Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html AMERIKANCI SATELITSKIM SNIMCIMA OTKRIVAJU UBICE IVANOVIĆA?! Forenzičari iz SAD uzeli Oliverov računar i mobilni telefon?! http://pressonline.rs/info/hronika/404410/amerikanci-satelitskim-snimcima-otkrivaju-ubice-ivanovica-forenzicari-iz-sad-uzeli-oliverov-racunar-i-mobilni-telefon.html U istragu ubistva Olivera Ivanovića uključiće se najverovatnije i američki forenzički stručnjaci. Planirano je da oni direktno pomažu kosovskoj policiji, a prema nezvaničnim informacijama, već su zatraženi i satelitski snimci, koji su u kritično vreme napravljeni na području Kosovske Mitrovice ]]> Prema rečima sagovornika "Novosti", upućenih u istragu, očekuje se da Amerikanci dostave te snimke, koji su vreoma precizni. Sateliti se, na celom području južne srpske pokrajine, koriste zbog američke baze "Bondstil" kao dodatna mera obezbeđenja i zaštite.

Veštačenje bi moglo da pokaže da li je u atentatu korišćen baš automobil koji je kasnije pronađen zapaljen nedaleko od mesta zločina - navodi izvor.

 - To će otkloniti neka nagađanja da je pronađena "opel astra" zapravo pogrešan trag, namerno ostavljen kako bi se krivci izvukli. Takođe, snimci bi mogli da pokažu i kako se tačno dogodio atentat, da li iz kola u pokretu ili je ubica čekao Ivanovića.

Inače, istražitelji su privremeno uzeli Ivanovićeve mobilne telefone, kao i kompjutere koje je koristio u sedištu svoje stranke, ali i kod kuće. Traga se za mogućim pretnjama i upozorenjima koje je dobijao. Osim toga, uzete su i njegove lične stvari i dokumenta. Sve se to sada analizira.

 


]]>
Fri, 19 Jan 2018 22:51:31 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/404410/amerikanci-satelitskim-snimcima-otkrivaju-ubice-ivanovica-forenzicari-iz-sad-uzeli-oliverov-racunar-i-mobilni-telefon.html
AUTOMOBIL S UBICAMA SNIMILE KAMERE: Atentat na Ivanovića izvršile profesionalne ubice, SRPSKE BEZBEDNOSNE SLUŽBE NA TRAGU POSLEDNJEG VLASNIKA! http://pressonline.rs/info/hronika/404389/automobil-s-ubicama-snimile-kamere-atentat-na-ivanovica-izvrsile-profesionalne-ubice-srpske-bezbednosne-sluzbe-na-tragu-poslednjeg-vlasnika.html Sigurnosne kamere sa nekoliko objekata snimile su, u Sutjeskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, u kritično vreme, automobil "opel astra" kojim su pobegle ubice Olivera Ivanovića - nezvanično saznaju "Novosti" ]]> U samom autu, posle prvih analiza i pregleda, nisu pronađeni tragovi bitni za istragu. Ipak, poslednjem vlasniku vozila, kako saznajemo, polako se ulazi u trag. Sve novi podaci koji su prikupljeni dosad, kao i sam način izvršenja ubistva, ukazuju na to da se radi o profesionalnim ubicama koji su imali dobru logistiku, kako za sam atentat tako i za bekstvo.

Srpske bezbednosne službe razgovarale su sa rodbinom prvog vlasnika "opel astre", koji je preminuo pre izvesnog vremena. Kako saznaju "Novosti", službe su utvrdile kome su oni prodali auto, kao i da je automobil kasnije imao još najmanje jednog kupca za kojim se traga, kako bi se utvrdilo kako su ubice došle do te "astre".

Automobil je identifikovan na osnovu brojeva šasije i motora, koje je policija uspela da utvrdi, uprkos tome što je "astra" posle ubistva spaljena.

U međuvremenu, kosovska policija je objavila da su otkrili poslednjeg vlasnika "astre" i da se on nalazi negde u Srbiji, ali nisu otkrili koje je on nacionalnosti.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 22:01:24 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/404389/automobil-s-ubicama-snimile-kamere-atentat-na-ivanovica-izvrsile-profesionalne-ubice-srpske-bezbednosne-sluzbe-na-tragu-poslednjeg-vlasnika.html
STRAVIČNA EKSPLOZIJA U VALJAONICI U SEVOJNU: Užareni bakar teško opekao radnika (34) http://pressonline.rs/info/hronika/404386/stravicna-eksplozija-u-valjaonici-u-sevojnu-uzareni-bakar-tesko-opekao-radnika-34.html UŽICE - Radnik R.Đ. (34) zadobio je teže opekotine kada je u četvrtak uveče u valjaonici bakra u Sevojnu kod Užica eksplodirao livni uređaj u pogonu. ]]> Sa težim opekotinama radnik je prebačen najpre u užičku bolnicu, a tokom noći u Beograd.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 20:21:01 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/404386/stravicna-eksplozija-u-valjaonici-u-sevojnu-uzareni-bakar-tesko-opekao-radnika-34.html
STEJT DEPARTMENT IZDAO UPOZORENJE PRVOG NIVOA: Ne putujte u Srbiju i Beograd! http://pressonline.rs/info/srbija/404407/stejt-department-izdao-upozorenje-prvog-nivoa-ne-putujte-u-srbiju-i-beograd.html Američki Stejt deparment izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije boginja ]]> Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut“ saopštio je u četvrtak da je za tri i po meseca registrovano 1.114 slučajeva malih boginja u Srbiji.

Osim toga, iz Batuta ističu da je do sada dvoje pacijenata preminulo zbog komplikacija - tridesetogodišnji mladić u Beogradu i dvogodišnji dečak u Nišu.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta jedan i po mesec, a najstarija 60 godina. 

Većina obolelih osoba (93 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, ističu iz Batuta. 

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 141 obolele osobe. 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 19:11:23 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/404407/stejt-department-izdao-upozorenje-prvog-nivoa-ne-putujte-u-srbiju-i-beograd.html
O EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE: Ana Brnabić tazgovarala sa komesarkom za regionalnu politiku Korini Kretu http://pressonline.rs/info/politika/404392/o-evrointegracijama-srbije-ana-brnabic-tazgovarala-sa-komesarkom-za-regionalnu-politiku-korini-kretu.html Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa komesarkom za regionalnu politiku Korini Kretu o evrointegracijama Srbije, regionalnoj saradnji i nastavku politike pomirenja, saopštila je danas Vlada Srbije. ]]> Brnabić je rekla da je članstvo u Evropskoj uniji prioritet Srbije, a da jačanje regionalne saradnje Zapadnog Balkana i nastavak politike pomirenja značajno doprinose tom cilju.

 

Ona je ocenila da je veoma značajno da se sprovede Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu, ali je dodala da ekonomski i privredni razvoj Srbije i regiona nisu mogući bez očuvanja stabilnosti i unapredjenja dobrosusedskih odnosa.

 

Kretu je rekla da je Srbija važan partner u saradnji u oblasti Dunavske i Jadransko-jonske makro-regionalne strategije i navela da je u učešću u ovim strategijama prepoznala "izuzetno dobru priliku za pripremu i otvaranje novih poglavlja, naročito onih koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata".

 

Brnabić je ;zahvalila komesarki "na ličnoj podršci politici proširenja i pomoći Srbiji u naporima da ispuni neophodne uslove za članstvo u EU".

]]>
Fri, 19 Jan 2018 13:24:22 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/404392/o-evrointegracijama-srbije-ana-brnabic-tazgovarala-sa-komesarkom-za-regionalnu-politiku-korini-kretu.html
(UZNEMIRUJUĆI FOTO) SNIMCI UŽASA U ZEMUNU: Uhapšen dvojac koji je brutalno tukao i šutirao muškarca na božićno jutro http://pressonline.rs/info/hronika/404385/uznemirujuci-foto-snimci-uzasa-u-zemunu-uhapsen-dvojac-koji-je-brutalno-tukao-i-sutirao-muskarca-na-bozicno-jutro.html Beogradska policija pronašla je i uhapsila dvojicu muškaraca koji su na božićno jutro 7. januara ove godine, ispred jednog zemunskog kafića, brutalno pretukli trećeg muškarca. ]]>  

FOTO: PRINTSCREEN

Dvojica nasilnika izvukla su trećeg muškarca iz kafića i bacila ga na pločnik ispred, a onda besomučno počela da ga šutiraju nogama. Za njima su na ulicu odmah izašli i drugi gosti kafića koji su ih prvo odvojili od pretučenog muškarca, a potom pokušali i da ih urazume da prestanu s nasiljem.

FOTO: PRINTSCREEN

U tom koškanju jedan od njih se vratio i nastavio da ga besomučno šutira, čak i u glavu. Scene ovog nasilja izuzetno su uznemirujuće.

FOTO: PRINTSCREEN

Nesrećni čovek zadobio je izuzetno teške povrede, a prisutni nisu niti zvali, niti čekali Hitnu pomoć već su otrčali do zemunske bolnice, odatle uzeli kolica kojima su teško povređenog prevezli do tamošnje urgentne službe, jer čitav događaj odigrao u blizini bolnice u Zemunu.

FOTO: PRINTSCREEN

Dvojica uhapšenih muškaraca terete se za nasilničko ponašanje, a ovaj užasan napad snimile su nadzorne kamere.

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 11:54:36 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/404385/uznemirujuci-foto-snimci-uzasa-u-zemunu-uhapsen-dvojac-koji-je-brutalno-tukao-i-sutirao-muskarca-na-bozicno-jutro.html
Norveška daje 1,7 miliona evra srpskoj policiji http://pressonline.rs/info/drustvo/404397/norveska-daje-17-miliona-evra-srpskoj-policiji.html Norveška će pomoći srpskoj policiji projektom vrednim 1,7 milona evra kojim će se jačati kapacitet digitalne forenzike, kao i unaprediti uništavanje narkotika. ]]> Foto:B92.net

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ambasador Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornestad i šef Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji Grem Tindal potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju za sprovođenje projekta "Podrška Kraljevine Norveške Ministarstvu unutrašnjih poslova".

Stefanović je istakao da će donacija Kraljevine Norveške od 1,7 miliona evra omogućiti jačanje kapaciteta Uprave kriminalističke policije u digitalnoj forenzici, kao i u skladištenju i uništavanju zaplenjenih narkotika.

„Potpisani Memorandum je još jedna potvrda unapređenja saradnje između Norveške i Srbije, koja nam je omogućila da naše jedinice budu bolje opremljene i efikasnije u izvršavanju svojih zadataka“, rekao je Stefanović, saopštio je MUP.

On se zahvalio Kraljevini Norveškoj na donaciji i podsetio da ovo nije prvi put da ta država pomaže Srbiji, s obzirom da je i u prethodnom periodu donirala 4,1 miliona evra.

„Zahvaljujem se i Kancelariji UN za projektne usluge u Srbiji na podršci na projektnom orjentisanju, jer želimo da kroz pravilnu upotrebu doniranih sredstava učinimo više za naše policajce kako bi bili efikasniji u obavljanju svog posla i na taJ način osigurali da građani Srbije budu bezbedniji“, zaključio je Stefanović.

Ambasador Bjornestad istakao je da Norveška sa zadovoljstvom pomaže Srbiji u borbi protiv kriminala kao globalnog problema koji pogađa svaku zemlju na svetu.

„Srbija je poznata kao dobar partner u borbi protiv kriminala i saradnja naših kriminalističkih policija je na dobrom nivou. To partnerstvo će svakako biti nastavljeno i unapređeno“, rekao je Bjornestad.

Šef Kancelarije UNOPS-a u Srbiji pohvalio je napore koje Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže kako bi osiguralo bezbednost građana Republike Srbije i vladavinu prava.

„Ovaj projekat će doprineti i unapređenju bezbednosti i vladavine prava u Srbiji, a doprineće i sprovođenju plana za ostvarenje ciljeva Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine“, rekao je Tindal.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 13:37:23 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/404397/norveska-daje-17-miliona-evra-srpskoj-policiji.html
PRONAĐEN LEŠ U DUNAVU: Telo isplivalo u Beogradu http://pressonline.rs/info/hronika/404380/pronadjen-les-u-dunavu-telo-isplivalo-u-beogradu.html Strava i užas ]]> Telo za sada nepoznate osobe pronađeno je kod šljunkare u Beogradu. Policija je zatekla užasan prizor i u toku je uviđaj, uskoro opširnije...

]]>
Fri, 19 Jan 2018 11:46:35 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/404380/pronadjen-les-u-dunavu-telo-isplivalo-u-beogradu.html
Stigle analize: I otpad nađen na drugoj lokaciji opasan http://pressonline.rs/info/drustvo/404396/stigle-analize-i-otpad-nadjen-na-drugoj-lokaciji-opasan.html Prve stručne analize uzoraka otpada nađenog u selu Vukićevica kod Obrenovca, pokazuju da je i to opasan otpad, kaže osnovni javni tužilac Danijela Sinđelić. ]]> Foto:B92.net

Otpad je nađen oko dva kilometra od poslovne zgrade Zorana Markovića koji je osumnjičen za nepropisno odlaganje 25 tona opasnog otpada.

Sinđelićeva je za Betu rekla da je zbog sumnje da je odgovoran i za otpad na toj drugoj lokaciji Markoviću produžen pritvor za još mesec dana.

Institut za nuklearne nauke "Vinča" utvrdio je da u tom otpadu ima jedinjenja cikloheksana i oleoamida koji su u određenim koncentracijama opasni za životnu sredinu.

"Tužilaštvo je zbog karakteristika i protivzakonitog skladištenja otpada i na toj drugoj lokaciji proširilo istragu i produžilo pritvor osumnjičenom Makoviću za još mesec dana", rekla je Sinđelić.

Dodala je da još nisu završene analize otpada u selu Veliko polje, trećoj lokaciji koja je po prijavi građana otkrivena krajem decembra prošle godine.

Vlasnik firme ;"Nitor trans" Zoran Marković iz Vukićevice uhapšen je u decembru prošle godine zbog protivzakonitog odlaganja 25 tona opasnog otpada, koji se nalazio u 89 buradi zakopanih nekoliko metara u dvorištu njegove poslovne zgrade, a utvrđeno je da je toksičan i kancerogen.

Nekoliko dana posle objavljivanja rezultata analize otpada u zakopanim buradima, građani su prijavili da je otpad bačen i na lokaciji dva kilometra dalje od Markovićeve poslovne zgrade.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 13:33:27 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/404396/stigle-analize-i-otpad-nadjen-na-drugoj-lokaciji-opasan.html
Ujutru hladno, tokom dana toplije, uveče kiša - do 13°C http://pressonline.rs/info/srbija/404395/ujutru-hladno-tokom-dana-toplije-uvece-kisa---do-13c.html U Srbiji će ujutro biti hladno, ponegde slab mraz, po kotlinama magla, a u toku dana toplije vreme, uz slab do umeren vetar, saopštio je RHMZ. ]]> Foto:B92.net

Pre podne će u većem delu zemlje biti pretežno sunčano, a na severu umereno oblačno i uglavnom suvo, dok će posle podne na severu, a uveče i noću i u ostalim krajevima doći do naoblačenja s kišom, u planinama sa snegom.

Najniža temperatura biće od minus pet do četiri, a najviša od sedam do 13 stepeni.

U Beogradu će pre podne biti pretežno sunčano, a posle podne i uveče oblačno s kišom. Najniža temperatura biće dva stepena, a najviša 10 stepeni.

Prema prognozi vremena za narednih sedam dana, u Srbiji će u subotu biti oblačno i hladnije, mestimično s kišom i snegom, a na severu se ujutro očekuje prestanak padavina. U toku noći delimično razvedravanje.

U nedelju naoblačenje s kišom i snegom. Više padavina na jugozapadu i jugu.

U ponedeljak u većem delu oblačno, na jugoistoku sneg, na severozapadu razvedravanje.

U utorak umereno oblačno, suvo i hladno, a u sredu naoblačenje s kišom i snegom.

Od četvrtka suvo i toplije.

Biometeorološka prognoza za Srbiju za petak, 19. januar:

Očekivane biometeorološe prilike mogu imati relativno nepovolјan uticaj na osobe sa kardiovaskularnim i respiratornim obolјenjima.

Moguće meteoropatske reakcije moguće su u vidu razdražlјivosti i glavobolјe.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 13:30:25 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/404395/ujutru-hladno-tokom-dana-toplije-uvece-kisa---do-13c.html
SPREMITE SE ZA BOGOJAVLJENJSKU TRKU: Uz ovu MOLITVU krenite po Časni krst i ne bojte se ničeg! http://pressonline.rs/info/srbija/404376/spremite-se-za-bogojavljenjsku-trku-uz-ovu-molitvu-krenite-po-casni-krst-i-ne-bojte-se-niceg.html Širom Srbije danas će, na veliki hrišćanski praznik Bogoljavljenje, biti organizovana tradicionalna plivanja za časni krst. ]]> Ovu molitvu treba 

 

Neka vaskrsne Bog i neka se razveju neprijatelji Njegovi, i neka beže od Lica Njegova oni koji ga mrze.

 

Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore:

 

Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika.

 

O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvek sa Svetom Vladarkom, Djevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek.

 

Amin!

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 10:18:45 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/404376/spremite-se-za-bogojavljenjsku-trku-uz-ovu-molitvu-krenite-po-casni-krst-i-ne-bojte-se-niceg.html
PRETUKLI I OTELI MLADIĆA NA PALILULI: Dramatična akcija policije! Presretači ih pronašli kod Niša http://pressonline.rs/info/hronika/404377/pretukli-i-oteli-mladica-na-paliluli-dramaticna-akcija-policije-presretaci-ih-pronasli-kod-nisa.html Pripadnici MUP pronašli su otetog 23-godišnjeg mladića i uhapsili tri osumnjičena za otmicu iz Pirota. ]]> Naime, policiji je u četvrtak prijavljeno da su trojica muškaraca zbog dugovanja pretukli i nasilno odveli mladića iz stana na Paliluli i vozilom se udaljili u nepoznatom pravcu, saopštio je MUP.

 

Patrola presretača je za nešto više od dva sata locirala i zaustavila vozilo marke „opel vektra“ pirotske registracije, kod naplatne rampe „Nais“.

 

U autu su bili Ž.A. (36) koji je upravljao vozilom, M.K.(33), D.N.(53) kao i oteti mladić.

 

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 11:33:42 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/404377/pretukli-i-oteli-mladica-na-paliluli-dramaticna-akcija-policije-presretaci-ih-pronasli-kod-nisa.html
(VIDEO) STEFANOVIĆ I VULIN ZA PINK: Priština ne želi da pronađe ubicu Ivanovića, odlazak Vučića na Kosovo rizičan po njegovu bezbednost! http://pressonline.rs/info/politika/404373/video-stefanovic-i-vulin-za-pink-pristina-ne-zeli-da-pronadje-ubicu-ivanovica-odlazak-vucica-na-kosovo-rizican-po-njegovu-bezbednost.html Ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin saglasni su da ne postoji spremnost prištinskim institucija da se istraga ubistva Olivera Ivanovića obavi efikasno, kao i da bi i međunarodna zajednica morala u ovom slučaju da pokaže visok stepen ozbiljnosti ]]>

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je gostujući u emisiji "Novo jutro" na Televiziji Pink rekao da je situacija nakon ubistva Ivanovića veoma složena.

 - Ovakav događaj pokvari sve ono što ste radili dugo vremena. Čitava vlada i predsednik učestvovali su u kreiranju stabilnosti, ne samo na KiM, već i u regionu. Imate situaciju da međunarodna zajednica koja je odgovorna za situaciju na KiM to ne kontroliše u potpunosti - ocenio je Stefanović.

On je rekao da su bile vođene istrage Euleksa kada se govorilo o falsifikovanju pasoša, u slučaju hapšenja Olivera Ivanovića, te je neobično i nelogično da se Euleks potpuno iključi iz istrage ubistva. 

 

Printscreen TV Pink

 

 

- Nije sporno da svi učestvuju u tome, dobro je kad neko hoće da pomogne. Mi smo insistirali, što imamo pravo i po tehničkom sporazumu koji je potpisan da naši istražni organi učestvuju u tome da bi se sve relevantne informacije prikupile. Poverenje srpskog narodna je veće u institucije Srbije i imamo mogućnost da doprinesemo i da dođemo do ubica i nalogodavaca. Ovo nije usmereno u cilju politike, već u otkrivanju ko su ubice. Zato imate sumnju da ovo neće voditi ka ubicama, da će slučaj biti zloupotrebljavan da se medijski skreće pažnja i zbog toga je ovo za nas potpuno neprihvatljivo- rekao je Stefanović. 

Ministar unutrašnjih poslova je ocenio da nema iskrene želje da se na ovom slučaju radi najprofesionalnije moguće.

 - Kada hoćete da imate najbolju istragu uključite sve one koji mogu svojim radom da doprinesu. Naše institucije imaju veliko iskustvo, ali oni ne žele da ih uključe. To pokazuje da nema želje da se dođe do brzog i efikasnog rešenja – podvukao je ministar. 

On je ukazao na curenje podataka iz istrage, što je potpuno neprofesionalno. 

- Kada prolazi previše dana postavlja se pitanje da li ćemo zaista imati rešenje ili će prištinske vlasti voditi slučaj ka tome da se to ne reši – dodao je Stefanović. 

Stefanović smatra da je odlazak Vučića na Kosovo i Metohiju uvek opasno i rizično po njegovu bezbednosti.

 

Printscreen TV Pink

 

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je istakao da je neposredna posledica ubistva Olivera Ivanovića uznemirenje srpskog stanovništva na prostoru KiM, posebno na sveru, asli i u regionu.

- Ako možete da ubijete čoveka u sred dana, za sada nekažnjeno, da učinite teroristički akt, moramo da se zamislimo u kakvom svetu živimo i kako međunarodna zajednica deluje na Kosovu i Metohiji – rekao je Vulin. 

On je ocenio da kako vreme prolazi, pokazuje se da ne postoji spremnost prištinske strane da se zista istražuje. 

POTRESAN GOVOR IVANOVIĆEVE UČENICE! Tanja Petrović: OLIVERE, TI SI ŽIVOT, SRBIJU JE UJEDINILO TVOJE STRADANJE!

- Da li strah ili želja da se ništa ne promeni – to sada ne znam. Videćemo šta stoji iza toga, očigledno je da postoji nespremnost i strah od rešenja. Samo je Srbiji stalo da se nađe ubica – naveo je Vulin.   

Postoiji nekoliko političkih implikacija, rekao je Vulin i upozorio one koji bi mogli da pomisle da ovaj teroristički akt zloupotrebe u političke svrhe da to ni slučajno ne rade. 

- Već slušate kako bi trebalo promeniti policiju KPS na sveru KiM. Policiju tamo čine Srbi i njihova promena bi značila promenu etničke strukture, a to bi značilo strah među Srbima uvođenje kontrole na sever koju nemaju po Briselskom sporazumu. U Beogradu prisustvujemo sramoti da neki Vladu Srbije, državu i staknute funkcionere povezuju sa ovim užasom- rekao je Vulin.   

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 10:09:07 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/404373/video-stefanovic-i-vulin-za-pink-pristina-ne-zeli-da-pronadje-ubicu-ivanovica-odlazak-vucica-na-kosovo-rizican-po-njegovu-bezbednost.html
(FOTO) MALOG BOGDANA SVI ZNATE, A OVO SU OLIVEROVI SINOVI NIKOLA, ŽARKO, JANKO I ĆERKA KIARA: Koliko nam je teško, samo mi znamo... Tata je bio roditelj kojim bi se ponosio svaki sin http://pressonline.rs/info/politika/404367/foto-malog-bogdana-svi-znate-a-ovo-su-oliverovi-sinovi-nikola-zarko-janko-i-cerka-kiara-koliko-nam-je-tesko-samo-mi-znamo-tata-je-bio-roditelj-kojim-bi-se-ponosio-svaki-sin.html Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, mučki ubijen sa šest hitaca u Kosovskoj Mitrovici u utorak ujutru, danas je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. ]]> Na hiljade ljudi došlo je da ga isprati na večni počinak, zapali sveću i stegne ruku neutešnim članovima njegove porodice. Pored supruge Milene, to su i trojica njegovih starijih sinova - Nikola, Žarko i Janko, uz koje je danas na groblju stajala njihova majka. 

Oliverovi sinovi su uoči sahrane izjavili da samo oni znaju koliko im je teško...

...ali da će ga dostojanstveno ispratiti...

]]>
Fri, 19 Jan 2018 08:49:58 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/404367/foto-malog-bogdana-svi-znate-a-ovo-su-oliverovi-sinovi-nikola-zarko-janko-i-cerka-kiara-koliko-nam-je-tesko-samo-mi-znamo-tata-je-bio-roditelj-kojim-bi-se-ponosio-svaki-sin.html
PREOKRET: Zorana Marjanovića puštaju na slobodu? http://pressonline.rs/info/hronika/404366/preokret-zorana-marjanovica-pustaju-na-slobodu.html Apelacioni sud usvojio žalbu Marjanovićevih advokata, koji je glavni osumnjičeni za ubistvo supruge Jelene 2. aprila 2016. ]]> Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojim je početkom decembra prošle godine produžen pritvor za još tri meseca Zoranu Marjanoviću, osumnjičenom za svirepo ubistvo supruge Jelene 2. aprila 2016. godine, na nasipu u Borči.


Ipak, ovom odlukom Marjanoviću nije ukinut pritvor, već je drugostepeno veće Apelacionog suda usvojilo žalbu Marjanovićevih branilaca i vratilo predmet na ponovno odlučivanje.

- Drugim rečima, za nastavak istražnog postupka traži se sumnja višeg stepena od osnova sumnje, dakle - traži se osnovana sumnja da bi mogao da se produži pritvor - naglasio je Apelacioni sud u svojoj odluci.


Prema rečima portparolke suda Mirjane Piljić, razlog za ukidanje ovog rešenja jeste izostanak za sada konkretnih razloga, činjenica i dokaza na kojima prvostepeno veće Apelacionog suda zasniva svoj zaključak o postojanju osnovane sumnje da je Marjanović izvršio krivično delo za koje se tereti. Tačnije, u rešenju nije navedeno postojanje dovoljno kvalitetnih dokaza koji potvrđuju osnovanu sumnju kao nužnu pretpostavku za produženje pritvora.


Podsetimo, Marjanoviću je 8. decembra bio produžen pritvor za još tri meseca, koji je prema toj odluci mogao da traje najduže do 10. marta. Pritvor mu je tada produžen zbog težine krivičnog dela za koje se tereti, a za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, posebno s obzirom na način izvršenja dela i težinu posledice.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 08:45:41 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/404366/preokret-zorana-marjanovica-pustaju-na-slobodu.html
SAN koji ste sinoć usnuli MORATE DA ZAPAMTITE: Bog vam šalje poruku na Bogojavljensku noć! http://pressonline.rs/info/drustvo/404365/san-koji-ste-sinoc-usnuli-morate-da-zapamtite-bog-vam-salje-poruku-na-bogojavljensku-noc.html Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Bogojavljenje 19. januara po Novom kalendaru (odnosno 6. januara po Starom) i ovaj praznik označava kraj nekrštenih dana kada se u crkvama ne vrše obredi krštenja. ]]> Ovaj verski praznik je izuzetno značajan jer se proslavlja u čast podsećanja da misija Isusa Hrista nije započeta rođenjem, već njegovim krštenjem sa 30 godina, kada su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti duh po prvi put (otud i naziv Bogojavljenje).

 

Došavši iz nedaleke Judejske pustinje, sveti Jovan je na reci krstio mnoge, radi očišćenja od greha i ponovnog, duhovnog rođenja, pozivajući ih na pokajanje. Hristos je došao iz Galileje, da bi i sam bio kršten. Tada se desilo Bogojavljenje: kada je Isus izašao iz vode, po jevanđelju, otvorila su se nebesa i pojavio se Duh sveti u vidu goluba, koji je sišao na Njega. Glas odozgo je govorio: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji!

 

 

Za ovaj veliki praznik vezuju brojni običaji i verovanja.

 

1. Bogojavljenska vodica

 

U pravoslavnim hramovima širom zemlje se na ovaj dan osveštava Bogojavljenska vodica. Za nju se govori da ima lekovita svojstva, a običaj je da vernici uzmu malo ove vode i odnesu je kući.

 

Da bi bili zdravi tokom cele godine treba da se sa ukućanima umiju njome. Takođe, i trudnicama valja dati Bogojavljensku vodicu, pogotovo onima koje su prebacile termin ili ne mogu lako da se porode, kako bi se iznenada otvorile (poput neba) i rodile zdravu decu.

 

2. Zamišljanje želja u ponoć

 

Staro narodno verovanje kaže da se na Bogojavljensku noć, tačno u ponoć, otvara nebo, a srećnicima koji to primete i u tom trenutku zamisle želju, sam Bog im je ispunjava.

 

Takođe, trebalo bi da zapamtite san koji ste usnuli u noći između 18. i 19. januara, jer oni predstavaljaju poruku od Boga i svojevrsno predskazanje događaja koji slede.

 

3. Neudate devojke

FOTO: PROFIMEDIA

 

Ako neudate devojke žele da se udaju, tokom ove noći mogu da saznaju ko će im biti mladoženja. Naime, u noć uoči Bogojavljenja treba da stave ogledalo pod jastuk i sanjaće muškarca koji im je suđen.

 

Tu je i verovanje u pojedinim krajevima zemlje koje je vezano za četiri loptice. Naime, neudate devojke treba da umese testo od brašna i vode, pa da od njega naprave četiri loptice i u tri ubace imena simpatije. U četvrti stave samo prazan papir i ubace sve u kipuću vodu, a prva loptica koja izbije na površinu sadrži ime suđene simpatije. Ukoliko se u loptici nađe prazan papirić, devojka još nije upoznala potencijalnog supruga.

 

4. Voda sa netaknutog izbora na Bogojavljensko jutro

 

U nekim krajevima je sačuvan običaj da na Bogojavljensko jutro devojke odlaze do netaknutog izvora vode, u koji bacaju nekoliko zrna pšenice ili druge žitarice, a zatim kažu: "Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive".

 

Posle toga zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode i to preko sekire, jer se veruje da će tako izbeći svađu u porodici.

 

5. Kupanje u reci za zdravlje i trka za Bogojavljenski krst

 

Na Bogojavljenje se pred samo svitanje kupalo u reci zarad boljeg zdravlja, ali ovaj ritual mogli su da izvode samo zdravi ljudi. Iz tog običaja je proistekla i trka za Bogojavljenski krst.

 

Naime, u reku se baca Časni krst, a mladići i neretko devojke, se takmiče ko će prvi da stigne do njega. Onoga ko prvi dopliva do njega pratiće sreća cele godine.

 

6. Predviđanje vremena

 

Starije žene u nekim krajevima na Bogojavljenje predskazuju kakva će godina biti.

 

Naime, ako tog dana bude mraza i snega, veruje se da će godina biti rodna i suprotno - vedro vreme znači sušnu godinu.

FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

 

7. Pepeo i ukrštanje vetrova

 

Na Bogojavljenje valja izaći na neku vetrometinu sa malo pepela u ruci. Zatim se pepeo pušta da bi se odredilo koji vetra se zakrstio, tačnije koji vetar je bio pobednik na Krstovdan. Ako duva istočni vetar godina će biti sušna, južni vetar predskazuje kišnu godinu, a zapadni rodnu godinu.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 08:43:27 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/404365/san-koji-ste-sinoc-usnuli-morate-da-zapamtite-bog-vam-salje-poruku-na-bogojavljensku-noc.html
BOŽJI ZNAK: Sa neba bela golubica letela iznad Oliverovog kovčega http://pressonline.rs/info/politika/404364/bozji-znak-sa-neba-bela-golubica-letela-iznad-oliverovog-kovcega.html Osim prijatelja, rodbine i nekoliko hiljada građana, Oliveru Ivanoviću poštu su odale i njegove kolege iz politike, kao i brojne javne ličnosti iz sveta sporta i kulture ]]> Nesvakidašnji prizor ostavio je juče veliki broj građana u čudu - jedna bela golubica je tokom opela mučki ubijenokm lideru SDP Oliveru Ivanoviću sve vreme obletala nad njegovim kovčegom, što su primetili i pojedini građani.

 

- Pogledaj kako sve vreme kruži oko kovčega... Da li je ovo moguće? To mora da je neki znak od boga - rekla je jedna starija žena prijateljici s kojom je došla na Novo groblje.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 08:37:51 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/404364/bozji-znak-sa-neba-bela-golubica-letela-iznad-oliverovog-kovcega.html
POSLEDNJI VLASNIK AUTA SMRTI SE NALAZI U SRBIJI! Preokret u istrazi ubistva Olivera Ivanovića! http://pressonline.rs/info/hronika/404360/poslednji-vlasnik-auta-smrti-se-nalazi-u-srbiji-preokret-u-istrazi-ubistva-olivera-ivanovica.html Policija Kosova uspela je danas da otkrije poslednjeg vlasnika vozila za koje se veruje da je iz njega pucano na predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. ]]> Zamenik komandanta Policije Kosova za sever Besim Hoti rekao je za prištinske medije da poslednji vlasnik vozila boravi negde u Srbiji, ali da nema informacija koje je nacionalnosti

"Još se ne zna koje je nacionalnosti poslednji vlasnik vozila. To su informacije koje imaju samo policijski istražitelji. Oni vode istragu po ovlaščenju tužilaca koji su odgovorni za slučaj", kazao je Hoti.

 

On je kazao da se istraga o ubistvu Ivanovića vodi povećanim intenzitetom i da policija sarađuje s međunarodnim institucijama.

 

Podsetimo, Kurir je nezvanično saznao da je zapaljeni automobil koji je korišćen za izvršenje ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, kupljen je na auto-pijaci na Kosovu i Metohiji.

 

Kako je ranije rečeno, vlasnik automobila je Srbin iz Austrije, koji je odavno preminuo, a vozilo je nakon smrti prodala je njegova supruga.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 22:39:25 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/404360/poslednji-vlasnik-auta-smrti-se-nalazi-u-srbiji-preokret-u-istrazi-ubistva-olivera-ivanovica.html
BROJ ŠASIJE AUTA SMRTI VODI DO POČINILACA?! Policija došla do VELIKOG TRAGA u istrazi ubistva Olivera Ivanovića! http://pressonline.rs/info/hronika/404351/broj-sasije-auta-smrti-vodi-do-pocinilaca-policija-dosla-do-velikog-traga-u-istrazi-ubistva-olivera-ivanovica.html Kako Kurir nezvanično saznaje, zapaljeni automobil koji je korišćen za izvršenje ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, kupljen je na auto-pijaci na Kosovu i Metohiji. ]]> Kako je ranije rečeno, vlasnik automobila je Srbin iz Austrije, koji je odavno preminuo, a vozilo je nakon smrti prodala je njegova supruga. 

 

Kurir takođe saznaje da su na automobilu namerno ostavljani lažni tragovi, kako bi se zavarala istraga o ubistvu Olivera Ivanovića.

Podsetimo, direktor policije Vladimir Rebić potvrdio je ranije danas navode da je Srbin iz Austrije vlasnik automobila koji je pronađen zapaljen u Kosovskoj Mitrovici nakon ubistva Ivanovića.

 

On je rekao da policija poseduje određene informacije o načinu prodaje tog vozila, kao i da policija pokušava da pribavi druge relevantne podatke.

 

Prema njegovim rečima još nema odgovora Euleksa i Unmika povom zahteva Srbije za uključivanje njenih državnih organa u istragu ubistva Olivera Ivanovića.

 

"Čuo sam se više puta sa šefom Euleksa, apelovao, molio da nam daju neke podatke kako bismo to proverili u Srbiji, ali i ponovio zahtev da zajedno sa kosovskom policijom učestvujemo u preistražnom i istražnom postupku", kazao je Rebić.

 

Dodao je da "profesionalno veruje da će Euleks i Unmik odgovoriiti na zahteve Srbije".

]]>
Thu, 18 Jan 2018 20:37:48 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/404351/broj-sasije-auta-smrti-vodi-do-pocinilaca-policija-dosla-do-velikog-traga-u-istrazi-ubistva-olivera-ivanovica.html
ECAJ OLIVEROVE SUPRUGE PROLOMIO SE GROBLJEM: Prišla joj je Vida da izjavi saućešće i potpuno je SLOMILA! http://pressonline.rs/info/hronika/404362/ecaj-oliverove-supruge-prolomio-se-grobljem-prisla-joj-je-vida-da-izjavi-saucesce-i-potpuno-je-slomila.html Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Supruga Milena poljubila je kovčeg i belom ružom i suzama ispratila ga na večni počinak. ]]>
Na Novom groblju bilo je tesno za sve one koji su želeli da odaju počast i poslednji pozdrav Oliveru Ivanoviću. Dok se se okupljali u tišini i Oliverovoj supruzi izjavljivali saučešće, Milena Ivanović se slomila u jednom trenutku, a tada su i najidržljiviji zaplakali.
 
Njegova žena Milena je vidno potresena i ne prestajući da plače, ali kada joj prišla jedna žena - Vida, da izjavi saučešće, počela je da kuka na sav glas.
 
"Joj Vido, zadnja Nova godina, nisam znala", kukala je Milena grleći ženu.
Posle ove rečenice niko nije ostao ravnodušan, i najtvrđa srca su se pocepala.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 18:54:29 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/404362/ecaj-oliverove-supruge-prolomio-se-grobljem-prisla-joj-je-vida-da-izjavi-saucesce-i-potpuno-je-slomila.html