Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html HARADINAJ UVREDIO MOGERINIJEVU: Visoka predstavnica EU napustila sastanak sa delegacijom Prištine! http://pressonline.rs/info/politika/402335/haradinaj-uvredio-mogerinijevu-visoka-predstavnica-eu-napustila-sastanak-sa-delegacijom-pristine.html Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini napustila je danas sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju uvređena zbog insistiranja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine ]]> Kako Tanjug, nezvanično saznaje iz briselskih izvora, poruka EU kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju jeste da je Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju ceo region ima u pogledu evropske perspktive.

Ranije danas iznenada je otkazana konferencija za medije šefice EU diplomatije Federike Mogerini i premijera Kosova Ramuša Haradinaja koja je bila planirana po završetku satnka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova.

Zvanično objašanjenje evropske strane bilo je da je razlog otkazivanja "pitanje agende".

Kosovski dopisnici iz Brisela javljaju o "lošoj amosferi" koja je vladala tokom sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova koja je održana jutros u zgradi Evropskog saveta.

Izvori sa sastanka navode da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj insistirao na većem učešću SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine kome posreduje EU.

Navodi se i da je šefica EU diplmatije to shvatila lično i napustila satanak Saveta pre njegovog završetka.

Inače, ovo je prva zvanična poseta Haradinaja Briselu d preuzianja premijerske funkcije.

On je pored učešća na sednici Saveta za S SP EU i Kosova, bilateralno razgovarao sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini i komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 22:17:25 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/402335/haradinaj-uvredio-mogerinijevu-visoka-predstavnica-eu-napustila-sastanak-sa-delegacijom-pristine.html
CIA UDARA NA SRBIJU: Na sastanku u Podgorici dogovorene "radikalne mere" PROTIV BIA I VLASTI U SRBIJI! http://pressonline.rs/info/politika/402321/cia-udara-na-srbiju-na-sastanku-u-podgorici-dogovorene-radikalne-mere-protiv-bia-i-vlasti-u-srbiji.html Šefovi službi Crne Gore, BiH, Makedonije, Albanije, 'Kosova' i Hrvatske na poziv CIA sastali se u hotelu 'Podgorica' od 23. do 25. oktobra. Dogovorene 'radikalne mere' protiv državnog vrha Srbije i zajednički udar na BIA * Srbija označena kao 'ruska baza' na Balkanu ]]> Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) organizovala je prošlog meseca sastanak šefova crnogorske, makedonske, albanske, 'kosovske', bosanske i hrvatske tajne služe u hotelu 'Podgorica' u glavnom gradu Crne Gore! Na tom sastanku dogovaran je udar na Srbiju, ekskluzivno otkriva Informer!

Skup obaveštajaca iz regiona, kako saznajemo, održan je od 23. do 25. oktobra, a tokom njega su predložene i usvojene 'radikalne mere' protiv državnog vrha Srbije i udar na Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA). Srbija je na ovom sastanku, prenose naši odlično obavešteni diplomatski izvori, označena kao 'opasna ruska baza na Balkanu' preko koje Vladimir Putin pokušava da destabilizuje čitav region!?!

- Sve službe iz regiona, konkretno SOA iz Hrvatske, ŠIK iz Albanije, UBK iz Makedonije, "KIA" sa takozvanog 'Kosova', OSA iz BiH i ANB iz Crne Gore, pod okriljem CIA sastale su se od 23. do 25. oktobra 2017. u hotelu "Podgorica". Tema sastanka bile su aktivnosti ruskih obaveštajaca na Balkanu i njihov rad sa srpskim obaveštajcima u cilju navodne destabilizacije regiona. U optužbama na račun Srbije bili su najglasniji članovi "kosovske", albanske i makedonske tajne službe, koji su predlagali radikalne mere i intenziviranje zajedničkog rada prema BIA - prenosi izvor Informera, visoko pozicionirani srpski obaveštajac. Prema njegovim rečima, na sastancima u Podgorici predlagane su i 'jako ozbiljne mere' protiv državnog rukovodstva Srbije.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 21:20:45 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/402321/cia-udara-na-srbiju-na-sastanku-u-podgorici-dogovorene-radikalne-mere-protiv-bia-i-vlasti-u-srbiji.html
BRNABIĆKA POSLE SUSRETA SA MOGERINI: Srbija spremna za 5 poglavlja, u decembru očekujem otvaranje 3 ili 4 http://pressonline.rs/info/politika/402290/brnabicka-posle-susreta-sa-mogerini-srbija-spremna-za-5-poglavlja-u-decembru-ocekujem-otvaranje-3-ili-4.html Premijerka Ana Brnabić kaže da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja, ali da očekuje da se u decembru otvore tri ili četiri poglavlja. ]]> "Pokušavamo da se ne vezujemo za brojeve, već da ostanemo fokusirani na primenu reformi i na to kuda idemo kao društvo", poručila je Brnabić iz Brisela. Ona je nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije naglasila je da je Srbija u potpunosti usresređena na svoj evropski put i ponovila da su EU i evrointegracije "najveći strateški cilj Republike Srbije".

Podsetila je da se partnerstvo Srbije i EU najbolje ogleda u ekonomskoj saradnji navodeći da je od 2000. godine EU za podršku Srbiji izdvojila devet milijardi evra. Premijerka kaže da će Srbija nastaviti da predano radi na svojim reformama, ze naglašava da je fokus prethodne srpske vlade bio na ekonomskim reformama, koje su donele i donose rezultate. a da je sada trenutak da se Srbija fokusiura na reforme u vladavini prava i na zavrsetak reforme javne uprave. 

"Reforme koje sprovodimo su pre svega važne za građane, privrednike i investitore u Srbiji. Mi želimo da imamo makoroekonomsku stabilnost, fiskalno konsolidovanu i stabilnu državu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, da nemamo administraciju koja će praviti lavirinte kako bi imala opravdanje za korupciju. Mi želimo da imamo efikasno pravosuđe. To sve želimo da radimo zbog nas. Svakako kada to budemo implementirali bićemo spremi da budemo i član evropske porodice zemalja", poručila je premijerka.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 19:19:16 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/402290/brnabicka-posle-susreta-sa-mogerini-srbija-spremna-za-5-poglavlja-u-decembru-ocekujem-otvaranje-3-ili-4.html
ŠEŠELJ O ARKANU BEZ DLAKE NA JEZIKU: Ono što je ispričao o komandantu "Tigrova", MALO KO U SRBIJI ZNA! http://pressonline.rs/info/hronika/402318/seselj-o-arkanu-bez-dlake-na-jeziku-ono-sto-je-ispricao-o-komandantu-tigrova-malo-ko-u-srbiji-zna.html Dokument otkrio da je komandant SDG radio za crnogorsku tajnu službu, koja je bila protiv Miloševića, što je u Hagu pomoglo bivšim šefovima srpskog ogranka DB ]]> Dosije Državne bezbednosti (DB) o bivšem komandantu Srpske dobrovoljačke garde Željku Ražnatoviću Arkanu, doprineo je tome da Haški tribunal oslobodi Jovicu Stanišića, bivšeg šefa Službe državne bezbednosti, i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija, koji su bili optuženi za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH 1991-1995.

To tvrdi lider SRS Vojislav Šešelj, koji kaže da je Hag nameravao da Arkana upotrebi kao „otežavajuću okolnost“ za mnoge istaknute političare i vojne komandante iz devedesetih, ali ga je dosije DB iz 1991. raskrinkao i pokazao da je radio za crnogorsku tajnu službu, koja je bila protiv Miloševića, a ne za srpsku, kojom su tek kasnije rukovodili Stanišić i Simatović. Upravo ta činjenica iz Arkanovog dosijea njima je pomogla na sudu.

- Haško tužilaštvo je dobilo od Udbe na raspolaganje kompletne dosijee, pa su onda te dokumente, po pravilu 68, i nama dostavljali kao potencijalni oslobađajući materijal. Jedan od dokumenata je pokazivao da je Arkan radio za crnogorsku službu DB krajem osamdesetih i da je po zadatku najprovokativnije i najekstremnije parole uzvikivao na skupovima podrške Miloševiću da bi se to iskoristilo u unutarpartijskim obračunima.

Dakle, taj dokument iz kog se vidi da je Arkan radio za crnogorsku Udbu, koja je bila protiv Miloševića, te još neki dokumenti, kao i moje svedočenje, pomogli su na sudu Stanišiću i Simatoviću - kaže Šešelj.

On dodaje da je imao priliku da raskrinka Arkanovu ulogu i da iznese dokaze da on nikada nikakve veze nije imao s Miloševićem.

- Zamisao je bila da Arkan u procesu protiv Miloševića, Karadžića, Mladića, Stanišića, mene i drugih bude najteža moguća otežavajuća okolnost. On je s Haškim tribunalom bio stupio u pregovore da lažno svedoči protiv nas, a zauzvrat su mu nudili da mu smanje kaznu, dok je on tražio da ga uopšte krivično ne gone. Ne znam posle dokle su u tome stigli - otkriva lider SRS.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 07:24:47 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/402318/seselj-o-arkanu-bez-dlake-na-jeziku-ono-sto-je-ispricao-o-komandantu-tigrova-malo-ko-u-srbiji-zna.html
ŠESTORICA POLICIJSKIH INSPEKTORA UBIJENA TOKOM 90-IH: Ubice nikada nisu pronađene, dvojica su radila na SLUČAJU ČUVENE LIKVIDACIJE! http://pressonline.rs/info/hronika/402312/sestorica-policijskih-inspektora-ubijena-tokom-90-ih-ubice-nikada-nisu-pronadjene-dvojica-su-radila-na-slucaju-cuvene-likvidacije.html Tokom 90-ih u Beogradu su ubijena šestorica aktivnih i bivših inspektora policije. Godinama su o motivima za njihovu likvidaciju objavljivane razne verzije, ali su svi slučajevi ostali nerešeni ]]> Tokom devedesetih u Beogradu su ubijena šestorica aktivnih i bivših inspektora policije. Godinama su o motivima za njihovu likvidaciju objavljivane svakojake verzije, ali su svi slučajevi ostali nerešeni.

Inspektor Odeljenja za krvne i seksualne delikte SUP Beograd Dragan Radišić ubijen je 1. februara 1996. u ulazu zgrade u kojoj je živeo. Ubica mu je pucao u glavu iz automata sa prigušivačem. Zbog ubistva je uhapšen izvesni Zoran, ali se ubrzo utvrdilo da sumnja o njemu kao izvršiocu nije tačna.

Žal u policiji

Druge informacije su ukazivale da se Radišić u jednoj od istraga koje je vodio zamerio opasnom kriminalcu, ali se dalje od toga nije otišlo. Mada su kasnije plasirana uobičajena podmetanja da nije sasvim izvesno da li je Radišić likvidiran zbog posla kojim se bavio ili zbog učešća u poslovima mimo zakona, u njegovoj radnoj biografiji nije postojao nijedan detalj koji bi ukazao na tako nešto.

Policijski pukovnik Milorad Vlahović, pomoćnik načelnika kriminalističke službe SUP Beograd, ubijen je 11. marta 1999. ispred Sportskog centra Košutnjak. Ubica ga je usmrtio ispalivši hitac iz snajperske puške. Nedugo potom, 8. jula 1999, ubijen je i policijski pukovnik Dragan Simić. I njega je napadač čekao u zasedi i usmrtio hicima ispaljenim iz automatskog oružja.

Vlahovića i Simića povezuje veoma važna okolnost - obojica su radila na istrazi ubistva Radovana Stojičića Badže. Pošto nikakvih drugih vidljivih motiva njihove likvidacije nije bilo, pojedine kolege su upravo tu činjenicu iznosile kao jedini logičan trag kojim bi trebalo krenuti. Njihov danas penzionisani kolega nema dilemu:

„Žao mi je što sam otišao iz policije, a da ta ubistva nismo uspeli da raščistimo. Na osnovu svega - to je moj zaključak - iza tih ubistava ne stoji nikakav kriminalni lobi nego saznanja do kojih su došli. Radili su direktno na razjašnjavanju Badžinog ubistva. Vlahović se zakleo, jer je Badža bio njegov kum, da će učiniti sve da otkrije ubicu. Vlahović i Simić su verovatno ušli u mogući motiv ubistva. Verovatno je to neko od njih negde komentarisao, pa je priča dobila takav tok... Čačnuli su gde ne treba.“
Makina grupa

Ubistva policajaca nisu okončana ni nakon političkih promena 2000. godine. Zamenik načelnik Resora javne bezbednosti Boško Buha ubijen je u noći između 9. i 10. juna 2002. dok je ulazio u svoje vozilo kod hotela „Jugoslavija“. Ubica je iz neposredne blizine ispalio u njega više hitaca iz automatskog oružja. Četiri meseca kasnije za ubistvo je osumnjičen i uhapšen Nikola Maljković, kao i još nekolicina njegovih saradnika, a navodno su svi bili članovi grupe Željka Maksimovića Make, koji se nalazi u bekstvu. Suđenje ovoj grupi nije donelo nikakav rasplet. Svi uhapšeni su oslobođeni 18. novembra 2004. zbog nedostatka dokaza. Vrhovni sud je 28. oktobra 2005. poništio oslobađajuću presudu i naložio da se suđenje ponovi, ali ono nije organizovano.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 07:12:29 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/402312/sestorica-policijskih-inspektora-ubijena-tokom-90-ih-ubice-nikada-nisu-pronadjene-dvojica-su-radila-na-slucaju-cuvene-likvidacije.html
ZEMANOV ŠAMAR EVROPI: Dvostruki aršini za Krim i Kosovo! http://pressonline.rs/info/politika/402309/zemanov-samar-evropi-dvostruki-arsini-za-krim-i-kosovo.html Češki predsednik Miloš Zeman izjavio je da su dvostruki aršini Evropske unije u pogledu pripajanja Krima Rusiji "loša praksa”. ]]> Kao primer tih dvojakih standarda naveo je - Kosovo i Krim.

 "S jedne strane, imate Kosovo, gde su Ujedinjene nacije bile garant, ali ta garancija nije bila obezbeđena, a sa druge strane - Krim, gde je održan referendum. To su dvostruki standardi i to je loše", rekao je on u intervjuu za Tas, uoči posete Rusiji.

 Zeman je i ranije više puta rekao da su UN garantovale autonomiju Kosova kao dela Jugoslavije, a da je onda međunarodna zajednica dozvolila bombardovanje Srbije, podseća ruska agencija. Prema Zemanovim rečima, to što je on jedini evropski političar koji je to izjavio ne znači da i ostali nemaju slična mišljenja.

On je zaključio da drugi "nemaju dovoljno hrabrosti da to (svoje mišljenje) javno iskažu". Češki predsednik će, kako je najavljeno, boraviti u zvaničnoj poseti Rusiji od 20. do 24. novembra, a razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom planiran je za 21. novembar, napominje Tas.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 07:07:26 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/402309/zemanov-samar-evropi-dvostruki-arsini-za-krim-i-kosovo.html
Kad MUP vežba s Nemcima i Holanđanima to izgleda ovako http://pressonline.rs/info/drustvo/402327/kad-mup-vezba-s-nemcima-i-holandjanima-to-izgleda-ovako.html Pripadnici MUP-a Srbije izveli su vežbu visokorizičnih hapšenja zajedno sa kolegama iz Nemačke i Holandije. ]]> Foto:B92.net

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova SRbije se navodi da su vežbali pripadnici MUP-a iz Službe za specijalne istražne metode, pripadnici nemačke Savezne kriminalističke službe i Jedinica za specijalna hapšenja Kraljevine Holandije.

Zajednička vežba izvedena je, kako se navodi, u Beogradu, a prikazane su veštine i sposobnosti u situacijama visokorizičnih hapšenja osumnjičenih za najteža krivična dela.

MUP
MUP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Tokom vežbe eksperti tri policije prikazali su znanja, iskustva, metode i tehnike koje koriste prilikom visokorizičnih hapšenja osumnjičenih, kako u zatvorenim objektima, tako i na javnim površinama. Iskustva i znanja stečena tokom ove vežbe doprineće unapređenju rada i efikasnsti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Odseka za lišenje slobode i privođenja, Službe za specijalne istražne metode", navodi se u saopštenju MUP-a.

Kaže se i da je Služba za specijalne istražne metode do sada obavila niz strateško-operativnih poseta sa nemačkom Saveznom kriminalističkom službom i Jedinicom za specijalna hapšenja Kraljevine Holandije, tokom kojih je uspostavljena odlična saradnja.

Združena vežba organizovana je pod pokroviteljstvom "Projekta za međunarodnu saradnju u krivičnim stvarima, tužilačka mreža Zapadnog Balkana - GIZ".

]]>
Fri, 17 Nov 2017 12:20:09 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/402327/kad-mup-vezba-s-nemcima-i-holandjanima-to-izgleda-ovako.html
ŠARANOVIĆEVOJ ŽENI ODREĐEN PRITVOR: Ona se branila da marihuana nađena u stanu nije njena http://pressonline.rs/info/hronika/402306/saranovicevoj-zeni-odredjen-pritvor-ona-se-branila-da-marihuana-nadjena-u-stanu-nije-njena.html Nataša Šaranović, supruga osumnjičenog za ubistvo advokata Vladimira Zreleca na Vračaru 2015, negirala je danas na saslušanju u tužilaštvu da ima veze sa marihuanom koja je pronađena u stanu u kojem je boravila na Kanarevom Brdu. ]]> Nakon saslušanja sud joj je odredio pritvor do 30 zbog opasnosti da će ometati krivični postupak uticanjem na svedoke i da će ponoviti krivično delo, saznaje Kurir. Njoj se na teret stavlja krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Tužilaštvo je saslušalo i N.M. koji se sumnjiči da je Šaranoviću pomogao posle izvršenja krivičnog dela, koji je takođe negirao krivicu. I on je dobio pritvor do 30 dana da ne bi uticao na svedoke i da ne bi ponovio krivično delo. Na odluke o pritvoru mogu da se žale u roku od 3 dana. Oboje su uhapšeni u akciji policije koja je sprovedena u utorak veče na Kanarevom brdu u okviru potrage za Šaranovićem.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 07:03:33 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/402306/saranovicevoj-zeni-odredjen-pritvor-ona-se-branila-da-marihuana-nadjena-u-stanu-nije-njena.html
Zajednička vežba s padobrancima SAD, Vučić posmatra http://pressonline.rs/info/drustvo/402326/zajednicka-vezba-s-padobrancima-sad-vucic-posmatra.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas zajedničkoj padobranskoj obuci američkih i srpskih padobranaca "Zima 2017". ]]> Foto:B92.net

U okviru te vežbe, na sportskom aerodromu Lisičji jarak, biće realizovan zajednički desant padobranaca Specijalne brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Evropske komande Oružanih snaga SAD, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 12:17:23 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/402326/zajednicka-vezba-s-padobrancima-sad-vucic-posmatra.html
Morbile u Srbiji: Najmlađi pacijent - tromesečna beba http://pressonline.rs/info/drustvo/402325/morbile-u-srbiji-najmladji-pacijent---tromesecna-beba.html Od početka oktobra na teritoriji Srbije, registrovano je 147 slučajeva malih boginja, od kojih su 34 laboratorijski potvrdjena u Institutu Torlak. ]]> Foto:B92.net

Kako navode iz Instituta "Batut", najmlađa obolela osoba je beba od tri meseca, a nastarija 48 godina.

Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 20 godina.

Većina obolelih (89 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, 39 odsto je bilo hospitalizovamo ili je u toku hospitalizacija.

Kako je saopšteno na sajtu "Batuta", od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod devet obolelih.

U srpskim enklavama na KiM registrovano je 116 obolelih, u Beogradu i Kraljevu po 14, u Bujanovcu dve osobe, a juče je Institut Torlak laboratorijski potvrdio male boginje kod pacijenta u Subotici.

Od 9. oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

U skladu sa predloženim merama Instituta "Batut" na teritoriji Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija osoba uzrasta od godinu dana do 14 godina.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 12:15:31 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/402325/morbile-u-srbiji-najmladji-pacijent---tromesecna-beba.html
MASOVNA TUČA U TRGOVIŠU: Posvađali se u kafani, pa sevali šrafcigeri http://pressonline.rs/info/hronika/402287/masovna-tuca-u-trgovisu-posvadjali-se-u-kafani-pa-sevali-srafcigeri.html U tuči koja je izbila u jednom ugostiteljskom objektu u Trgovištu, dve osobe su teže povređene šrafcigerom zbog čega su prebačene na lečenje u niški Klinički centar, izjavio je danas portparol Policijske uprave u Vranju Goran Jovčić. ]]> Foto Dragana Udovičić 

On je agenciji Beta kazao da je tuča izbila sinoć oko 23.35 u kafani "Filip Drugi" a da je sukob nastavljen ispred tog ugostiteljskog objekta. 

"U tuči su učestvovale četiri osobe, a dve osobe koje su tokom tuče povređene šrafcigerom zbrinute su prvo u Domu zdravlja u Trgovištu, da bi odmah nakon toga bili prebačeni u Zdravstveni centar u Vranju a odatle u niški Klinički centar", kazao je Jovčić. 

On je dodao da je policija o tom događaju obavestila Osnovno javno tužilaštvo u Vranju, kao i da se radi na rasvetljavanju svih okolnosti pod kojima je došlo do tuče u kojoj su povređena dvojice mladića. 

]]>
Fri, 17 Nov 2017 07:00:07 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/402287/masovna-tuca-u-trgovisu-posvadjali-se-u-kafani-pa-sevali-srafcigeri.html
Posle veronauke, u školama "održivi razvoj", "geopolitika" http://pressonline.rs/info/drustvo/402324/posle-veronauke-u-skolama-odrzivi-razvoj-geopolitika.html Novi nastavni plan za gimnazije predviđa uvođenje novih izbornih programa pored građanskog i veronauke među kojima su održivi razvoj, primenjene nauke i mediji. ]]> Foto:b92.net

Radna grupa Ministarstva prosvete je u novom planu predvidela i vežbe iz pojedinih obaveznih predmeta - strani jezik, biologija, hemija.

Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja će na osnovu njega izraditi nastavne programe za prvi razred gimnazije sva tri smera - opšti, društveno-jezički i prirodno-matematički smer.

Redefinisani nastavni plan uvodi vežbe kod jednog broja obaveznih nastavnih predmeta - strani jezik, biologija, hemija i nove izborne programe, pored postojećih građansko vaspitanje ili verska nastava i drugi strani jezik.

Novi izborni programi su: Jezik, mediji i kultura; Pojedinac, grupa i društvo; Zdravlje i sport; Obrazovanje za održivi razvoj; Umetnost i dizajn; Primenjene nauke (u trećem i četvrtom razredu ovaj predmet se deli na nauke koje usmeravaju učenike ka medicinskim naukama i nauke koje usmeravaju ka tehničkim naukama).

Zatim, Umetnost i dizajn; Osnovi geopolitike; Ekonomija i biznis; Religije i civilizacije; Metodologija naučnog istraživanja; Savremene tehnologije.

Redefinisani nastavni programi zasnovani su na ishodima učenja. Novine imaju za cilj povećanje kvaliteta, relevantnosti i efikasnosti opšteg srednjeg obrazovanja, povećanje obuhvata učenika opštim srednjim obrazovanjem i vaspitanjem, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Radna grupa je imala zadatak da u skladu sa pravcima iz Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine i akcijama iz Akcionog plana pripremi smernice razvoja opšteg srednjeg obrazovanja.

Principi za izradu smernica bili su: postupnost u uvođenju novina, postupna priprema škola, nastavnika i učenika za novine koje su usmerene na ostvarivanje dug oročnih ciljeva obrazovanja definisanih u Strategiji (kvalitet, obuhvat, relevantnost, efikasnost).

Zatim, izbornost, veća ponuda izbornih programa u cilju bolje pripreme učenika za nastavak školovanja, izbor zanimanja, ali i većeg zadovoljstva učenika obrazovanjem i interdisciplinarnost, razvijanje funkcionalnog znanja i kompetencija učenika.

 

]]>
Fri, 17 Nov 2017 12:11:53 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/402324/posle-veronauke-u-skolama-odrzivi-razvoj-geopolitika.html
OTAC PRETUČENE DEVOJČICE U ARANĐELOVCU: Ispisujem dete iz škole, neću da gleda nasilnike u oči! http://pressonline.rs/info/hronika/402301/otac-pretucene-devojcice-u-arandjelovcu-ispisujem-dete-iz-skole-necu-da-gleda-nasilnike-u-oci.html Otac devojčice B. N. (16) koja je pretučena u Tehničkoj školi u Aranđelovcu, Zoran Nikolić kaže da ne odustaje od namere da ćerku premesti u drugu školu. ]]> "Škola jeste preduzela neke mere, sada u njoj dežuraju četiri školska policajca, po dva u svakoj smeni. Kći mi je bila kod psihologa, sada je u Centru za socijalni rad, kasnije će opet kod psihologa, a za 21. ovog meseca joj je zakazano viđanje kod neuropsihijatra u Kragujevcu. Ja neću da moje dete ide u tu školu i dalje, neću da se sreće sa nasilnicima i da ih gleda u oči ", rekao je Nikolić. 

Izveštaj Policijske stanice u Aranđelovcu dostavljen je Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu je 8. novembra o događaju od 13. oktobra 2017. godine, u Tehničkoj školi "Mileta Nikolić" u Aranđelovcu, kada je u odeljenju prvog razreda došlo do fizičkog nasilja nad učenicom tog odeljenja, maloletnom B. N. (16). 

Nju su, kako se vidi na video-snimku napravljenim mobilnim telefonom, a koji je u posed škole dospeo tek 25. oktobra, vidi kako vršnjaci među kojima su i devojčice brutalno maltretiraju, tuku i viču na B. N. Krivični postupak prema troje maloletnika, S. V., K. V. i D. R., Više javno tužilaštvo u Kragujevcu pokrenulo je zbog krivičnog dela "nasilničko ponašanje", izvršenog na štetu maloletne B. N. Uključeni su svi nadležni organi i stručne službe radi daljeg sprečavanja vršnjačkog nasilja.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 06:55:56 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/402301/otac-pretucene-devojcice-u-arandjelovcu-ispisujem-dete-iz-skole-necu-da-gleda-nasilnike-u-oci.html
Oblačno i hladno, do 10 stepeni http://pressonline.rs/info/srbija/402322/oblacno-i-hladno-do-10-stepeni.html Prema prognozi meteorologa u Srbiji će danas biti u većem delu zemlje oblačno i hladno, mestimično sa slabom kišom uz nešto više padavina u južnim krajevima. ]]> Foto:B92.net

Duvaće vetar slab i umeren, istočni i severoistočni.

Najniža temperatura od 4 do 8 stepeni C, najviša od 6 do 10.

U Beogradu će takođe bti oblačno i hladno, povremeno sa kišom, uz slab i umeren vetar, istočni.

Najniza tempratura oko 7, a najviša oko 10 stepeni Celzijusa

]]>
Fri, 17 Nov 2017 11:50:17 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/402322/oblacno-i-hladno-do-10-stepeni.html
DOKAZ TORTURE, KUMA SE IZLANULA: Jelena je pred smrt htela da pobegne u Sigurnu kuću! http://pressonline.rs/info/hronika/402298/dokaz-torture-kuma-se-izlanula-jelena-je-pred-smrt-htela-da-pobegne-u-sigurnu-kucu.html Na to ukazuje izjava Vere Vukomanović, kume porodice Marjanović, koja je odmah posle Jeleninog ubistva policajcima i novinarima rekla da su nesrećnu pevačicu tražili u Sigurnoj kući. ]]> Postavlja se pitanje zašto bi Marjanovići uopšte tražili Jelenu u ustanovi za žrtve porodičnog nasilja? Osim ako ona sama pre toga nije govorila da će tamo potražiti zaštitu. Kuma Vera je od početka bila najveća podrška Marjanovićima i sve vreme ih je zdušno podržavala, tvrdeći da za Jelenino ubistvo 2. aprila 2016. godine na nasipu u Borči ni slučajno nije kriv njen suprug Zoran, niti bilo ko od njegove porodice.

Međutim, Vukomanovićeva se u aprilu prošle godine, nakon pronalaska Jeleninog tela u kanalu pored nasipa, svesno ili nesvesno izlanula i rekla: - Ne možemo da verujemo da neko kaže da nismo odmah zvali policiju nakon što je Jelena nestala na nasipu. Ja sam ih lično zvala, a Zoran je s Jeleninom slikom otišao u sedište beogradske policije.

Zvali smo i Sigurnu kuću i prijatelje i poznanike iz svih mogućih ustanova za koje smo verovali da bi bili od pomoći. Kuma Vera je, takođe, uvek isticala da su Zoran i Jelena bili u velikoj ljubavi. Međutim, ako je to stvarno tako, zašto je onda pominjala Sigurnu kuću kao adresu kojoj su se obratili u potrazi za nestalom ženom? 

Osim toga, svedočenje kume Vere u oktobru u tužilaštvu izazvalo je veliko pometnju u istrazi protiv Marjanovića, iako je evidentno da je ona pokušala da mu da alibi. Kako se moglo čuti, Vukomanovićeva je tvrdila u Višem tužilaštvu da se upravo ona poslednja čula sa Jelenom uoči ubistva, na taj dan u 16.42. Međutim, nije jasno kako se čula sa Jelenom kada je potraga za njom, prema Zoranovim tvrdnjama, tada već uveliko bila u toku.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 06:51:37 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/402298/dokaz-torture-kuma-se-izlanula-jelena-je-pred-smrt-htela-da-pobegne-u-sigurnu-kucu.html
SKUPŠTINA: Gojkovićeva sazvala posebnu sednicu parlamenta za ponedeljak http://pressonline.rs/info/politika/402297/skupstina-gojkoviceva-sazvala-posebnu-sednicu-parlamenta-za-ponedeljak.html Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je 14. posebnu sednicu za ponedeljak, 20. novembra, na kojoj će se obratiti predsednica Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko. ]]> Foto: Nebojša Mandić 

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije Matvijenko će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji 20. i 21. novembra. 

Sednica će se održati u Domu Narodne skupštine, sa početkom 15 časova.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 06:50:05 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/402297/skupstina-gojkoviceva-sazvala-posebnu-sednicu-parlamenta-za-ponedeljak.html
UHAPŠENI DILERI U NOVOM PAZARU: Policija našla veću količinu heroin http://pressonline.rs/info/hronika/402294/uhapseni-dileri-u-novom-pazaru-policija-nasla-vecu-kolicinu-heroin.html U Dubrovačkoj ulici u Novom Pazaru pripadnici posebnog odeljenja MUP-a za suzbijanje narkomanije i šverca droge danas su lišili slobode više osoba i zaplenili veću količinu heroina, rečeno je Tanjugu u novopazarskoj policiji. ]]> Foto MUP

Hapšenje je sprovedeno u okviru današnje akcije policije za suzbijanje narkomanije i šverca opojnih droga.

Policija je u Dubrovačkoj ulici blokirala deo naselja i uviđaj je u toku.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 06:43:56 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/402294/uhapseni-dileri-u-novom-pazaru-policija-nasla-vecu-kolicinu-heroin.html
VUČIĆ danas na vojnoj vežbi padobranaca Srbije i SAD http://pressonline.rs/info/politika/402315/vucic-danas-na-vojnoj-vezbi-padobranaca-srbije-i-sad.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas zajedničkoj padobranskoj obuci američkih i srpskih padobranaca "Zima 2017" ]]> Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas zajedničkoj padobranskoj obuci američkih i srpskih padobranaca "Zima 2017"

]]>
Fri, 17 Nov 2017 07:17:31 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/402315/vucic-danas-na-vojnoj-vezbi-padobranaca-srbije-i-sad.html
NASILJE NE PRESTAJE: Pretučen Srbin (31) u Kosovskoj Mitrovici! http://pressonline.rs/info/hronika/402291/nasilje-ne-prestaje-pretucen-srbin-31-u-kosovskoj-mitrovici.html Na njega je nasrnulo više nepoznatih osoba. On je u besvesnom stanju smešten u mitrovačku bolnicu ]]> Foto: Beta

Srbin sa Kosova i Metohije B.S. (31) pretučen je večeras u severnom delu Kosovske Mitrovice u višenacionalnom naselju Bošnjačka mahala kada je na njega nasrnulo više nepoznatih osoba, javio je Radio Kontakt Plus. 

On je smešten u mitrovačku bolnicu. Njega je u blizini Međunarodnog poslovnog koledža u Kosovskoj Mitrovici presrela grupa nepoznatih lica, koji su nakon verbalnog napada fizički nasrnuli na njega, dodaje Radio Kontakt Plus. Tom prilikom zadobio je povrede u predelu glave i stomaka, a u besvesnom stanju je prebačen u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici. 

To je drugi napad na njega ove godine, podseća Radio Kontakt Plus. Kako navodi, prethodno je 17. aprila napadnut u Bošnjačkoj mahali, kada su na njega nasrnula petorica mladića, od kojih su neki imali palice i oružje, i uz povike "Alahu akbar" naneli mu telesne povrede. Radio Kontakt Plus navodi da im je regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojic potvrdio da se incident dogodio i da je policija započela istragu u vezi sa tim incidentom.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 06:38:02 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/402291/nasilje-ne-prestaje-pretucen-srbin-31-u-kosovskoj-mitrovici.html
JOHANES HAN O ULASKU SRBIJE U EU: 2025. godina je ambiciozan ali ostvariv datum http://pressonline.rs/info/politika/402288/johanes-han-o-ulasku-srbije-u-eu-2025-godina-je-ambiciozan-ali-ostvariv-datum.html Komesar za proširenje Johanes Han kaže da će Srbija i region postati članice EU "možda i ranije nego što se očekivalo", kao i da je 2025. godina "ambiciozan, ali i ostvariv datum" za pristupanje novih članica EU. ]]>  "Kao komesar koji se bavim ovim procesom svakodnevno smatram da datum 2025. jeste ambiciozan, ali ako svako bude doprineo i učesvovao u procesu, mislim i da je ostvariv. Nemojmo zaboraviti da za ulazak u EU u 2025. godini sav posao pregovora mora biti gotov do 2023. godine, jer tada kreće ratifikacioni postupak u zemljama članicama i Evropskom parlamentu", poručio je komesar Han po završetku četvrtog Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU. 

Han najavljuje da će Evropska komisija u februaru izaći sa Strategijom za proširenje koja će se odnositi na perspektivu proširenja svih zemalja u regionu. Han je dodao da je dobro što je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ambiciozan i zastupa proširenje.


"To i nama daje vetar u leđa u našim naporima", zaključio je Han.

]]>
Thu, 16 Nov 2017 19:00:34 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/402288/johanes-han-o-ulasku-srbije-u-eu-2025-godina-je-ambiciozan-ali-ostvariv-datum.html