Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Pre inauguracije gust raspored - Vučić s gostima http://pressonline.rs/info/politika/397257/pre-inauguracije-gust-raspored---vucic-s-gostima-.html Predsednik Aleksandar Vučić održava niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima mnogobrojnih država i organizacija koji prisustvuju njegovoj inauguraciji. ]]> foto:b92.net

Bilateralne susrete Vučić je započeo u 9 sati razgovorom sa potpredsednikom Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom, a pola sata kasnije u vili "Mir" razgovarao je s potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineksog narodnog kongresa Kine Đi Bingsjuenom.

Vučić se zati sastao sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom. 

Potom, u 11 sati, Vučić će razgovarati sa premijerom Gabona Emanuelom Isoze Ngondeom. 

Slede susreti sa Mihailom Džanelidzeom, ministrom spoljnih poslova Gruzije, u 11.30h, Vladimirom Koltovičem, ministrom za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Republike Belorusije u 12h. 

U 12.30 sati Vučić će razgovarati sa Endru Leslijem, parlamentarnim sekretarom Kanade za odnose sa SAD, a pola sata kasnije primiće i Rauhija Fatuha, savetnika predsednika Države Palestine za međunarodna pitanja, navodi Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije. 

Za 13.30 sati predviđen je susret sa Rouz Gotemiler, zamenicom generalnog sekretara NATO, a za 14 sati sa Robertom Pinoti, ministrkom odbrane Italije. 

U 14.30 sati Vučić će primiti Kolindu Grabar Kitarović, predsednicu Hrvatske, a u 15 članove Predsedništva BiH. U 15.30 sati Vučić he se sastati sa Johanesom Hanom, komesar za proširenje i susedsku politiku EU.

 

Vučić: Evrointegracije neće poremetiti odnose s Rusijom

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić podvukao je, u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dimitrijem Rogozinom, da su evrointegracije strateško opredeljenje Srbije, ali to ne sme i neće da poremeti dobre odnose sa Rusijom, što podrazumeva i neuvođenje sankcija. 

On Je zahvalio što je ruska delegacija na svečanom prijemu povodom inauguracije zastupljena na tako visokom nivou i što je ruski predsednik Vladimir Putin odredio Rogozina da prenese pozdrave i čestitke. 

"To svedoči o uvažavanju Srbije kao nezavisne i suverene države od strane Ruske Federacije, kao i o spremnosti dveju zemalja da održavaju kontinuirani dijalog koji doprinosi razvoju političkih odnosa na obostranu dobrobit", istakao je predsednik Vučić. 

On je dodao da dobre političke odnose treba pretvoriti u još bolje ekonomske veze, s obzirom na to da postoje velike mogućnosti u različitim oblastima privrede. 

Dvojica sagovornika su se saglasila da postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi i drugim oblastima treba da bude osnažena. 

Razgovor se, kako je navedeno u saopštenju, odnosio i na vojno-tehničku saradnju, a predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na dobrom aranžmanu za nabavku vojne opreme koja Vojsci Srbije omogućuje neophodnu modernizaciju. 

Prema poslednjim informacijama, potpredsednik ruske Vlade Rogozin očekuje da do isporuke dođe u veoma kratkom roku i predložio je saradnju u vazduhoplovnoj industriji. 

Predsednik Vučić je zahvalio na kontiuiranoj i principijelnoj podršci Ruske Federacije kad je reč o Kosovu i Metohiji, posebno u međunarodnim organizacijama. 

U razgovoru je predloženo i da Srbija i Rusija sledeće godine zajedno obeleže 75-godišnjicu Staljingradske bitke, prelomne bitke Drugog svetskog rata.

Vučić zahvalio na "čeličnom prijateljstvu" Kine i Srbije

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Djijem Bingsjuenom zahvaliio kineskom rukovodstvu što je, dolaskom njihovog visokog predstavnika na svečanost povodom inauguracije, ta zemlja iskaza koliko je iskreno njeno prijateljstvo prema Srbiji. 

Zahvalio bih posebno predsedniku Kine Si Djinpingu zbog inicijative 'Jedan pojas jedan put', koja je značajna ne samo za našu zemlju. Zahvalio bih na, kako to predsednik Si kaže, 'čeličnom prijateljstvu' Kine sa Srbijom“, rekao je predsednik Vučić.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 11:16:57 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/397257/pre-inauguracije-gust-raspored---vucic-s-gostima-.html
Poslanici sutra u 10h o izboru nove vlade http://pressonline.rs/info/politika/397256/poslanici-sutra-u-10h-o-izboru-nove-vlade.html Sednica Skupštine o izboru nove vlade na čelu s premijerkom Anom Brnabić počeće sutra u 10h, saopšteno je iz kabineta predsednice parlamenta Maje Gojković. ]]> foto:b92.net

Kako se navodi u današnjem saopštenju, Predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o ministarstvima biće jedina tačka dnevnog reda.

Zahtev za održavanje sednice podnela su 152 poslanika. 

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima stigao je ranije danas u Skupštinu Srbije, a njime je predviđeno osnivanje dva nova ministarstva - zaštite životne sredine i za evropske integracije

Predlagač zakona je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, a zakon je predložen po hitnom postupku. 

Za izbor nove Vlade i premijera potrebno je da glasa 126 poslanika. 

Vladajuća SNS je ranije najavila da ima dovoljan broj poslanika koji će glasati za novu Vladu Srbije.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 11:11:56 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/397256/poslanici-sutra-u-10h-o-izboru-nove-vlade.html
Ovo je režim saobraćaja: Zatvorene ulice, parking... http://pressonline.rs/info/drustvo/397254/ovo-je-rezim-saobracaja-zatvorene-ulice-parking.html Tokom današnje svečane ceremonije povodom inauguracije predsednika Srbije, na pojedinim saobraćajnicama oko "Palate Srbija" doći će do izmena u saobraćaju. ]]> Foto:B92.net

Kako je saopštio MUP, od 16 do 22 časa za saobraćaj će biti zatvoren Bulevar Nikole Tesle, u oba smera, na delu od Brankovog mosta do Ulice Trešnjin cvet.

Takođe, za saobraćaj će biti zatvoren i Bulevar Mihajla Pupina, u oba smera, od Ušća do Ulice Trešnjin cvet, kao i od Brankovog mosta do Bulevara Nikole Tesle. 

Saobraćaj i linije gradskog prevoza iz pravca Brankovog mosta biće preusmerene na sledeću trasu: Bulevar Mihajla Pupina - Ulica Milentija Popovića - Bulevar Zorana Đinđića - Ulica Trešnjin cvet, odakle se vraćaju na redovne trase. 

Saobraćaj iz pravca Zemuna, ka centru grada, odvijaće se istom trasom. 

Javna parkirališta u zoni "Sava centra" u Ulici Vladimira Popovića, zatim kod Otvorenog tržnog centra i kod Ušća, neće moći da se koriste od 6 časova do završetka manifestacije, navedeno je u saopštenju.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 11:05:45 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/397254/ovo-je-rezim-saobracaja-zatvorene-ulice-parking.html
Mislite da je vrelo, čekajte da vidite jul i avgust http://pressonline.rs/info/drustvo/397253/mislite-da-je-vrelo-cekajte-da-vidite-jul-i-avgust.html Meteorolozi upozoravaju na tropski talas, temperaturni rekordi padali već prvog dana leta. Najavljene temperature za naredne dane iznad proseka. ]]> Foto:B92.net

Tropski talas koji je poslednjih dana zahvatio ne samo Srbiju već i čitavu Evropu poranio je nekoliko nedelja. Vrućine uobičajene za kraj juna i početak jula, sa temperaturama oko 37. podeoka, već su stigle, a na meteorološke karte je ucrtan narandžasti alarm, prenose "Večernje novosti".

Vrućine zadaju nevolje skoro svima, a posebno se apeluje na hronične bolesnike da budu oprezni. 

U Beogradu je u četvrtak zabeležen najtopliji dan od početka godine sa 33 stepena, a vreli udar se nastavlja i narednih dana, sa kraćim osveženjima. Kako kažu, i jul i avgust će najverovatnije biti iznad proseka, a leto će se nastaviti i tokom toplog i suvog septembra. 

Po rečima Gorana Mihailovića, načelnika prognoze vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najavljene temperature za naredne dane iznad su višegodišnjeg proseka. Kako kaže, esktremne vremenske prilike posledica su globalnog zagrevanja i klimatskih promena, a stručnjaci RHMZ još su u proleće predvideli da je pred nama dugo i suvo leto. 

"Narod pamti, a pogotovo seljaci, velike vrućine krajem juna i početkom jula, pred žetvu, kada su temperature obično iznad 32 stepena celzijusa", kaže prognostičar Branko Bijelić iz RHMZ. 

Od petka do srede, 28. juna, biće veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 33 do 37 celzijusa, a samo će u ponedeljak 26. juna biti svežije, od 28 stepeni na severu do 34 celzijusa na istoku i jugoistoku Srbije, kažu u RHMZ. Za petak, posle podne na severu Srbije, a uveče i noću i u ostalim krajevima, očekuje se osveženje, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Moguće su i vremenske nepogode.

Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

 

Vreli talas nastaviće se i tokom vikenda, sa večernjim razvojem oblačnosti, pljuskovima, grmljavinom, uglavnom u južnim krajevima. Nakon "pauze" osveženja u ponedeljak, i naredne sedmice, nastavljaju se vrućine istim tempom. Kiše tokom noći u sredu donose promenljivo i malo svežije vreme od četvrtka. 

Čitavu Evropu pogodile su visoke temperature. Tako je u Britaniji zabeležen najtopliji dan u junu u poslednjih 40 godina, dok je u Sibiru bilo čak 37 stepeni u gradu Krasnojarsku. U Portugaliji termometri i dalje beleže oko 35 stepeni po Celzijusu - nivo koji od Evrope pravi rernu, uključujući Italiju, gde se prognozira najtopliji period u poslednjih 15 godina, Austriju, Holandiju i čak švajcarske Alpe. 

U Milanu je izmereno 39, a u Alpima, na visini od 1.000 metara i do 30 stepeni! Nije drugačije ni izvan Evrope. Na jugozapadu SAD su velike vrućine, temperature u pojedinim gradovima, jedan od njih je Feniks, dostigle su 48 stepeni, dok je u Las Vegasu bilo 47. 

Zbog vrućina je kompanija "Amerikan erlajns" otkazala oko 40 letova sa aerodroma u Feniksu. Portparol te kompanije objasnio je da manji regionalni avioni ne mogu da lete kada su temperature 48 stepeni. Veći avioni, koje proizvode "Boing" ili "Erbas" imaju veći dozvoljeni nivo temperature, ali kompanije moraju da prate stanje aviona tokom leta. 

Mnoge zemlje pokušavaju da pomognu svojim stanovnicima. Tako je u Britaniji državna poštanska služba objavila da će njeni službenici pozivati starije i invalide da bi proverili kako su. A u Los Anđelesu su otvoreni centri za rashlađivanje gde stanovnici koji nemaju klima-uređaje mogu da se rashlade do 22 sata. 

Zanimljivo da je u Rusiji zabeležena i druga ekstremna temperatura - svega jedan stepen i sneg u Murmansku na severu zemlje. Navodi se da se mnogi građani smrzavaju, jer je tokom leta u stanovima isključeno centralno grejanje.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 11:00:30 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/397253/mislite-da-je-vrelo-cekajte-da-vidite-jul-i-avgust.html
Cisterne sa vodom u centru Beograda zbog prevelike vrućine http://pressonline.rs/info/drustvo/397252/cisterne-sa-vodom-u-centru-beograda-zbog-prevelike-vrucine.html Zbog visokih dnevnih temperatura u Beogradu, autocisterne sa pijaćom vodom će u narednom periodu biti postavljene na nekoliko najprometnijih lokacija. ]]> Foto:B92.net

Cisterne će biti postavljene u subotu, u vremenu od 11:00 do 18:00 sati.

Kako se navodi u saopštenju JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", autocisterne će bit postavljene na Zelenom vencu, na Trgu Republike kod Staklenca, Trgu Nikole Pašića i Trgu Slavija.

Pitka voda na najprometnijim mestima u Beogradu namenjena je svim građanima za piće, osvežavanje i rashlađivanje. 

JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" nastaviće sa ovom akcijom tokom celog leta, u danima sa tropskim temperaturama.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 10:54:04 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/397252/cisterne-sa-vodom-u-centru-beograda-zbog-prevelike-vrucine.html
Danas do 37, uveče pljuskovi i grmljavina http://pressonline.rs/info/srbija/397255/danas-do-37-uvece-pljuskovi-i-grmljavina.html U Srbiji će danas biti veoma toplo, temperatura će dostići i 37 stepeni, ali se u večernjim satima mogu očekivati pljuskovi i grmljavina. ]]> Foto:b92.net

RHMZ upozorava da se od danas pa sve do srede na području cele Srbije može očekivati veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom od 33 do 37 stepeni.

Kako se navodi, samo će u ponedeljak biti svežije, od 28 stepeni na severu do 34 stepena na istoku i jugoistoku Srbije.

Danas u popodnevnim časovima na severu Srbije, a uveče i noću i u ostalim krajevima moguća je lokalna pojava kratkotrajnih vremenskih nepogoda sa jakim pljuskom, gradom i olujnim vetrom. 

Duvaće slab i umeren, zapadni i jugozapadni vetar. Najniža temperatura od 13 do 21, najviša od 33 do 37 stepeni. 

U Beogradu pretežno sunčano i veoma toplo. Uveče i noću osveženje sa pljuskom i grmljavinom. Vetar slab i umeren, zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura oko 21, najviša oko 35 stepeni.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 11:09:19 +0200 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/397255/danas-do-37-uvece-pljuskovi-i-grmljavina.html
Janković: Izbor Brnabićeve - dodvoravanje Vučića Zapadu http://pressonline.rs/info/politika/397239/jankovic-izbor-brnabiceve---dodvoravanje-vucica-zapadu.html Lider Pokreta slobodnih građana Srbije Saša Janković ocenio je da predlog da Ana Brnabić bude mandatarka predstavlja "dodvoravanje" Aleksandra Vučića Zapadu. ]]> Foto:B92.net

Janović je za "Blic" od četvrtka ocenio da se Ana Brnabić kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave "rezultatima nije kvalifikovala ni za šta".

"Za vreme njenog mandata kao ministarke državne uprave i lokalne samouprave vlast je potpuno centralizovana umesto propisane decentralizacije. Gradovi i opštine izgubili su ingerencije i novac, sve odluke donosi partija u Beogradu a državna uprava je do krajnosti politizovana, lišena autoriteta", naveo je Janković.

Govoreći o mogućnosti zajedničkog nastupa opozicije na beogradskim izborima, Janković je kazao da Pokret slobodnih građana razgovara sa svim demokratski opredeljenim organizacijama i ljudima.

]]>
Thu, 22 Jun 2017 11:10:31 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/397239/jankovic-izbor-brnabiceve---dodvoravanje-vucica-zapadu.html
Srpske vozačke dozvole važe i u UAE http://pressonline.rs/info/politika/397238/srpske-vozacke-dozvole-vaze-i-u-uae.html Ministar spoljnih poslova UAE šeik Abdula bin Zajed al Nahjan i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potpisali dva Memoranduma o razumevanju. ]]> Foto:B92.net

Stefanović i Al Nahjan stavili su juče paraf na Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata u vezi sa uzajamnim priznavanjem vozačkih dozvola.

Takođje, potpisan je i Memorandum u vezi saradnje u domenu bezbednosti i borbe protiv terorizma dva ministarstva policije, navodi se u saopštenju MUP.

Zahvaljujući sporazumu o priznavanju vozačkih dozvola građani Srbije, koji su privremeno ili stalno nastanjeni u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, moći će bez polaganja teorijskog ili praktičnog ispita da zamene važeće srpske vozačke dozvole za one koje se koriste u UAE.

Memorandum o saradnji u domenu bezbednosti omogućiće bližu saradnju dve policije u borbi protiv svih vidova kriminala, a posebno protiv terorizma. Ovaj sporazum posebno je važan imajući u vidu terorističke pretnje sa kojima se suočavaju mnoge zemlje širom sveta.

Memorandumi su potpisani prilikom zvaničnog otvaranja stalnih prostorija ambasade UAE u Srbiji.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i bin Zajed al Nahjan otkrili su tablu na kojoj stoji da je ambasada te zemlje zvanično otvorena u prisustvu ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje UAE.

Zvaničnom otvaranju stalnih prostorija ambasade UAE u Srbiji, koja je do sada iznajmljivala prostorije i potpisivanju Memoranduma, prisustvovali su i ambasador UAE u Srbiji Džuma Rašid Al Daheri, direktor BIA Bratislav Gašić, ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Republika Srbija uspostavili su diplomatske odnose marta 2007. godine. Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan boravi od juče u Beogradu kako bi prisustvovao inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

]]>
Thu, 22 Jun 2017 11:05:23 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/397238/srpske-vozacke-dozvole-vaze-i-u-uae.html
Rodoslov mandatarke, "Srbija domovina, deo korena iz HR" http://pressonline.rs/info/politika/397237/rodoslov-mandatarke-srbija-domovina-deo-korena-iz-hr.html Beogradski "Nedeljnik" objavio je porodični rodoslov mandatarke za sastav nove vlade Ane Brnabić koji pokazuje da ona delimično ima hrvatske korene. ]]> Foto:B92.net

Odlazeća ministarska državne uprave ističe da je njena domovina Srbija.

"Srbija je moja domovina, u Beogradu sam rođena. Moj deda po ocu je sa Krka i ja Krk volim, a naročito to selo i ljude odakle mi je deda. Tamo imam mnogo prijatelja - neke od mog rođenja, a neki su prijatelji moje porodice već generacijama", navela je Brnabić.

Njeni koreni su, kaže, vezani za Srbiju, a četvrtina za Hrvatsku.

"Baka po ocu je iz Gorobilja kod Požege gde i danas živi deo moje porodice za koji sam jako vezana. I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Najveći deo života provela sam u Srbiji koju jako volim i u koju sam se vratila posle studija u Engleskoj, jer sam oduvek želela da svoj život i karijeru ovde gradim", precizirala je Brnabić.

Nedeljnik u objavljenom rodoslovu mandatarke Brnabić navodi da zato Ana voli da se našali da je četvrtina njenih korena vezana za Hrvatsku.

Kada je predsednik Aleksandar Vučić saopštio da je Ana Brnabić kandidat za premijera, slavilo se čak i na - Krku.

Podseća se da su hrvatski mediji javljali iz sela Stara Baška na tom ostrvu, čiji su meštani bili ponosni što će "njihova Anica" zauzeti tako važnu poziciju u Beogradu.

Nedeljnik piše da se deda Ane Brnabić po ocu zvao Anton i rođen je u Staroj Baški na Krku.

Deda se kao vrlo mlad pridružio partizanima i posle Drugog svetskog rata ostao je kao vojno lice, potpukovnik, u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Njenu baku upoznaje u užičkoj Požegi.

Oni kao porodica nikada nisu živeli u Hrvatskoj.

Anin otac se zvao Zoran i rođen je 1950. godine u Užicu.

Gimnaziju je završio u Valjevu, a studije u Beogradu, gde je nastavio da živi i radi. I oni su kao porodica uvek živeli u Beogradu, a na Krk su išli tokom letnjih raspusta, osim tokom devedesetih godina prošlog veka.

Otac buduće premijerke se nikada nije izjašnjavao o nacionalnosti.

Njegov otac je, dakle, bio Hrvat, a majka Srpkinja iz Gorobilja kod Požege gde i danas živi deo Anine porodice za koji je jako vezana, piše Nedeljnik.

Anina majka je Srpkinja.

I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice.

Ana se inače izjašnjava kao Srpkinja, i uvek ističe da je Srbija njena domovina i da je veliki patriota, zbog čega se i vratila u zemlju nakon šest godina boravka u inostranstvu.

Bez obzira na sve političke opterećenosti iz prošlosti, Ana je uvek naglašavala da voli Krk, a posebno Staru Bašku gde je provela neke od najlepših trenutaka u detinjstvu, i gde ima mnogo prijatelja, piše Nedeljnik.

]]>
Thu, 22 Jun 2017 10:59:24 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/397237/rodoslov-mandatarke-srbija-domovina-deo-korena-iz-hr.html
Podmukao plan - Putin će držiti Evropu u šaci http://pressonline.rs/info/biznis/397236/podmukao-plan---putin-ce-drziti-evropu-u-saci.html Rusko podrivanje SAD prevazilazi uticaj na izbore i glasačke kutije na više načina - od aneksije Krima u Ukrajini do podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu. ]]> Foto:B92.net

Metod, kojem se pridaje malo pažnje, jeste ruska energetska politika, piše "Politiko".

Kao drugi najveći svetski proizvođač prirodnog gasa, Rusija ima prednosti nad svojim evropskim potrošačima zbog pretnje da će smanjiti snabdevanje, piše američki list i dodaje da bi novi gasovod koji Moskva namerava da gradi mogao da poveća tu zavisnost i potencijalno uveća svoje prisustvo na nemačkom tržištu gasa na više od 50 odsto.

Ova politika predstavlja direktan izazov po američke interese u Evropi posle Drugog svetskog rata i potencijalno može da ima efekte koji prevazilaze izborne skandale, piše Politiko.

Krajem aprila ruski gasni gigant Gasprom potpisao je sporazum o finansiranju svog gasovoda "Severni tok 2", koji bi prenosio gas zapadno od Sankt Peterburga preko Baltičkog mora direktno u Nemačku, gde bi se distribuirao drugim evropskim zemljama.

Infrastruktura prirodnog gasa je skupa i kompleksna za izgradnju, ali kada se jednom postave, cevovodi mogu da promene tokove i odnose između zemalja decenijama.

Ako "Severni tok 2" zaživi, povećaće oslanjanje EU na ruski gas i povećati uticaj Moskve na ključne americke saveznike, navodi list.

Vojna potrošnja i dezinformacije do sada su bila glavne pretnje Rusije, međutim, "Severni tok 2" će pokazati da može više da utiče od vojne snage i zdravog medijskog okruženja.

Gasovod je pokušaj Rusije da podeli i osvoji Evropu, a ono što čini Kremlj tako pametnim, a ovaj napor tako podmuklim, to je da je "Gasprom" napravio atraktivan poslovni ugovor za projekat za više evropskih uvoznika gasa, piše "Politiko".

Izgradnja "Severnog toka 2" oslabila bi Evropu na tri načina.

Prvo, to bi dalo Rusiji veći uticaj nad Nemačkom i drugim evropskim zemljama, piše list.

Sa takvim velikim udelom na tržištu prirodnog gasa, Nemačka će biti talac ruske manipulacije snabdevanjem, naročito ako Rusija odluči da poveća cenu ili smanji isporuku.

To je mnogo moći za ruskog predsednika Vladimira Putina, a SAD i Nemačka ne bi trebalo da pretpostavljaju da Rusija nikada neće odlučiti da sruši čekić, navodi "Politiko".

Drugo, gasovod bi omogućio Rusiji da zaobiđe Ukrajinu na putu ka Evropskoj uniji. Drugim rečima, ako Rusija želi da isključi snabdevanje Ukrajine gasom, to neće uticati na snabdevanje Nemačke gasom, kao što je slučaj i danas.

Rusija bi mogla da ima veći uticaj na Ukrajinu tako što će prekinuti isporuke gasa bez prekida isporuke moćnim regionalnim rivalima poput Nemačke.

Konačno i možda najvažnije, to je da bi novi gasovod mogao povećati podele među zemljama EU i oslabiti njihovu odlučnost o sankcijama zbog aneksije Krima, piše američki list.

Produbljivanjem veza između energetskog tržišta EU i Rusije, "Severni tok 2" bi oduzeo teret od drugih stranih dobavljača i odvezao evropske zemlje u složene ekonomske odnose sa Rusijom.

To predstavlja rizik za sankcije Rusiji - evropske zemlje sa jakim ekonomskim vezama sa Rusijom su se protivile tim sankcijama, uključujući i Mađarsku koja trenutno pregovara o ugovoru o snabdevanju gasom sa Rusijom, navodi "Politiko".

Na kraju, zabrinjava da Evropljani pozdravljaju jeftinu energiju i saradnju sa Rusijom.

Moskva je već pokazala spremnost da svoju snagu koristi kao dominantni dobavljač prirodnog gasa u cilju prisile u prošlosti, kada je prekinula snabdevanje gasom Ukrajini 2006. godine, tokom zime 2008/09. i tokom sukoba u 2015. godini.

Istorijski gledano, Rusija je takođe strateški naplatila različitim potrošačima različite stope i pretila da će smanjiti snabdevanje za geopolitičku dobit.

Uzimajući u obzir potencijalne posledice "Severnog toka 2", nije iznenađujuće što mnoge evropske zemlje smatraju da je energija glavno pitanje nacionalne bezbednosti, navodi list.

]]>
Thu, 22 Jun 2017 10:50:41 +0200 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/397236/podmukao-plan---putin-ce-drziti-evropu-u-saci.html
Otkud dva "Prajda" u Beogradu? Jun i septembar nisu isto http://pressonline.rs/info/drustvo/397235/otkud-dva-prajda-u-beogradu-jun-i-septembar-nisu-isto.html Organizatori "Parade ponosa" najavili su okupljanje ovog vikenda u Beogradu, a istovremeno organizatori "Prajda 2017" podsećaju da je taj događaj u septembru. ]]> Foto:B92.net

U pitanju su dve odvojene manifestacije iza kojih stoje različiti organizatori, među kojima je i u prošlosti bilo trzavica.

Junski Prajd vikend u okviru kog će biti održana "Parada ponosa" organizuju udruženja Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar, koja su kritikovala organizatore "septembarskog Prajda" prošlih godina.

Oni tvrde da ta manifestacija nije inkluzivna, odnosno da se ne organizuje za dobrobit LGBT zajednice već za goste iz sveta politike, diplomatskog kora i ostale. Takođe, proteklih godina su se čule i optužbe da postoji lični interes organizatora "Prajda".

Predstavnici udruženja su više puta navodili i da nisu dobili poziv da budu deo septembarskog Prajda, koji je održavan uz velike mere obezbeđenja, a prošle godine je privukao nekoliko stotina posetilaca.

Zato su ta udruženja navela da će Parada ponosa u subotu 24. juna biti organizovana u formi protesta, da će biti jasno izneti zahtevi, "u svetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBT zajednica".

Kako je saopšteno, organizatori šetnjom nastoje da ukažu da je LGBT pre svega rodno, manjinsko pitanje i da zastupaju i ravnopravnost žena i muškaraca, te da istovremeno i glasno istupaju protiv mizoginije i svih oblika kršenja ljudskih prava pripadnica i pripadnika osetljivih društvenih grupa.

Kako je ranije najavljeno, manifestacija se održava kako bi se ukazalo na to da je LGBT zajednica i dalje marginalizovana i na meti nasilnika.

Na drugoj strani, direktor za Evropu međunarodne organizacije Civil Rights Defenders i jedan od organizatora "tradicionalnog Prajda" Goran Miletić, objavio je na Fejsbuku da je Prajd 2017 zakazan za 17. septembar, a da "Prajd vik" traje od 11. do 17. septembra.

"Svako ima pravo da pravi skup kakav želi i da skreće pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa. To nije lepo i moralno, ali je tako. Organizatorima svih skupova kojima je za cilj unapređivanje položaja svake diskriminisane zajednice želim sve najbolje. Svi mi biramo metode u koje verujemo, a Beograd Prajd se nikada neće zasnivati na napadima na one sa čijim se metodama i radom ne slažemo. Pridružite nam se u septembru", naveo je on na svom profilu.

Među odgovorima se našao i post poznatog LGBT aktiviste Predraga Azdejkovića, koji stoji iza organizacije "junskog prajda".

"A koliko vi imena imate? Belgrade Pride, Beograd Prajd, Parada ponosa... pa, kolega, ima sto imena i ne mogu biti sva vaša", naveo je Azdejković, nakon čega su dvojica aktivista razmenili "želje za uspehom".

]]>
Thu, 22 Jun 2017 10:46:19 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/397235/otkud-dva-prajda-u-beogradu-jun-i-septembar-nisu-isto.html
Nemica i Holanđanin napravili oazu u Srbiji http://pressonline.rs/info/biznis/397234/nemica-i-holandjanin-napravili-oazu-u-srbiji.html Budućnost srpske poljoprivrede mogla bi da se nađe stepenik iznad organske proizvodnje hrane - u inovativnoj metodi biodinamike. ]]> Foto:B92.net

Dokaze za to nude Nemica Vivijen Šaidler i Holanđanin Boudven Kihls u Jaloviku kod Šapca. Ovaj neobičan par doseljenika podigao je biodinamičku farmu u netaknutoj prirodi pitomog sela, gde pored njihovo dvoje dece, slobodno i zdravo, zajedno rastu jagode i tikvice, šljive i salate, razne žitarice, ali i stare pasmine koza i buša goveda.

Bajkovito mesto, tek je malo zaklonjeno od glavnog puta i to samo bujnim rastinjem, koje u ovo doba godine od očiju prolaznika zaklanja neobičnu farmu i njene vlasnike, pišu Večernje novosti.

U skromnoj seoskoj kući zatičemo Vivijen i Boudvena kako kuvaju kafu i doručkuju sir i mleko iz sopstvene proizvodnje, tek pošto su završili hranjenje životinja. Na osunčanom platou ispred praga, bosonog, samo u majici i pelenama, igra se njihov 17-mesečni sin Antonin, a ćerku Karlu je vaspitačica upravo odvezla u vrtić.

“Ljudi su ovde dobri i znaju da ne možemo da postignemo sve zbog posla na farmi pa nam pomažu, a eto, vaspitačica svrati po devojčicu kad god može”, počinje Vivijen priču o Srbiji.

“Pomoć nam je potrebna u poljskim radovima i oko stoke, i stalno smo u potrazi za volonterima, kako bismo obradili 17 hektara zemlje, na koliko se trenutno prostire naša farma. Unapređujemo je u svim segmentima i očekujemo da bude ekonomski nezavisna, što je, naravno, san svakog farmera”, kaže ona.

Vivijen nam priča kako je u Srbiju došla kao volonter, sada već daleke 2004. godine, odmah pošto je u Nemačkoj završila četvorogodišnji program edukacije iz biodinamike. Radila je kao podrška proizvođačima organske hrane po srpskim farmama. Svideli su joj se zemlja i ljudi pa je već 2008. godine izabrala svoje parče neba i - zemlje, i sa Boudvenom se trajno nastanila u Jaloviku.

”Svaka biodimamička farma je jedinica za sebe i zato je bilo neophodno izabrati prostor sa dovoljno potencijala da se ona razvija dalje. A taj razvoj zavisi od mnogo faktora, od okruženja, blizine šume, livade, potoka, broja ptica... Ujedno, želela sam da na tom prostoru bude moguće sprovoditi edukaciju o biodinamičkoj poljoprivredi, čime se takođe intenzivno bavimo. Jer, spojiti mlade i inovativnu metodu, jeste moja misija i radosna sam što je ispunjavam”, priča nam Vivijen.

Dok razgovaramo, vodi nas po farmi pokazujući strukove različitog povrća, koje izgleda potpuno zdravo, iako ničim nije štićeno od štetočina ni spoljašnjih uslova.

Dok razgledamo salatu, primećujemo da se, iz reda u red, menja njena tekstura, boja, veličina, jer sorte u prirodnom okruženju su kao i ljudi. Formiraju se svaka na svoj način. Društvo nam pravi mali Antonin, koga prilično sitna Vivijen, sve vreme nosi ili oko struka ili na ramenima.

“Nije sve u spoljašnjem izgledu”, odgovara dvosmisleno na naš komentar o njenoj neobičnoj fizičkoj snazi, a istim rečima, pomalo "lakonski", komentariše i izgled salate. Na pitanje zašto živi u Srbiji, odgovara kontrapitanjem: - A zašto vi živite ovde? Rođeni ste ovde?! I moja su deca ovde rođena.

Opušteni smeh Vivijen nas u potpunosti uverava da ova slobodna žena nema nikakvih ograničenja ni što se domovine tiče, a upravo takva je i njena životna filozofija, ali i nauka kojom se bavi. Jer, biodinamička proizvodnja zahteva nešto između to dvoje. Ako se biljke razbole, Vivijen ih ne leči nego razmatra gde je pogrešila. Da li je problem u plodoredu ili je na neki način narušeno prirodno okruženje.

“Farma je organizam, a biljke sadimo po plodoredu, što je jedina zaštita. Posle paradajza se sadi kupus, pošto je tada zaštićen od gusenica, posle praziluka ide šargarepa... Između povrća smo sadili voće, kako bismo podigli ceo ekosistem. Vratile su se bubamare, pa njihove larve, prirodno, pojedu biljne vaši. S vremenom, ravnoteža je uspostavljena. Sada mogu da kažem da nemamo mnogo štetočina i to je fantastično”, ponosna je Vivijen.

Pokazuje nam i novosagrađenu ekološku štalu, u koju sa svih strana prodiru sunčevi zraci. Namerava da okolo podigne ogradu, kako bi bik, tri krave, nekoliko junica i telad stare rase buša, mogle svakodnevno da pasu na otvorenom. U mobilnoj ogradi, koja se svakodnevno pomera, već planduje dvadesetak koza i ovaca, takođe starih autohtonih rasa. A mleko im je lekovito i uglavnom ga traže osobe koje su razvile intoleranciju na proizvode od kravljeg mleka.

]]>
Thu, 22 Jun 2017 10:35:17 +0200 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/397234/nemica-i-holandjanin-napravili-oazu-u-srbiji.html
Tropski talas u Evropi: U Sibiru 37, Srbija "narandžasta" http://pressonline.rs/info/drustvo/397233/tropski-talas-u-evropi-u-sibiru-37-srbija-narandzasta.html Čitavu Evropu pogodile su visoke temperature, a u Britaniji je zabeležen najtopliji dan u junu u poslednjih 40 godina. Temperatura i u Srbiji raste dan za danom . ]]>  

Foto:B92.net

U Portugalu, više od 1.000 vatrogasaca se i dalje bori sa šumskim požarom koji je izbio proteklog vikenda i u kome su stradale 64 osobe, prenosi AFP.

Hladnije vreme je pogodovalo njihovim naporima da obuzdaju vatru, međutim termometri i dalje beleže oko 35 stepeni po celzijusu - nivo koji od Evrope pravi rernu, uključujući Italiju, Austriju, Holandiju i čak Švajcarske Alpe.

U Hrvatskoj su, takođe, izbila dva požara na južnom delu jadranske obale, što je primoralo lokalne vlasti da narede evakuaciju 800 turista, iako je plamen sada pod kontrolom.

"Tačno je da smo se uplašili. Sa prozora hotelske sobe izgledalo je kao da je požar na vratima", rekla je švedska turistkinja lokalnim medijima.

Na severnoj hemisferi, na kojoj je počeo letnji solisticij, vatrogasci su na oprezu i u Austriji, gde se organizuje obeležavanje najdužeg dana u godini paljenjem vatri na festivalu Svetog Jovana.

U Italiji, prognostičari kažu da bi trenutni toplotni talas mogao da bude najjači u poslednjih 15 godina, sa temperaturama koje su i za osam stepeni iznad godišnjeg proseka - u Milanu je zabeleženo 39, a u Alpima, na visini od 1.000 metara i do 30 stepeni.

Studija objavljena u ponedeljak upozorava da će ekstremni toplotni talasi postati sve uobičajeniji širom sveta, čak i ako je porast temperature ograničen na dva stepena Celzijusa.

"Čak i ako nadmašimo, po Pariskom sporazumu o klimatskim promenama zacrtanih dva stepena Celzijusa, izloženost stanovništva smrtonosnoj toploti biće veća za oko 50 odsto do 2100. godine", rekao je AFP-u Kamilo Mora, autor studije.

U Britaniji, gde su zabeležene rekordne temperature, u Gildfordu, južno od Londona, put se topio, a motorciklisti su ga uporedili sa čokoladom na vrelom suncu.

Na hipodromu Rojal Askot, organizatori su kazali da prvi put razmatraju "relaksaciju" striktnog dres koda.

Ljubitelji muzike u Francuskoj takođe se bore sa vrućinom, a posetioci godišnjeg festivala Fet de la Muzik počeli su proslavu pod zvaničnim toplotnim talasom, proglašenim u mnogim delovima zemlje.

U toj zemlji je i državna poštanska služba objavila da će njeni službenici pozivati starije i invalide da bi proverili kako su.

Ženama vozačima autobusa dozvoljeno da voze u suknjama, što nije po protokolu, zbog čega su muškarci - vozači u Nantu protestovali, jer njima nije dozvoljeno da voze u bermudama.

U Sibiru je takođe zabeležen toplotni talas, sa temperaturama do 37 stepeni u gradu Krasnojasku.

Međutim, u toj zemlji zabeležena je i druga ekstremna temperatura - svega jedan stepen i sneg u Murmansku na severu Rusije, javili su ruski mediji, a kako se navodi, mnogi građani se smrzavaju, jer je tokom leta u stanovima isključeno centralno grejanje.

U Srbiji će u četvrtak biti sunčano i veoma toplo dio 34 stepena, a od petka se očekuju temperature i do 37 stepeni.

Prema prognozi za narednih nedelju dana, u Srbiji će od petka biti pretežno sunčano i veoma toplo, u većini mesta sa najvišom temperaturom od 33 do 37 stepeni, u poslepodnevnim i većernjim satima, uz lokalni razvoj oblaćnosti i retkom pojavom pljuskova sa grmljavinom.

Usled visokih temperatura, na teritoriji cele Srbije u petak je na snazi narandžasti meteoalarm koji označava opasne vremenske prilike.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Screenshot/RHMZ
]]>
Thu, 22 Jun 2017 10:27:18 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/397233/tropski-talas-u-evropi-u-sibiru-37-srbija-narandzasta.html
Mediji: Mali ponovo u Nemanjinoj 11, a Joksimovićeva... http://pressonline.rs/info/politika/397219/mediji-mali-ponovo-u-nemanjinoj-11-a-joksimoviceva.html U Nemanjinu 11 bi ponovo mogao da se useli i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je, piše "Blic", jedan od kandidata za potpredsednika Vlade za investicije. ]]> Foto:B92.net

Mali je trenutno prvi čovek prestonice, ali bi, kako je ranije najavio predsednik Aleksandar Vučić, uskoro trebalo da podnese ostavku, jer je "zbog kampanje koja se vodi protiv njega nemoguće raditi u takvim uslovima", navodi beogradski list.

Iako se pojavila najava da će Mali voditi kabinet Ane Brnabić kada preuzme premijersko mesto, do toga najverovatnije neće doći. Vratiće se on u Vladu, ali kao potpredsednik zadužen za investicije, kaže izvor "Blica".

Ono što se malo zna je da je Mali zadužen za odnose sa arapskim zemljama koje čine značajan deo investicija u Srbiji, tako da će praktično samo nastaviti da vodi priču koja mu je već poznata, dodaje izvor Blica.

Nova vlada imaće najverovatnije dva resora više nego sadašnja - ministarstvo ekologije na čijem čelu bi bio socijalista Goran Trivan, i ministarstvo za evropske integracije koje će voditi Jadranka Joksimović, saznaju "Večernje novosti".

]]>
Wed, 21 Jun 2017 11:07:38 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/397219/mediji-mali-ponovo-u-nemanjinoj-11-a-joksimoviceva.html
Đukanović: Ne smeta mi Ana Brnabić, ali zato Ružić... http://pressonline.rs/info/politika/397217/djukanovic-ne-smeta-mi-ana-brnabic-ali-zato-ruzic.html Poslanik SNS Vladimir Đukanović je na sastanku s Aleksandrom Vučićem oštro protestovao zbog dogovora da se Branko Ružić vrati u Vladu, piše "Blic". ]]> Foto:B92.net

Kako navodi, na kraju dvočasovnog sastanka na kojem je Vučić ubeđivao naprednjake da podrže izbor Ane Brnabić u parlamentu, Đukanović se javio za reč i rekao da nema ništa protiv buduće premijerke, ali da ima primedbe na dogovor koji su o budućoj vladi napravili SNS i SPS.

"Đukanović je ustao i rekao da je imenovanje Branka Ružića za ministra državne uprave i lokalne samouprave katastrofa, da on to ne podržava, kao i da se sam sebe gadi što će morati da glasa za potpredsednika SPS kao novog ministra", navodi izvor "Blica" koji je bio na sastanku.

Sagovornik "Blica" kaže da Đukanović smatra da socijalisti nisu učinili dovoljno kada je reč o kampanji za predsedničke izbore, a kao primer je posebno istakao pojedine beogradske opštine u kojima su članovi socijalista navodno lobirali da njihovi članovi i simpatizeri glasaju za Ljubišu Belog Preletačevića i Vuka Jeremića.

"Zbog takvog odnosa, Đukanović se požalio i na deo dogovora po kojem socijaisti dobijaju jedan resor više. Rekao je da mu je krivo, da smatra da nije bilo potrebe za tim", navodi izvor "Blica" i dodaje da je Đukanovićev kratak govor naišao na odobravanje većine njegovih kolega.

Takođe dodaje da je lider naprednjaka Vučić saslušao Đukanovića i rekao mu da razume primedbe, da mu je drago što otvoreno pričaju, ali da ne mogu oni kao stranka da se mešaju u kadrovska rešenja socijalista.

Đukanović nije odgovarao na pozive i poruke "Blica", a list navodi da ni od Branka Ružića nije uspeo da dobije odgovor na pitanje da li ga ovakav stav Đukanovića iznenađuje.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 10:58:22 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/397217/djukanovic-ne-smeta-mi-ana-brnabic-ali-zato-ruzic.html
"Kako premijerka živi, kako Palma živi... Njihove stvari" http://pressonline.rs/info/politika/397215/kako-premijerka-zivi-kako-palma-zivi-njihove-stvari.html Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da u novoj vladi ostane na čelu Ministarstva građevinarstva. ]]> Foto:b92.net

Kako kaže, "mnogo više poslanika od potrebne većine" će glasati za izbor vlade na čijem čelu će biti Ana Brnabić.

"Očekujem da nastavim ovo da radim, ali nisam još razgovarala ni sa premijerkom, ni sa predsednikom Srbije... Mislim da će mnogo više poslanika glasati od onoga što se zove potrebna većina za ekspoze i politiku Vlade Republike Srbije", rekla je za Radio-televiziju Srbije Zorana Mihajlović, koja je i funkcionerka Srpske napredne stranke.

Komentarišući najavu lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića da neće glasati za izbor Ane Brnabić na mesto premijera, Zorana Mihajlović je kazala da sa njim treba razgovarati i da ne vidi razlog zbog kojeg Marković neće glasati za ekspoze ako je za politiku i ciljeve kretanje ka Evropi, povećanja plata i penzija, razvoj infrastrukture.

Dodala je da ako su u pitanju neki drugi razlozi zbog kojih on neće da glasa za izbor Ane Branbić za premijerku onda to spada u domen ljudskih prava i "tu nema pregovaranja".

"Niti neko može da govori kako će premijerka da živi, niti neko može da govori kako će Dragan Marković Palma privatno da živi. To su njihove stvari. Nikako ne bismo smeli da dođemo na taj teren. Mislim da ćemo pre svega pričati o planu i politici Vlade", rekla je Zorana Mihajlović.

Marković je ranije posle konsultacija o novoj vladi s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kazao da novi premijer mora biti domaćin i imati decu.

Upitna kao predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost da li će Ani Brnabić ako postane premijerka biti otežavajuća okolnost činjenica je na čelu Vlade Srbije žena, Zorana Mihajlović je rekla da to zavisi od svih članova Vlade, koji moraju da se ponašaju i rade kao jedan tim.

"Ako premijerki bude teško onda će biti teško Vladi. Mi moramo biti tim. Pretpostavljam da je to razmišljanje svih članova Vlade i onih koj će podržati", rekla je ona.

Predsednik Aleksandar Vučić za mandatarku za sastav nove Vlade Srbije izabrao je dosadašnju ministarku državne uprave i lokalne samouprave Anu Brnabić, navodeći da će ona voditi ekonomski, lider SPS Ivica Dačić politički deo.

Svetski mediji, kao i mediji u regionu odmah su preneli tu vest navodeći da će Ana Brnabić postati prva gej premijerka na Balkanu.

Odmah potom oglasio se lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma navodeći da "Ana Brnabić nije njegov premijer", a mediji su nekoliko dana kasnije preneli i da za izbor Ane Brnabić pored poslanika JS neće glasati ni Moamer Zukorlić, kao i da u samoj SNS ima onih koji nisu saglasni s tim.

Drugi koalicioni partneri naprednjaka - Socijalistička patija Srbije Ivice Dačića, Socijaldemokratska stranka Srbije Rasima Ljajića i Pokret socijalista Aleksandra Vulina, najavili su podršku Ani Brnabić.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 10:50:29 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/397215/kako-premijerka-zivi-kako-palma-zivi-njihove-stvari.html
Prvi letnji dan - sunčan i veoma topao, do 34 stepena http://pressonline.rs/info/srbija/397213/prvi-letnji-dan---suncan-i-veoma-topao-do-34-stepena.html U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. ]]> foto:b92.net

Posle podne i uveče, uglavnom na severu i zapadu zemlje, očekuje se retka pojava pljuskova i grmljavina.

Duvaće slab južni i jugozapadni vetar, krajem dana u skretanju na severozapadni. Jutarnja tempratura od 12 do 19, najviša dnevna od 28 do 34 stepena.

I u Beogradu danas sunčano i veoma toplo. Posle podne i uveče je moguća pojava pljuskova i grmljavina.

Vetar slab južni i jugozapadni, krajem dana severozapadni. Jutranja tempratura oko 19, najviša dnevna oko 33 stepena.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 10:38:00 +0200 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/397213/prvi-letnji-dan---suncan-i-veoma-topao-do-34-stepena.html
AMSS: Pojačan saobraćaj ka Makedoniji i Crnoj Gori http://pressonline.rs/info/drustvo/397211/amss-pojacan-saobracaj-ka-makedoniji-i-crnoj-gori.html U Srbiji se očekuje pojačan saobraćaj, posebno na pravcima ka Makedoniji, crnogorskom primorju i na putevima koji vode preko Užica i Zlatibora. ]]> Foto:B92.net

Pojačan intenzitet saobraćaja očekuje se i tokom vikenda, a vozačima se zbog visokih spoljašnjih temperaturama savetuje oprez na putu, navode iz AMSS.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, putnička vozila se na graničnim prelazima ne zadržavaju duže od 20 minuta, dok se teretna vozila na prelazu Horgoš, na izlazu iz Srbije, zadržavaju 90 minuta.

Produžavaju se radovi na mostu preko Save, na obilaznici oko Beograda i za saobraćaj je zatvoren smer ka Novom Sadu, a saobraćaj je preusmeren na smer ka Berogradu i propušta se semaforskom signalizacijom.

Radovi se izvode na auto-putu ka Novom Sadu iz pravca Horgoša između 21. i 23. kilometra, pa se vozila preusmeravaju na levu kolovoznu traku.

Zbog radova na izgradnji bočnih naplatnih stanica na petljama "Sirig" i "Zmajevo" saobraćaj će na ovim platnim stanicama biti obustavljen, a saobraćaj će se preusmeravati na na petlje "Vrbas", "Srbobran 2" i petlju "Novi Sad".

]]>
Wed, 21 Jun 2017 10:25:25 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/397211/amss-pojacan-saobracaj-ka-makedoniji-i-crnoj-gori.html
Danas počinje leto http://pressonline.rs/info/drustvo/397212/danas-pocinje-leto.html Leto na severnoj zemljinoj hemisferi počinje danas u 6.25. ]]> Foto:b92.net

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Leto će trajati do 22. septembra, kada počinje jesen.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 10:31:41 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/397212/danas-pocinje-leto.html
Bez vode na Paliluli, na NBG slabiji pritisak http://pressonline.rs/info/drustvo/397214/bez-vode-na-paliluli-na-nbg-slabiji-pritisak.html Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži na opštini Palilula od 08:00 do 17:00 bez vode će biti potrošači u ulicama Ratnih vojnih invalida i Bele Bartoka. ]]> Foto:B92.net

Zbog radova na vodovodnoj mreži na opštini Novi Beograd od 09:00 do 21:00 sati moguć je umanjeni pritisak koji će osetiti potrošači na višim spratovima na Bežanijskoj kosi.

Kako je saopštilo Javno komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija", za najnužnije potrebe za pijaćom vodom obezbedjene su autocisterne.

Potrošače su zamoljeni da pripreme neophodnu zalihu vode za piće i osnovne potrebe.

Za sve dodatne informacije potrošači se mogu obratiti Kontakt centru JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" na telefon 3 606 606, a informacije o planiranim radovima i kvarovima na mreži mogu se potražiti i na web adresi www.bvk.rs.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 10:41:42 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/397214/bez-vode-na-paliluli-na-nbg-slabiji-pritisak.html