Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html PUN KAMION DROGE U kutijama krio 10.000 stabljika marihuane http://pressonline.rs/info/hronika/419342/pun-kamion-droge-u-kutijama-krio-10000-stabljika-marihuane.html Carinici su u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Horgoš otkrili kamion natovaren sa 10.000 stabljika marihuane i sprečili krijumčarenje rasada ove psihoaktivne bilkke. ]]> Foto:blic

Reč je o kamionu austrijskih registarskih oznaka kojim je upravljao turski državljanin, ali prilikom ulazne carinske kontrole nije imao dozvole koje bi morale da prate ovakav specifičan tovar, saopštila je Uprava carine.

Pokušaj šverca stabljika marihuane

Pokušaj šverca stabljika marihuane

Naime, on je tvrdio da za stabljike kanabisa koje je iz Austrije prevozio ka Makedoniji ima sve neophodne dozvole, ali su carinici utvrdili da to nije slučaj i započeli proceduru hitne provere vozačevih navoda.

Nakon što je, preko Ministarstva zdravlja, stigao odgovor nadležnih službi Austrije kojima je potvrđeno da prevoznik ne poseduje dozvolu izdatu od tamošnjih organa, carinici su o svim saznanjima odmah obavestili policiju.

Policija je uzorkovala tovar i poslala uzorak na veštačenje kojim je potvrdjeno da je reč o marihuani sa udelom THC većim od dozvoljenih 0,3 odsto, čime je dokazano da je reč o biljci koja se nalazi na spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci.

Sve se dogodilo 10. decembra, a kamion sa tovarom sadnica marihuane je oduzet, dok će MUP protiv vozača podneti krivičnu prijavu.

]]>
Fri, 13 Dec 2019 13:59:01 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419342/pun-kamion-droge-u-kutijama-krio-10000-stabljika-marihuane.html
Dačić u Atini: Srbija za saradnju u raznim oblastima, BSEC da izbegne politizaciju http://pressonline.rs/info/politika/419344/dacic-u-atini-srbija-za-saradnju-u-raznim-oblastima-bsec-da-izbegne-politizaciju.html Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je danas u Atini, na sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), da je za Srbiju od posebnog interesa saradnja u oblasti energetike, trgovine, turizma i transporta, kao i da bi ta organizacija trebalo da izbegava politizaciju rada i sve ono što može da naškodi bilateralnim odnosima članica. ]]> Foto;blic

Dačić je u govoru na sednici Saveta ministara država članica BSEC rekao da Srbija zalaže da ta organizacija više posveti unapređenju konkretne i opipljive saradnje među članicama, uz kontinuirane napore na planu reforme i optimizacije rada.

On je izrazio žaljenje zbog toga što je ta organizacija značajan deo vremena i resursa iskoristila za pitanje interne reforme naročito u segmentu finansiranja, a ne na kreiranje novih projekata i realizaciju postojećih.

Srbija, je kao i do sada, nastojala da bude konstruktivan partner i da podrži i pomogne svaku inicijativu koja bi unapređenje saradnje zemalja šireg crnomorskog regiona okupljenih u Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju, kaže Dačić, a prenosi ministarstvo u saopštenju.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslvoa / RAS Srbija

Organizacija ima izrazit potencijal, kako u ekonomskoj sferi, tako i na planu unapređenja sveukupne saradnje među članicama, i tako bi trebalo i da je koristimo - maksimalno izbegavajući politizaciju rada i sve ono što može da naškodi bilateralnim odnosima članicama Organizacije, ponovio je Dačić stav Srbije.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je od posebnog interesa saradnja u oblasti energetike, trgovine, turizma i transporta, te zato najveću pažnju posvećuje upravo tim temama.

- To ne znači da su nam ostale oblasti kojima se Organizacija bavi manje bitne, ali treba imati u vidu da preterano širenje tematike i nagomilavanje broja sastanaka ne doprinose ostvarivanju ciljeva i većini članica otežavaju angažman. Zbog toga, Srbija se uvek zalagala za racionalno planiranje predsedavanja i održavanje sastanaka radnih grupa i drugih tela, samo ukoliko postoji pomak i konkretan napredak u tematici kojom se bave - rekao je ministar.

Dačić je dodao da bi upravo na taj način, eksperti iz zemalja članica bi imali dovoljno prostora da se fokusiraju i maksimalno ukljče u rad i konkretne projekte.

- Mislimo da je Grčka u velikoj meri uspela da ovaj princip integriše u svoje predsedavanje i na tome smo joj zahvalni - rekao je Dačić.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

U vezi sa finansiranjem konkretnih projekata, naglasio je da Srbija ne žali trošenje sredstava ako su usmerena na dobrobiti svih članica.

- U tom smislu, ne umanjujemo značaj Projektnog razvojnog fonda, međutim, nismo spremni da paušalno ulažemo sredstva u potencijalne projekte i ne podržavamo da se pomenuti fond finansira iz ionako preopterećenog redovnog budžeta Organizacije - rekao je Dačić i ponovio da je regionalna saradnja jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Srbija je, kako je podsetio, aktivna u gotovo svim značajnijim regionalnim forumima, naročito imajući u vidu aktuelne međunarodno političke trendove u svetu, u kojima regionalni pristup sve više dobija na značaju, za šta je Evropa odličan primer.

Saradnja Srbije sa BSEC i drugim međunarodnim organizacijama je, takođe, važan segment, kao i interakcija sa EU za šta je Srbija, kao država kandidat za članstvo u EU, posebno zainteresovana.

Dačić je skup iskoristio i da Rumuniji, kao narednom predsedavajućem, zaželi puno uspeha u radu, uz poruku da mogu računati na puni angažman i podršku Srbije.

Grčkom kolegi Nikosu Dendiasu zahvalo je na odličnoj organizaciji sastanka i celokupnog predsedavanja Grčke BSEC-om.

Organizacija ima 12 država članica, medju kojima su Azerbejdžan, Albanija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turska, Ukrajina, Crna Gora i Srbija.

]]>
Fri, 13 Dec 2019 14:07:12 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419344/dacic-u-atini-srbija-za-saradnju-u-raznim-oblastima-bsec-da-izbegne-politizaciju.html
UPUCAO GA U GRUDI, PA POZVAO NJEGOVU DEVOJKU Pucač telefonirao s Markovog telefona dok je ležao u lokvi krvi: "Ako hoćeš dođi po njega" http://pressonline.rs/info/hronika/419340/upucao-ga-u-grudi-pa-pozvao-njegovu-devojku-pucac-telefonirao-s-markovog-telefona-dok-je-lezao-u-lokvi-krvi-ako-hoces-dodji-po-njega.html Marko S. (25), koji je pre tri dana upucan na igralištu u Padinskoj Skeli u stabilnom je stanju, a policija i dalje traga za napadačem koji je te večeri, nakon što je ustrelio Marka, njegovim telefonom pozvao Markovu devojku i saopštio joj da je mladić upucan. ]]> Foto:blic

Pucnjava se dogodila u Ulici Dejana Smiljkovića u Padinskoj Skeli oko 18 časova. Kako smo saznali, vatrenom obračunu je prethodila žustra svađa oko, kako se sumnja, neraščišćenih poslova sa drogom.

Marko S. Foto: screenshot Instagram / Privatna arhiva

Marko S.

U jednom trenutku, zasad nepoznata osoba potegla je pištolj i ustrelila Marka u grudi, nakon čega je mladić obliven krvlju pao na zemlju. I njegov prijatelj Janko J. (30) koji je takođe bio na igralištu zadobio je udarac u glavu.

Da situacija bude još bizarnija, pucač je, kako "Blic" nezvanično saznaje, uzeo Markov telefon, pozvao njegovu devojku i saopštio joj da je Marko upucan.

Prema nezvaničnim informacijama napadač je devojci rekao gde se Marko nalazi i rekao joj da "ako hoće, može da dođe po njega da ga spase".

Preplašena devojka nije smela odmah da ode na lice mesta, već je odjurila kući i o pozivu obavestila svoju i njegovu porodicu i policiju.

Policija i Hitna pomoć mladića u krvi pronašla je na mestu na kom je javljeno da se nalazi.

Marko je odmah nakon pucnjave zbrinut u Urgentni centar, gde su mu sanirane povrede. Stanje mu je stabilo, ali će još neko vreme ostatit na bolničkom lečenju.

]]>
Fri, 13 Dec 2019 13:51:14 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419340/upucao-ga-u-grudi-pa-pozvao-njegovu-devojku-pucac-telefonirao-s-markovog-telefona-dok-je-lezao-u-lokvi-krvi-ako-hoces-dodji-po-njega.html
"NE SEKIRAJTE SE, NEMA OPASNOSTI" Vučić o protestu SzS-a ispred RTS-a http://pressonline.rs/info/politika/419343/ne-sekirajte-se-nema-opasnosti-vucic-o-protestu-szs-a-ispred-rts-a.html "Ne sekirajte se, niko neće biti ugrožen, nema opasnosti", ovim rečima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao protestno okupljanje ispred zgrade RTS-a u organizaciji opozicionog Saveza za Srbiju koje je počelo oko podneva. ]]> Foto:blic

- Ne sikirajte se, niko neće biti ugrožen, nema opasnosti, sačuvačemo sve što treba. Biće sve u redu, nemojte se sekirati - poručio je Vučić novinarima na zajedničkoj pres konferenciji sa francuskom ministarkom odbrane i dodao

Foto: RAS Srbija

Vučić je dodao da će se gledati da se ne primenjuje nikakva sila, čak ni u skladu sa zakonom.

- Verujem da će sve da prođe demokratski. Srbija je demokratska zemlja. Ne verujem da jedna mala grupa ljudi može da pomisli da nešto ozbiljnije može da izazove nasiljem - rekao je Vučić.

- Ne sekirajte se, idite na posao slobodno - rekao je Vučić novinarki RTS.

Podsećamo, predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) najavili su da će istog dana razgovora o dijalogu sa vlašću, blokirati RTS osam sati, od 12 do 20 časova.

Pročitajte još:

U ovom trenutku, tamo se nalaze nalaze se predsednik SSP Dragan Đilas, Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović i ostali predstavnici opozicionih stranaka, ali i građani koji su došli da ih podrže.

]]>
Fri, 13 Dec 2019 14:04:46 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419343/ne-sekirajte-se-nema-opasnosti-vucic-o-protestu-szs-a-ispred-rts-a.html
BRUTALNO PRETUKAO ŽENU I ĆERKU Milan Gurović OSUĐEN NA 10 MESECI kućnog zatvora http://pressonline.rs/info/hronika/419341/brutalno-pretukao-zenu-i-cerku-milan-gurovic-osudjen-na-10-meseci-kucnog-zatvora.html Bivši košarkaš Milan Gurović sklopio je sporazum sa Trećim osnovnim tužilaštvom u kom je priznao da je bio nasilan prema supruzi i ćerki na osnovu kog je osuđen na 10 meseci kućnog zatvora, potvrđeno je "Blicu". ]]> Foto:blic

Na osnovu istog sporazuma Guroviću je izrečena mera zabrane prilaska u trajanju od 6 meseci, a koji je sud potvrdio.

Bivši košarkaš Milan Gurović je posle dva dana provedena u pirtvoru pušten na slobodu, a službenici Ministarstva pravde trebalo bi da mu stave nanogicu za elenktronski nadzor u prostorijama u kojima će služiti kaznu.

Milan Gurović uhapšen je po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva zbog sumnje da je u porodičnom stanu na Novom Beogradu u utorak uveče brutalno pretukao suprugu Tanju (43) i ćerku Milicu (16).

Incident se dogodio u porodičnom stanu Gurovića, u Novom Beogradu. Bračni par se navodno najpre verbalno sukobio, a onda je došlo i do fizičkog obračuna, u koji se umešala i njihova ćerka.

Gurović, koji je u braku sa Tanjom više od dve decenije i sa kojom ima četvoro dece, tvrdi da je bio napadnut i da "supruga hoće da mu napakuje" incident, jer on želi razvod već nekoliko godina, a ona na to ne pristaje.

Navodno, kako je izjavio, Tanja je u besu nasrnula na njega, pljunula ga i gurnula. Nakon toga, on ju je uhvatio za vilicu i odgurnuo od sebe. Po njemu, to je bilo sve. Tvrdi da supruzi nije naneo nijedan udarac, niti ogrebotinu i da su eventualne promene na njenom licu - posledica nedavne intervencije botoksom.

Tanja Gurović je na saslušanju u policiji rekla da ju je suprug udarao pesnicama po glavi, da je pala na zemlju, a da je Milan i nakon toga nastavio da je bije. Tada je, uplašena za majku, reagovala njihova ćerka Milica, što je dodatno iznerviralo košarkaša, pa je dete, kako tvrdi Tanja Gurović, "izvuklo deblji kraj" zadobivši od udarca povredu nosa.

]]>
Fri, 13 Dec 2019 13:54:45 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419341/brutalno-pretukao-zenu-i-cerku-milan-gurovic-osudjen-na-10-meseci-kucnog-zatvora.html
Episkop Joanikije o pucnjavi u hotelu: Ja NISAM BIO META, stigao sam u Beograd sat vremena pre napada http://pressonline.rs/info/hronika/419334/episkop-joanikije-o-pucnjavi-u-hotelu-ja-nisam-bio-meta-stigao-sam-u-beograd-sat-vremena-pre-napada.html Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kaže da nema razloga da misli da je on bio meta snajperiste, koji je u beogradskom hotelu Kraun Plaza u utorak uveče pucao u biznismena Miodraga Daku Davidovića (62) i ranio ga u ruku. ]]> Foto:blic

Episkop Joanikije je za podgoričke Vijesti rekao da su Davidović i on bili sami za stolom u pomenutom hotelu u trenutku pucnjave.

Precizirao je da je u Beograd stigao nepun sat pre nego što se dogodila pucnjava.

Ponovio je da nije povredjen u toj pucnjavi, ali nije želeo da iznosi detalje o samom dogadjaju.

Ne mogu davati izjave, bile su državne službe koje ispituju sve. Ne znam je li završena istraga”, kazao je Joanikije i zahvalio Bogu da je Davidović dobro.

Davidović se juče oglasio i za beogradske "Novosti" rekao da se dobro oseća, uz zahvalnost svima koji su ga podržali.

]]>
Thu, 12 Dec 2019 13:40:42 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419334/episkop-joanikije-o-pucnjavi-u-hotelu-ja-nisam-bio-meta-stigao-sam-u-beograd-sat-vremena-pre-napada.html
"KRALJ ĆU, NARAVNO, BITI JA" Beli osniva Jugoslovensku stranku, ali još nije siguran da li će NA IZBORE http://pressonline.rs/info/politika/419336/kralj-cu-naravno-biti-ja-beli-osniva-jugoslovensku-stranku-ali-jos-nije-siguran-da-li-ce-na-izbore.html Luka Maksimović poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli napisao je na svom Fejsbuk profilu da osniva Jugoslovensku stranku. ]]> Foto:blic

Kako je rekao za list "Danas", osnovaće socijalističko-monarhističku stranku, a cilj mu je da privuče nacionalne manjine.

- Osnivam stranku socijalističko-monarhističku, po uzoru na Titovu Jugoslaviju, samo sa kraljem na čelu. Taj kralj bih bio naravno ja - naveo je Maksimović.

Ipak, Maksimović je istakao i da nije siguran da li će sada izaći na izbore.

- Nije sigurno da ću izaći na izbore, nije pravi momenat. Ali pravi se priča za budućnost - kazao je on.

Takođe, istakao da mu je cilj da okupi Srbe, kao i manjine i da zajedno izađu na izbore.

- Svi ljudi koji su protiv Vučića i ovakve vlasti biće dobrodošli u našu priču - naglasio je Maksimović.

]]>
Thu, 12 Dec 2019 13:50:10 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419336/kralj-cu-naravno-biti-ja-beli-osniva-jugoslovensku-stranku-ali-jos-nije-siguran-da-li-ce-na-izbore.html
FILMSKA IZNUDA U BEOGRADU Oteli mladića i tražili mu 5.000 evra, on se požalio tetki i devojci, a onda je i njih zadesila ISTA SUDBINA http://pressonline.rs/info/hronika/419333/filmska-iznuda-u-beogradu-oteli-mladica-i-trazili-mu-5000-evra-on-se-pozalio-tetki-i-devojci-a-onda-je-i-njih-zadesila-ista-sudbina.html Beogradska policija uhapsila je M. R. (25) i B. R. (24) zbog sumnje da su izvršili krivična dela iznuda i protivpravno lišenje slobode. ]]> Foto:blic

M. R. (25) iz Beograda uhapšen je zbog sumnje da je sa još jednom nepoznatom osobom ugurao 20-godišnjeg mladića u automobil, izudarao ga i tražio da mu preda 5.000 evra.

Pretučeni mladić požalio se tetki i devojci i ispričao šta mu se dogodilo, a njih dve su odlučile da stvar preuzmu u svoje ruke. Zakazale su sastanak sa M. R, na kome se pojavio i drugi uhapšeni B. R.

Umesto da "reše" problem, tetku i devojku zadesila je ista sudbina. M. R. i B. R. su tetku 20-godišnjaka ugurali na zadnje sedište auta, a njegovu devojku u gepek i odvezli ih na nepoznatu lokaciju. M. R. im je, kako se sumnja, pretio i zahtevao da mu oštećeni mladić vrati 5.000 evra na ime nepostojećeg duga.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni su, uz krivičnu prijavu, privedeni Drugom osnovnom javnom tužilaštvu.

]]>
Thu, 12 Dec 2019 13:38:08 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419333/filmska-iznuda-u-beogradu-oteli-mladica-i-trazili-mu-5000-evra-on-se-pozalio-tetki-i-devojci-a-onda-je-i-njih-zadesila-ista-sudbina.html
Krivična prijava protiv Vučića poslata Tužilaštvu za organizovani kriminal http://pressonline.rs/info/politika/419335/krivicna-prijava-protiv-vucica-poslata-tuzilastvu-za-organizovani-kriminal.html Republičko javno tužilaštvo prosledilo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu potpredsednika SNS Miloša Vučevića protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja Vučića u vezi sa slučajem "Jovanjica", rečeno je danas Tanjugu u tom tužilaštvu. ]]> Foto;blic

Kako je rečeno, u ovoj instituciji očekuju da će Tužilaštvo za organizaovni kriminal o svojoj odluci u vezi sa krivičnom prijavom blagovremeno obavestiti javnost.

Vučević je krivičnu prijavu podneo u ponedeljak Republičkom javnom tužilaštvu od kojeg, kako je rekao, očekuje da urgentno istraži te navode, utvrdi istinu i javno saopšti da li su Vučići povezani sa "Jovanjicom" ili su autori tih navoda lagali i izmišljali.

Pre desetak dana, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv osumnjičenih za uzgajanje marihuane na poljopriovrednom dobru "Jovanjica".

]]>
Thu, 12 Dec 2019 13:46:48 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419335/krivicna-prijava-protiv-vucica-poslata-tuzilastvu-za-organizovani-kriminal.html
U Sremčici imao laboratoriju za uzgoj marihuane http://pressonline.rs/info/hronika/419332/u-sremcici-imao-laboratoriju-za-uzgoj-marihuane.html Policija je u Beogradu otkrila laboratoriju za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima i uhapsila N. I. (23) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. ]]> Foto:blic

Policija je u Sremčici u prostorijama koje koristi osumnjičeni pronašla u saksijama 203 sadnice kanabisa i 115 grama marihuane.

Takođe, prilikom pretresa stana osumnjičenog pronađena je manja količina marihuane.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i biće priveden nadležnom tužiocu.

]]>
Thu, 12 Dec 2019 13:35:59 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419332/u-sremcici-imao-laboratoriju-za-uzgoj-marihuane.html
"PALA SAM NA ZEMLJU, A ON JE NASTAVIO DA ME UDARA PESNICAMA" Supruga Milana Gurovića ispričala detalje NAPADA NA NJU I MALOLETNU ĆERKU http://pressonline.rs/info/hronika/419326/pala-sam-na-zemlju-a-on-je-nastavio-da-me-udara-pesnicama-supruga-milana-gurovica-ispricala-detalje-napada-na-nju-i-maloletnu-cerku.html Tanja Gurović rekla je na saslušanju u policiji da ju je suprug, bivši košarkaš Milan Gurović, juče udarao pesnicama po glavi, saznaje "Blic". ]]> Foto:blic

Kako saznajemo, nesrećna žena ispričala je da je od udaraca pala na zemlju, a da je Gurović i nakon toga nastavio da je bije.

U ovaj užasan napad umešala se njihova maloletna ćerka koja je, kako je Tanja ispričala policajcima, pokušala da je zaštiti i zbog toga je "izvukla deblji kraj".

- Gurović je ćerki glavom udarao o stepenik! - kaže izvor "Blica" iz policije. Kako saznajemo maloletnica je zadobila povrede nosa, dok Gurovićeva supruga nema vidljive povrede, ali se žali na bolove na licu i stomaku.

Na adresi u Novom Beogradu gde Gurović živi sa porodicom u dupleksu, danas se na interfon javila žena koja se predstavila kao Tanjina sestra. Ona je kratko rekla da porodica ne želi da daju nikakve izjave o napadu.

Komšije porodice Gurović uglavnom su rekle da nisu ništa čule spornog dana, kao i da nisu videli policiju. Međutim jedna od komšnica potvrdila je da je iz stana Gurovića čula buku.

Milan Gurović Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Milan Gurović

Bivši košarkaš za "Blic" je, nakon incidenta, priznao da je nasrnuo na suprugu i ćerku, ali je krivicu za napad svalio na suprugu koja, kako tvrdi, "želi da mu napakuje" incident.

- Supruga hoće da mi napakuje jer već dve, tri godine hoću da se razvedem, a ona neće. Neće zato što sam ja Milan Gurović i imam para - tvrdi Gurović, koji je dobio krivičnu prijavu zbog napada na ženu i ćerku.

Gurović je u vreme kada smo razgovarali sa njim bio u Novom sadu, kod majke. Odlučio je da priča za "Blic" jer kako tvrdi želi da se čuje "prava istina" o onome što se dogorilo u utorak uveče.

- Ne želim da pravdam sebe, ali žena me je napala. Vratio sam se iz Novog Sada, bio sam kod majke. Žena je odmah počela da histeriše, da me pljuje, odgurnula me je. Tada sam je uhvatio za vilicu i odgurnuo - rekao je proslavljeni košarkaš. Opširnije o tome šta je rekao o napadnu na ćerku, za koju kaže da bi "život dao", pročitajte OVDE.

]]>
Wed, 11 Dec 2019 13:57:22 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419326/pala-sam-na-zemlju-a-on-je-nastavio-da-me-udara-pesnicama-supruga-milana-gurovica-ispricala-detalje-napada-na-nju-i-maloletnu-cerku.html
VUČIĆ U ATINI: 6 TAČAKA SARADNJE "Srbija će od Grčke preuzeti decu izbeglice"; Micotakis poručio: "Naš stav je stabilan, SRBIJA PRIPADA EVROPI" http://pressonline.rs/info/politika/419328/vucic-u-atini-6-tacaka-saradnje-srbija-ce-od-grcke-preuzeti-decu-izbeglice-micotakis-porucio-nas-stav-je-stabilan-srbija-pripada-evropi.html Predsednik Srbije Aleksandar Srbije je nakon razgovora sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom predstavio šest tačaka saradnje i rekao da će Srbija preuzeti određeni broj dece izbeglica koji su trenutno smešteni u grčkim prihvatilištima. ]]> Foto:blic

Srbija i Grčka su danas potpisale Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, koja podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

- Ne znam zašto nam je toliko vremena bilo potrebno da potpišemo ovu deklaraciju. Za nas je veoma značajno jer Grčka ima dosta velikih saveznika, mi nismo velika zemlja, ali smo dobri prijatelji. Malo gde u svetu ćemo naći iskrenog prijatelja Srbije kao što je Grčka - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija i Grčka imaju odličnu sraadnju i to u šest oblasti: spoljnoj politici, bezbednosti, ekonomiji, nauci i obrazovanju, kulturi i zaštiti životne sredine.

- Zahvalan sam premijeru Micotakisu zbog poštovanja integriteta Srbije i podrške po pitanju Kosova. I Srbija u potpunosti podražava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i u moru - rekao je Vučić govoreći o spoljnopolitičkoj saradnji.

Aleksandar Vučić i Kirijakos Micotakis Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug

Aleksandar Vučić i Kirijakos Micotakis

On je rekao da će Srbija i Grčka nastaviti da produbljuju saradnju u svim oblastima i da želi da se Srbi što više školuju u Grčkoj, pre svega u Atini i Solunu, ali i da se Grci školuju u Srbiji.

- Što se tiče ekonomske saradnje obim razmene iznosi oko 500 miliona evra, možemo da je povećamo, siguran sam - rekao je Vučić.

Dobri ekonomski rezultati Srbije

On je najavio i da će uskoro Srbija dobiti još jednu verifikaciju dobrih ekonomskih poteza.

- Želim da kažem građanima Srbije da će u narednih nekoliko dana dobiti još jednu verifikaciju iz sveta naših dobrih ekonomskih rezultata. Videćemo sve više i grčkih investicija - rekao je on.

Vučić se više puta zahvalio na grčkoj podršci Srbiji na evropskom putu.

- Hvala Grčkoj na podršci Srbiji na evropskom putu, verujem da ćemo jednog dana biti zajedno u EU. Unapred se zahvaljujem na još većoj podršci - rekao je .

Pomažemo Grčkoj sa Izbeglicama

On je izjavio i da Srbija pomaže Grčkoj i to oko problema sa izbeglicama.

- Mi smo prihvatili poziv Grčke, pomažemo i njima tako što ćemo jedan deo izbegle dece preuzeti na sebe. Mi to ne radimo jer se nadamo da će to Evropa ceniti, već zato što mislimo da ćemo pomoći deci tako. Neki će to da cene, neki neće, ali to je pitanje za njih - rekao je Vučić.

On je rekao i da Srbija podržava Grčku u njenim nastojanjima da povrati svoje istorijske artefakte, ukradene sa Partenona i druge.

- Srbija u svim svetskim institucijama podržava zahtev Grčke za povratak njenih kulturnih dobara i aretfakata. U tome ćete imati uvek glas Srbije, ne samo tajno, već o tome govorim javno i na svakom mestu - izjavio je Vučić i zaključio rečima da Srbija i Grčka jedna drugoj čuvaju leđa.

"Dočekaću te, Aleksandre, u svom rodnom kraju"

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da su Srbija i Grčka potvrdile dobre odnose i da su potpisani važni sporazumi o saradnji između dve zemlje.

- Deklaracija predviđa strešku saradnju koja je trebalo da bude potpisana još pre mnogo godina. To je okvir koji unapređuje i obogaćuje sve nivoe zajedničkog sprskog i grčkog puta i odnosi se na odbranu, ekonomiju, bezbednost, kuluturu, turizma, sport i obrazovanje...- istakao je Micotakis.

Kaže da je tu DeklaracijuSrbija i Grčka trebalo da potpišu još pre mnogo godina, kao i da je sa Vučićem danas razgovarao o prioritetnim oblastima - energetici i infrastrukturi.

- Imamo snažno poslovno prisustvo u vašoj zemlji. Želim da vam javno čestitam na razvoju ekonomije u vašoj zemlji - rekao je Micotakis, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučić koji boravi u poseti Atini.

Micotakis je rekao i da da Grčka pruža podršku Srbiji na svakom koraku, a što se tiče Kosova njen stav ostaje nepromenjen. Najavio je i da će Srbija dobiti novi konzulat.

- Srbija na leto dobiti konzulat na Kritu. Aleksandre, dočekaću te na leto u svom rodnom kraju - rekao je Micotakis i dodao da je za Srbe Grčka prirodna destinacija.

"Srbija će primiti određen broj dece izbeglica"

On je dalje rekao da je zahvalan na saradnji sa Srbijom i istakao dobre odnose dve države, a zatim naveo i da je Vučić rekao da je Srbija spremna da pomogne Grčkoj oko problema sa izbeglicama.

- Razgovarali smo sa predsednikom Srbije i on je rekao da je Srbija spremna da primi određeni broj dece izbeglica na čemu smo mu veoma zahvalni. To je bila njegova inicijativa koja je pozdravljena kao izraz praktične podrške ne prema Grčkoj već prema toj deci u tragičnoj situciji. To je vrlo značajno da jedna zemlja koja je kandidat za prijem u EU hrabro preuzima svoje moralne odgovornosti u u ovom teškom problemu - rekao je Micotakis.

Podrška Srbiji na putu ka EU

Govorili smo i o evropskom putu Srbije, rekao je grčki premijer.

- Naš stav je stabilan, da Srbija pripada Evropi i mi je podržavamo na tom putu - rekao je on.

Micotakis je rekao i da ga je Vučić obavestio o dijalogu Srbije i Kosova.

- Informisao me predsednik o dijalogu Beograda i Prištine, koji Atina podržava i naš stav o tome se ne menja. Ukidanje carine na srpske proizvode na KiM je neophodan korak za učvršćanje poverenja izmedju dva naroda - rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao danas, drugog dana posete Grčkoj, sa premijerom te zemlje Kirijakosom Micotakisom.

Vučić i Micotakis najpre su imali bilateralni sastanak, nakon kojeg su kopredsedavali trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Takođe, biće potpisan i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020.do 2022. godine.

Predsednik je uoči sastanka izrazio uverenje da će danas u razgovorima sa premijerom Micotakisom i na sednici Visokog saveta, na primer, biti otvorena priča oko pruge Beograd-Solun-Pirej.

- Nama preostaje tu ogroman posao, jer ako budemo hteli da obradujemo Nišlije brzom prugom od Beograda do Preševa biće potrebne dve milijarde - kazao je Vučić.

Programom posete, predviđeno je da se Vučić danas sastane i sa arhiepiskopom antinskim i sve Grčke Jeronimom II, a na kraju i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, sa kojim je sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grške vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

Vučić je u utorak, prvog dana posete, razgovarao sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, na čiji poziv i boravi u Atini.

Aleksandar Vučić i Kirijakos Micotakis Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug

Aleksandar Vučić i Kirijakos Micotakis

Predsednik je, nakon sastanka sa grčkim kolegom, rekao da su Srbi Grcima, ali i Grci Srbima prijatelji, koji jedne druge ne dovode u pitanje, te izrazio uverenje da će to prijateljstvo i saradnja tokom razgovora s premijerom Grčke i nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu biti još snažnije učvršćeno.

- Oni to prijateljstvo ne dovode u pitanje, podržavaju naš evropski put, našu poziciju oko KiM, iako je od strane prethodnog ministra spoljnih poslova bilo različitih interpretacija i pokušaja, a toga sada više nema. Sutra verujem da ćemo jsos snažnije učvrstiti naše prijateljstvo i saradnju - kazao je juče Vučić.

]]>
Wed, 11 Dec 2019 14:14:20 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419328/vucic-u-atini-6-tacaka-saradnje-srbija-ce-od-grcke-preuzeti-decu-izbeglice-micotakis-porucio-nas-stav-je-stabilan-srbija-pripada-evropi.html
Uhašen diler sa pola kilograma marihuane, droga planirana za prodaju u zoni OSNOVNE ŠKOLE http://pressonline.rs/info/hronika/419325/uhasen-diler-sa-pola-kilograma-marihuane-droga-planirana-za-prodaju-u-zoni-osnovne-skole.html Policija u Beogradu privela je Nikolu P. (23) zbog neovlašćenog držanja narkotika. ]]> Foto:blic

Njemu je u stanu u Višegradskoj ulici zaplenjeno pola kilograma marihuane.

Marihuana je bila podeljena u paketiće i namenjena za dalju prodaju.

Policajci su operativnim radom došli do saznanja da je bila namenjena za prodaju u zoni jedne osnovne škole u blizini Višegradske ulice, prenosi Pink.

]]>
Wed, 11 Dec 2019 13:54:19 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419325/uhasen-diler-sa-pola-kilograma-marihuane-droga-planirana-za-prodaju-u-zoni-osnovne-skole.html
Vučić: Važna Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke http://pressonline.rs/info/politika/419327/vucic-vazna-deklaracija-o-strateskom-partnerstvu-srbije-i-grcke.html Deklaracija o upostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke, koja će danas biti potpisana u Atini, veoma je važna, a Grčka je tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Visokog saveta za saradnju dve zemlje. ]]> foto:blic

Sednicom Saveta, trećom po redu, u Atini predsedavaju predsednik Srbije i grčki premijer Kirijakos Micotakis, a nakon nje, osim Deklaracije, biće potpisan Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

Vučić je naveo da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju.

On je rekao da je posebno srećan danas što je kao predsednik Srbije gost premijera Micotakisa, čija je porodica uvek bila prijatelj Srba.

- Mi imamo posebno sećanje na celu familiju Micotakis i uvek ste bili veliki prijatelji Srba i Srbije. Nikada to ne zaboravljamo i sa posebnim poštovanjem se, između ostalog, prema vama tako odnosimo - rekao je Vučić.

Predsednik je ponovio da su Srbija i Grčka prijateljske zemlje i da se dva naroda tako i osećaju.

Vučić je rekao da je od velikog značaja pruga Beograd-Solun.

- Imali bismo još važnih pitanja oko postizanja liberalizacije u bilateralnim tranzitnim vezama. Znamo da je potpuna liberalizacija najbolja za nas, ali da postoje određene poteškoće - rekao je Vučić.

On je ponovio da će Srbija danas i uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke, na kopnu i na moru, te dodao da je Srbija spremna i kao prijatelj, a ne samo kao neko ko se nalazi na evropskom putu, da pomogne u smeštaju određenog broja migrantske dece bez roditelja.

- Takođe, na svakom mestu, u svim međunarodnim organizacijama isticaćemo neophodnost povratka otetih stvari kulture sa Akropolja Grčkoj. U tome ćete imati uvek glas Srbije, ne samo tajno, već o tome govorim javno i na svakom mestu - poručio je Vučić.

Predsednik je zahvalio na podršci Grčke integritetu Srbije, međunarodnom pravu u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i na zalaganju da se ukinu takse.

- Druga stvar koja od ogromnog značaja za nas i molim vas da nam dodatno pomognete svojim glasom veoma uglednog drzavnika unutar EU na brzem putu Srbije ka učlanjenju u Uniju. Bili bismo veoma zahvalni. I EU bi dobila veoma odgovornog člana, a Grčka prijatelja - rekao je Vučić.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je uverenje da će današnji sastanak postaviti snažan temelj za dalju saradnju dve zemlje.

- Grčka će biti stabilan saveznik na teškom putu koji ste izabrali - poručio je Micotakis.

]]>
Wed, 11 Dec 2019 14:07:47 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419327/vucic-vazna-deklaracija-o-strateskom-partnerstvu-srbije-i-grcke.html
GUROVIĆ PRIZNAO NASILJE U PORODICI "Supruga me pljunula, a ja sam je UHVATIO ZA VILICU" http://pressonline.rs/info/hronika/419324/gurovic-priznao-nasilje-u-porodici-supruga-me-pljunula-a-ja-sam-je-uhvatio-za-vilicu.html Nakon što je dobio krivičnu prijavu zbog nasilja nad suprugom i maloletnom ćerkom, bivši košarkaš Milan Gurović, za "Blic" je rekao da "supruga hoće da mu napakuje" incident, jer on želi razvod, a ona ne. ]]> Foto:blic

- Supruga hoće da mi napakuje jer već dve, tri godine hoću da se razvedem, a ona neće. Neće zato što sam ja Milan Gurović i imam para - kaže u razgovoru za "Blic" košarkaš koji je juče nasrnuo na suprugu i maloletnu ćerku i nakon toga dobio krivičnu prijavu.

Gurović je u vreme kada smo razgovarali sa njim bio u Novom sadu, kod majke. Odlučio je da priča za "Blic" jer kako kaže želi da se čuje "prava istina" o onome što se dogorilo u utorak uveče.

- Ne želim da pravdam sebe, ali žena me je napala. Vratio sam se iz Novog Sada, bio sam kod majke. Žena je odmah počela da histeriše, da me pljuje, odgurnula me je. Tada sam je uhvatio za vilicu i odgurnuo - priča proslavljeni košarkaš.

Milan Gurović Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

Milan Gurović

U tom momentu njihova 16-godišnja ćerka, za koju bi kako kaže “život dao”, skočila na njega. Pokušao je da relativizuje nasilje u porodici i ismevao supruginu reakciju.

- Ćerku sam odgurno, zakačio sam je noktom, ima malu rasekotinu. Žena je pozvala Hitnu pomoć i prenemagala se kao da je na samrti, a nema nijednu masnicu - kaže Gurović i ponavlja da već godinama supruga od koje hoće da se razvede "histeriše i pravi incidente".

]]>
Wed, 11 Dec 2019 13:51:46 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419324/gurovic-priznao-nasilje-u-porodici-supruga-me-pljunula-a-ja-sam-je-uhvatio-za-vilicu.html
SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ – DOK KUJA NE MAHNE REPOM http://pressonline.rs/info/drustvo/419323/sanda-raskovic-ivic--dok-kuja-ne-mahne-repom.html Sanda Rašković Ivić maše repom uvek i pred svakim. Mahala je repom i svaki put kada je menjala stranu ili stranku. Davala je sve, samo da bi bila na pravom mestu, u pogrešno vreme. Sada repom maše pred dobrim piscem upetljanim u politiku, Sinišom Kovačevićem. Narodna stranka, koja nikako nije za narod, Sandina je nova prilika za eksponiranje. Dobar pisac, ali loš političar, nije odoleo njenom mahanju. Ali, on ovde nije ni bitan. Bitna je ona. ]]>

FOTO:Sanda Rašković Ivić i sin Jovan Ivić

Ko je, u stvari, Sanda Rašković Ivić? Nakićena biografija bi svakog zavarala. Žena, koja nešto zna, ili kuja, koja samo maše repom? Dovoljno je da je čujete kako lupeta u Skupštini, ili kako govori u medijima, pa da shvatite nivo njene pismenosti, i ko je ona. Njenim glupavim istupima – nikada kraja. Elementarna elokventnost, takođe na nuli. Ali, i pored toga, ipak je „prolazila“ i davala sve od sebe. Svako ko je Sandu pitao – dobio je! Otvoreno je pitanje da li je dobio i Biba Radovanović, direktor Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, koji je Sandu, po svaku cenu, pre mnogo godina, hteo da progura kao nastavnika na Defektološkom fakultetu u Beogradu. Nije uspeo. Ni prvi, ni drugi, ni po ko zna koji put. Iako je davala svima, nije poznato da je ikada uspela da dobije univerzitetsko zvanje. Sanda za sebe tvrdi da je psihijatar i psihoterapeut. Ali, koje je njeno faktičko obrazovanje, šta ona zna - to je drugo pitanje! Možda bi se „istakla“, ako bi, kao psihoterapeut, poradila malo i na sebi. „Budi sâm svoj psihoterapeut“, to bi, možda, prošlo kao njena „specijalnost“.

Sanda Rašković Ivić je i „specijalista“ za brigu o Srbima. Neki idiot je ovu ženu postavio na to mesto, da bi brinula o izbeglim Srbima! Taj „neko“, kome je, takođe, mahala repom, ignorisao je činjenicu da Sanda Rašković ima ozbiljno hrvatsko poreklo i da (verovatno) mrzi Srbe. Da ne zaboravimo da joj je prvi suprug, Ivan Bujas, bio agent hrvatske tajne službe, koji je Sandu, po nalogu iste, zaveo. To mu i nije bilo toliko teško, obzirom na njeno stalno mahanje repom! Okot, jedno od dvoje dece iz tog ustaškog braka, bio je i Dražen, koji danas, poput oca Ivana, radi u Zagrebu za hrvatsku tajnu službu! Međutim, iz drugog braka, sa akademikom Ivićem, izrodio se Jovan, sin koji, po društvenim mrežama, takođe, pljuje po Srbima, diči se hrvatskom vojskom i njihovim ustaškim pesmama! Uz to, Jovan je i malo nastran: šminka se i oblači kao žensko, doduše – samo po nekad. Mama ovog „momka“, nije iskoristila svoje znanje iz psihijatrije i iskustvo psihoterapeuta – da mu malo pomogne i izvede ga „na pravi put“.

Toliko o kuji koja maše repom i ruši, nemilosrdno, sa svojom „garaža strankom“, državu Srbiju!

 

Piše: Maša Radivojević.


]]>
Wed, 11 Dec 2019 12:08:43 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/419323/sanda-raskovic-ivic--dok-kuja-ne-mahne-repom.html
DIVLJAO SA 2,79 PROMILA Pijani vozač udario saobraćajca kada je pokušao da ga zaustavi, pa bežeći od policije izazvao još jedan sudar http://pressonline.rs/info/hronika/419316/divljao-sa-279-promila-pijani-vozac-udario-saobracajca-kada-je-pokusao-da-ga-zaustavi-pa-bezeci-od-policije-izazvao-jos-jedan-sudar.html Policija u Kragujevcu uhapsila je M. S. (64) iz okoline Topole, zbog sumnje da je izvršio krivična dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti i ugrožavanje javnog saobraćaja, saopštio je MUP. ]]> Foto:blic

On se sumnjiči da je sinoć u Bulevaru vožda Karađorđa u Topoli, upravljajući automobilom "zastava", sa 2,79 promila alkohola u krvi i u vreme trajanja zaštitne mere zabrane upravljanja vozilom, udario saobraćajnog policajca (48), koji mu je prethodno naredio da se zaustavi.

Pokušavajući da pobegne, udario je u "golf", kojim je upravljala žena (46) iz Topole.

Policajac i žena su zadobili lake telesne povrede.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Arandjelovcu.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 14:06:43 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419316/divljao-sa-279-promila-pijani-vozac-udario-saobracajca-kada-je-pokusao-da-ga-zaustavi-pa-bezeci-od-policije-izazvao-jos-jedan-sudar.html
VOĐA OZLOGLAŠENOG KLANA PONOVO NA SLOBODI Porodica mu pomogla da skupi POLA MILIONA EVRA za jemstvo http://pressonline.rs/info/hronika/419315/vodja-ozloglasenog-klana-ponovo-na-slobodi-porodica-mu-pomogla-da-skupi-pola-miliona-evra-za-jemstvo.html Sudija Višeg suda prihvatio je danas jemstvo od pola miliona evra koje je ponudio Slobodan Kašćelan, optužen za zelenašenje, kako bi se u daljem postupku branio sa slobode. Kašćelanu će biti oduzete putne dozvole i imaće obavezu javljanja. ]]> Foto:blic

Novac su sakupili članovi porodice okrivljenog Kašćelana ponudivši hipoteku na stanove. Iako je sud za jemstvo tražio 400 hiljada evra, članovi Kašćelanove porodice su sakupili preko pola miliona. Konkretno, ponuđeno je 501.000 u nekretninama i 5.000 keša.

Tako je njegova sestra Milka Vasić ponudila 143.000 evra, Stefan Gavrilović 209.600, Novica Kašćelan 5.000, Danilo Kašćelan 56.400 i Dragana Kašćelan 91,800.

Specijalni tužilac Saša Čađenović nije se protivio ovom predlogu.

Podsetimo, Kašćelan je optužen za zelenaštvo, a prema optužnici Kotoranin je 50 hiljada evra dao na kamatu Milanu Dragoviću, a iznos kamate bio je 10 odsto.

Velike mere obezbeđenja prilikom dovoženja Kašćelana /Foto: Vijesti.me/Savo Prelević Foto: Vijesti.me / Savo Prelević / Privatna arhiva

Velike mere obezbeđenja prilikom dovoženja Kašćelana /Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Saslušanje Dragovića putem video linka nije obavljeno

Na današenjem ročištu bilo je planirano saslušanje svedoka Dragovića, koji živi u Hrvatskoj. Dragović je trebao biti saslušan putem video linka, međutim to se nije dogodilo. Hrvatski organi predložili su podgoričkom Višem sudu druge datume, ali zbog organizaciono-tehničkih obaveza sud ne može da udovolji ovom predlogu.

Slobodan Kašćelan ranije je kategorički negirao navode optužnice, piše CDM.

Pored Kotoranina, optuženi su i Igor Božović, Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević i Miloš Radonjić, koji se nalaze u bekstvu.

Braća Nikola i Igor Andrić, Goran Ljubatović, Tripo Moškov, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogićević i Stefan Brnović se brane sa slobode. Optužnica protiv Zlatka Samardžića i Ilije Dedovića je spojena sa postojećom.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 14:04:07 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/419315/vodja-ozloglasenog-klana-ponovo-na-slobodi-porodica-mu-pomogla-da-skupi-pola-miliona-evra-za-jemstvo.html
TAČI "SIPA" OPTUŽBE "Račak je vrhunac masakra i zločina koje su POČINILI SRBI" http://pressonline.rs/info/politika/419319/taci-sipa-optuzbe-racak-je-vrhunac-masakra-i-zlocina-koje-su-pocinili-srbi.html Pedsednik privremenih prištinskih instucija Hašim Tači bio je danas u Račku, gde je izjavio da se u tom mestu tokom poslednjeg rata na Kosovu dogodio masakr, "vrhunac genocida na Kosovu", prenela je prištinska "Gazeta Expres". ]]> Foto:bvlic

U obraćanju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Tači je ponovio optužbe na kojima Priština insistira, da je "Srbija izvršila oko 400 masakra na Kosovu nad albanskim civilima, da je ubila preko hiljadu dece, da je silovano 20.000 žena i ubijeno oko 13.000 civila".

- Račak je označen kao vrhunac masakra i zločina koje su Srbi počnili na Kosovu - tvrdi Tači, uz opasku da oni koji su počili zločine još nisu izvedeni pred lice pravde i izvinili se.

Konstitutivna sednica parlamenta u roku

On je danas kazao i da će poštovati zakonske i ustavne rokove za sazivanje konstitutivne sednice parlamenta, nakon vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 6. oktobra.

Upitan za kada će sazvati konstitutivnu sednicu, Tači je kratko odgovorio: "u redovnim ustavnim i zakonskim rokovima".

Tači ima još 16 dana da zakaže održavanje konstitutivne sednice. Rok za njeno sazivanje počeo je 27. novembra, kada je CIK potvrdio izborne rezultate.

Predviđeno je da konstitutivnu sednicu sazove predsednik privremenih prištinskih institucija, a ako to nije moguće, poslanici to mogu učiniti sami.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 14:28:00 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419319/taci-sipa-optuzbe-racak-je-vrhunac-masakra-i-zlocina-koje-su-pocinili-srbi.html
"AKO MOŽE U HRVATSKOJ, ŠTO NE MOŽE U SRBIJI?" Vučić o saradnji sa Kinom, "grčkom principu" i srpskom naoružanju http://pressonline.rs/info/politika/419318/ako-moze-u-hrvatskoj-sto-ne-moze-u-srbiji-vucic-o-saradnji-sa-kinom-grckom-principu-i-srpskom-naoruzanju.html Ako nikome nije problem što u Hrvatskoj, zemlji članici EU, Kinezi grade Pelješki most, zašto je problem kada Kinezi rade i grade u Srbiji, upitao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. ]]> foto:blic

On je to rekao danas u Grčkoj, nakon razgovora sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, čiji princip poštovanja međunarodnog prava, ali i nacionalnih interesa, kako kaže Vučić, potpuno razume.

- Sve što je u skladu sa međunarodnim i evropskim pravom u odnosima sa Kinom i Rusijom, mi ćemo to da koristimo. Naveo sam bezbroj puta primere, kao kada vam kažu "ne možete sa Kinezima da razgovrate o 5G mreži", ili o roling stokovima za želenzicu, "ne možete sa Kinezima o drugim pitanjima"... Vidite da možemo, jer je to interes Srbije. Da li smo pogazili neku obavezu iz obligacionog ili međunarodnog privatnog prava? Nismo. Pustite Srbiju da donosio odluke. Ali, vas molimo, ako pledirate da Srbija nešto treba da uradi, prvo to pokažite na vašem primeru - objasnio je Vučić.

Kako je rekao, nikada se nije desilo u Srbiji da dobijemo evropski novac, pa da pustimo Kineze da grade, kao što je bio slučaj sa Pelješačkim mostom u Hrvatskoj.

- Kada se to dogodi u Srbiji, onda nam držite pridike - poručio je predsednik Srbije.

Sa grčkim predsednikom je razgovarao o tim pitanjima, povodom ideje Pavlopulosa da region Jugoistočne Evrope u budućnosti bude motor razvoja i ekonomskog rasta cele Evrope.

- Moramo da radimo zajedno i da se približavamo jedni drugima, da bi bili poštovani od strane velikih. Principi EU se ne ogledaju samo u tome da mali poštuju velike, već i veliki da poštuju male - rekao je Vučić.

Vučić u zvaničnoj poseti Grčkoj Foto: I.M.J. / RAS Srbija

Vučić u zvaničnoj poseti Grčkoj

On je kazao i da "jesu neki i 50 i 100 godina ispred nas, ali ako vi rastete mnogo brže nego oni, onda se ta razlika smanjuje i to je ono što možemo da radimo u narednom periodu".

Na pitanje da li će velike zemlje da zamere takve ambicije, Vučić je rekao:

- Kada je neko veliki, ne obazire se na malog - primetio je Vučić, i dodao da će prihvatiti "grčki princip" u međunarodnim odnosima, koji je danas čuo od predsednika Grčke, a koji podrazumeva poštovanje međunarodnog prava, ali i sopstvenih nacionalnih interesa.

On je u tom kontekstu pomenuo i pitanje jačanja Vojske Srbije i naoružavanja, i podsetio da Srbija, za razliku od mnogih zemalja, nije članica NATO i ne želi to ni da bude, i da kao neutralna zemlja mora da snaži svoje oružane snage.

- Da li ćemo to uspevati u budućunosti, pošto će biti velikih i strahovitih udara kakve smo videli u prethodnim nedeljama po pitanju našeg naoružavanja, videćemo - dodao je Vučić.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 14:25:23 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/419318/ako-moze-u-hrvatskoj-sto-ne-moze-u-srbiji-vucic-o-saradnji-sa-kinom-grckom-principu-i-srpskom-naoruzanju.html