Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Beograd trči sa ostatkom sveta http://pressonline.rs/info/beograd/395128/beograd-trci-sa-ostatkom-sveta.html Globalna humanitarna trka “Wings For Life World Run” bliži se svom četvrtom izdanju, a po prvi put i Beograd će imati priliku da trči sa ostatkom sveta. ]]> foto: b92.net

Start trke će se odigrati u isto vreme na četiri kontinenta, a u trci će ove godine učestvovati i hiljade trkača širom sveta koji će koristiti “Wings For Life World Run” aplikaciju. 

Svi učesnici će u isto vreme biti na ulicama širom sveta i krenuti trku s ciljem prikupljanja sredstava za izlečenje povreda kičmene moždine. 

Svi mogu da učestvuju, a za razliku od ostalih takmičenja u ovoj trci ciljna linija, ili “Catcher Car“ juri učesnike. 

“Wings For Life World Run” je pokrenut 2014. godine, kako bi se prikupila sredstva za “Wings For Life Spinal Cord Research” fondaciju, a do sada je preko 300.000 ljudi učestvovalo u trci. 

Ova međunarodna trka je jedno od bitnih dešavanja u sportskom kalendaru za trkače na svim nivoima, od početnika, do posvećenih trkača i takmičara u kolicima. 

Ovo je jedinstven koncept sinhronizovane trke u kojoj učesnici iz celog sveta trče istovremeno, a dešavanje je uvelo još jedan uzbudljiv element, a to je “Catcher Car”: na svakoj lokaciji, vozilo daje trkačima prednost od 30 minuta, nakon čega kreće ka trkačima određenom brzinom. 

Bez obzira u kom trenutku ih vozilo stigne, učesnici imaju izuzetnu priliku da iznenade sebe ličnim ciljevima, dok su muškarac i žena koje vozilo poslednje stigne proglašeni globalnim pobednicima. 

U Beogradu će se 7. maja, sa početkom u 13 časova u Hajd Parku u organizaciji Belgrade Urban Running Team-a održati “Wings For Life App Run” što znači da će učesnici trke putem aplikacije na svojim telefonima moći da prate koliko su ispred ciljne linije. 

Takođe, kroz aplikaciju je moguće donirati sredstva koja će u potpunosti biti iskorišćena u humanitarne svrhe. Podršku trci pružili su takođe Balkanska TrkačkaLiga, zajednica running.rs i Opština Savski venac. 

U prošlogodišnjem izdanju trke, koja je bila održana u maju, trčalo se ukupno 1.255.000 kilometara i prikupljeno je neverovatnih 6.6 miliona evra za jedinstveni cilj “Wings For Life Fondacije”. 

“Cilj je prikupiti sredstva za tretman povrede kičmene moždine, kako bi konačno ovakve povrede mogle da budu izlečene. Celokupan iznosprikupljenog novca ide u istraživanja,“ kaže Kolin Džekson, osvajač Olimpijske medalje iz Velike Britanije, koji je oborio svetski rekord na 110 metara i 60 metara sa preponama, a ujedno je i sportski direktor “Wings For Life World Run” trke. “Ovo je neverovatna investicija. Naučnici su mi rekli da će jednog dana pronaći lek.“ 

Dok taj dan ne dođe, Wings For Life World Run se nastavlja. Svaki napravljeni korak je korak u pravom smeru, a to je pronalazak leka za povredu kičmene moždine. 

Italijanski ultra maratonac Đorđo Kalkatera je 2016. godine postavio novi rekord trke pretrčavši u Milanu 88.44 km, dok je Japanka Kaori Jošida pretrčala neverovatnih 65.78 km u Takašimi u Japanu. 

“Jako je uzbudljivo trčati za tako važan cilj kao što je istraživanje povreda kičmene moždine: moja najveća želja je da vratim nadu onima koji se oslanjaju na kolica,“ izjavio je Kalkatera. “Zajedno možemo da uradimo velike stvari.“ 

Više informacija o trci možete da pronađete na www.wingsforlifeworldrun.com.

]]>
Fri, 28 Apr 2017 11:30:27 +0200 Beograd http://pressonline.rs/info/beograd/395128/beograd-trci-sa-ostatkom-sveta.html
Ateisti Srbije: Zašto 500.000€ iz budžeta za hram u CG? http://pressonline.rs/info/drustvo/395153/ateisti-srbije-zasto-500000-iz-budzeta-za-hram-u-cg.html Udruženje Ateisti Srbije je saopštilo da je "uzasnuto" odlukom Vlade Srbije da iz budžeta da više od pola miliona evra za izgradnju hrama SPC u Beranama. ]]> Foto:B92.net

Ateisti Srbije su u saopštenju naveli da je to nova zloupotreba budžeta Srbije.

"Novac poreskih obveznika Srbije, novac iz budžeta koji SPC ne puni, dat je SPC za potrebe izgradnje crkve u drugoj državi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, što je još mnogo gore, novac za te potrebe uzet iz tekućih budžetskih rezervi, odnosno onog dela budžeta koji se koristi isključivo u slučajevima vanrednih okolnosti.

"Da li je za državu Srbiju izgradnja crkava SPC-a ravna saniranju elementarnih nepogoda ili sprečavanju istih?", pitali su Ateisti Srbije.

Oni su naveli da SPC godišnje iz budžeta dobija sedam miliona evra, iako je sama oslobođena plaćanja poreza, te tako godišnje prihoduje "više od deset miliona evra".

"To je crkva čijim sveštenicima iz budžeta koji ne pune, isplaćujemo penzije, zdravstveno osiguranje, koja odbija da plati porez na imovinu. To je crkva kojoj privatni poslovi, popularni biznisi, donose preko 140 miliona evra godišnje, koja ima zakonsku prednost i povoljnosti pri restituciji, koja se bavi izgradnjom i izdavanjem nekretnina, mimo poreskih obaveza i propisa. To je crkva kojoj se na ime obaveznih doplatnih poštanskih markica, svake godine obezbedi preko 600 hiljada evra za Hram Svetog Save, taj Skadar na Bojani u beogradskom Karađorđevom parku", piše u saopštenju.

Ateisti Srbije su dodali da vladike SPC imaju vozni park "dostojan arapskih šeika", a "u svojim dvorima pozlaćene slavine".

"Pa kada će biti dosta? Kada će biti dosta novca za SPC?", pitaju u saopštenju Ateisti Srbije.

]]>
Fri, 28 Apr 2017 13:43:45 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/395153/ateisti-srbije-zasto-500000-iz-budzeta-za-hram-u-cg.html
BG: Crno platno preko "Voleli smo Francusku kao ona nas" http://pressonline.rs/info/drustvo/395154/bg-crno-platno-preko-voleli-smo-francusku-kao-ona-nas.html Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM prekrili su Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu crnom tkaninom. ]]> foto:b92.net

Kako navode, time su izrazili nezadovoljstvo odlukom suda Francuske da pusti na slobodu bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja koga Srbija traži zbog ratnih zločina.

Predsednik Udruženja Simo Spasić rekao je ispred spomenika da je jučerašnjom odlukom francuskog suda ubijena pravda.

"Od same odluke još više boli obrazloženje suda. Da je i malo pravde Haradinaj bi na osnovu onoga što je sam priznao u svom dnevniku bio osuđen na doživotnu robiju", rekao je Spasić građanima koji su u rukama držali fotografije ubijenih na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da su porodice ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji spremne da se pomire sa albanskim porodicama, ali da se nikada neće pomiriti sa zločincima.

Kolona nekoliko stotina građana uputila se ka "zidu plača" ispred Doma Narodne skupštine koga će takođe, kako su najavili, prekriti crnom tkaninom.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj delo je Ivana Meštrovića i nalazi se u parku Kalemegdan. Postavljen je 11. novembra 1930. godine u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata.

Spomenik u bronzi prikazuje skulpturu žene koja drži mač što simboliše Francusku koja juriša u pomoć Srbiji. Sa istočne strane je reljef žene koja sedi, oličenje Sorbone - prosvetne pomoći srpskoj omladini u toku i posle rata.

Do Prvog svetskog rata se na mestu spomenika nalazio spomenik Karađorđu, koji je u ratu srušen, a bio je postavljen 1913. godine.

Ovo nije prvi put da crna tkanina prekriva natpis na spomeniku - 26. marta 1999. godine nakon početka NATO agresije na SRJ, u kojoj je učestvovala i Francuska, koju su u Srbiji smatrali za tradicionalno prijateljsku zemlju i saveznicu spomenik je takođe prekriven crnim platnom.

Tada je postavljen i natpis: "Neka je večna slava Francuskoj koje više nema"

Oslobađanje Haradinaja - sve što treba da znate

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Francuskoj, čiji je sud oslobodio bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, biti upućena najoštrija protestna nota i da će srpski ambasador u Parizu biti pozvan na hitne konsultacije u Beograd.

Srbija Haradinaja sumnjiči za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Apelacioni sud u Kolmaru ranije je odbio zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja.

Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe.

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj izjavio je nakon oslobađajuće presude da je to "pobeda Albanaca" i da je on slobodan da se vrati kući.

Njegova advokatica Rejčel Lindon navela je da je sud nije doneo odluku o izručenju Haradinaja zato što on ne bi imao "fer i pravično suđenje u Srbiji", dok je albanski premijer Edi Rama izjavio da se Haradinaj "ponovo pojavljuje kao pobednik u Prištini".

Haradinaj je oslobođen na osnovu preinačene odluke po kojoj je trebalo da bude izručen Srbiji, saznaje Prva TV.

Odluka je, kako se saznaje, obrazložena time da bi poslednice izručenja bile veoma teške po Ramuša Haradinaja.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, danas lider Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja se protiv njega vodi.

Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno mu je da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

]]>
Fri, 28 Apr 2017 13:50:24 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/395154/bg-crno-platno-preko-voleli-smo-francusku-kao-ona-nas.html
Stefanović: Spremni smo da snažno odgovorimo http://pressonline.rs/info/politika/395156/stefanovic-spremni-smo-da-snazno-odgovorimo.html Ne očekujemo da bilo ko ugrozi bezbednost Srbije, ali smo spremni, ako to bilo kome padne na pamet, da snažno odgovorimo, rekao je Nebojša Stefanović. ]]> foto:b92

Ministar unutrašnjih poslova je pred sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti rekao da će ključna tema biti šta je to što su bezbednosne službe preduzele da zaštite građane Srbije

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da se u poslednjih nekoliko godina intezivno radi na tome analizi i proceni svih mogućih scenariji u državama u okruženju koje su pokazale znake nestabilnosti.

"Preduzete su mere da građani Srbije ne moraju da brinu.Oprezni smo već godinama zbog situacije na južnim granicama", rekao je Stefanović.

Ministar je dodao da je država razvila mehanizam sa policijom, vojskom i bezbednosno-informativno agencjiom i ti štabovi svakodnevno zasedaju, donose određene mere kojima se štiti naša granica.

]]>
Fri, 28 Apr 2017 14:06:58 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/395156/stefanovic-spremni-smo-da-snazno-odgovorimo.html
Ponovo radi suvenirnica u podnožju Avalskog tornja http://pressonline.rs/info/beograd/395091/ponovo-radi-suvenirnica-u-podnozju-avalskog-tornja.html Turistička organizacija Srbije otvorila je peti po redu infocentar i suvenirnicu (TIC) koji se nalaze u samom podnožju Avalskog tornja. ]]> foto: b92.net

Suvenirnica je namenjena promociji i plasmanu autentičnih suvenira Srbije, dok turistički infocentar daje informacije i savete vezane za ovu turističku atrakciju Beograda i Srbije. 

Avalski toranj, visine 204,57 metara, jedno je od najlepših dela arhitekture u Srbiji. Ima dva lifta i restoran na 119. metru, odnosno vidikovac na 122. metru visine, navodi se u saopštenju TOS-a. 

U okviru turističkog centra Avalski toranj se nalazi i biletarnica za prodaju karata, kao i ugostiteljski objekat. Radno vreme TIC i suvenirnice je od 9 do 20 časova, a radiće i za prvomajske praznike.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 13:54:33 +0200 Beograd http://pressonline.rs/info/beograd/395091/ponovo-radi-suvenirnica-u-podnozju-avalskog-tornja.html
Vučić: Da nije žalosno i tužno, bilo bi smešno http://pressonline.rs/info/politika/395092/vucic-da-nije-zalosno-i-tuzno-bilo-bi-smesno.html Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka suda u Francuskoj da ne izruči Haradinaja Srbiji politička odluka i da će je srpski pravni tim analizirati. ]]> foto: b92.net

Kako je rekao, odluka je protivpravna, skandalozna i sramna i "bila bi smešna da nije žalosna i tužna".

Vučić je istakao i da je Srbija dostavila sudu potpunu dokumentaciju za izručenje. Kako kaže, ključna je bila četvrta tačka odluke suda u kojoj se navodi da bi izručenje imalo tešku posledicu po Haradinaja.

"Nismo ga zvali na čokolade i bombone, već ga tražimo zbog ratnih zločina", rekao je Vučić. 

On je dodao da je pravni tim počeo sa analizom slučaja i da ima mnogo pitanja, na koje, kako navodi “unapred zna da nikada nećemo dobiti odgovore“. 

“Dogodilo se to da je francuski Apelacioni sud nedvosmisleno odluku doneo na osnovu tačke četiri, gde je odlučujuća stvar za oslobađanje Haradinaja bila teške posledice po Haradinaja da je on izručen“, rekao je Vučić. 

On je dodao da Vlada Srbije smatra da je odluka “sramna, skandalozna, nepravična i da je pre svega politička“. 

Vučić je potom podsetio na svedočenja žrtava. 

On je dodao da mu je “žao zbog onoga što je premijer Albanije Edi Rama rekao da je u pitanju pobeda Albanaca“. 

“Srbija će pored ovih mera nastaviti da goni sve oni koji su počinili ratne zločine i u skladu sa tim ćemo nastaviti da se ponašamo. Želim samo da kažem ljudima u Srbiji da mogu slobodno uzdignutog čela da idu ulicama, nismo mi poraženi i poniženi, već oni koji su ovakve odluke doneli“, naveo je on. 

“Za nas je zločinac onaj koji je počinio zločine, za njih nije zločin ako nije počinjen nad onim protiv koga su se oni vojno ili politički borili“, naveo je Vučić. 

Dodao je da su se prethodnih dana mogle čuti različite pretnje. 

“I šta je cena koju možemo da platimo, pa ništa“, dodao je on. 

“Zato pozivam sve građane da idu uzdignute glave. Mi smo jedna mala zemlja u Evropi koja se bori za pravo i pravdu i koja je spremna da se suprotstavi najmoćnijim silama, dobro je da su oni pokazali šta misle o našem narodu“, dodao je Vučić. 

“Drže nam pridike, kako pravna država treba da funkcioniše, nemojte više da nam pokazujete“, naglasio je premijer. 

Apelacioni sud u Kolmaru ranije je odbio zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja. 

Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe. 

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj izjavio je nakon oslobađajuće presude da je to "pobeda Albanaca" i da je on slobodan da se vrati kući. 

Njegova advokatica Rejčel Lindon navela je da je sud nije doneo odluku o izručenju Haradinaja zato što on ne bi imao "fer i pravično suđenje u Srbiji", dok je albanski premijer Edi Rama izjavio da se Haradinaj "ponovo pojavljuje kao pobednik u Prištini". 


Odluka je, kako se saznaje, obrazložena time da bi poslednice izručenja bile veoma teške po Ramuša Haradinaja. 

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, danas lider Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija. 

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja se protiv njega vodi. 

Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno mu je da napušta teritoriju Francuske. 

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru. 

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi. 

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

 

 

]]>
Thu, 27 Apr 2017 14:00:18 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/395092/vucic-da-nije-zalosno-i-tuzno-bilo-bi-smesno.html
Beograđani prave barikade, preti kazna http://pressonline.rs/info/biznis/395001/beogradjani-prave-barikade-preti-kazna.html Kako bi sačuvali mesto za svoj automobil, pojedini građani raznim rekvizitima bespravno ograđuju javne površine. ]]> Foto:B92.net

Baloni napunjeni vodom, cigle, betonski blokovi i razne fizičke prepreke kojima građani bespravno zauzimaju javne površine u svrhu ograđivanja parkinga sve češće se mogu videti na trotoarima ulica.

Kivni građani pokušavaju na sve načine da sačuvaju "parking-mesta" ispred svoje ograde te ne mare za kršenje zakona, pišuVečernje novosti

Problem zauzimanja javnih površina zastupljen je u svim delovima grada, a naročito u ulicama gde su na placevima nekadašnjih porodičnih kuća izgrađene stambene zgrade. To je dovelo do značajnog povećanja broja automobila, a manjka mesta za parking. 

“Na placu pored mene izgrađena je stambena zgrada gde se uselilo 10 porodica”, kaže Momir Jevremović (43) sa Voždovca. 

“Kada dođem po podne sa posla, ne uspevam da pronađem mesto za parking ispred svog dvorišta već moram da tražim po okolnim ulicama, dok moji susedi postavljaju razne prepreke i tako sprečavaju komšije iz okolnih zgrada da se parkiraju”, priča on. 

Da su se naši sugrađani izveštili u bespravnom ograđivanju parkinga, govori i činjenica da su neki umesto plastičnih balona i betonskih blokova počeli da postavljaju metalne stubiće između kojih je razapet lanac sa zaključanim katancem. 

Iz "Beokoma" upozoravaju da je ovaj način zauzimanja javnih površina praksa koja nije poželjna i apeluju na građane da slučaj prijave komunalnoj policiji koja će izaći na teren. 

Ukoliko prilikom kontrole komunalnog reda, komunalni policajci zateknu na licu mesta osobe koje postavljaju predmete kojima se ograđuje javna površina - parking-mesto ispred privatnih kuća, preduzeće ovlašćenja koja su propisana Odlukom i Zakonom o komunalnoj policiji, ukoliko se utvrdi da isto nema dozvolu nadležnog organa. 

Predmet će biti prosleđen na dalji rad i postupanje komunalnoj inspekciji, kako bi oni preduzeli mere i radnje iz svoje nadležnosti. Kazne koje izdaju komunalci kreću se od 2.500 dinara, pa naviše.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:27:03 +0200 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/395001/beogradjani-prave-barikade-preti-kazna.html
Odlučili: Minimalna penzija 500 EUR http://pressonline.rs/info/biznis/394998/odlucili-minimalna-penzija-500-eur.html Slovenački parlament usvojio je bez ijednog glasa protiv izmene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Minimalna penzij biće 500 evra. ]]> Foto:B92.net

Prema ovim izmenama, penzioneri sa punim uslovima za starosnu penziju imaće garantovanu penziju od 500 evra, prenosi Hina.

Navodi se da je cilj zakona da osigura da minimalne pune penzije budu barem tolike da siromašni penzioneri ne treba da traže od države zaštitni dodatak. 

Minimalnu penziju od 500 evra primalo bi, prema podacima vlade, oko 45.200 penzionera. Prema podacima penzijskog osiguranja, početkom ove godine mesečnu penziju manju od 500 evra primalo je 98.200 penzionera, a svi oni su otišli u penziju sa punim radnim stažom i potrebnim godinama života. 

Zakon je juče prihvaćen jednoglasno bez glasa protiv, uprkos tome što su vladin predlog opozicione stranke najpre ocenjivale populističkim potezom namenjenim privlačenju birača, u poslednjoj godini mandata sadašnje vlade.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:25:10 +0200 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/394998/odlucili-minimalna-penzija-500-eur.html
"Država može da reaguje zbog Muslijua, prijaviti i u SB" http://pressonline.rs/info/politika/394991/drzava-moze-da-reaguje-zbog-muslijua-prijaviti-i-u-sb.html Pretnje Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua su pokušaj da se mirna situacija pretvori u kriznu i da se izazove napetost. ]]> Foto:b92/net

To je za "Večernje novosti" rekao predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković, koji je istakao da Muslijua treba tretirati kao lokalnog funkcionera i primeniti zakone, a kada je reč o Rami, onda najviši funkcioneri treba da se obrate međunarodnoj zajednici, ako treba i Savetu bezbednosti.

On je naveo i da je u svim razgovorima koje je imao sa predstavnicima međunarodnih organizacija, EU i OEBS, dobio uveravanja da se oni protive prekrajanju granica i ujedinjavanju teritorija. 

Na pitanje lista da li može država da reaguje bar na poruke Muslijua koji je "veliku Albaniju" zamislio sve do Niša, Stanković ističe da je on funkcioner Republike Srbije "i to dvostruki". 

"Prima platu i kao predsednik SO Bujanovac i kao prvi čovek Nacionalnog saveta Albanaca. Zato najpre treba videti da li je u sukobu interesa. I nadležna ministarstva treba da razgovaraju sa njim i da vide kakve su moguće sankcije", naglasio je Stanković. 

On je podsetio da je predsednik Albanije Bujar Nišani u Bujanovcu poručio svojim sunarodnicima da su oni građani Srbije i da podležu njenim zakonima. 

"Musliju provocira, a dobio je isuviše veliki prostor u medijima", rekao je Stanković. 

Upitan kakve su mogućnosti da Musliju bar politički odgovara, Stanković poručuje da oni koji su ga izabrali treba da se izjasne da li podržavaju ovo što on radi, a da će Koordinaciono telo nastaviti da pomaže ugroženima u tri opštine koji, naglašava, ne treba da trpe zbog njegovih izjava.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:05:36 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/394991/drzava-moze-da-reaguje-zbog-muslijua-prijaviti-i-u-sb.html
Iz SRS u SNS i u fotelju državnog sekretara http://pressonline.rs/info/politika/394989/iz-srs-u-sns-i-u-fotelju-drzavnog-sekretara.html Šef poslanika SRS Vojislav Šešelj interesovao se za status svog dojučerašnjeg poslanika Marka Milenkovića na sednici Skupštine Srbije. ]]> Foto:B92.net

On je na sednici pitao ministra prosvete Mladena Šarčevića kako je moguće da se za državnog sekretara imenuje Milenković koga su radikali pre nekoliko dana "prisilili da podnese ostavku na mesto poslanika, jer je izdao radikale" i u vreme predizborne kampanje je radio za suparnički tabor, odnosno za predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića. 

"Išao je od kuće od kuće naših članova i simpatizera i objašnjavao da smo se Vučić i ja sve dogovorili, da on bude predsednik, a ja premijer i tako nam je oborio sa 20 procenta glasova na tri odsto", rekao je Šešelj. 

On je rekao da je mesto državnog sekretara najviša činovnička funckija, te upitao "Kako čoveka koji se ovako moralno obrukao do krajnjih granica promoviše u najviši državni činovnički red". 

"Kakav je onda to ministar prosvete i zaslužuje li da ostane u Vladi, zašto ne podnese ostavku i kako je Vlada sebi dozvolil da prihvati takav predlog", upitao je Šešelj.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:03:49 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/394989/iz-srs-u-sns-i-u-fotelju-drzavnog-sekretara.html
I Srbija zatrpana kesama http://pressonline.rs/info/drustvo/395004/i-srbija-zatrpana-kesama.html Koriste se u proseku pola sata, a razgrađuju se više stotina godina. Plastične kese opasan su zagađivač planete, a zbog prekomerne upotrebe, njima je zatrpana i Srbija. ]]> foto: b92.net

Ima ih svuda. Dobijamo ih u samoposlugama, knjižarama, apotekama. Brza proizvodnja i niska cena učinili su ih popularnim i kod trgovaca i kod potrošača. Plastične kese postale su ozbiljan ekološki problem. 

Građani Niša kažu da ih često koriste, “zato što nema drugih”. Neki, ipak, kažu da bi voleli da ih ne koriste, jer je dovoljno da se pogledaju reke i njihove obale pa da bude i jasno zašto. 

Prodavačica iz Novog Sada, međutim, kaže da ih koristi i da su joj neophodne, ali uz jedan uslov – da su biorazgradive. 

Srbija ima Pravilnik o biorazgradivim kesama, ali trgovinski lanci nisu u obavezi da ih koriste. Od 7.000 tona kesa koje su na tržištu, samo 200 tona nije biorazgradivo, to je rezultat pravilnika, kažu u Agenciji za zaštitu životne sredine. 

“I pored toga, kese imaju dramatičan uticaj na životnu sredinu, pre svega jer ih njihova specifična težina čini neprofitabilnima za reciklažu. Koristimo ih svega par minuta, a nekoliko stotina godina je potrebno da bi se one razgradile”, kažu u Agenciji. 

Stanovnik Srbije godišnje u proseku potroši 530 plastičnih kesa, što je nešto više od evropskog proseka. 

“Kesa se u stvari nalazi samo na vrhu piramide ljudske gluposti. Mi danas kupujemo raznorazne gluposti koje nam nisu potrebne, to trpamo u kese, a onda tim kesama kitimo drveće, rečne tokove, rečna korita… Kesu možemo naći i u želucu neke životinje, ptice ili ribe”, kaže Srđan Stanković iz ekološkog pokreta Supernatural. 

Po uzoru na evropske gradove, i u Srbiji je bilo pokušaja da se na lokalnom nivou uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa, ali bez uspeha. 

Neke države EU su zabranile upotrebu plastičnih kesa, možda bi trebalo razmišljati u tom pravcu, ali ono što je zaista najefikasnije jeste podizanje svesti kod građana. Kratkoročno rešenje je korišćenje cegera, a dugoročno je obrazovanje. 

Okeanima i morima plutaju kese površine Nemačke. Ukupna težina plastičnih kesa napravljenih u Evropi godišnje je 3,4 miliona tona, što je jednako težini dva miliona automobila.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:29:24 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/395004/i-srbija-zatrpana-kesama.html
Francuski Orden nacionalnog reda za Tanju Miščević http://pressonline.rs/info/politika/394987/francuski-orden-nacionalnog-reda-za-tanju-miscevic.html Šefica tima Srbije za pregovore o pristupanju EU Tanja Miščević odlikovana je u ambasadi Francuske u Beogradu francuskim Ordenom nacionalnog reda. ]]> Foto:B92.net

Ona je odlikovana za doprinos u promovisanju evropskih vrednosti i integracije.

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, na svečanom uručenju ordena, rekla je da evropske integracije predstavljaju pre svega osećaj pripadnosti, a da Srbija "ne samo da pripadnost oseća nego je i živi" kroz sve oblasti života kao i da je Evropa projekat budućnosti. 

Ona je rekla da je neophodno uložiti napore za tu budućnost i da Srbiju očekuju teške reforme, ali da je Francuska odlučna u podršci Srbiji na evropskom putu. 

Miščević je rekla da se u Srbiji evropskim integracijama ne bavi zbog novca i počasti, ali da priznanje kakvo je dobila znači da obavlja dobar posao i da veruje u Srbiju u EU i EU u Srbiji. 

Ona je rekla da orden pomalo dele i svi drugi koji su sa njom u tom poslu - kolege iz tima, vlada, civilno društvo, međunarodne organizacije, mediji, nezavisna i regulatorna tela i drugi. 

Tanja Miščević je profesorka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a od 2001. se nalazi u raznim telima koja rade na promociji evropskih integracija. 

Ona je rukovodila vladinom Kancelarijom za evropske integracije u vreme potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a od 2012. je na čelu pregovaračkog tima Srbije.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:01:49 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/394987/francuski-orden-nacionalnog-reda-za-tanju-miscevic.html
Kako sprečiti porodične tragedije? http://pressonline.rs/info/hronika/394986/kako-spreciti-porodicne-tragedije.html Jučerašnji masakr u selu Barič, u opštini Golubac, jedan je od brojnih zločina koji su se u poslednje vreme dogodili u Srbiji. ]]> Foto:B92.net

Stručnjaci smatraju da porodične tragedije nikada ne mogu u potpunosti da se spreče, ali da bi stroža kontrola posedovanja vatrenog oružja mogla da pomogne da ovakvih tragedija bude manje.

"A ja sam tu, ovaj, dolazio kod ovog čoveka, kupovao rakiju. To je bio tako dobar čovek, dobra duša ljudska, ko devojka, što se kaže, ne bi mrava zgazio, i tako mi žao baš." 

Reči Milana Bugovca iz Velikog Gradišta su reči koje često čujemo posle neke tragedije. Uzorni domaćin, dobar komšija. A rezultat - sin ubio oca, žena muža ili suprug ženu, brat udario na brata. Posle svega, često, suvoparno saopštenje policije - proverama u policijskim evidencijama utvrđeno je da u ovoj porodici do sada nije bilo prijave bilo kakvog nasilja. A masakr počinjen pištoljem za koji je bila izdata uredna dozvola za posedovanje. 

"Kada se dobije dozvola za držanje oružja praktično, ne i za nošenje, da ona ne bude doživotna, već da se na određeni vremenski period vrše nove provere kako bi ona mogla da se produži, jer se vrlo često menjaju okolnosti. Menja se zdravstveno stanje lica koje dobije takvu dozvolu i tome slično", kaže Sanja Ćopić iz Kriminološkog društva Srbije. 

Pre manje od godinu dana u selu Žitište kod Zrenjanina ubijeno je petoro ljudi, pre toga, krajem 2015. u Martonošu kod Kanjiže sedmoro, a pre četiri godine dogodio se težak zločin u Velikoj Ivanči kod Mladenovca - ubijeno je 13 ljudi. Zamenica javnog tužioca Gorjana Čaluković najavljuje izmenu zakona, pa će tako ubuduće provere za osobe koje poseduju oružje biti na tri godine. 

"Od 1. juna policija i patrole policijske će biti u obavezi da se odazovu svakom pozivu i da izađu na lice mesta u svakom slučaju. To je važno, jer će se onda i onaj najniži nivo nasilja tretirati od strane profesionalaca, pre svega nadležnog policijskog službenika, kasnije zamenika javnog tužioca i suda", navodi ona. 

Kad se medijska priča o tragediji slegne, bliski rođaci ubijenih, ali i oni koji su u srodstvu sa zločincem nastavljaju život. Najčešće bez pomoći zajednice. 

"Oni se često ne prepoznaju, a jesu zapravo indirektne žrtve ovakvih događaja. I njima su takođe potrebni pomoć i podrška, tako da i oni mogu da se obraćaju službama za podršku žrtvama", objašnjava Ćopićeva. 

Ministarstvo pravde od februara sprovodi obuku sudija, tužilaca i policijskih službenika u vezi sa novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, koji će stupiti na snagu 1. juna ove godine.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 09:58:47 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/394986/kako-spreciti-porodicne-tragedije.html
Uhapšeni carinici negirali krivicu http://pressonline.rs/info/drustvo/394985/uhapseni-carinici-negirali-krivicu.html Svih 16 carinika, koji su uhapšeni zbog sumnje da su oštetili republički budžet za više od 11,5 miliona evra, negirali su krivicu u Trećem osnovnom tužilaštvu. ]]> Foto:B92.net

Tužilaštvo je nakon saslušanja predložilo da im se odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivično delo, rekao je danas Tanjugu portparol tužilaštva Ivan Marković.

Na teret im se, rekao je Marković, stavlja krivično delo nesavestan rad u službi za koje zaprećena kazna do pet godina zatvora. 

O pritvoru će odlučiti sudija za prethodni postupak Trećeg osnovnog suda. 

Carinici su uhapšeni zbog sumnje da su skoro godinu dana robu, pre svega cigarete uvezene iz inostranstva, fiktivno razduživali za navodne potrebe raznih ambasada i međunarodnih organizacija u Srbiji. 

Na taj način su, kako se sumnja, nesavesnim postupanjem primili u rad nekompletnu, nepravilnu i falsifikovanu dokumentaciju i na taj način omogućili oslobađanje od carine, poreza, akciza i drugih posebnih dažbina.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 09:56:26 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/394985/uhapseni-carinici-negirali-krivicu.html
49 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu http://pressonline.rs/info/drustvo/394983/49-prijava-protiv-roditelja-koji-nisu-vakcinisali-decu.html Od početka godine inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je 49 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu. ]]> Foto:B92.net

Nema podataka koliko je do sada roditelja i kažnjeno.

Prošle godine inspekcija je podnela 198 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.

Epidemiolog Milena Kanazir iz Instituta za javno zdravlje Batut kaže je važno održavanje kolektivnog imuniteta, a da bi se on postigao neophodno je da 95 odsto mališana budu vakcinisani prema kalendaru imunizacije. 

"Samo kada je visok procenat vakcinasanih, moguće je sprečiti širenje bolesti i nastanak epidemije", rekla je Kanazir gostujući na RTS. 

Nedelja imunizacije počela je 24. aprila i trajaće do 30 aprila, a cilj je da se skrene pažnja na važnost kontinuiteta vakcinacije. 

Kanazir kaže da je Srbija ranije dostizala željeni cilj obuhvata od 95 odsto, ali da u poslednjih nekoliko godina ne dostiže taj cilj, posebno ne MMR vakcinom(protiv malih boginja, zauški i rubeola). 

"Vakcinacija je postala žrtva svog uspeha, jer mnogi roditelji, pa i lekari nisu videli zarazne bolesti koje ostavljaju teške posledice", naglasila je ona. 

Kanazir je upozorila na epidemiju malih boginja u susednoj Rumuniji, gde je do sada registrovano 5.000 obolelih sa 22 smrtna ishoda.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 09:53:56 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/394983/49-prijava-protiv-roditelja-koji-nisu-vakcinisali-decu.html
Sunčano i toplo, do 25 stepeni http://pressonline.rs/info/srbija/394978/suncano-i-toplo-do-25-stepeni.html U Srbiji će biti pretežno sunčano i toplo vreme, saopštio je Republički Hidrometeorološki zavod. ]]> Foto:B92.net

Duvaće slab i umeren, južni i jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura od četiri do 12, najviša dnevna od 22 do 25 stepeni.

U Beogradu pretežno sunčano i toplo. Vetar slab i umeren, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura oko 12, najviša dnevna oko 25 stepeni. 

U Srbiji u četvrtak biti pretežno sunčano i toplo. U petak ujutru i pre podne na severu i zapadu, do kraja dana i u ostalim krajevima naoblačenje i osveženje s kišom, a mogući su i kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom. U subotu pretežno oblačno i hladnije, povremeno sa kišom. 

Relativno povolјna meteorološka situacija za većinu hroničnih bolesnika. Oprez se savetuje osobama sa srčanim tegobama. Kod meteoropata je moguća glavobolјa.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 09:41:07 +0200 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/394978/suncano-i-toplo-do-25-stepeni.html
Novo otkriće o životu u Srbiji pre Nemanjića http://pressonline.rs/info/srbija/394951/novo-otkrice-o-zivotu-u-srbiji-pre-nemanjica.html Nova arheološka istraživanja u zapadnoj Srbiji otkrivaju novu, iznenađujuću sliku prednemanjićke Srbije, kao dobro organizovane i gusto naseljene države sa utvrđenjima koja štite saobraćajnice kojima se transportuju tovari dragocenih ruda, kažu stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. ]]> foto: b92.net

"Otkriće da je velika tvrđava na brdu Branig iznad kanjona reke Gradac funkcionisala bar dva veka pre Nemanje kao srpska, uz pronalazak manjih utvrđenja na antičkom pravcu koji je spajao podrinjske rudne oblasti sa dolinom Kolubare, pokazuje da je reč o organizovanoj državnoj teritoriji", kaže arheolog Radivoje Arsić iz valjevskog zavoda. "Rezultati istraživanja ukazuju da se prednemanjićka srpska država prostirala između Save i Drine. Od iskopavanja tek očekujemo iznenađenja, jer su na teritoriji zapadne Srbije i istočne Bosne otkriveni tragovi utvrđenja i naselja ranosrednjovekovne srpske države". 

Ostatke zidina i kula na strmom brdu u kanjonu reke Gradac, u ataru sela Brangović, na sedam kilometara od Valjeva, narod je nazvao Jerinin grad. Drugo ime za ruševine je Bežane, jer su se među visokim zidinama, na nepristupačnim liticama, i u mnogobrojnim pećinama, skrivali zbegovi od osmanskog zuluma. 

Arheolozi kažu da još nisu otkrivena pisana svedočanstva o ovom velikom i vešto sazidanom gradu, ali su na osnovu nalaza utvrdili da je utemeljen još u preistoriji, oko 1.600 godina pre Proklete Jerine, žene despota Đurđa Brankovića, koja je u narodnoj mašti bila graditelj tvrđave.

"Na početku istraživanja 2004. mislili smo da je reč o vizantijskoj tvrđavi iz 5. veka, iz vremena Justinijanove obnove", kaže Arsić. "Docnijim iskopavanjima smo utvrdili da su je Rimljani koristili u vojne svrhe još od 3. veka, a da su kasnije samo dodati luksuzniji civilni deo i episkopska crkva, versko sedište celog ovog dela Srbije, što svedoči o značaju tajanstvenog grada. Zatim smo došli do najstarijeg sloja koji seže u preistoriju, u gvozdeno doba, kad se na ovom mestu nalazilo naselje utvrđeno kamenim bedemima". 

Ubrzo su arheolozi shvatili da na prostoru tvrđave i sela Brangović postoji jača tradicija naseljavanja nego što su mogli i da zamisle. Najveće iznenađenje sačekalo ih je u najmlađem arheološkom sloju. 

"Iako je najviše oštećen erozijom i iskopavanjima divljih arheologa, nalazi su nedvosmisleno ukazivali na to da su Srbi ovde živeli u kontinuitetu od vremena naseljavanja od 7. do 10. veka. Grad je, izgleda, napušten u vreme ratova kneza Časlava sa Ugarima", kaže Arsić. 

Ostaci višeslojnog utvrđenja su na površini od tri hektara. 

"U donjem delu grada nalazilo se civilno naselje, a gornji deo, gde je bila velika donžon kula, imao je isključivo vojnu svrhu", kaže Arsić. "Geodetska snimanja i iskopavanja ukazuju da se civilno naselje razvilo pored antičkog puta kroz kanjon reke Gradac, spajajući dolinu Kolubare sa Valjevskim planinama i Podrinjem, koji su obilovali rudnim ležištima srebra, bakra, olova i zlata". 

Jerinin grad je pravo graditeljsko čudo sa svojim visokim i debelim zidovima koji se strmo spuštaju u dužini od oko 200 metara iznad samog rečnog toka. Graditelji su, gde god su mogli, koristili prirodne bedeme od stena i povezivali ih zidovima koji su iz daljine teško uočljivi. Za potrebe odbrane su u strme stene uklesane stazice i stepenice čiji se tragovi i danas jasno vide.

]]>
Tue, 25 Apr 2017 12:40:10 +0200 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/394951/novo-otkrice-o-zivotu-u-srbiji-pre-nemanjica.html
BG na vodi: Evo ko gradi novu zgradu http://pressonline.rs/info/biznis/394934/bg-na-vodi-evo-ko-gradi-novu-zgradu.html Građevinska kompanija Štrabag d.o.o. Beograd izabrana je za glavnog izvođača za BW Vista, novu stambenu zgradu u projektu Beograd na vodi. ]]> Foto:B92.net

Kako se navodi u saopštenju Belgrejd voterfronta, Štrabag je deo međunarodne grupe, a u Srbiji posluje od 2002. i zapošljava oko hiljadu radnika.

Generalni direktor Štrabaga Dragan Pavelić istakao je da će u izgradnji biti pretežno korišćeni materijali iz Srbije i angažovani lokalni izvođači radova. 

Prodaja stanova za BW Vistu počeli su u decembru 2016, a planirano je da se prvi stanari usele u prvoj polovini 2019, navodi se u saopštenju.

]]>
Tue, 25 Apr 2017 11:19:26 +0200 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/394934/bg-na-vodi-evo-ko-gradi-novu-zgradu.html
EPS uvozio struju - kilovate platili 42 mil € http://pressonline.rs/info/biznis/394933/eps-uvozio-struju---kilovate-platili-42-mil-.html U prvom tromesečju ove godine javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" uvezlo je 848 miliona kilovat-sati električne energije, piše Politika. ]]> Foto:B92.net

EPS je tu struju, piše list, platilo 42 miliona evra, a najveća količina struje kupljena je u januaru ove godine.

U januaru je kupljeno oko 541 milion kilovat-sati, za šta je izdvojeno 29 miliona evra, kažu u EPS-u odgovarajući na pitanje "Politike" koliko je struje uvezeno od početka godine. 

Kako navodi taj list, zvanična statistika je u prva dva meseca registrovala pad proizvodnje od oko 9,8 odsto. 

Govoreći o tome po kojoj je ceni EPS plaćao uvezene kilovate, iz tog preduzeća navode da je u prvom kvartalu prosečna cena kupovine električne energije bila 46, 64 evra po megavat satu. 

U januaru su uvezeni kilovati bili skuplji i EPS ih je plaćao po ceni od 53,9 evra po megavat času, navodi "Politika" dodajući da iz tog preduzeća ističu da je u to vreme na mađarskoj berzi električna energija koštala 81,25 evra. 

Iz EPS-a tvrde da se proizvođnja uglja i električne energije odvija stabilno i u skladu sa planom. 

Kako objašnjavaju, na nešto manju proizvodnju uticao je isključivo dugotrajni ledeni talas tokom januara koji je otežavao dovoz uglja sa kolubarskih kopova u obrenovačke termoelektrane. 

U EPS-u ističu da se za prva dva meseca ove godine na kopovima "Kolubare" i "Kostolaca" proizvedeno skoro sedam miliona tona uglja, što je u potpunosti u skladu sa planiranim količinama. 

Kada je reč o finansijskim pokazateljima, preliminarni finansijski rezultat EPS-a za 2016. godinu, pre knjiženja imovine, je dobit od 17,3 milijarde dinara, što je rezultat preduzetih mera finansijske konsolidacije, navodi beogradski list. 

Iz te kompanije objašnjavaju da su uštedama u 2016. godini doprineli povećavanje efikasnosti i bolja organizacija, a navode i da su tokom 2016. godine u državnu kasu uplatili 87,4 milijarde dinara po raznim osnovama, što je 8,5 odsto ukupnih prihoda budžeta. 

"Samo na razlici između uvoza i izvoza električne energije EPS je ostvario dobit od 64,5 miliona evra, procenat naplate je sve bolji", ističu u EPS-u. 

Kako dodaju, u 2016, godini zabeležen je procenat naplate od 95,2 odsto. 

Gubici električne energije, tvrde, smanjeni su sa 14,02 odsto iz 2015. godine na 12,4 odsto u 2016. godini i ostvareno je dodatnih 836 miliona uštede u odnosu na plan. 

Predsednik Nadzornog odbora "Elektroprivrede Srbije" Branko Kovačević kaže da će EPS-u nedostajati struje sve dok ne završi gradnju novog bloka u "Kostolcu" od 350 megavata koji gradi s Kinezima, odakle će se buduće dobijati oko tri miliona tona uglja. Kovačević dodaje i da je u naredne tri godine planirano da ovo javno preduzeće napusti 4.800 radnika.

]]>
Tue, 25 Apr 2017 11:16:01 +0200 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/394933/eps-uvozio-struju---kilovate-platili-42-mil-.html
Gasovod koji je ujedinio EU i Rusiju - daju mlrd € http://pressonline.rs/info/biznis/394930/gasovod-koji-je-ujedinio-eu-i-rusiju---daju-mlrd-.html Kompanija Severni tok 2 AG potpisala je ugovore sa kompanijama Anži, OMV, Rojal Dač Šel, Uniper i Vinteršel o finansiranju projekta gasovoda Severni tok 2. ]]> Foto:B92.net

Za njega će obezbediti polovinu sredstava od ukupno 9,5 milijardi evra, saopštio je ruski Gasprom.

Pet evropskih energetskih kompanija će platiti čak 950 miliona evra pojedinačno, dok će preostala sredstva obezbediti Gasprom koji ostaje jedini akcionar u kompaniji Severni tok 2 AG, koja je izvođač gasovoda, prenosi ruska agencija Tas s. 

Izgradnja gasovoda će početi 2018. godine, a biće završen do kraja 2019. godine, saopštile su kompanije koje učestvuju u izgradnji. 

Gasovod, u dužini od 1.220 km i ukupnog godišnjeg kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa, udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Nemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

]]>
Tue, 25 Apr 2017 11:12:13 +0200 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/394930/gasovod-koji-je-ujedinio-eu-i-rusiju---daju-mlrd-.html