školsko dvorište, za vreme časova, odmora, pa sve do napuštanja dvorišta. Dakle, neće kao jesenas biti u mogućnosti učenici da skidaju maske za vreme časova, dok sede u klupama.

Ne postoji ograničenje o vrsti obavezne maske, da li je na primer platnena ili hirurška, a izuzetak mogu biti samo oni učenici koji dobiju potvrdu od svog pedijatra da iz nekog zdrvastvenog razloga ne mogu da je nose.

5. Karantin i izolacija

Učenici koji budu pozitivni na korona virus moraće u sedmodnevnu izolaciju. I to bez obzira da li imaju simptome ili ne. Roditelji o tome treba odmah da obaveste razrednog starešinu, a ako posle sedam dana deca nemaju simptome, vraćaju se na nastavu, ali uz potvrdu pedijatra.

U slučaju da je neko u porodici kovid pozitivan, a nisu se zarazili, đaci idu u petodnevnu izolaciju o čemu takođe roditelji treba odmah da obaveste razredne starešine. Po povratku u školu posle pet dana nije potrebna lekarska potvrda, ali je neophodna primena pojačanih mera zaštite, pa se preporučuje još pet dana nošenje KN 95 maske.

6. Posebne mere

* U odeljenjima sa 16 ili manje učenika, nakon pojave tri ili više obolela đaka, odeljenje prelazi na onlajn nastavu u narednih 10 dana.

* U odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dvoje zaraženih, ono se deli na dve grupe i nastavlja sa radom po kombinovanom modelu. Ukoliko u grupama naknadno bude više od tri nova slučaja, onda samo ta grupa prelazi deset dana na onlajn.

* Ako i dalje postoje elementi za prelazak na onlajn cele smene ili cele škole, direktor obaveštava nadležnu školsku upravu i nadležni institut/javod za javno zdravlje, koji procenjuje situaciju.

7. Ekskurzije

Ekskurzije i izleti su u ovom trenutku, u najmanju ruku, neizvodljivi. A za svaku od njih je obavezna dozvola MInistarstva prosvete.

- Ne može se organizovati ekskurzija na sopstvenu odgovornost. Ako je mesto u Srbiji gde se putuje u zelenoj zoni, kao i mesto gde se nalazi škola, onda se traži dozvola od ministarstva za odlazak - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Trenutno, međutim, u Srbiji nema grada ni opštine koja nije u crvenoj zoni.

8. Odluke petkom

Odluka da najmlađi osnovci idu regularno na nastavu, a stariji osnovci i srednjoškolci po kombinovanom modelu, važi samo za ovu nedelju. U četvrtak će se ponovo sastati Tim za škole, koji čine predstavnici Ministarstva prosvete i Instituta “Batut” i doneti odluku za sledeću sedmicu koja će biti obelodanjena u petak u 12 časova. Oni tada, zavisno od epidemiološke situacije, mogu da uvedu strože ili blaže mere.

U dogledno vreme planirano je da, baš kao što je to slučaj bio jesenas, odluke o vrsti nastave ne budu jedinstvene za celu Srbiju, već prema epidemiološkoj situacija u određenom gradu ili opštini.

Mlađi osnovci

Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole pohađaće neposredno nastavu, dakle potpuno regularno. Oni će svakog dana biti u svojim učionicama, sa učiteljima i učiteljicama, a ni odeljenja neće biti podeljena.

Stariji osnovci

Učenici od petog do osmog razreda osnovne škole ići će po kombinovanom modelu. Odeljenja će biti podeljena u dve grupe, nastava će biti po sistemu “dan u školi, dan na onlajnu”.

Srednje škole

I srednjoškolci će biti na kombinovanoj nastavi, sa podeljenim odeljenjima u dve grupe i sistemom “dan u školi, dan kod kuće”. Jedna grupa će biti u učionici u ponedeljak, sredu i petak, druga u utorak i četvrtak.

Školski kalendar

14-16. februar: praznik Dan državnosti, mini raspust

25. i 26. mart: proba male mature

22. april - 3. maj: prolećni raspust

24. maj: kraj školske godine za đake 4. razreda gimnazija

7. jun: kraj godine za osmake

21. jun: kraj za ostale osnovce i srednjoškolce

22, 23. i 24. jun: mala matura

Četvrtak bez nastave u školama

Ministarstvo prosvete je uputilo školama dodatno uputstvo o organizaciji rada ove nedelje da kombinovanu nastavu planiraju tako da obe grupe učenika imaju po dva nastavna dana, pošto je četvrtak, 27. januar školska svala Sveti Sava kada u školama nema nastave.

Većina škola je odlučila da jedna grupa bude u učionicama u ponedeljak i sredu, a druga u utorak i - petak.

]]>
Mon, 24 Jan 2022 13:49:48 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/421831/jedni-u-klupama-drugi-onlajn-donosimo-osam-pravila-za-djake-koja-roditelji-moraju-da-znaju-na-pocetku-drugog-polugodista.html
KORONA UTIČE NA PLODNOST? Ginekolog izneo sa kojim se problemom suočavaju žene NAKON PRELEŽANOG KOVIDA http://pressonline.rs/info/hronika/421826/korona-utice-na-plodnost-ginekolog-izneo-sa-kojim-se-problemom-suocavaju-zene-nakon-prelezanog-kovida.html Doktor Borislav Antonijević specijalista ginekologije i akušerstva istakao da će se tek pokazati da li korona virus utiče na normalno funkcionisanje reproduktivnih organa. ]]> Foto:pink

- Problemi su najčešći i najveći na krvnim sudovima zbog tog spajk proteina i njegove specifičnosti vezivanja. Kovid je vaskularna bolest i sve komplikacije koje su dovele do teških ishoda su komplikacije vaskularnog sistema. Na to treba baciti akcenat i to znaju naši lekari. Svaki poremećaj cirkulacije utiče na sve kvalitete funkcionianja organizma. Imamo primećene slučajeve da je dosta žena nakon primljenih sredstava za imunizaciju imalo poremećaj ciklusa. Šta je uzrokovalo to, moraće da se rade studije. Pitanje je ko će finansirati sudije. Ono što je strašno je što vi u svetu imate ciljane studije koje moraju da dovedu do određenog rezultata. Da li je taj rezultat istina, videćemo. Onog momenta kada novac uđe u zdravstvo i kada etika nije na prvom mestu, ništa više nije sigurno - istakao je doktor Antonijević.

One je naveo da se strah vidi u svemu i da svojim pacijentima savetuje jedino da žive što je opuštenije moguće.

- Postoji potpuno nenormalan strah i vidi se u svemu. Ja pokušavam moje pacijente da odgovorim od tog straha. Nijedna medijska kampanja nije napravljena u cilju propagiranja nekog mikroorganizma kao ovog. Ljudi su prestali da se druže, ugrozuili su socijalno ponašanje - istakao je dr Antonijević i naglasio da je polemika po pitanju korone potpuno izostala u svetu zdravstva.

]]>
Mon, 24 Jan 2022 13:26:04 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/421826/korona-utice-na-plodnost-ginekolog-izneo-sa-kojim-se-problemom-suocavaju-zene-nakon-prelezanog-kovida.html
ZBOG JEDNOG PITANJA O NESTALOM SINU MATEJEV OTAC NIJE MOGAO DA ZADRŽI SUZE! Evo o čemu se radi! http://pressonline.rs/info/hronika/421827/zbog-jednog-pitanja-o-nestalom-sinu-matejev-otac-nije-mogao-da-zadrzi-suze-evo-o-cemu-se-radi.html Nenad Periš, otac nestalog Mateja, u opsežnom razgovoru do detalja je ispičao šta ga najviše muči u istrazi, izrazio nadu da će ponovo zagrliti sina. ]]> foto:pink

On je u otvorenom razgovoru pričao do detalja o nestanku sina.

Periš je objasnio sve detalje, kao i to šta ga najviše muči.

Međutim, kada ga je voditelj upitao "Ko je Matej", Nenad nije mogao da zadrži suze.

"Pitate oca koji traži sina, kakav mu je sin. To je momak kojim se ponosim, koji nikad nije pitao 'tata, treba mi novac, treba mi ovo ili ono'. Ponosan je, želeo je sam da dođe do ciljeva. Završio je faukltet, radio je... Kao mlad čovek okrenut budućnosti. Sportista je, ima devojku. Svaki roditelj bi bio ponosan na takvog momka. Nadam se da ću ga zagrliti i da ćemo nastaviti gde smo stali. Ako dragi Bog drugačije odluči, prihvatiću sve i nosiću svoj krst".

Na kraju, Nenad Periš je rekao:

"Ja sam čovek od 57 godina. Sve ono što mi kao roditelji sanjamo da on ostvari, ako toga ne bude, biće mi teško. Ako ima nešto drugo što je u životu zapisano, prihvatiću sve, ali biće mi teško".

]]>
Mon, 24 Jan 2022 13:35:06 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/421827/zbog-jednog-pitanja-o-nestalom-sinu-matejev-otac-nije-mogao-da-zadrzi-suze-evo-o-cemu-se-radi.html
VAŽNA POSETA! Brnabić sutra u Briselu na sastanku Saveta za stabilizaciju http://pressonline.rs/info/politika/421824/vazna-poseta-brnabic-sutra-u-briselu-na-sastanku-saveta-za-stabilizaciju.html Premijerka Srbije Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije koji se 25. januara održava u Briselu. ]]> Foto:pink

Tokom jednodnevne zvanične posete, Brnabić će se sastati i sa svim najvišim zvaničnicima EU, uključujući i tri predsednika najvažnijih EU istitucija- Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta.

Zvanična poseta premijerke Srbije Briselu počeće u utorak radnim doručkom sa predsedavajućim Odbora za spoljnopolitička pitanja Evropskog parlementa i nekadašnjim izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Nakon toga, Brnabić bi odvojeno trebalo da razgovara sa komesarom za poroširenje EU Oliverom Varhejijem i šefom diplomatije EU Žospeom Boreljom, nakon čega je planiran sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU.

Premijerka Srbije i ministar za evrointegracije Jadranka Joksimovih prevodiće delegaciju Srbije na sestom sastanku Saveta za Stabiizaciju i pridruživanje koji je planiran da počne u 11:30 časova u zgardi Saveta EU u BrIselu.

Na čelu delegacije EU naći šef diplomatije Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Cilj sastanka Saveta za stbilizaciju i pridruživanje je pregled opšteg napretka Srbije u oblasti pristupnog procesa, unutrašnjih refromi, usklađivanju sa EU zakonima, ali i spoljnom i bezbednosnom politikom, regionalna saradnja, dijalog Beograda i Prištine kao i pregled opšte situacije na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku će biti predstavljeni i dalji prioriteti kojima Srbija treba da se postveti i u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Oko 12:30 časova, između dva dela sastanka Saveta za stabilizaciju i priduživanje, previđeno je i zajedničko obraćanje medijima premijerke Srbije, Ane Brnabić, šef diplomatije EU, Žospa Borelja i komesara za proširenje, Olivera Varhejija.

U popodnevnim časovima, Ana Brnabić sastaće se sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom, a zatim i predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen.

U sedištu Evropske komisije, premijerka Srbije razgovarće sa potpredsednikom Komsisije, Fransom Timermnsom i komesarom za pravosuđe, Dijeom Rejndersom.

Zvaničnu posetu Briselu, Brnabić završva sastankom sa novoizabranom predsednicom Evropskog parlamenta, Robertom Metsolom, nakon čega će se iz Brisela obrati domaćim medijima.

]]>
Mon, 24 Jan 2022 13:14:54 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/421824/vazna-poseta-brnabic-sutra-u-briselu-na-sastanku-saveta-za-stabilizaciju.html
SAJAM POSTAJE KOVID AMBULANTA?! Dr Bekić izneo zabrinjavajuću prognozu: Evo i kada morate HITNO da se javite http://pressonline.rs/info/hronika/421825/sajam-postaje-kovid-ambulanta-dr-bekic-izneo-zabrinjavajucu-prognozu-evo-i-kada-morate-hitno-da-se-javite.html Ako se epidemijska situacija bude pogoršala, moraće da bude otvoren kovid centar na Sajmu. ]]> Foto:pink

Koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima Zoran Bekić rekao je da je imunizovano nešto više od 58,8 odsto populacije, 3.120.000 stanovnika, a 33 odsto je primilo treću dozu. Ocenjuje da će polazak u školu povećati broj inficirane dece jer se omikron brzo širi. Ako dođe do pogoršanja epidemijske situacije, planiraće se i otvaranje kovid sistema na Sajmu, istakao je Bekić. Sajam je funkcionisao kao kovid bolnica na početku pandemije, da bi bio zatvoren u junu 2020.

Pedijatar Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima u Beogradu rekao je da ako poredimo brojeve inficirane dece u Domu zdravlja u Savskom vencu, krajem prošle godine bilo je jedno do dvoje dece dnevno, a sada 12 do 14 dece, to su za sada predškolska deca.

Foto: TV Pink Printscreen

- Broj nije tako veliki kao krajem oktobra kada je u Domu zdravlja bilo 20 do 24 dece. Polazak u školu povećaće broj inficirane dece jer se omikron brzo širi -rekao je Bekić.

Raste broj novozaraženih - u Srbiji se dnevno registruje od 14.000 do 18.000 novih slučajeva. Ti brojevi su, međutim, verovatno i duplo veći jer ne dođu svi na pregled: Neki ostanu kod kuće jer očekuju da će to proći zbog blažeg soja, ukazao je doktor.

- Kod nas su brojevi od 520 do 580, što je tri do četiri puta više nego krajem prošle godine. Dobro smo se organizovali, imamo sedam kovid ambulanti i čekanje nije duže od pola sata - rekao je Bekić.

Dr Bekić kaže da je potrebno da u kovid ambulantu dođu svi koji imaju simptome ili su imali sporan kontakt, a primarna zdravstvena zaštita adaptira se postojećim uslovima.

- Ne mogu građani da ocene da li će se nešto zakomplikovati ili neće. Pokušavamo da pružimo uslugu svim građanima. Pre svega treba da dođu stariji građani koji imaju komorbiditete jer su najrizičnija grupa. Za sada mladi i radno sposobno stanovništvo su najviše u kovid ustanovama, ali kada virus počne da mnogo više cirkuliše kroz stariju populaciju, očekujem da će biti potencijalni problem - kaže Bekić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zbog manjeg interesovanja za imunizaciju, u ponedeljak se zatvaraju vakcinalni punktovi Stadion, Rajićeva i Ikea, ostaje Galerija koja će raditi od 12 do 20 časova i svi drugi punktovi u domovima zdravlja, rekao je dr Bekić.

- Ako dođe do pogoršanja epidemijske situacije, tada se planira i otvaranje kovid sistema na Sajmu - zaključio je Bekić.

]]>
Mon, 24 Jan 2022 13:23:49 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/421825/sajam-postaje-kovid-ambulanta-dr-bekic-izneo-zabrinjavajucu-prognozu-evo-i-kada-morate-hitno-da-se-javite.html
POZNATI PODACI KOJI ĆE ZAPANJITI JAVNOST! Bivši šef DB otkrio ime osobe koja je Belivuku NABAVLJALA KRTICE U POLICIJI http://pressonline.rs/info/hronika/421829/poznati-podaci-koji-ce-zapanjiti-javnost-bivsi-sef-db-otkrio-ime-osobe-koja-je-belivuku-nabavljala-krtice-u-policiji.html Veljko Belivuk i Marko Miljković, vođe kriminalne grupe koja je optužena za pet ubistava, u noći hapšenja 4. februara prošle godine krenuli su da beže u Bosnu i Hercegovinu. ]]> Foto:pink

Nakon privođenja na aerodromu "Nikola Tesla" 29. januara prošle godine, kada su direktno iz aviona kojim su doleteli iz Tivta privedeni na saslušanje, postali su oprezni. Već tada, kako se sumnja, počeli su da pripremaju bekstvo.

Nekoliko dana kasnije, čovek iz SBPOK, koji je imao poverljive informacije, dojavio im je da se priprema njihovo novo privođenje, te su oni planirali bekstvo čamcem preko Drine - otkriva izvor Kurira.

Novi detalji iz slučaja koji je zaintrigirao svet, a ne samo našu javnost, povod je bio za diskusiju u Jutarnjem programu Kurir televizije sa predsednikom Sindikata policije i policijskih starešina Blažom Markovićem i Božidarom Spasićem, bivšim šefom specijalnog tima službe Državne bezbednosti.

- Ovo je samo jedna od krtica u istrazi, još će tu isplivati podataka koji će zapanjiti našu javnost. Našu javnost najviše iritira činjenica da se u tim spisima, kontaktima i zvaničnim saznanjima pojavljuje deo državnog aparata, odmetnuti deo MUP i BIA. Kad mi znamo da se to dogodilo i imamo činjenice mi možemo sa punim kapacitetom da kažemo da je naša država stupila u borbu protiv mafije. Mafija ne može da deluje sama ako nije u dilu sa državom. Ove činjenice da su glavni akteri Belivuk i Miljković dobili informacije iz policije, pa od koga bi drugog i dobili - rekao je Božidar Spasić.

Marković smatra da je Hrkalovićeva obezbedila krtice.

- Ko je obezbedio krtice? Više iz je bilo. Mi smo osnovano sumnjali da je to Hrkalovićeva sve povezala, ali ko je nju osnažio? Ne može neko ispod nje da je ovlasti. Moramo da vidimo koga je ona to ovlastila, na koga je krenula. Mislim da su ti ljudi na kraju karike još uvek na slobodi. Svaka čast Kuriru na hrabrosti što je iznela ove informacije. Samo ne želim da nam se ponovi Đinđić - kaže Marković.

Spasić je objasnio na koja dva načina se vrbuje državni službenik.

- To je pitanje svih pitanja. Veoma lako, ono što je nažalost činjenica, vrlo lako mafija dolaze do policajaca koji mogu biti prevrbovani. Policija se godinama priprema da vrbuje kriminalca, i eto mi danas pričamo o tome kako kriminalac vrbuje službenika. Materijalni činilac je jedno, i druga metoda da je kod policajca sama razvijena ta želja. U ovom slučaju, vidimo da su to policijaci koji su došli preko neke veze. Kriminalci koriste državne resurse za svoje potrebe, a kad saberu sve policajci dobiju ili adekvatnu nagradu ili završe ovako. Deo tih policajaca se sada pritajio, misleći da se ne zna. Kad se određuje mera hapšenja, to se toliko raširi po policiji da o tome govori i na ulici - rekao je Spasić gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije.

]]>
Mon, 24 Jan 2022 13:40:07 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/421829/poznati-podaci-koji-ce-zapanjiti-javnost-bivsi-sef-db-otkrio-ime-osobe-koja-je-belivuku-nabavljala-krtice-u-policiji.html
NA ZVICEROVOM PLATNOM SPISKU 10 FUNKCIONERA SRPSKE POLICIJE: Sabotirali istrage, pleli zaveru oko Vučića, radili prljave poslove! http://pressonline.rs/info/politika/421823/na-zvicerovom-platnom-spisku-10-funkcionera-srpske-policije-sabotirali-istrage-pleli-zaveru-oko-vucica-radili-prljave-poslove.html Radoje Zvicer, koji je označen kao vođa kriminalnog "kavačkog klana", plaćao je 10 funkcionera srpske policije koji su zauzvrat sabotirali istrage protiv njega i ujedno pleli mrežu zavere protiv Aleksandra Vučića, koja je trebalo da rezultira atentatom na predsednika Srbije, otkrivaju izvori Srpskog telegrafa. ]]> Foto:pink

- Radi se o mafijaškoj hobotnici unutar MUP koju je svojevremeno formirala Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka. Oni su za velike pare odrađivali prljave poslove za njenog šefa Zvicera, a tesno su sarađivali s mrežom špijuna Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore koji su i dalje pod kontrolom Mila Đukanovića - piše Srpski telegraf.

Foto: Printscreen YouTube/Vladimir Otasevic

Tako je ovaj narko-bos u svakom trenutku imao informacije iz prve ruke šta operativci rade, kakve su dokaze prikupili, a posle hapšenja Belivuka i ekipe javljali su mu kako se njegovi bliski saradnici drže na saslušanju i da li su otkrili nešto što bi moglo da ga ugrozi, navodi sagovornik Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Podsetimo, o atentatu se oglasio i sam predsednik Aleksandar Vučić.

Video sam sedam imena u dopisu kojim nam je jedna evropska zemlja prosledila operativna saznanja o planiranom atentatu. Na nadležnim službama je da to reše. Raspisane su poternice, zna se i odakle je trebalo oružje da stigne. Ali mislim da građane to ne zanima previše, imaju svoje probleme. Ne mislim da je to od posebnog značaja za ljude - rekao je sinoć Vučić u prvom obraćanju javnosti nakon što je Evropol zvanično obavestio naš MUP o postojanju kriminalne grupe koja za cilj ima atentat na predsednika Srbije tokom februara.
]]>
Mon, 24 Jan 2022 13:12:48 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/421823/na-zvicerovom-platnom-spisku-10-funkcionera-srpske-policije-sabotirali-istrage-pleli-zaveru-oko-vucica-radili-prljave-poslove.html
NASMEJANI KOLJAČ IZDAO VOĐE KLANA: Propevao kako bi dobio status svedoka-saradnika http://pressonline.rs/info/hronika/421813/nasmejani-koljac-izdao-vodje-klana-propevao-kako-bi-dobio-status-svedoka-saradnika.html Srđan Lalić (36), jedan od najbližih saradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pokušao je da dobije povlašćeni status i spase se najstrože kazne, ali u tome nije uspeo. ]]> Foto:pink

Bez obzira na to što je opisao sve zločine kriminalne grupe, u kojima je i sam učestvovao, i detaljno pružio podatke o njihovom funkcionisanju, njegov zahtev da se domogne pozicije svedoka-okrivljenog je odbijen.

Okrivljeni Lalić je, prema nezvaničnim saznanjima, od samog početka slao signale da je spreman na saradnju sa policijom i tužilaštvom. Posle hapšenja, početkom februara prošle godine, u prvom trenutku je odbijao da odgovara na pitanja, ali čim su stigli prvi dokazi, dobavljeni preko zaštićene aplikacije "Skaj", odlučio je da progovori, prenosi list.

- Ovaj pripadnik grupe je dao sve od sebe da se zaštiti - kaže sagovornik Novosti i dodaje:

"Naveo je da je sve radio po nalozima Belivuka i Miljkovića i da nije smeo da im se suprotstavi, jer ih se plašio. Detaljno je opisao hijerarhiju i ko je šta radio, kako se ponašao, ko je naređivao i smišljao monstruoznosti. Ispričao je i razloge otmica i brutalnih likvidacija. Govorio je i o saradnicima iz policije, ali i drugih državnih organa."

Bez obzira, međutim, na sav trud, Lalić nije uspeo da se "kandiduje" za olakšavajući status. On na optužnici, koja broji tridesetak imena, zauzima visoko peto mesto. Navodi se da je završio IT fakultet, a tokom ispitivanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao i u MUP Srbije, naveo je da je nezaposlen, ali da trguje bitkoinima na berzi i da mesečno zarađuje oko 1.300 evra. Do sada nije bio osuđivan.

Foto: Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth, Tanjug/Rade Prelić, Tv Pink Prinstcreen

- Lalić se tereti da je počinio krivična dela udruživanje, pet teških ubistava, otmicu i nelegalno držanje oružja - ističe naš izvor blizak istrazi. - Bez obzira na to što je pokazao da je spreman na saradnju, jer je ispričao i više nego što su ga pitali, tužilaštvo je smatralo da ima dovoljno dokaza i bez njegovog svedočenja. Smatra se da zločini, za koje se tereti, zahtevaju adekvatnu kaznu, a ne povlastice. On je, posle svega, izrazio i kajanje.

Istragom je utvrđeno, zahvaljujući dokazima koji su prikupljeni, posebno na osnovu fotografija koje su preuzete sa aplikacije "Skaj", da je Lalić učestvovao u ubistvima Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Zdravka Radojevića, Lazara Vukićevića i Gorana Veličkovića Goksija. On je, takođe, u ovoj kriminalnoj grupi bio zadužen i za nabavku i održavanje kriptovanih telefona sa pomenutom aplikacijom.

Bez obzira na sva zlodela za koja se sumnja da ih je počinio, javnost je zgrozila fotografija koja je "skinuta" sa aplikacije "Skaj". Na njoj se vide Veljko Belivuk, Lalić i izmrcvarena žrtva. Lalićev osmeh nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Foto: TV Pink Printscreen

U optužnici se navodi da su pripadnici grupe Belivuka i Miljkovića, žrtve kidnapovali, a potom ih prebacivali u "klanicu", kako su zvali kuću smrti u Ritopeku, gde su ubijani ljudi. Žrtve su klali i davili, ali i usmrćivali udarcima u glavu.


Osumnjičen za šesto ubistvo

Srđan Lalić se našao i na krivičnoj prijavi za otmicu i ubistvo Nikole Mitića (33). To je šesta žrtva za čiju smrt su prikupljeni dokazi. On je otet na Dedinju, ispred ambasade SAD, a potom prebačen u prostorije ove kriminalne grupe na stadionu u Humskoj, gde su ga mučili.

Kako tvrdi tužilac, pored fizičkog maltretiranja Mitića, Lalić se pozabavio i brisanjem video-zapisa sa stadiona, na kojima je bio zabeležen ulazak žrtve u njihovu "bazu". Belivuk i Miljković su, zatim, doneli odluku da se pretučeni Mitić prebaci u vikendicu u Ritopeku i tamo ubije. Okrivljeni Miloš Budimir, Lalić i Dejan Tešić odvezli su žrtvu u Ritopek.

- Na osnovu uputstava i naredbi Belivuka i Miljkovića, koje su slali preko "Skaja", Mitiću su najpre, u njihovoj "klanici", kako su nazivali skrivenu prostoriju u garaži, odsekli prst na nozi, potom su ga davili, a na kraju zaklali.

]]>
Thu, 20 Jan 2022 14:00:56 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/421813/nasmejani-koljac-izdao-vodje-klana-propevao-kako-bi-dobio-status-svedoka-saradnika.html
NIJE KAŠALJ, NI TEMPERATURA: Ove SIMPTOME mnogi ne povezuju sa KORONOM! http://pressonline.rs/info/drustvo/421811/nije-kasalj-ni-temperatura-ove-simptome-mnogi-ne-povezuju-sa-koronom.html Koronavirus i dalje drži planetu u šaci, i dok svi pričaju o omikron soju, stručnjaci apeluju da delta itekako još uvek pokazuje aktivnost i da je moguće zaraziti se ovim "starijim" sojem koji daje težu kliničku sliku. ]]> Foto:pink

Simptomi delte i omikrona se razlikuju, ali kao da su svi zaboravili na delta soj koji je i dalje aktivan, i dalje zaražava ljude, a izaziva težu bolest od omikron soja.

Kineski naučnici izdvojili su zato simptom koji su mnogi hospitalizovani pacijenti prijavili kao prvi znak da nešto nije u redu - nije ni kašalj ni temperatura!

Foto: Pixabay.com

Tim naučnika u kineskoj bolnici Tongdži objavio je da su problemi sa gastrointestinalnim traktom, kao što su mučnina i povraćanje, bili prve kliničke manifestacije kod inficiranih pacijenata.

Korona je sistemska bolest, a virus može napasti organe za disanje, ali i sistem za varenje, jer se receptor za koji se virus vezuje u velikoj meri nalazi u epitelu digestivnog trakta.

Simptomi kao što su mučnina i povraćanje, koje biste pre povezali sa trovanjem hranom ili konzumiranjem namirnice koja vam nije prijala, mogu biti znak infekcije kovidom. Pojaviće se dva do 14 dana nakon rizičnog kontakta, zbog čega je važno da se testirate ako ste u međuvremenu saznali da neko s kim ste proveli vreme ima korona virus.

]]>
Thu, 20 Jan 2022 13:50:15 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/421811/nije-kasalj-ni-temperatura-ove-simptome-mnogi-ne-povezuju-sa-koronom.html
SKOČIO SA PETOG SPRATA? Sin političarke Sande Rašković Ivić pronađen mrtav u centru Beograda! Nove informacije! http://pressonline.rs/info/hronika/421812/skocio-sa-petog-sprata-sin-politicarke-sande-raskovic-ivic-pronadjen-mrtav-u-centru-beograda-nove-informacije.html Sin političarke Sande Rašković Ivić, J. I. (25) nađen je jutros mrtav u Beogradu. ]]> Foto:pink

Prema prvim informacijama medija, on je nađen na pločniku ispred zgrade u kojoj je živeo u centru Beograda.

Kako mediji prenose, on je skočio kroz prozor sa petog sprata.

]]>
Thu, 20 Jan 2022 13:57:20 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/421812/skocio-sa-petog-sprata-sin-politicarke-sande-raskovic-ivic-pronadjen-mrtav-u-centru-beograda-nove-informacije.html
BRNABIĆ REAGOVALA NA SRAMAN FILM N1: Uvek ću biti ponosna što sam bila uz Vučića! http://pressonline.rs/info/politika/421809/brnabic-reagovala-na-sraman-film-n1-uvek-cu-biti-ponosna-sto-sam-bila-uz-vucica.html Premijerka Ana Brnabić regaovala je na sraman "film" koji je sinoć pušten na Đilasovskoj televiziji N1! ]]> Foto:pink

- Uvek ću biti ponosna što sam bila uz Aleksandra Vučića i na ono što smo zajedno uradili – puteve, eUpravu, radna mesta, škole, nove bolnice, muzeje, NT parkove...

A ovo je svedočanstvo o vama i onome što vi radite. Nažalost i primer brutalnog minimiziranja zla koncentracionog logora i žrtava fašizma - napisala je premijerka Ana Brnabić kao komentar na film koji je emitovala televizija N1, a pod imenom "Junaci doba zlog".

]]>
Thu, 20 Jan 2022 13:41:38 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/421809/brnabic-reagovala-na-sraman-film-n1-uvek-cu-biti-ponosna-sto-sam-bila-uz-vucica.html
SIMPTOMI MOGU DA TRAJU MESECIMA! Evo šta osećaju pacijenti zaraženi OMIKRONOM: Pravo kod lekara, NE IGRAJTE SE http://pressonline.rs/info/drustvo/421810/simptomi-mogu-da-traju-mesecima-evo-sta-osecaju-pacijenti-zarazeni-omikronom-pravo-kod-lekara-ne-igrajte-se.html Iako daje lakšu kliničku sliku, lekari kažu da je omikron, nova varijanta korone uporniji. ]]> Foto:pink

Omikron soj, nova varijanta korone hara celim svetom, a brojne zemlje, među kojima je i Srbija, prijavljuju rekordne brojeve zaraženih na dnevnom nivou.

Lekari upozoravaju da se broj pregleda u kovid ambulantama povećava, ali da je jedina svetla tačka ta što su kliničke slike blaže u odnosu na prethodne sojeve. Ipak, stručnjaci kažu da je jedna stvar zajednička kod omikrona i prethodnih sojeva, a to su simptomi dugog kovida koji mogu da traju i mesecima.

Foto: Pixabay.com

Tako su oboleli nakon infekcije najviše prijavljivali:

bol u zglobovima i slabost u mišićima,

jak umor i manjak energije,

smanjenu pokretljivost,

osećaj nedostatka vazduha,

nakupljanje sluzi,

slabiju kondiciju,

gubitak apetita i mršavljenje,

problemi sa čulima mirisa ili ukusa,

stomačni problemi poput dijareje, povraćanja ili gorušice,

problemi sa gutanjem,

kao i mentalni i emocionalni problemi.

Foto: Pexels

Oni pacijnti koji su preležali infekciju i imaju mentalne probleme prijavljuju i probleme sa spavanjem (najčešće oni koji su ležali na kovid odeljenjima), problemi sa mentalnim sposobnostima kao što su zaboravnost ili nemogućnost da jasno misle, iznenadne promene raspoloženja, depresija ili anksioznost, noćne more, posttraumatski stresni sindrom, konfuzija ili delirijum.

Zbog svega navedenog lekari savetuju da ukoliko pacijent i nakon preležane infekcije koronavirusa oseća neke simptome treba da se obrati lekaru.

]]>
Thu, 20 Jan 2022 13:47:41 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/421810/simptomi-mogu-da-traju-mesecima-evo-sta-osecaju-pacijenti-zarazeni-omikronom-pravo-kod-lekara-ne-igrajte-se.html