Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html VERUJEM U SEBE, NE VERUJEM U TEBE: Miki upućivao Rebeki komplimente, evo kako je ona REAGOVALA! (VIDEO) http://pressonline.rs/info/obrazovanje/414567/verujem-u-sebe-ne-verujem-u-tebe-miki-upucivao-rebeki-komplimente-evo-kako-je-ona-reagovala-video.html Odnos se vraća u normalu! ]]>

Odnos Rebeke Popović i Mikija Đuričića zakomplikovao se kada ga je ona sinoć nominovala za izbacivanje. Razloge koje je imala Mikiju nimalo nisu bili prijatni a među njima je i taj da je izgubila želju za komunikacijom sa njim. Međutim danas su jedno drugom upućivali komplimente.

Autor: Zadruga - RTV Pink

Ti si divna celo veče, ceo dan. Predivna si ceo dan, 24 sata. A što si pametna svaka ti na mestu. Ti kad ustaneš da pričaš svaka ti na mestu. Ali sad stvarno mislim - rekao je Miki.
Jesi ozbiljan? - upitala je Rebeka Mikija kroz smeh jer mu očigledno nije verovala.
Ti ne veruješ u sebe - rekao je Miki.
Verujem ja u sebe, ne verujem u tebe - odgovorila je Rebeka.

Autor: TvPink Printscreen

Kako je to sve izgledalo pogledajte u video-prilogu koji se nalazi ispod teksta.

 

Šta nas još očekuje pratite svakog dana od 21h u uključenjima UŽIVO na TV Pink!

]]>
Mon, 22 Oct 2018 13:20:21 +0200 Obrazovanje http://pressonline.rs/info/obrazovanje/414567/verujem-u-sebe-ne-verujem-u-tebe-miki-upucivao-rebeki-komplimente-evo-kako-je-ona-reagovala-video.html
Nakon Hrvatske, prvi sneg sredinom nedelje i u Srbiji i Bosni i Hercegovini http://pressonline.rs/info/drustvo/414579/nakon-hrvatske-prvi-sneg-sredinom-nedelje-i-u-srbiji-i-bosni-i-hercegovini.html Prvi sneg ove sezone pao je na dalmatinskim planinama Dinari i Kamešnici, kao i planinama uz granicu sa BiH, preneli su juče hrvatski mediji, a prema najavama meteorologa u Srbiji i BiH i u tom zemljama trebalo bi ga očekivati sredinom naredne nedelje. ]]> Foto:Blic

Prema podacima Republilkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u sredu bi u Srbiji trebalo da bude oblačno, vetrovito i hladnije sa kišom, a uveče i noću u planinskim predelima očekuje se pojava prvih snežnih padavina.

RHMZ je objavio da bi već u četvrtak posle podne trebalo da nastupi razvedravanje, a od petka sunčano i toplije vreme.

U izjavi za sarajevski avaz.ba, tamošnji meteorolog Željko Majstorović kazao je da, nakon neuobičajeno toplog i sunčanog vremena za ovo doba godine, u Bosnu i Hercegovinu stiže hladni polarni talas sa severa, a očekuju se i prvi sneg.

- U drugoj polovini naredne sedmice očekujemo i prve snežne padavine, a u mnogim mestima naše zemlje temperature će biti oko 0 stepeni Celzijusa - kazao je Majstorović.

]]>
Mon, 22 Oct 2018 14:28:14 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/414579/nakon-hrvatske-prvi-sneg-sredinom-nedelje-i-u-srbiji-i-bosni-i-hercegovini.html
Ispovest čoveka koji je spasio Jelenu iz kandži paklenog para: Krvnički su je tukli, podvodili je i silovali, a decu terali da GLEDAJU I UČESTVUJU U IŽIVLJAVANJU http://pressonline.rs/info/hronika/414573/ispovest-coveka-koji-je-spasio-jelenu-iz-kandzi-paklenog-para-krvnicki-su-je-tukli-podvodili-je-i-silovali-a-decu-terali-da-gledaju-i-ucestvuju-u-izivljavanju.html Čuli su se krici, dozivanje u pomoć, lomljava i vika, a kada bih pokušao da Jeleni dam koru hleba kroz prozor, ona je drhtala i gutala krišom da Mileva i Nenad ne vide. Ako bi saznali, mene bi napadali. Jednom je čak pokušala da pobegne, ali ju je Nenad uhvatio za kosu i dovukao do kuće. Da nisam zvao policiju, Jelena bi do sada sasvim sigurno bila mrtva". ]]> Foto:Blic

Ovako za "Blic" priča komšija (ime poznato redakciji) koji je prijavio policiji Milevu M. (27) i Nenada P. (35) iz naselja Veliko Polje u beogradskog opštini Obrenovac, zbog brutalnog zlostavljanja dvadestosmogodišnje Jelene V.

Kuća strave u Velikom Polju Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Kuća strave u Velikom Polju

Nesrećna žena, rodom iz Banata, prema priči komšija, potiče iz disfunkcionalne porodice u kojoj je takođe doživljavala torturu. Kako je "Blic" već pisao, povod za odlazak iz rodnog mesta bio je upravo sukob sa roditeljima. Jelena je spas pokušala da nađe kod prijateljice Mileve koja joj je obećala lagodan život i pronalazak posla.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Kako pričaju komšije, Jelena je jednom odlazila kući, pa se vratila kod monstruoznog para sa kojima je do tada sve funkcionisalo bez trzavica. Bila je, kažu, pedantna i ljubazna prema svima. Međutim, drugi put kada je došla u Veliko Polje postepeno je počinjao pakao.

Pola godine su bili u dobrim odnosima

- Prvih pet ili šest meseci Mileva, Nenad i Jelena su se lepo slagali. Postepeno Mileva je postajala sve ljubomornija, počinjala je da maltretira Jelenu. Kada bi se Nenad suprotstavio, znao je da slomi vitrinu i baci televizor u raspravi nedozvoljavajući joj da tuče Jelenu, a Mileva bi pretila da će ga optužiti za zlostavljanje i ostaviti decu. Onda se i on pridružio maltretiranju. Najgore od svega je to što su deca sve posmatrala, najstariji među njima je dečak N.P. (10), a neretko su i oni bili zlostavljači. On joj je urinirao u usta - priča komšija.

Jelena je često spavala na podu prekrivena samo jaknom Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Jelena je često spavala na podu prekrivena samo jaknom

Nenad i Mileva imaju četvoro dece, tri dečaka i jednu devojčicu. Oni su, kako saznajemo, sada na sigurnom. Njihov staratelj je postao Nenadov brat koji živi u Beogradu u znatno boljim uslovima. Prema priči komšija, i Jelena ima četvoro mališana koja su odavno smeštena u dom za nezbrinutu decu.

"Mileva nema dušu, ona je psihopata"

Iživljavanje nad Jelenom je trajalo skoro dve godine. Nemoguće je izdvojiti šta je najbrutalnije što je doživela u kući užasa. Mileva ju je, kako objašnjava naš sagovornik, silovala metlom, čupala nokte kleštima, terala je da jede izmet... U momentima kada je uspevala da se iskrade iz kuće prepričavala je komšijama detalje moleći ih za pomoć.

Monstrum: Mileva M. Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Monstrum: Mileva M.

- Dešavalo se da urniraju po hlebu i onda joj daju da jede. Spavala je na podu pored peći ili u hodniku često pokrivena samo jednom jaknom. Mileva ju je udarala pesnicama u rebra, a kada bi joj pozlilo polivala bi je vodom i nastavljala da je krvnički tuče. Jednom joj je isekla uvo, pa se inficiralo. Bilo je strašno to gledati. Kada je povredila nogu, Mileva je gazila po rani. Dovodili su ljude i primoravali je da ima odnose sa njima, a oni su od svakoga uzimali oko 1.000 dinara. Vezivali su joj i ruke i noge lancima. Ma ni pas ne bi trpeo to što je ona. Mileva nema dušu, ona je psihopata - priča vidno potreseni čovek.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Kako dodaje, Mileva i Nenad su 14 godina živeli u vanbračnoj zajednici i do pre nekoliko godina nisu imali problema. Sve i da jesu, oni su ostajali sakriveni u četiri zida.

Policija ih privela zbog prosjačenja

Par iz pakla smislio je još jedan monstruozan način da iskoristi Jelenu koja je, pored svih problema, i obolela od kancera. Pošto nigde nisu radili, uzimali su joj 12.000 dinara socijalne pomoći koju je primala, a uz to su je terali i da prosi na Zemunskom keju.

- Ako se Jelena ne vrati bez bar 800 dinara, oni je unakaze. Jednom su Milevu i nju priveli u policijsku stanicu zbog prosjačenja. Ne znam kako tada nije iskoristila priliku da kaže šta sve proživljava. Verovatno se bojala. U više navrata mi je rekla: "Gde god da pobegnem, ako me nađu - ubiće me". Sećam se da je jednom pokušala da pobegne, ali ju je Nenad sustigao, uhvatio za kosu i odvukao u kuću - dodaje on.

"Nisam više mogao to da gledam"

Jelenin spasilac pozvao je policiju te noći između 17. i 18. oktobra, jer nije više mogao da gleda tu torturu. I sam je sa Nenadom više puta ulazio u konflikt pokušavajući da zaštiti nesrećnu ženu, a isto se dešavalo i kada je nastojao da sa njim razgovara o tome.

U kući strave su sada komšijski psi Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

U kući strave su sada komšijski psi

- Pričao mi je da gledam svoja posla i pretio da će mi smestiti ako ga prijavim, ali ja nisam mogao više da slušam i da gledam sve to. Pozvao sam policiju, da bi oni sa predstavnicima SBPOK-a upali u njihovu kuću oko tri sata iza ponoći. Čuli smo buku i videli nekoliko vozila. Policajci su zatekli Jelenu u lancima, uhapsili Nenada i Jelenu, a decu je ubrzo njegov brat odveo na sigurno. Srećan sam što se pakao konačno završio, jer ono što je Jelena preživela niko ne zaslužuje - zaključuje naš sagovornik.

]]>
Mon, 22 Oct 2018 13:54:28 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/414573/ispovest-coveka-koji-je-spasio-jelenu-iz-kandzi-paklenog-para-krvnicki-su-je-tukli-podvodili-je-i-silovali-a-decu-terali-da-gledaju-i-ucestvuju-u-izivljavanju.html
10 GODINA SNS Vučić: Srbija je deset puta bolja http://pressonline.rs/info/politika/414575/10-godina-sns-vucic-srbija-je-deset-puta-bolja.html Srpska napredna stranka danas je u Kraljevu obeležila deset godina od osnivanja, a predsednik stranke Aleksandar Vučić ocenio je da je Srbija daans deset puta bolja nego što je bila. ]]> Foto:Blic

- Naših prvih 10 godina je prošlo i sproveli smo politički blic krig koji nije ostavio žrtvu već nadu u budućnost Srbije - rekao je i poručio da Srbija hoće mir i drugačije odnose u regionu, sve ono što drugima pruža, te da želi poštovanje za Srbiju onoliko koliko mi poštujemo druge. Kako je rekao, sve velike misije, svi poduhvati koji menjaju istoriju, svako putovanje koje napravi novi put, "sve počiva na pravilima na kojima smo mi pre 10 godina osnovali SNS, pre svih Tomislav Nikolić, a onda svi mi ostali".

- Danas ne bismo bili ovde da nije bilo njegove vizije - naglasio je.

Foto: Filip Krainčanić / Tanjug

Rekao je da je SNS rođena u jeku najstrašnije političke krize, narastajuće ekonomske bede, sa kojom se zemlja ikada suočila, ali da je zatim nastao novi početak koji je ulio ljudima nadu da može biti dobro, da opšte dobro može biti ispre bilo kojeg posebnog i interes zemlje ispred ličnog. Naveo je i da je SNS promenila Srbiju, da je došlo vreme da gledamo napred, a ne nazad u prošlost, da možemo pažnju da obratimo na ono što možemo da menjamo, a ne ono što ne možemo.

- Znamo da naš posao neće nikada biti gotov, da smo samo mali deo u bogatoj istoriji Srbije. Osećaćemo se ponosno kada naši unući, buduće generacije, budu rekli - bilo je dobro vreme kada su hrabri ljudi vodili zemlju - istakao je Vučić, te primetio: "Ljudi će nam verovati dok ispunjavamo obećanaja i vlast nije poklon za ono iz prošlosti već zasluga za ono što možete da dostignete u budućnosti".

Foto: Filip Krainčanić / Tanjug

Obećao je da će građanima uvek govoriti istinu, a ne samo slatke reči: "Nagledao sam se slatkorečivih, od slatkih reči samo užasne posledice. Sit sam slatkih reči, bolje da reči budu teške, ali dela dobra i da naša deca imaju budućnost. Time ćemo se rukovoditi kad je u pitanju Kosovo i Metohija". Vučić je, međutim, naglasio da ne postoji pritisak ili čovek koji može da izvrši pritisak na Srbiju da se odrekne vitalnih nacionalnih interesa: "Za one koji spolja misle da će pritiskom moći Srbiji da uzmu sve, a drugima da daju sve, rekao sam - nemojte ni da sanjate. Da im bude jasno da se to nikada neće dogoditi".

On je rekao da Beograd hoće komprimis, ali da neće dozvoliti da se unižava Srbija i srpski narod. Dodao je i da je Srbija na evropskom putu, da hoće da pripada evropskom društvu u koje veruje, ali i da sačuva i gaji još bolje prijateljske i najbolje odnose sa Kinom i Rusijom. Rekao je da drugi mogu da se svađaju, ali da Srbija prijateljima neće zabadati nož u leđa, već želi najbolje odnose.

"Iduće godine vanredna skupština i novo rukovodsto"

Vučić je zatražio večeras od naprednjaka i podršku za održavanje vanredne skupštine SNS iduće godine, na kojoj bi se biralo novo rukovodstvo. U obraćanju Vučić je rekao da će oni koji nisu pošteno radili svoj posao i koji nisu radili dovoljno biti smenjeni na sledećoj skupštini stranke i ustupiti mesto novim ljudima koji će umeti da brane interese stranke i Srbije bolje i jače. Vučić je rekao da traži podršku i za dodatno podmađivanje stranke, kako bi ljudi koji do sada nisu bili na funkcijama dobili priliku da pokažu šta znaju i da nastave u još jačem ritmu.

- Vidim da se mnogi funkcioneri ne raduju tome i zato tražim veći aplauz - rekao je Vučić i naveo da su se neki u SNS umorili, da neki moraju da budu i zamenjeni i da neki nisu odgovorili izazovu teškog vremena.

Foto: Promo

On kaže da je spreman da pruži celog sebe i da svaki dan posveti budućnosti Srbije, ali da to traži i od članova SNS - da se bore za budućnost, da ne kukaju, da ljube stope svojih potomaka, a ne predaka i da stvaraju nove vrednosti. Vučić je rekao i da će naprednjaci pobeđivati svoje političke protivnike ne zato što je njihova politika, kaže, nepostojeća, pa se uhvate "silovanja ili vešanja" s vremena na vreme, već zato što SNS radi i bori se za Srbiju: "Svaki put ste govorili kako ćete s lakoćom da počistite naprednjake i gubili ste toliko ubedljivo da niko nije tako ubedljivo gubio u savremenoj Evropi".

Nikolić: Niko i ništa nije veće ili važnije od Srbije

Osnivač stranke Tomislav Nikolić počeo je svoje obraćanje rečima: "Niko i ništa nije veći ili važniji od Srbije". Upravo zbog toga se, kaže Nikolić, rodila najpre poslanička grupa Napred Srbijo, a iz nje i SNS, u "teško vreme kada na Srbiju nisu mislili ni vlast ni opozicija": "Da smo nastavili da se igramo politike od Srbije ne bi bilo ništa. Ja bih rekao, oteli smo vlast i predali je narodu, građanima Srbije koji više nisu znali šta ih ceka i uzdali se samo u SNS".

Foto: Promo

Nikolić je rekao da će SNS biti najjača ne samo u sledećih deset godina, kako je rekao Aleksandar Vučić, već i duže: "Imate blistavu budućnost, ideologiju koju nikad niko neće prevazići, snagu koja će sprovesti tu ideologiju. Nećete vi, bar dok sam ja živ, doživeti poraz".

Dačić čestitao 10 godina stranke

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je, čestitajući deset godina naprednjacima, rekao da je tih deset godina dalo istorijsku potvrdu opravdanosti formiranja stranka i saradnje, a da su politika mira, stabilnost i regionalnog liderstva Srbije politika koju vode naprednjaci i njen lider Aleksandar Vučić.

Foto: Promo

Dačić je rekao da je siguran da Kosovo neće biti primljeno u Interpol, jer sve veći broj država shvata da to nije pitanje samo Srbije, već teritorijalnog integriteta Srbije: "Oni daju milione da uđu, ali mi nećemo odustati od srpskih interesa. Osnovna politika Srbije, osim ulaska u EU, je zaštita nacionalnih interesa, očuvanje srpskog naroda i prava na Kosovu i Metohiji, kao i opstanak Republike Srpske". Dačić je rekao da je Srbija danas u punoj meri nezavisna država, koja pre svega vodi računa o svojim nacionalnim i državnim interesima i "to je prioritet i naše spoljne politike".

Rekao je i da nije lako raditi sa Vučićem, jer traži odgovornost, disciplinu, rezultate, posvećenost, poštenje, da se ne zloupotrebljavaju funkcije...

- Zato smo zajedno sa vama jer smo prepoznali da imamo zajedničku viziju Srbije - jake moderne, napredne države - zaključio je.

Orban pozdravio naprednjake

Pozdrave naprednjacima mađarskog premijera Viktora Orbana preneo je večeras predsednik mađarsko-srpske grupe prijateljstva Paralamenta Mađarske i član najveće stranke FIDES Laslo Nagi, koji je rekao da se obično kaže da su SNS i FIDES sestrinske stranke, ali da on smatra da je taj odnos bliži i da je prikladnije reći da su dve stranke bliznakinje.

- Kao što FIDES ima centralnu političku ulogu u Mađarskoj, tako i SNS igra centralnu ulogu u srpskoj politici - kaže Nagi i navodi da je prirodno što je FIDES podržao SNS da se priključi Evropskoj narodnoj partiji.

Foto: Promo

Za 10 godina SNS je, kako je rekao, postala najveća i najsnažnija stranka u Srbiji: "Želim vam da tako ostane još dugo i još mnogo uspešnih godina makar koliko su bile ovih 10 godina".

Ambasador Kine: Vaša stranka je napravila svetsko čudo

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang poručio je da je SNS za deset godina napravila svetsko čudo. Li, koji je govorio u svojstvu specijalnog izaslanika Kominističke partije Kine, poželeo je naprednjacima sreću u daljem radu, navodeći da je stranka postala najuticajnija politička partija u regionu, te da su i odnosi Kine i Srbije u najboljoj etapi razvoja do sada: "Kao najveća srpska politička partija, pod rukovodstvom Aleksandra Vučića, stranka igra veoma važnu ulogu, brine se da razvoj zemlje i interes naroda budu prioriotet, spremna da preuzme odgovornost i da bude začetnik ideja, da podstiče ekonomski i društveni razvoj, poboljšava životni standard ljudi i dobija sve veće poštovanje i podršku, ne samo u Srbiji nego i u celom svetu".

On je rekao da će Kina i Komunistička partija nastaviti da podržavaju SNS, koja ujedinjuje i vodi srpski narod: "Kao čelični prijatelji, mi ćemo nastaviti da podržavamo SNS da ujedinjuje i vodi srpski narod i poboljšavamo strateški partnestvo kako bi doprineli blagostanju naša dva naroda", rekao je Li.

Obratili se i radnici fabrike i Opšte bolnice u Kraljevu

Večeras su u Kraljevu govorili i zaposleni u fabrici Leoni Dejan Stanimirović i zdravstveni radnik Opšte bolnice u Kraljevu Snežana Perić, koji su poručili da je Srbija postala bolje mesto za život, gde mladi vide budućnost, kao i da su svesni da su ove promene samo početak.

- Jedna stvar je sigurna - Srbija je došla do trenutka kada znate da ako vredno radite i učite možete od toga živeti i imati bolje živote u svojim gradovima, u blizini vaših roditelja - rekao je Stanimirović, a Perić, koja je 36 godina medicinski radnik, kazala je da se za 10 godina u državi promenilo više nego što je mogla da zamisli, te da je dolaskom SNS-a na vlast osetila da država brine o njoj. Ona je zahvalila predsedniku Aleksandru Vučiću zato što je lično bio posvećen boljem stanju u Srbiji i dodala da danas budućnost u Srbiji imaju i naša deca i naši unuci.

]]>
Mon, 22 Oct 2018 14:08:29 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/414575/10-godina-sns-vucic-srbija-je-deset-puta-bolja.html
Na 10 zakona kojima se naši propisi usklađuju sa EU stiglo više od 1.000 AMANDMANA http://pressonline.rs/info/politika/414574/na-10-zakona-kojima-se-nasi-propisi-uskladjuju-sa-eu-stiglo-vise-od-1000-amandmana.html Skupština Srbije počela je danas raspravu o 1.148 amandmana na predložene zakone u oblasti građevinarstva i saobraćaja. ]]> Foto:Blic

Cilj svih 10 zakonskih predloga jeste da se domaći propisi usklade sa standardima EU.

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju bespravnih objekata, kako je obrazložio predlagač Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, omogućiće lakšše i bržže uklanjanje bespravnih objekata i sprečiti nelegalnu gradnju.

Izmenama zakona predviđeno je da je umesto pravosnažžnog reššenja, kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje, dovoljno konačno najčešće drugostepeno reššenje kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija.

Počelo zasedanje Skupštine Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Počelo zasedanje Skupštine

Kada je reč o izmenana Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju objekata, biće reššen problem nesavesnih investitora i moći će lakšše da se rušše nelegalni objekti, poššto su do sada upravni sporovi trajali i po nekoliko godina.

Izmene će pružžiti držžavi, građevinskim inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za jošš efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora koji grade bez dozvole i pokuššavaju da zarade na krššenju zakona.

Predviđeno je da svi nelegalni objekti imaju zabranu prometovanja do donoššenja konačnog reššenja o ozakonjenju ili njegovog odbijanja, što je pre svega usmereno protiv neodgovornih investitora koji žžele da se obogate krššenjem zakona i izbegavanjem plaćanja građevinskih i komunalnih opšštinskih i gradskih taksi.

Takođe, biće produžženo trajanje građevinske dozvole sa dve na tri godine, a lokacijski uslovi sa 12 na 24 meseca.

Predlog zakona predviđa da se rokovi za izradu planskih dokumenata skrate na najvišše 12 meseci, sa sadaššnjih najmanje 18, a neretko traju i po nekoliko godina.

Usvajanjem izmena zakona omogućiće se da se Plan generalne regulacije primenjuje direktno i da svi planski dokumenti budu javno dostupni u Centralnom registru planskih dokumenata.

Inžženjerska komora Srbije i izdavanje licenci preći će u nadležžnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i licence će se proveravati na pet godina.

Među predložženim zakonima su i novi Zakon o građevinskim proizvodima i izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i Zakona iz oblasti vazdšušnog i vodnog saobraćaja.

Donosi se potpuno novi Zakon o građevinskim proizvodima koji će prvi put regulisati kvalitet građevinskih proizvoda i urediti to tržžiššte.

Tiče se i taksista

Izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju će posebno regulisati taksi prevoz, poššto u Srbiji ima najmanje 17.000 taksista koji su sastavni deo transportnog sistema svakog grada.

Glavni ciljevi donoššenja zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju jeste da se dodatno uredi oblast taksi prevoza, povećaju kapaciteti inspekcijskih organa i pojača borba protiv sive ekonomije.

Donoššenjem zakona o izmenama i dopunama Zakona o istražživanju nesreća u vazduššnom, žželezničkom i vodnom saobraćaju preciziraće se odredbe kojima se olakššava primena zakona u praksi i omogućava pouzdana i nezavisna istraga nesreća.

Između ostalog, omogućava se istraga udesa bespilotnih letelica, kao i uključivanje predstavnika EASA ili civilnih vazduhoplovnih vlasti druge držžave u svojstvu savetnika u istragama koje sprovodi Centar za istražživanje nesreća u saobraćaju.

Predložžene su izmene i dopune Zakona o transportu opasne robe, za koji je rečeno da beležži rast i da su zato neophodne određene izmene koje će biti usaglaššene i sa Zakonom o opštšem upravnom postupku, u kojem su propisane sve procedure koje se sprovode tim zakonom.

Usvajanjem zakona o izmenama i dopunama Zakona o držžavnoj pripadnosti i upisu plovila i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o pomorskoj plovidbi, domaće zakonodavstvo biće dodatno usaglaššeno s propisima EU.

]]>
Mon, 22 Oct 2018 14:03:49 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/414574/na-10-zakona-kojima-se-nasi-propisi-uskladjuju-sa-eu-stiglo-vise-od-1000-amandmana.html
PROVELA NOĆ SA BESKUĆNIKOM U NAPUŠTENOJ KUĆI Kako je nestala i pronađena devetogodišnja devojčica iz Sente http://pressonline.rs/info/hronika/414572/provela-noc-sa-beskucnikom-u-napustenoj-kuci-kako-je-nestala-i-pronadjena-devetogodisnja-devojcica-iz-sente.html Nakon više od 24 sata opsežne potrage E. Č., devetodišnja devojčica, pronađena je u blizini železničke stanice u Senti, u napuštenoj kući. ]]> Foto:Blic

Devojčica je kuću napustila sa beskućnikom Atilom Tot, zvanom Čita, beskućnikom, koga je njen otac Šandor, prethodne večeri pustio da prenoći kod njih.

Šandro Č., otac devojčice Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija

Šandro Č., otac devojčice

U subotu oko 11 sati Tot je rekao ocu da ide u nabavku do prodavnice i sa njim je pošla i devojčica. Kako mu se ćerka i poznanik nisu vraćali Šandor Č. je u subotu uveče prijavio nestanak deteta.

Devojčica i beskućnik pronađeni na železničkoj stanici Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija

Devojčica i beskućnik pronađeni na železničkoj stanici

Policija je u toku prepodneva, dok je trajala potraga, došla u kuću porodice, na salaš na samom ulazu u Sentu, i nisu ga napuštali ni nakon pronalaska devojčice. Šandor Č. se pre njihovog dolaska uputio ka centru. Tada je medijima izjavio da je ćerkin nestanak prijavio policiji i da je ona prethodnog dana otišla u nabavku sa Totom.

Senta Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija

Senta

Slučaj vodi Više javno tužilaštvo u Subotici. U VJT nam je potvrđeno da je devojčica nađena i da je dobro.

Devojčica tvrdi da je beskućnik nije prisilio ni na šta

Kako "Blic" saznaje reč je o socijalno ugrożenoj porodici, a devojčica za kojom se tragalo je navodno izjavila da je Tot nije ni na šta prisiljavao. Oni su proveli noć u napuštenoj kući koja se nalazi u blizini železničke stanice u Senti.

Policija niz prugu išla ka jednoj od napuštenih kuća Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija

Policija niz prugu išla ka jednoj od napuštenih kuća

Osim policije, na salaš na kojem živi porodica devetogodišnjakinje, stigli su i radnici Centra za socijalni rad.

- Reč je o delikatnom slučaju i bez dozvole nadležnog ministarstva ne mogu davati izjave. Jedino mogu potvrditi da je dete nađeno u napuštenoj kući pored železničke stanice - kaže Ljubica Nikolić, direktorica Centra za socijalni rad.

Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija

Nakon što je pronađena devojčica je odvedena na pregled u bolnicu u Senti. Klinički je dete dobro, a kako saznajemo rađen je i ginekološki pregled.

Pronađeni na železničkoj stanici

Na stanici ne znaju gde su pronađeni devojčica i Tot. Senćanin koji se tu zatekao kaže da je video policiju da ide niz prugu ka jednoj od napuštenih kuća.

- Čita je bio u zatvoru. To svi ovde znaju. Ne znam gde su nađeni ali video sam policiju da ide uz prugu - kaže Senćanin.

Poznato je da je Tot višestruki povratnik za krivična dela krađe, ali nije jasno zašto je otac dozvolio devojčici sa njim da napusti kuću. Inače, osim nje, Šandor ima još dece koju su sugrađani viđali da prose.

]]>
Mon, 22 Oct 2018 13:50:58 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/414572/provela-noc-sa-beskucnikom-u-napustenoj-kuci-kako-je-nestala-i-pronadjena-devetogodisnja-devojcica-iz-sente.html
KUĆA UŽASA Ovde su uhapšeni Obrenovčani Mileva i Nenad dve godine zlostavljali bolesnu ženu http://pressonline.rs/info/hronika/414571/kuca-uzasa-ovde-su-uhapseni-obrenovcani-mileva-i-nenad-dve-godine-zlostavljali-bolesnu-zenu.html Nevenčani supružnici Nenad P. (35) i Mileva M. (27) skoro dve godine su držali u zatočeništvu Jelenu V. (28) u naselju Veliko Polje kod Obrenovca, da bi se tek po njihovom hapšenju saznali stravični detalji koji su potresli Srbiju. ]]> Foto:Blic

Mučitelji su žrtvu vezivali lancima, Mileva ju je silovala metlom, pekla žaračem po telu, terala da jede izmet i da prosi, a kada bi došla bez novca sa Zemunskog keja, kako pričaju komšije, ubijala ju je od batina.

Najjezivije je to što žrtva jezive torture, Jelena V., ima rak i što su Mileva i Nenad terali svoju maloletnu decu da je maltretiraju.

U našoj galeriji pogledajte kako izgleda mučilište u kojoj je nesrećna Jelena V. provela 22 meseca.

]]>
Mon, 22 Oct 2018 13:46:34 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/414571/kuca-uzasa-ovde-su-uhapseni-obrenovcani-mileva-i-nenad-dve-godine-zlostavljali-bolesnu-zenu.html
Brnabić: Beograd se ponaša kao prijatelj, a često dobije šamar, nisam sigurna da EU i SAD to vide http://pressonline.rs/info/politika/414551/brnabic-beograd-se-ponasa-kao-prijatelj-a-cesto-dobije-samar-nisam-sigurna-da-eu-i-sad-to-vide.html "Status kvo" po pitanju Kosova i Metohije ili zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije, jer će nas to uvek vući nazad, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić, istakavši da ne odbacuje nijednu ideju u traganju za obostrano prihvatljivim rešenjem, pa ni ono koje se odnosi na granice. ]]> Foto:blic

- Potpuno sam uverena u to da zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije. Ima više razloga za to: pre svega jer je to konflikt, bio zamrznut ili ne, a kao zemlja koja u 21. veku želi i treba da ima više radnih mesta, bolji standard, transparentniju administraciju, jaču vladavinu prava, ne možete imati konflikt, jer ljudi neće dolaziti i investirati - rekla je Brnabić na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Kako je istakla, kakvo god da bude rešenje, to mora biti kompromis.

- Sumnjičava sam kad ljudi kažu: ne možemo o granicama jer će se otvoriti "Pandorina kutija", ali ona je otvorena pre 10 godina - rekla je premijerka, i istakla da se Kosovo ne može porediti sa slučajem Slovenije i Hrvatske jer su to bile republike, a Kosovo je uvek bilo deo Srbije.

Kako je navela, kad proglasite nezavisnost bez ijednog demokratskog principa, kao što je na primer sprovođenje referenduma, već to uradi grupa ljudi, a druga grupa požuri da prizna, "time je otvorena Pandorina kutija, a mi pokusavamo da je zatvorimo".

Na pitanje novinarke "Gardijana", kako vidi nemački stav po tom pitanju i da li joj to otežava zadatak, ona kaže: "do izvesne mere da". Napominje, međutim, da Beograd i Priština nisu ni blizu rešenje i da obeshrabruje povlačenje "crvenih linija" u takvoj situaciji.

- Nije od pomoći kada "crvenim linijama" opteretite situaciju u kojoj postoji minimum potencijala za bilo kakav dogovor - rekla je ona.

Upitana da li to onda znači da podržava američki pristup, ona kaže da podržava svako angažovanje bez povlačenja "crvenih linija" za postizanje sporazuma koji treba da vodi miru i stabilnosti u regionu.

Na pitanje kako komentariše to što su Srbi na KiM pod pritiskom da ne učestvuju u formiranju kosovske vojske, i da li to doprinosi unapređenju njihovog života, premijerka podseća da su kosovkse specijalne snage upale pre izvesnog vremena u Kosovsku Mitrovicu na sastanak posvećen postizanju sporazuma sa Prištinom, da su pretukle ljude koji su zbog stabilnosti učestvovali na sastanku.

- Bilo da je to bio ROSU ili KPS, ja ne prihvatam da su to multietničke snage jer nisu tu da zaštite sve na Kosovu i da zaštite vladavinu prava. Želite da imate snage koje će štititi sve, tako ne izgleda Srbima, to su potezi koji ne doprinose dijalogu - rekla je ona.

Foto: EU / Promo

Kazala je i da je Beograd tolerantan, fleksibilan, ponaša se zrelo, bez unošenja previše emocija.

Upitana da prokomentariše zvaničnika Stejt departmenta koji kaže da na stolu još nema konkretnog sporazuma, i na pitanje da li se to može očekivati u skorije vreme, ona kaže da to zavisi od puno faktora.

- Beograd ima iskrene namere da se nađe kompromis, i nadam se da i Priština ima iste takve namere. Gledajući, međutim, šta se dešavalo u poslednjih 10 meseci, sve te incidente, ne vidim da traže dugoročnu normalizaciju odnosa. Ali, mi smo tu - kaže premijerka.

Na konstataciju moderatorke da, kad govori o Prištini, to je obično u negativnom tonu, i na pitanje da li može da gleda na Prištinu kao na prijatelja i suseda, Brnabić kaže da pre svega Priština nije sused, već deo Srbije, a da apsolutno veruje u mogućnost prijateljstva.

- U pravu ste, ne vidim puno pozitivnih stvari, ne sećam se da ih je bilo puno - dodala je, i podsetila da je na inicijativu predsednika Srbije, premijer Albanije Edi Rama došao u posetu Beogradu. To, da jedan albanski premijer dođe, desilo se posle više od šest decenija, ali se taj hrabar korak zaboravlja, navela je ona.

- Razmenjivali smo nedavno poruke o saradnji dve opere, a onda je Rama na Tviteru napisao da je veliki dan za Kosovo, da je počelo forimiranje vojske i slavio je OVK. I onda kažete šta je to? Da li treba da odgovorim na njegove provokacije? Neću, ali sve to govori koliko se Beograd snažno trudi. Beograd se ponaša kao prijatelj, a često dobije šamar, a nisam sigurna da EU i SAD to vide. Ali mi to radimo zbog naših građana, jer nama drugog puta osim mira i stabilnosti - navela je ona.

Mnogo rada u pravosuđu

Premijerka smatra da bi jedna od stvari koje bi mogle da se pokrenu u okviru Berlinskog procesa uspostavljanje Fondacije za istraživanje Zapadnog Balkana, koja bi doprinela da se spreči odliv mozgova i da najtalentovaniji ljudi ostaju u svojim zemljama.

Kako je navela, poslala je pisma kolegama u regionu, "da sednemo i počnemo da razgovaramo o toj Fondaciji, koja bi mogla da doprinsese da se svi uspešnije borimo za ostanak najtalentovanijih”". Ona je navela da je nezaposlenost problem, a pogotovo nezaposlenost mladih koja je nešto veća od 30 odsto, i ukazala da to ne može da se reši preko noći, ail da je država započela reformu i digitalziaciju obrazovanja i nastoji da ulaže sve više u naučni razvoj i inovacije.

Foto: RAS Srbija

Na pitanje moderatorke da li je svesna nejednakosti među građanima, premijerka je rekla da svakako postoje razlike između najbogatijih i najsiromašnijih i da se o tome ne govori dovoljno, ali je naglasila da se vlada itekako bavi time i da je mnogo fabrika otvoreno upravo u siromašnjijim opštinama, koje decenijama nisu imale investicije.

Dodala je da i u oblasti pravosuđa treba mnogo toga da se promeni i to ilustrovala rečima: "Ako pitate građane da li su zadovoljni, reći će da nisu, poslovni ljudi takođe, najveći investitori kada dolaze u Srbiju traže da budu sigurni i da, ako postoji neki problem, to ide na međunarodnu arbitražu, a ne pred srpske sudove".

Postoji sloboda izražavanja

Navela je i da je došlo do neuspeha u pisanju Medijske strategije, nakon čega je ona zakazala sastanak sa predstavnicima svih medijskih udruženja, koji su tražili da se krene od nule i da se formira koordaciono telo koje će raditi sa njihovim timom na šta im je izašla u susret is da je to u nadležnosti njenog kabineta.

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Kazala je i da je njen osećaj da postoji sloboda izražavanja jer, kako kaže, čita kritike o sebi i vladi svaki dan.

- Veoma je teško govoriti o cenzuri u Srbiji i mislim da postoji sloboda izražavanja, ali u demokratskom društvu nije vazno šta ja mislim, ako imamo predstavnike medija koji misle da nisu slobodni. Moj posao je da razgovaram sa njima - rekla je Brnabić.

Vučić učvrstio vlast

Na konstataciju moderatorke da je i organizacija "Fridom hause" na negativan način govori o slobodi medija u Srbiji iako je svrstava u grupu slobodnih zemalja, i tvrdi da "zadnjih godina vladajuća SNS smanjivala politička prava i slobodu stavljajući pritisak na nezaviske medije, opoziciju i organizacije civilnog društva", Brnabić je rekla da se sa tom analizom ne slaže i da smatra da nije objektivna.

Dodala je da se slaže da je predsednik Aleksandar Vučić učvrtsio vlast, ali da je to rezultat svih promena koje su sprovedene, pre svega u privredi.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 17:02:32 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/414551/brnabic-beograd-se-ponasa-kao-prijatelj-a-cesto-dobije-samar-nisam-sigurna-da-eu-i-sad-to-vide.html
"LJUBAVNO PUTOVANJE" IZ DRŽAVNE KASE Trideset muškaraca iz javnih preduzeća otputovalo u Rusiju da TRAŽI ŽENE, a među njima ima i OŽENJENIH http://pressonline.rs/info/drustvo/414507/ljubavno-putovanje-iz-drzavne-kase-trideset-muskaraca-iz-javnih-preduzeca-otputovalo-u-rusiju-da-trazi-zene-a-medju-njima-ima-i-ozenjenih.html Tridesetak muškaraca zaposlenih u niškim javnim preduzećima, o trošku građana, otputovalo je krajem septembra na trodnevnu “ekskurziju” u ruski grad Belgorod da bi pronašli partnerke. Organizatori ovakve delegacije kojom su diskriminisane đuvegije koje ne rade u javnom sektoru, jer nije bilo nikakvog konkursa za ovaj "ljubavni put", bili su Opština Medijana i Inicijativa "Iks" iz Niša. ]]> Foto:Blic

Na daleki put autobusom, stazama potencijalne bračne sreće krenuli su 2. oktobra neoženjeni službenici i radnici, pišu "Južne vesti".

Među njima, prema informacijama organizatora, bili su i oni koji rade u Studentskom kulturnom centru Niš, niškoj Policijskoj upravi, kao i u Javnom komunalnom preduzeću Tržnica, a otputovao je i rukovodilac Javne higijene JKP Mediane Ljubiša Janković. Direktor Mediane Dragoslav Pavlović kaže da mu je ovo preduzeće platilo 18.000 dinara za putovanje.

- Mi smo poslali jednog čoveka u sklopu delegacije Opštine Medijana. Prevoz je plaćen 18.000, a smeštaj nije plaćen - rekao je Pavlović.

I Tržnica je “častila” trojicu zaposlenih da u Belogorodu, niškom gradu pobratimu, pronađu “srodnu dušu”.

Ovo je, kako kaže direktor ovog preduzeća Goran Đorđević, Nišlije koštalo nešto preko 57.000 dinara sa PDV-om. Đorđević kaže da su pare uplaćivane preko sidnikata, a da su one iz dela budžeta ovog preduzeća koji se odnosi na sport i rekreaciju.

- Kada nam je stigao zahtev od Opštine Medijane i Eparhije niške smatrao sam da je to humana stvar. Mi imamo sredstva na pozicijama koje se zovu sportske i rekreativne stvari, tako da smo to povukli, pa to tako da troje ljudi koji bi možda išli na sportske igre, išli su u Rusiju, koju možda u životu ne bi videli - navodi Đorđević.

Išao i oženjen zaposleni

I iz Studentskog kulturnog centra su išla dvojica zaposlenih, s tim što je jedan oženjen, a kako kaže direktorka ove ustanove Dragana Petković, uspostavljena je i saradnja sa belgorodskim Univerzitetom.

- U Belgorod jesu išla dva lica koja su zastupala interese SKC-a. Jedan je u statusu oženjen, a drugi je neoženjen, sa ciljem uspostavljanja saradnje sa njihovim Univerzitetom. Imaćemo čast da ugostimo folklorni ansambl iz Belgoroda na festivalu folklora 2019. - rekla je Petkovićeva.

Direktor Tržnice Đorđević kaže da je put plaćen Turističkoj organizaciji Globus bus d.o.o iz Niša, a ovo trodnevno ljubavno putovanje pratila je i ekipa RTS-a.

Do Rusije s ljubavlju, ali sumnjivim putem

Iza organizacije, kako kažu izvori Južnih vesti, a što potvrđuju učesnici, stoji Eparhija niška, Inicijativa za komunikaciju i saradnju “Iks” i članica jedne skupštinske komisije u Opštini Medijana, koja je ujedno i članica Incijative "Iks", Mirjana Todorović (SPS).

Todorovićeva kaže da je na put krenulo njih 48, od čega je troje putnika bilo iz RTS-a. Pet žena krenulo je da obilazi crkve, desetak njih koji su krenuli u zvaničnu delagaciju, dok su ostali putnici u Belgorod pošli u potragu za partnerom. Međutim, zašto je neženje birala iz redova zaposlenih u javnim preduzećima i zašto nije bilo javnog poziva za one koji nisu u javnom sektoru, a koji su na ovaj način diskriminisani, Todorovićeva nije želela da odgovori.

- Na to ne mogu da vam odgovorim. Ne mogu - rekla je Todorovićeva.

Međutim, ona tvrdi da je ona "prikupila" samo četvoro njih, a da je ostale odabrala Eparhija niška, preko svog Odbora za ženidbu. Ovakve tvrdnje negiraju u Eparhiji, gde kažu da ni na koji način nisu učestvovali u organizaciji, osim što su na put poslali sveštenika, jer su "lovci na ženska srca" obilazili i ruske crkve.

Iz Eparhije niške pošao je duhovnik Dalibor, pošto je delegacije obilazila crkve i manistire po Rusiji. Eparhija nije učestvovala u organizaciji i nije nalazila neoženjene momke - navode u Eparhiji.

Organizatorka o plaćanju: Šta su to građani plaćali?!

Premda nije bilo nikakvog tendera ili konkursa za odabir prevoznika, već su pare Nišlija uplaćivane direktno privatnoj firmi za iznajmljivanje autobusa, Todorovićeva pita kakav je konkurs trebalo da bude raspisan i šta su to uopšte građani plaćali.

- Nemojte sad. Kakav konkurs? To je bilo jedno pokloničko putovanje. Ko je to platio? Šta su to građani platili? Ko ti kaže odakle je plaćeno? Oni koji su išli sami su plaćali. Samo su 3 preduzeća platila - odbrusila je Todorovićeva.

O toku novca nisu govorili ni u Inicijativi "Iks", koju su osnovala 2 brata koja studiraju u Belgorodu, gde kažu da su sve radili besplatno.

- Mi smo na poziv Eparhije niške i Gradske opštine Medijana dobili tu ulogu da učestvujemo u organizaciji što se tiče Belgoroda. Znači, na volonterskoj osnovi. Oni su nam ispričali za svoju ideju, mi smo se složili, jer je to plemeniti cilj i zbog toga smo se složili. A što se tiče ostalog, mi se nismo raspitivali - navode u Inicijativi "Iks".

Dodaju i da će najverovatnije u nekom skorijem periodu neudate gospođe iz Belgoroda potražiti muškarce u Nišu.

Predsednik najveće niške Opštine Nebojša Kocić nije odgovarao na poruke i pozive, baš kao ni njegova portparolka Dušanka Kitanović, koja je čak spustila slušalicu kada se novinar predstavio, navodi portal.

Predsednik Skupštine opštine Medijana Žarko Ranković rekao je da je potpisao putni nalog Todorovićevoj da putuje u Rusiju, ali da "prvi put čuje o provodadžisanju". Obećao je da će čitav slučaj da ispita i da će naknadno novinarima da pošalje odgovor.

Odbornik Medijane lagao Agenciju za borbu protiv korupcije da nije odbornik

Iako je Agenciju za borbu protiv korupcije slagao da nije odbornik u Opštini Medijana, Miljan Milenković je upravo kao odbornik išao u pohod na Belgorod.

Milenković je izostao sa časova fizičkog vaspitanja u Gimnaziji "Svetozar Marković" gde je zaposlen, da bi obilaziao belgorodske kafane, muzeje, ustanove i fabrike, iako, kako kaže izvor Južnih vesti, prvobitno nije ni bio planiran za ovo putovanje, već se priključio naknadno.

Zašto je išao, novinari nisu uspeli da saznaju od organizatorke Mirjane Todorović, jer kako kaže, na to "nema potrebe da odgovara".

- Ne, ne, ne mogu da odgovorim. Nema potrebe da odgovaram na to. Ja na to pitanje ne želim da odgovorim - rekla je Todorovićeva.

Ona je novinare za to pitanje uputila na predsednika Opštine Kocića, ali se on nije javljao na telefon, niti odgovorao na poruke. Pored toga, predsednik opštinske Skupštine Ranković se ne seća da je potpisao nalog Milenkoviću, uz obećanje da će proveriti i naknadno obavestiti novinare.

Podsetimo, Milenković je doskorašnji v. d. direktora Pozorišta lutaka u Nišu, koji je podneo ostavku sa te funkcije nakon pisanja Južnih vesti o tome da je ugradio sporne kamere gde se presvlače glumice. Pored toga, Milenković je lascivne komentare upućivao maloletnicima po društvenim mrežama, što je izazvalo burnu reakciju javnosti, pa čak i gradske vlasti.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 14:21:44 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/414507/ljubavno-putovanje-iz-drzavne-kase-trideset-muskaraca-iz-javnih-preduzeca-otputovalo-u-rusiju-da-trazi-zene-a-medju-njima-ima-i-ozenjenih.html
STIŽE ZAHLAĐENJE Ovog vikenda na planinama u Srbiji padaće SNEG http://pressonline.rs/info/drustvo/414506/stize-zahladjenje-ovog-vikenda-na-planinama-u-srbiji-padace-sneg.html Prvi sneg zabeleće se u nedelju na vrhovima planina, za kada je najvljena i promena vremena u celoj zemlji i pad temeprature. ]]> Foto:Blic

Ovo su podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), a prema kojim će ovo miholjsko leto trajati upravo do nedelje.

Prema istim podacima, u Srbiji će sutra biti umereno oblačno i malo svežije, ponegde slaba, kratkotrajna kiša.

Stiće sneg u Srbiju Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Stiće sneg u Srbiju

Vetar će biti slab, severnih pravaca. Najniža temperatura biće od tri do 13 stepeni, najviša od 20 do 23, podaci su RHMZ.

U Beogradu će biti umereno oblačno i malo svežije, moguća slaba, kratkotrajna kiša.

Vetar će biti slab, severnih pravaca. Najniža temperatura oko 13 stepeni, najviša dnevna oko 20.

U narednih sedam dana, do 26. oktobra, biće umereno do pretežno oblačno, mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskom.

Od nedelje na visokim planinama, prema podacima RHMZ, povremeno i sa snegom, samo se u utorak očekuje kratkotrajni prestanak padavina.

Najviša dnevna temperatura u postepenom padu.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 14:18:44 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/414506/stize-zahladjenje-ovog-vikenda-na-planinama-u-srbiji-padace-sneg.html
UHAPŠENA ŽENA ZBOG TRGOVINE LJUDIMA Devojčicu odvela kod muškarca koji ju je seksualno iskoristio http://pressonline.rs/info/hronika/414502/uhapsena-zena-zbog-trgovine-ljudima-devojcicu-odvela-kod-muskarca-koji-ju-je-seksualno-iskoristio.html Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu uhapsili su K. M. (1985) iz Prokuplja zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo trgovina ljudima. ]]> Foto:Blic

Ona se sumnjiči da je četrnaestogodišnju devojčicu početkom septembra, u dogovoru sa jednim muškarcem, dovela na ugovoreno mesto u okolini Ražnja gde ju je on seksualno iskoristio.

Policija je osumnjičenoj, po nalogu tužioca, odredila zadržavanje do 48 časova i ona je, uz krivičnu prijavu, privedena Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 13:57:15 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/414502/uhapsena-zena-zbog-trgovine-ljudima-devojcicu-odvela-kod-muskarca-koji-ju-je-seksualno-iskoristio.html
Vučić o izborima: Tačno je da sam se sinoć sastao sa ljudima iz SNS u koje imam najveće poverenje http://pressonline.rs/info/politika/414504/vucic-o-izborima-tacno-je-da-sam-se-sinoc-sastao-sa-ljudima-iz-sns-u-koje-imam-najvece-poverenje.html To što će mene da vešaju, to je u redu, ali ne mogu da dozvolim da će da vešaju žene. Sramota je da Anu Brnabić nije niko zaštitio kada su pozivali na silovanje, i sada kada pozivaju na vešanje, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. ]]> Foto:Blic

On je na ovaj način odgovorio na pitanje novinara o izjavi poslanika Dveri Srđana Noga, koji je rekao da Vučića i Brnabić treba obesiti zbog mogućeg priliva migranata.

- Ajde, ostavite Anu na miru. Mene vešajte, da silujete nikoga nećete, ajde ostavite tu ženu na miru - kazao je Vučić.

On je naveo i da na brutalne uvrede i pretnje na njegov i posebno na račun premijerke Brnabić nisu reagovali "ni oni čija je to dužnost bila", i poručio onima "koji bi da vešaju i siluju", da to neće moći jer, kako kaže, postoji jedan prost razlog koji ih ometa - neće ih narod.

- Čisto da čistije ne može da bude. Kada budu izbori, videćemo da li će ih narod hteti - rekao je predsednik Srbije, uz opasku da "neki ne žele da je zaštite, jer nije lojalna nekim drugim ljudima i drugim zemljama, već svojoj vladi i svojoj zemlji".

Sramota je, kaže, da je niko nije zaštitio, "čak ni oni čija je duznost bila, koji vode tela za ravnopravnost, a nisu reagovali ni kada su Ani Brnabić pretili silovanjem".

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić Foto: Rade Prelić / Tanjug

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić

On je primetio da oni koji bi da vladaju zemljom promovišu "silovanje i vešanje" pošto nemaju politiku.

- Naš obračun sa njima mora da bude još ozbiljnija i marljivija politika vlade - rekao je Vučić.

Kako je kazao, "taj da veša nekoga, neće moći, ovaj drugi da siluje, neće moći, ovaj treći da ima milione..."

Izbori su 2020., ali ako bude pritiska...

Kako je kazao, tačno je da je sinoć imao sastanak sa ljudima iz SNS u koje ima najveće poverenje.

- To je jedino tačno, sve ostalo... Redovni izbori su 2020. godine, ali ako pritisak bude veliki i ako ljudi budu želeli izbore, pošto ih narod mnogo voli, a pitanje legitimiteta je ključno... - odgovorio je Vučić na pitanje novinara, da li se sastao sinoć sa saradnicima i da li je bilo reči o prevremenim izborima.

Kazao je da ne može sasvim da isključi mogućnost vanrednih izbora, ali da ne kažem da će ih biti.

Foto: LUKAS BARTH / EPA;

Naveo je da mu je teže danas da govori, i da je pod stresom, jer čeka da vidi šta će "ovi u Prištini da urade, i da li to Amerikanci podržavaju". Kako je rekao, Srbija ne može da bude zemlja i srpski narod ne može da bude taj koji će da izgubi sve.

- Očigledno je da Amerikanci guraju ove stvari na Kosovu koje za nas predstavljaju ozbiljan problem. Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost i branićemo interes srpskog naroda što neće nimalo biti lako - kazao je on.

Kako je naveo, Srbija očekuje i raspravu o članstvu Prištine u Interpolu, što je u novembru, "a oni su u Emirate već poslali delegaciju od 80 članova koji tamo pregovaraju".

- Kako god okrenete, bezbroj problema. A, onog dana kada uđu u Interpol, videćete hiljade poternica protiv Srba, hapsiće ih, pa će ih maltretirati i tući, a onda će ih pustiti.To je uobičajeno, šta ćete - rekao je Vučić.

On je istakao da će gledati da se sve ove stvari ne dogode, ali da će se odluke donositi ako do njih dođe.

- Naš posao je da uradimo sve da se ne dogodi najgori scenario dovođenja Srbije u nemoguću poziciju. Ako dođe do toga, bićemo u izuzetno teškoj situaciji - rekao je Vučić.

On je kazao i da Srbija želi da razgovara sa Albancima, i da će tražiti kompromisno rešenje.

- Mi Kosovo ne doživljavamo kao teritoriju koja je samostalna i suverena. Morate da shvatite da imamo različite stavove, i moramo da razgovaramo zbog toga. Ne može to da bude spisak želja Albanaca, a mi to da prihvatimo. To se nikada neće desiti. Moramo zajedno da nađemo rešenje - kazao je Vučić.

Foto: Anadolija

Kako je rekao, kao što on govori o kompromisu, i u Prištini moraju da razgovaraju o tome. Kazao je i da nema sumnje da i Beograd i Priština moraju da odstupe od svojih interesa, jer je to kompromis.

- Ne postoji sila koja će Srbiju naterati da prizna Kosovo. zato hoćemo da napravimo kompromis i dogovor, ali mora neko u svetu i na Kosovu da razume da Srbija ima svoje interese. Da rešenja u potencijalnoj budućnosti budu bolna i za vas i za nas, samo tako mogu da budu rešenja - rekao je Vučić, istakavši da je nemoguće da se postigne dogovor u kojem će Albanci da budu srećni, a Srbi nesrećni.

Kako je kazao, "moramo da budemo većim delom nezadovoljni da bi bilo šansi za budućnost".

- U suprotnom, samo ćemo kopati duboke rovove za koje se nadam da neće biti ratnički, već politički - rekao je Vučić, istakavši da se nada dijalogu "vrlo skoro".

Foto: EU / Promo

Na pitanje novinara iz Prištine kako bi po njegovom viđenju izgledao sporazum i koje su najbolnije tačke ka njegovom postizanju, Vučić je rekao da ima mnogo bolnih tačaka, o kojima ne bi govorio, i dodao da se radi na sveobuhvatnom sporazumu.

- Ja neću učestvovati u vašoj unutrašnjoj političkoj diskusiji, ali ću govoriti otvoreno o svemu što može da nas vodi ka mogućem rešenju. Ali čini se da vam to političari u Prištini ne kažu. Ali neću o tome dalje govoriti, jer to nisu nijanse, već političari iz Prištine govore nešto u potpunosti daleko od realnosti kakva jeste - rekao je Vučić.

On je dodao da Beograd, kao i do sada, neće prihvatiti sve što mu bude ponuđeno i istakao da, kao što on u Srbiji može da govori o kompromisu, tako moraju i drugi da govore o tome.

Foto: Anadolija

Kazao je i da američkom ambasadoru Kajlu Skotu ništa ne zamera, ali da smatra da nije u redu da ispravlja novinare i kako će oni da postavljaju pitanja. Na to je, kaže, po njegovom mišljenju predstavnik vlade trebalo da reaguje.

- Poštujemo i cenimo stavove američkog ambasadora Kajla Skota u vezi sa Kosovom i Metohijom i sa delovanjem stranih agentura, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je istakao da mi imamo svoje stavove - kazao je Vučić, koji je na ovaj način odgovorio na pitanje da prokomentariše izjavu američkog ambasadora Kajla Skota za NIN da je pojačano delovanje stranih agenata, ali ruske strane, i da neće podržati ideju razganičenja zbog etnički čistijih država.

Kako je naveo, trebalo je pitati Skota zašto je, ako je već protiv etnički čistih država, "odvajao Kosovo od Srbije 2008. godine".

- Važno je šta kaže američki ambasador, mi to poštujemo cenimo, a mi imamo svoje stavove - rekao je Vučić.

Što se stranih agenata tiče to je, rekao je, pitanje za BIA, a "široka je lista".

- Beograd je uvek bio Meka i Medina za obavještajno i kontraobavještajno delovanje, za mnoge ljude koji su želeli da štite informacije i dezinformacije. Nije to samo danas, tako je bilo i prethodnih decenija. Zato je važno da Srbija ima državne institucije i strukture koje umeju da sagledaju sve teškoće i opasnosti sa kojima može da se suoči u očuvanju stabilnosti i bezbednosti za svoju zemlju i narod - rekao je Vučić.

Imam poverenja u ministre, dok mi Ana ne kaže drugačije

Rekao je i da ima poverenje u ministre u vladi, dok su premijerka Srbije Ana Brnabić ne kaže drugačije.

- A, onda ćemo ili u rekonstrukciju ili na izbore. Već u martu iduće godine ulazi se u izbornu godinu, tako da je onda sve moguće - rekao je Vučić.

Srećan vam put!

Makedoncima je, povodom početka pregovora sa NATO, poručio: Srećan vam put, mi nećemo u NATO.

- To što vi idete u NATO, to nama ništa ne znači, rekao je Vučić makedonskim novinarima.

Upitan da komentariše ponašanje predsednika Makedonije Đorđa Ivanova i opozicije koji ne podržavaju Prespanski sporazum, Vučić je najpre ukazao da to nije pitanje za njega, jer je on "Srbin, predsednik Srbije, nisam Makedonac, ni građanin Makedonije".

Foto: Tanjug/AP

- Kao kolega, poštujem Ivanova i nemam prava da se mešam u unutrašnje stvari u Makedoniji. To je odgovor čoveka koji želi sve najbolje vašoj zemlji - kazao je srpski predsednik i naveo da Makedonija nema bliže prijatelje od Srbije, koja im jedina ne traži ništa.

O Ivanovićevom ubistvu

Predsednik Srbije je rekao da saznanja srpskih službi govore o dve verzije događaja ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića, ali i podsetio da "naše službe nisu bile na uviđaju, niti su dobile satelitske snimke, mada imamo neka saznanja". Kazao je i da su nadležni u stalnom kontaktu sa suprugom ubijenog Ivanovića.

Oliver Ivanović Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Oliver Ivanović

- Imamo određena saznanja, ali ne i čvrste dokaze. Saznanja se slivaju u centar i pravi se skica događaja - dodao je.

Vučić je naveo da su srpske institucije u bliskom kontaktu sa suprugom ubijenog lidera GI SDP Olivera Ivanovića, da je obaveštavaju, proveravaju informacije, da za neke stvari koje su zaznali, nemaju dokaze...

- Mi nismo bili na uviđaju, nismo dobili snimke... - kazao je Vučić.

Sve "botovi" SNS u Svetskom ekonomskom forumu

Inače, Srbija je na 65. mestu u svetu prema globalnom indeksu konkurentnosti (GCI) za 2018. koji objavljuje Svetski ekonomski forum (WEF). U konkurenciji je bilo 140 zemalja, a Srbija je dobila ocenu 60,9 i za pet mesta je poboljšala poziciju u odnosu na 2017. godinu.

- Sve botovi SNS u Svetskom ekonomskom formu, i u Svetskoj banci i MMF-u, sve moji botovi, i oni tako donose odluke. Ne napreduje Srbija, to oni lažu, oni to rade samo zato što sam ja od njih to tražio - našalio se Vučić ovim povodom, istakavši da Srbija napreduje i da je na dobrom putu.

Kada je reč o opoziciji, kazao je Vučić, on ih sve dobro poznaje, "svi oni kukavice, ali i kada bi se stavili svi na jednu stranu ne bi mi ništa mogli".

- I svi vi to znate - zaključio je Vučić.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 14:07:28 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/414504/vucic-o-izborima-tacno-je-da-sam-se-sinoc-sastao-sa-ljudima-iz-sns-u-koje-imam-najvece-poverenje.html
KLJUČANJE Kosovska skupština IZGLASALA prvi zakon o vojsci, SRBI NAPUSTILI SEDNICU http://pressonline.rs/info/politika/414503/kljucanje-kosovska-skupstina-izglasala-prvi-zakon-o-vojsci-srbi-napustili-sednicu.html Kosovski parlament je nepsoredno nakon početka rasprave o tri vladina predloga zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, sa 101 glasom "za" izglasao prvi zakonski akt, a očekuje se glasanje o druga dva. ]]> Foto:Blic

Nakon što je prihvaćen predlog opozicije da to bude prva tačka današnjeg zasedanja, poslanici Srpske lise napustili su sednicu.

Pre nego je počela rasprava o tri predložena zakona o transformaciji KBS, šef poslaničkg kluba Srpske liste Igor Simić je rekao da se srpski poslanici kategorički suprotstavljaju formiranju vojske, nakon čega su oni napustili salu.

Simić je rekao da transformacija KBS u vojsku nije u interesu manjinskih zajednica.

Zaobišli Ustav

Opozicija, koja, inače, bojkotuje sednice parlamenta, danas prisustvuje sednici.

Vladin predlog seta zakona ima za cilj da zaobiđe ustav, na čemu insistira međunarodna zajednica, i omogući transformaciju KBS bez saglasnosti Srba i drugih pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu.

Ministar KBS Rustem Beriša je rekao da je predlog zakona o Ministarstvu odbrane sačinjen u skladu sa ustavnim normama.

"Izrada i postupak za Ministarstvo odbrane obavljeni su u skladu sa ustavnim normama. Ovaj nacrt zakona predviđa transformaciju ministarstva KBS. Ministarstvo odbrane vrši svoja ovlašćenja u skladu sa Ustavom. Ministarstvo odbrane biće sastavljeno od državnih službenika i vojnog osoblja ", rekao je Beriša, preneo je portal Ljajmi.net.

Poslanik opozicionog Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, je za skupštinskom govornicom rekao da taj pokret u suštini podržava predložena zakonska akta o transformaciji KBS.

Međutim, rekao je, bilo bi prikladno da skupština utvrdi i predlog o formiranju oružanih snaga Kosova.

Seljimi je dodao da je Samoopredeljenje oduvek podržavao tansformaciju i unapređenje KBS u vojsku.

Rekao je i da niko od poslanika ne treba da protvnik formiranju kosovske vojske.

Zakoni prva tačka dnevnog reda na zahtev opozicije

Šef parlamentane grupe najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, je u raspravi o transformaciji KBS rekao da protiv toga mogu da budu samo oni koji su protiv NATO.

Foto: RAS / RAS Srbija

"Istorijski, Kosovo se u ratu samo branilo. Sada želimo da moderna vojska bude zajedno sa našim partnerima da se branimo", rekao je Hoti, koji smatra da se napori te stranke na formiranju vojske ne mogu znemariti, preneo je Ljajmi.

Inače, u raspravi o stavljanju pomenutih zakona na dnevni red kao prvu tačku, što je tražila opozicija, došlo je do manjeg verbalnog sukoba između premijera Ramuša Haradinaja i zamenika predsednika parlamenta Džavita Haljitija.

Nakon što u prvom glasanju taj predlog nije prošao, Haradinaj je Haljitiju dobacio "ponovi glasanje, ili si možda zaspao", na šta mu je zamenik predsednika parlamenta odgovorio da gleda svoja posla.

"Nema potrebe da se pravi šou u radu parlamenta, ja nisam ničija krpa,a ni član vlade", rekao je Haljiti.

Inače, Sednici prisustvuju poslanici najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova i samo jedan poslanik iz redova Samoopredeljenja, a reč je o Glauku Konjufci, preneo je portal Zeri.

Dnevni red parlamenta sadrži preko 40 tača, pa je na samom početku šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti tražio da se set vladinih zakona o transformaciji KBS, razmatra kao prva tačka današnje sednice.

"Zahtevamo da prvo stupe na snagu tri zakona o transformaciji vojske, a zatim ćemo raspravjati i o međunarodnim sporazumima", rekao je Hoti i dodao da je to uslov da opozicija učestvuje u radu pralamenta.

Poslanik vladajuće DPK Gaimete Musliu kritikovao opozicione stranke zbog toga što nisu učestvovale u glasanju o zakonu o memorijalnim kompleksima.

Musliu je rekao da nije mogao da veruje da stranka, koja stalno ima puno usta nacionalnog ujedinjenja, ne glasa za spomen kompleks Ademu Jašariju.

"Gledajući ponašanje nekih političkih partija, čini se da žele da neki spomenici budu proglašeni nepželjnim i uništeni, a istorija da se zaboravi", rekao je. Poslanici opozicije generalno bojkotuju rad parlamenta, ali su najavili ranije da će učestvovati samo u raspravi o zakonima o transformaciji KBS.

Jevtić: Treba da se čuje glas Srba

Na današnjoj raspravi o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Vojsku Kosova u kosovskoj skupštini, važno je da se čuju politički stavovi predstavnika Srba na Kosmetu i postavi pitanje kako je moguće da, nešto što zalazi u interes nevećinske zajednice, nije ustavno pitanje, izjavio danas je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Jevtić poručuje da je reč o inicijativi koja podriva budućnost dijaloga i napominje da pravne mogućnosti predstavnika Srba nisu velike u smislu da mogu da spreče proces usvajanja zakona.

- Kada smo nekoliko puta govorili da treba da se usvoje zakoni važni za Zajednicu srpskih opština, onda su govorili da je to zalaženje u pitanje Ustava. Kako sada to nije slučaj - upitao je Jevtić.

Foto: D. Milenković / RAS Srbija

On je za RTS rekao da postoji mogućnost obraćanja Ustavnom sudu, ali napominje da ni od toga ne bi trebalo očekivati mnogo, jer šta god predstavnici Srpske liste predlože i pitaju, to se shvata kao protivno interesu albanske zajednice.

Komentarišući odnos međunarodne zajednice prema transformaciji KBS, Jevtić podseća da su upravo predstavnici NATO i najmoćnijih zemalja govorili da sve treba da se uradi u skladu sa Ustavom.

- Postavlja se pitanje zašto su promenili stav - navodi Jevtić, i pita da li je to način da se rešavaju problemi i da li to pomaže ili odmaže dijalogu?

Govoreći o tome što su albanski poslanici odbili da se Vidovdan uvede kao praznik na Kosmetu, Jevtić kaže da to dokazuje da se sve što dolazi kao predog Srba u kosovskoj skupštini jednstavno odbija. Kada je reč o zahtevima za povlačenje Unmika, Jevtić podseća da se o tome govori već neko vreme i da Srbi nisu iznenađeni.

- Bilo je više zahteva i mislim da je ovo još jedan udarac na sve ono što mi kao politički predstavnici Srba želimo da uradimo kada je reč o izgradnji poverenja i pomirenja i svega što doprinosi stabilnosti - rekao je Jevtić.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 14:03:26 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/414503/kljucanje-kosovska-skupstina-izglasala-prvi-zakon-o-vojsci-srbi-napustili-sednicu.html
NATAŠA (21) KAŽE DA NIJE SILOVALA KOMŠIJU (14) "Zaveo me je, pa sam poklekla i dala mu. Uradio je to svojom voljom" http://pressonline.rs/info/hronika/414501/natasa-21-kaze-da-nije-silovala-komsiju-14-zaveo-me-je-pa-sam-poklekla-i-dala-mu-uradio-je-to-svojom-voljom.html Posle haosa koji se desio u Jabučju, selu nadomak Lajkovca, gde je otkriveno da je Nataša D. (21) u više navrata imala seks sa maloletnikom (14) iz komšiluka, isplivali su i detalji njihovog odnosa. ]]> Foto:Blic

Otac dečaka podneo je krivičnu prijavu protiv nje, jer je napastvovala njegovog sina, dok Nataša tvrdi da nije kriva, da ju je dečak "zaveo, pa je ona poklekla i dala mu".

Otac dečaka priča kako je saznao za aferu koja ga je šokirala.

- Ko zna koliko bi to trajalo da ih moja supruga Branka nije slučajno zatekla na "gomili". Šokirao sam se kad sam saznao za to... Nataša je zrela žena, ima već dvoje dece i dva braka iza sebe. Šta je ona imala da traži s mojim sinom?! - jada se otac dečaka.

On se sada plaši da će dečak posle svega imati psihičke traume.

- Prestao je da ide u školu, slabo i jede... Ona je njega uništila. Kad je majka otkrila šta se dešava, prvo nismo znali ni šta da radimo od sramote, a onda sam odlučio da sve prijavim policiji. Najviše sam pobesneo jer je Nataša nagovarala mog sina da pobegnu u grad i da žive zajedno - ističe Nenad.

Dečak će u četvrtak u pratnji roditelja otići u Centar za socijalni rad u Valjevu, gde će pričati sa psihologom.

Nataša, međutim, tvrdi da ona nije zavela dečaka, već on nju, i da je "prvi počeo da joj se nabacuje".

- On me je muvao! Hteo je seks, nagovarao me, zaveo, i ja sam poklekla i dala mu. Uradio je to svojom voljom, nisam ga silovala! I bilo je samo jednom ili dvaput, ne toliko često - rekla je Nataša.

Dečak je rekao je da je sa Natašom sve počelo bezazlenim pipkanjem, a završilo se seksom.

- Ona me je u početku pipkala po preponama, gurala mi ruke u džepove. Kasnije je htela više, pa sam joj se prepustio... Obično smo to radili iza njene kuće. Bilo mi je lepo - priča dečak.

Imali su, kaže, seks svaka tri-četiri dana.

- Obično kod nje, ali i napolju smo se nalazili. Poslednji put, bilo je neko slavlje kod njih i ja sam ostao sa Natašom u sobi. Ležali smo na krevetu, kada je ona skočila i viknula: "Evo ide ti majka!", a onda je pobegla. Tad je moja majka saznala za nas - ispričao je dečak.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 13:48:01 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/414501/natasa-21-kaze-da-nije-silovala-komsiju-14-zaveo-me-je-pa-sam-poklekla-i-dala-mu-uradio-je-to-svojom-voljom.html
EKSPLOZIV C4 ISPOD VODITELJKINOG "GOLFA" Istom bombom ubijen i bliski saradnik Luke Bojovića, Marijaninog oca spasili OTVORENI PROZORI http://pressonline.rs/info/hronika/414500/eksploziv-c4-ispod-voditeljkinog-golfa-istom-bombom-ubijen-i-bliski-saradnik-luke-bojovica-marijaninog-oca-spasili-otvoreni-prozori.html Pod automobil "golf 4" za čijim je volanom bio Nebojša Mićić (63), otac voditeljke Marijane Mićić, podmetnut je razorni plastični eksploziv, najverovatnije C4. To su prvi, nezvanični rezultati istrage, koji nagoveštavaju da je napadač planirao da ubije žrtvu, a ne da pošalje opomenu! ]]> Foto:Blic

Policija još istražuje ko bi mogao da bude meta ovog napada, koji ima sve odlike mafijaškog. Mićić ima staklorezačku radnju i nije u kriminalnim vodama. Auto se do pre sedam godina vodio na njegovu ćerku Marijanu. Nije jasno u ovom trenutku ko je pravi vlasnik vozila.

- Reč je o jakom eksplozivu, kojim je ubijen i Siniša Milić Boske, pre nekoliko meseci, na Autokomandi u Beogradu, inače bliski saradnik Luke Bojovića i Filipa Koraća - navodi izvor "Novosti" blizak istrazi. - U oba napada eksploziv je aktiviran daljinski. Mićić je, međutim, imao sreće, jer su na "golfu" bili otvoreni prozori. Usled vazduha detonacija je bila toliko snažna da je izbacila Mićića iz automobila i to ga je praktično spaslo.

Nebojša Mićić Foto: micicmarijana / Instagram

Nebojša Mićić

U ovom trenutku beogradski operativci pokušavaju da utvrde da li je Mićić zaista bio meta ili je napadač napravio krupnu grešku kada je reč o identitetu onog koga treba da ubije.

- Utvrđujemo ko je sve u poslednjih mesec dana vozio taj automobil kako bismo suzili krug ko bi sve mogao da se nađe na meti opasnih napadača.

Bez obzira na nagađanja gde je bio podmetnut eksploziv, naš sagovornik navodi da to nije bitno kada je reč o ovako slabim automobilima. Bomba je, kako naglašava, mogla da bude prikačena i na zadnjem delu "golfa" i da eksplozija bude razorna i da usmrti putnike.

- Nema sumnja da je i u ovom slučaju eksploziv aktiviran kada je saobraćaj bio najslabiji, a vozilo je moralo da uspori zbog ležećeg policajca. Detonacija je odbacila Mićića i on je prošao sa lakšim povredama - rekao je izvor za "Novosti".

Do eksplozije "golfa 4" došlo je u Ulici vojvode Stepe kod broja 414, u utorak oko 13.30.

Inače, ovo je drugi put za kratko vreme da su u Beogradu eksplodirali automobili koji imaju bilo kakave veze sa javnim ličnostima. Početkom septembra razorni eksploziv uništio je džip Dušice Jakovljević, koji se vodio na njenog partnera Jovicu Aleksića.

- Tada je eksploziv aktiviran na parkingu, dok je džip bio parkiran i na taj način je poslata opomena. Sada je situacija mnogo drugačija. Neko je hteo da žrtva pogine - ističe sagovornik.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 13:44:02 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/414500/eksploziv-c4-ispod-voditeljkinog-golfa-istom-bombom-ubijen-i-bliski-saradnik-luke-bojovica-marijaninog-oca-spasili-otvoreni-prozori.html
ZBOGOM MIHOLJSKOM LETU Od nedelje hladno, mrazevi, kiša i magla, a evo kada će ove JESENI PASTI PRVI SNEG http://pressonline.rs/info/drustvo/414468/zbogom-miholjskom-letu-od-nedelje-hladno-mrazevi-kisa-i-magla-a-evo-kada-ce-ove-jeseni-pasti-prvi-sneg.html Ako još niste izvadili jakne iz ormara verme je ih pripremite jer će nas ovo sunce grejati do nedelje. Dolte će nam i trajati ovo toplo miholjsko leto. ]]> Foto:Blic

Pad temeprature prognoziran je za nedelju, ali i slaba kiša, a potom ćemo ugaziti u pravu jesen.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za 30 dana, do 18. novembra će nam najviša dnevna temepratura biti oko 24 stepena, dok 19. i 20. oktobra ona pasti za dva, tri stepena, da bi u nedelju, 21. ona bila oko 18 stepeni.

Prognoza vremena do kraja ovog meseca Foto: screenshot

Prognoza vremena do kraja ovog meseca

Za taj dan prognozirana je i kiša. Ona je, prema grafikonu RHMZ u najavi i narednih dana i to od 23. do 26, do 28. do 3. novembra, pa onda od 4. do 8, zatim 11, pa onda od 13. do 15.

temperature će se kretati, prema istim podacima, do 19 stepeni, a krajem perioda, od 12. novemra sledi njihov pad na ispod 16 i 15. novembra na ispod 12 stepeni.

Završava se miholjsko leto

I Đorđe Đurić, meteorolog, kaže da nam je od miholjskog leta ostalo još nekoliko dana, odnosno u njemu ćemo uživati do nedelje, kada sledi promena vremena.

Spremite kišobrane

Spremite kišobrane

- Do subote će nam biti vreme identično današnjem. A najviše dnevne temeprature biće od 20 do 25 stepeni. Vetar će se u potpunosti smiriti. Potom će u subotu, takođe, biti sunčano i toplo, ali za stepen dva niža temepratura - laže Đurić za "Blic".

A nedelju - poromena.

- Biće pojačan svereozapdni vetar, očekuje se i naoblačenje koje će doneti slabu kišu. Ona će padati u južnim predelima Srbije. Temepratura će pasti i vratiti se na normalne vrednosti za ovo doba godine i iznosiće od 13 na severozapdu zemlje do 19 na jugoistoku. Jutarnja temepratura će biti od 6 do 12 stepeni - kaže Đurić za "Blic".

Magla Foto: V. Živojinović / RAS Srbija

Magla

Prema njegovim rečima, od sledeće nedelje nam sledi prava jesen.

- Ne očekuje se jače zahlađenje, odnosno očekivane su maksimalne dnevne oko 15 stepeni, što je uobičajeno za treću dekadu oktobra. Što se tiče padavina, još su pod znakom pitanja. Odnosno, nema najave za neke obilne padavine. Do kraja meseca zadržaće se takvo vreme. Imaćemo red sunca, oblaka, slabe kiše - navodi on.

Kako Đurić dodaje, novembar će se nastaviti u istom stilu, odnosno maksimalne dnevne temeprature biće oko 13 stepeni, što je malo iznad proseka.

- U Beogradu će biti srednja dnevna temepratura oko 8 stepeni. Počeće magle, prizmeni mrazevi, ali ništa neobično za to doba godine. Kako dublje budemo ulazili u jesen, dešavaće se da u dolinama bude magle, dok će planinski vrhovi biti obasjani suncem - kaže on.

Opasnost od požara

Kako Đurić kaže, sada je naveća opasnost od požara, zbog paljenja strnjike, a zemlja je suva jer dugo nije pala obilnija kiša.

- Veliki problem je i dim koji se širi preko saobraćajnica, smanjuje vidljivost i ugrožava vozače. Poslednje padavine slabog inteziteta zabeležene su na prelasku iz septembera u oktobar. Nizak je vodostaj Dunava i Save, što predstavlja problem za plovidbu - ističe on.

Sneg Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Sneg

U novembru prvi sneg

Sneg se, kako navodi Đorđe Đurić, sneg možemo u Beogradu da očekujemo oko 22. novembra, a na osnovu tridesetogodišnjeg praćenja.

- Ali, još je rano da se to precizira - završio je on.

]]>
Wed, 17 Oct 2018 14:16:58 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/414468/zbogom-miholjskom-letu-od-nedelje-hladno-mrazevi-kisa-i-magla-a-evo-kada-ce-ove-jeseni-pasti-prvi-sneg.html
PREVARILI GOLMANA ZA 27.000 EVRA Suđenje za prevaru Vladimira Stojkovića počinje sutra http://pressonline.rs/info/hronika/414463/prevarili-golmana-za-27000-evra-sudjenje-za-prevaru-vladimira-stojkovica-pocinje-sutra.html U Specijalnom sudu u Beogradu sutra treba da počne suđenje trojici okrivljenih za prevaru golmana reprezentacije Vladimira Stojkovića au vezi sa prodajom placeva na Čukarici. ]]> Foto:Blic

U ovom slučaju su optuženi advokat Vladimir Đurković, nekadašnji potpredsednik opštine Čukarica Uroš Janković i fudbalski menadžer Miroslav Stefanović.

Đuroviću se optužnicom na teret stavlja “udruživanje radi vršenja krivičnog dela” i “prevara”, a Stefanoviću i Jankoviću samo prevara.

Detalji optužnice nisu zvanično saopšteni.

Janković, Đurković i Stefanović su bili uhapšeni 7. novembra 2016. godine u jednom beogradskom restoranu, prilikom susreta sa Stojkovićem koji im je, navodno, doneo 27.000 evra u jednoj koverti.

Prema krivičnoj prijavi policije, oni se sumnjiče da su Stojkoviću ponudili na prodaju više parcela na Čukarici, koje su u vlasništvu fizičkih lica, a koje će navodno u nekom budućem periodu biti atraktivne za ulaganje i izgradnju.

- Osumnjičeni su oštećenom, kako se sumnja, prezentovali dokumentaciju koja je sadržala neistinite podatke o vlasnicima parcela, a kasnije su te neistinite podatke unosili u kupoprodajne ugovore, koje su overavali falsifikovanim notarskim pečatima. Na taj način oštećeni je doveden u zabludu da kupuje zemljište od stvarnih vlasnika - navela je tada policija.

Janković je prilikom saslušanja kod tužioca negirao da ima veze sa krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret.

Policija je od osumnjičenih, kako je tada saopšteno, oduzela 27.500 evra za koje se sumnja da su proisteklih iz krivičnog dela, falsifikovani notarski pečat, falsifikovanu dokumentaciju, i računarsku opremu.

]]>
Wed, 17 Oct 2018 13:54:05 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/414463/prevarili-golmana-za-27000-evra-sudjenje-za-prevaru-vladimira-stojkovica-pocinje-sutra.html
Vučić sa Van der Belenom: Molio sam predsednika Austrije da se uzdrže kada je reč o Kosovu u Interpolu http://pressonline.rs/info/politika/414465/vucic-sa-van-der-belenom-molio-sam-predsednika-austrije-da-se-uzdrze-kada-je-rec-o-kosovu-u-interpolu-.html Velika mi je čast što ste danas u poseti Srbiji, to je velika čast za nas, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa svojim austrijskim kolegom Aleksandrom Van der Belenom. ]]> Foto:Blic

- Imamo dobre i partnerske odnose, Austrija nas podržava na evropskom putu, i jedna je od zemalja koja je u vrhu naših najznačajnijih investitora - kazao je Vučić.

Rekao je i da je za Srbiju važno da sa Austrijom uvećava trgovinsku razmenu, koja će ove godine preći milijardu evra. I dalje, kaže, postoji trgovinski deficit, ali se nada da će se i to ubuduće rešavati. Vučić se zahvalio i podršci Austrije kada je reč o dualnom obrazovanju.

Foto: Anadolija

- Nisam slučajno rekao da sam mnogo toga od predsednika Austrije mogao da naučim. Razgovarali smo o odnosima Beograda i Prištine, i ono što sam obavestio našeg prijatelja jeste da smo spremni da razgovaramo, ali da rešenje ne može da Srbi ne dobiju ništa, a neki drugi sve. Rešenje mora da bude kompromisno - rekao je Vučić.

Kako je naveo, Austrija je zadovoljna odnosima dve zemlje.

- Predsednik Van der Belen je rekao da EU ima svoje probleme, i da to nije novost, ali i da je za nas jedan od uslova da rešimo svoje probleme sa Albancima, kako bismo postali deo EU - kazao je srpski predsednik, koji je naveo da je bilo reči i o migrantskoj krizi.

Problemi zbog Kosova u Interpolu

Kazao je i da Srbija mora da razume da je jedan značajan deo sveta priznao nezavisnost Kosova, i da nije tajna da to Srbija ne može da podrži.

- Zamolio sam predsednika Austrije da zvanični Beč bude uzdržaniji i pokuša da sačeka eventualne mogućnosti za kompromisni dogovor o Kosovu i Metohiji, pre svega po pitanju eventualnog prijema Kosova u Interpol, jer bi to značilo otvaranje najmanje dva značajna problema - rekao je srpski predsednik.

Prvi je, kaže, što Albanci više neće hteti ni o čemu da razgovaraju, već će samo čekati sledeći korak, a to su OEBS i UN.

- Biće na političkim krilima i neće želeti kompromisno rešenje. Srbija neće podleći tom pritisku i doćićemo u ćorsokak bez izlaza - istakao je Vučić.

On je naveo da bi ulazak Kosova u Interpol doveo i do povećanje broja poternica, to jest poternica protiv 5.000 Srba, učesnika u sukobu 1999. godine.

Foto: Anadolija

- Ti ljudi neće znati da li mogu da putuju, i stvaraće se tenzije na dnevnom nivou i dodatni sukobi. „Nisam baš razumeo domaće političare, koji podržavaju ulazak Kosova u Interpol. Ne vidim nijednu dobru posledicu toga - istakao je Vučić.

Kazao je i da neke druge zemlje prate svoju političku agendu, koje su priznale Kosovo i s tim u vezi se ponašaju, kao i da "moramo da razumemo da postoje različiti stavovi i u skladu s tim da iznalazimo različita rešenja". Podsetio je i da Austrija i Srbja imaju različita viđenja, i da se drugačije odnose prema nezavisnosti Kosova.

- „Ti stavovi su različiti već deset godina. Ništa se u razlikama nije promenilo. Moramo to da razumemo. To su stvari oko kojih ćemo morati da donosimo neke odluke ukoliko budemo imali bilo šta ili o bilo čemu da odlučujemo. Bude li postojala mogućnost postizanja kompromisnog rešenja“ - ukazao je Vučić.

Zabrinut zbog kosovske vojske

Kako je kazao, važno je raditi na očuvanju mira i stabilnosti.

On se osvrnuo i na formiranje kosovske vojske koja, kaže, može biti problem za ceo region.

Foto: Anadolija

- Molio sam svakoga u svetu za ovo, jer ne postoji nijedan pravni akt koji omogućava formiranje kosovske vojske. Oni kažu: dozvoljava Ustav Kosova, pa zašto onda razgovarate sa Srbijom? Ni naš Ustav to ne dozvoljava, pa to ne pričamo, nego se pozivamo na međunarodne akte. Veoma sam zabrinut zbog najave kosovskih političara da planiraju da to urade do kraja godine - istakao je Vučić.

Kazao je i da je danas imao malo vremena da razgovara sa austrijskim kolegom Aleksanderom van der Belenom i o istoriji i onome kroz šta su Srbi i Austrijanci zajedno prošli, i primetio da je izbegnut rat Srbije i Austrije 1908. godine i to zahvaljujući mudrom pismu Stojana Novanovića koje je, kaže, pokazalo da smo umeli da se ponašamo istorijski odgovorno.

Vučić je rekao da se, kada se govori o istoriji, uvek sve vezuje za 1914. godinu, dok mali broj ljudi zna da smo umeli da se ponašamo i istrorijski odgovorno. Da nije tako, kaže, setili bismo se, pre svega, 1908. godine, kada su zbog aneksije BiH bile održane najveće demonstracije u Beogradu i Srbiji, na koje je izašlo šest ili sedam puta više ljudi nego na sledećim najvećim demonstracijama ikada održanim u Beogradu, a jedini uzvik bio je "puške, puške...".

Kako je rekao, Srbi su tada želeli u rat sa Austrijom, ali zahvaljujući jednom pametnom pismu Stojana Novakovića nismo ušli u taj sukob.

- Na dve stranice, fantastične reči je birao i razumeo kako treba da govori o budućnosti. Da smo izvukli pouke ili pametne zaključke iz toga 1908. godine, drugačije bi bilo 1914. Ovako se, čini mi se, do danas ni nacionalno, ni demografski nismo oporavili od muka koje su nas zadesile u Prvom i Drugom svetskom ratu - rekao je Vučić.

Austrijske firme dolaze da ostanu

Austrijski predsednik naveo je da je za njega zadovoljstvo što boravi u Srbiji, i istakao da je sa Vučićem još u Beču razgovarao, a zatim i u Alpbahu.

- Odnosi između dve zemlje su veoma dobri, reč je o dve prijateljske države. Austrija je godinama jedan od najvećih stranih ulagača u Srbiji. Naše firme ovde dolaze i ostaju - rekao je Van der Belen.

Kako je kazao, danas je sa njim i veća delegacija, ali i predstavnici privrede, kulture i nauke iz Austrije.

- Naši odnosi su dobri i zahvaljujući srpskoj manjini u Austriji, koja danas pretežno ima i austrijsko državljanstvo. Mi podržavamo svim srcem put Srbije u EU, i možda je ova poseta još jedan dokaz toga - rekao je Van der Belen.

On je kazao da Srbija ima daleko veći privredni rast u poslednje vreme, i uspeva da brže umanji dugove koje ima.

- Nadam se da će u decembru biti otvorena nova pregovaračka poglavlja sa EU. Svi znamo da obe strane moraju da ispune svoje zadatke, pitanje granica mora da bude razrešeno pre pristupa. Unija je dva puta imala iskustva koja ne bi želela da ponovi ponovo, kao što je bio slučaj sa Kiprom i Slovenijom i Hrvatskom. Zato je važno rešiti granična pitanja - kazao je austrijski predsednik.

Foto: I.M.J. / RAS Srbija

On je kazao i da je njegog stav kada je reč o razgraničenju da, ako postoji dogovor između Beograda i Prištine, Austrija će to posmatrati sa velikom blagonaklonošću.

Govoreći o Bregzitu, on je rekao da ti pregovori nemaju neposredne posledice na pregovore oko prijema novih članica EU, a naročito zemalja Zapadnog Balkana. On je kazao da ukoliko su ti pregovori oko Bregzita izazvali nešto, to je da je dovelo do shvatanja koliko je teško istupiti iz EU, i da su "naši prijatalji iz UK potcenili te poteškoće".

Doček uz najviše počasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je uz najviše državne počasti predsednika Austrije Aleksandera van der Belena koji je doputovao danas u dvodnevnu, zvaničnu posetu Srbiji.

Predsednici Srbije i Austrije održaće sastanak u četiri oka, a kako je najavljeno u Beču, u centru političkih razgovora u Beogradu biće bilateralni politički i ekonomski odnosi, evropska perspektiva Srbije, ali i dijalog Beograda i Prištine.

Kad je reč o dolasku austrijskog predsednika, ovo je treći susret Vučića i Van der Belena u 2018. godini, što svedoči o intenzivnom političkom dijalogu Srbije i Austrije.

Foto: Anadolija

Razgovori će potom će biti nastavljeni u prisustvu delegacija, nakon čega će se predsednici dve države obratiti medijima.

Predsednici će učestvovati i na poslovnom forumu "Smart Traffic" koji su organizovali Privredna komora Srbije u saradnji sa Trgovinskim odeljenjem Ambasade Austrije u Beogradu - Advantage Austria.

Šef austrijske države razgovaraće i sa premijerkom Anom Brnabić.

U večernjim satima austrijska ambasada prirediće prijem povodom predstojećeg Dana državnosti Austrije (26.oktobra), kojem će, kako je najavljeno, prisustvovati dva predsednika. Na kraju prvog dana posete predsednik Vučić za svog austrijskog kolegu i njegovu suprugu Doris Smidbauer prirediće zvaničnu večeru.

Sutra, u četvrtak, predsednik Austrije i Srbije otvoriće Beogradski bezbednosni forum, a Van der Belen sastaće se, zatim, i sa mladim učesnicima ovog Foruma.

Aleksandar Vučić i Aleksander Van der Belen Foto: I.M.J. / RAS Srbija

Aleksandar Vučić i Aleksander Van der Belen

Predviđeno da predsednik Austrije razgovara sa predsednicom Skupštine Majom Gojković.

Tokom posete on će na Novom groblju, povodom 100-te godišnjice kraja Prvog svetskog rata, položiti venac na Spomenik palim borcima i obići kapelu podignutu u znak sećanja na pale vojnike Austrijsko-ugarske vojske.

Na kraju posete na Carinskoj ispostavi Terminal Beograd predsednik Austrije će razgovarati, u prisustvu predsednka Privredne komore Srbije Marka Čadeža, sa đacima prvog razreda obuke "špedicijskog trgovca".

]]>
Wed, 17 Oct 2018 14:04:43 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/414465/vucic-sa-van-der-belenom-molio-sam-predsednika-austrije-da-se-uzdrze-kada-je-rec-o-kosovu-u-interpolu-.html
"AMERIKANCI HOĆE DA UKLONE UN SA KOSOVA" Vučić: Odlazak UNMIKA-a i vojska Kosova doveli bi nas u tešku situaciju, a onda bi nam ostalo samo da ŠTITIMO ZEMLJU http://pressonline.rs/info/politika/414464/amerikanci-hoce-da-uklone-un-sa-kosova-vucic-odlazak-unmika-a-i-vojska-kosova-doveli-bi-nas-u-tesku-situaciju-a-onda-bi-nam-ostalo-samo-da-stitimo-zemlju.html Očigledno je da Amerikanci hoće da sklone sve ono što Ujedinjene nacije predstavljaju na Kosovu, jer je po njima ono nezavisna država. Hoće da sklone i poslednje tragove Rezolucije 1244 i međunarodnog pravnog poretka, i da pokažu da je njihova odluka bila jedina moguća i pravno valjana”, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. ]]> Foto:Blic

Ovo je bio njegov komentar na pismo sada već bivše ambasadorke SAD u UN Niki Hejli, koja je od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zatražila povlačenje UNMIK-a sa Kosova i Metohije.

- Odlazak UNMIK-a, kao i formiranje vojske Kosova, doveo bi Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo, osim da štitimo svoju zemlju - rekao je Vučić.

On, kako kaže, moli SAD da kada donose odluke, koje su možda u skladu sa njihovim interesima, razmišljaju i o interesima stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu.

Pismo Hejlijeve Foto: B92 / screenshot

Pismo Hejlijeve

- Nadam se da Srbiju niko neće dovesti u tu poziciju, rušeći međunarodno-pravni poredak kako bi pokazali da mogu da učine šta god hoće u svetu - kazao je on.

Niki Hejli Foto: Tanjug/AP

Niki Hejli

Vučić je rekao i da bi formiranje vojske Kosova predstavljalo veliki i gotovo nerešiv problem i za Srbiju i za region i apelovao na međunarodnu zajednicu, posebno SAD, da obrate pažnju na najave albanskih političara da će se to dogoditi do kraja godine.

- Molim i američke partnere da vode računa o tome. Oni su silni, jaki veliki, mi mali, ali kad vas neko satera u ugao, ne da vam izlaz, kao pacov u uglu vi morate sa sve četiri da se branite. Nemojte da nas dovedete u tu situaciju, da nemamo šta drugo da radimo nego da se štitimo - rekao je Vučić.

On je istakao da ne postoji nijedan međunarodni pravni akt koji dozvoljava formiranje vojske Kosova, da to nije predviđeno ni Rezolucijom 1244, ni Briselskim sporazumom, niti dogovorom sa NATO, i dodao da ne stoji argument da to dozvoljava kosovski Ustav.

- Zašto onda razgovarate sa Srbijom? Ustav Srbije to ne dozvoljava, ali mi o tome ni ne govorimo, već se pozivamo na međunarodne pravne akte - poručio je Vučić.

Odlazeća američka ambasadorka pri UN Niki Hejli poslala je pismo generalnom sekretaru u kome je navela da je UNMIK ostao nepromenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbednosti UN da je ispunio svoj mandat. U tom dokumentu, ona je navela da bi generalni sekretar trebalo da iskoristi uticaj i autoritet, i inicira da se napravi "izlazna strategija za UNMIK".

]]>
Wed, 17 Oct 2018 14:00:42 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/414464/amerikanci-hoce-da-uklone-un-sa-kosova-vucic-odlazak-unmika-a-i-vojska-kosova-doveli-bi-nas-u-tesku-situaciju-a-onda-bi-nam-ostalo-samo-da-stitimo-zemlju.html
SVEDOCI EKSPLOZIJE VODITELJKINOG "GOLFA" U ŠOKU "Automobil je odskočio od zemlje, eksplozija katapultirala Mićićkinog oca, zato je i preživeo" http://pressonline.rs/info/hronika/414462/svedoci-eksplozije-voditeljkinog-golfa-u-soku-automobil-je-odskocio-od-zemlje-eksplozija-katapultirala-micickinog-oca-zato-je-i-preziveo.html Svedoci jučerašnje eksplozije automobila "golf 4" koji je u vlasništvu voditeljke Marijane Mićić, a kojim je u tom trenutku upravljao njen otac Nebojša Mićić, kažu da je automobil odskočio od zemlje, a da su se stanarima ove ulice prozori zatresli od detonacije! ]]> Foto:Blic

- Čula sam jaku detonaciju i izletela napolje da vidim šta se dešava. Najpre sam pomislila da je u pitanju sudar, međutim, videla sam da kulja dim i kako je čovek iz tog automobila ušao u sanitet Hitne pomoći. Videla sam da mu je povređeno uvo, da je u šoku i da je oprljen na leđima. Jedan dečak koji živi u blizini zadesio se tu i odleteo je od detonacije. Dete je izgulilo ruku od pada - priča potresena stanarka u Vojvode Stepe.

Eksplozija u Vojvode Stepe Foto: RAS Srbija

Eksplozija u Vojvode Stepe

Povređeni dečak po imenu Lazar ima 15 godina i u tom trenutku išao je ka školi. Njega su povređenog, dodaje ona, u bolnicu prevezle komšije, jer mu je oštećen sluh od jačine detonacije.

Voditeljkin otac, Nebojša, zadobio je povrede ruke i bubne opne. Kako kažu svedoci, on je samo pukom srećom preživeo eksploziju autombila koju je izazvala bomba postavljena ispod vozila.

- Videla sam kako je čovek ispao iz zapaljenog automobila na put. Eksplozija ga je bukvalno izbacila iz vozila, verovatno je zato i preživeo - rekla je jedan od očevidaca strahovitog napada na Voždovcu.

U automobilu se nalazio otac voditeljke Marijane Mićić Foto: RAS Srbija

U automobilu se nalazio otac voditeljke Marijane Mićić

Kako dodaje, povređenom čoveku koji je bio u šoku u pomoć su potrčali stanari okolnih kuća i zgrada.

- Dodali su mu čašu vode, a on je samo ponavljao: "Zovite hitnu pomoć". Bio je svestan i kad je došla hitna, a pre toga mu je neko od stanara doneo i šećer i vodu da dođe sebi - rekla je ona.

- Videla sam da mu je krvava glava i da se držao rukom za uvo. Rekao je da ništa ne čuje - dodala je jedna komšinica.

Eksplozija usred dana na ulici

Automobil u vlasništvu voditeljke Marijane Mićić eksplodirao je oko 13.30 sati u Ulici vojvode Stepe, u blizini broja 414. Kako nezvanično saznajemo, u automobilu je bila podmetnuta eksplozivna naprava, koja je aktivirana daljinskim upravljačem. Prilikom eksplozije umalo je povređen još jedan vozač V. S. (35), njemu je izgoreo zadnji deo automobila.

Kako “Blic” saznaje, policija ispituje šta je motiv napada.

- Istraga je u toku. Kada se oporavi, u policiji će dati izjave Nebojša Mićić, ali i njegova ćerka Marijana. Do sada policiji nisu prijavljivali pretnje - dodaje naš sagovornik.

Voditeljka: Auto nije moj

Tim povodom “Blic” je stupio u kontakt sa Marijanom Mićić, koja tvrdi da automobil nije u njenom vlasništvu.

- Taj auto nije moj. Ne vodi se na mene već sedam godina - kratko je rekla voditeljka “Pinka”. Iako smo pokušali da saznamo da li je njen otac dobro, Marijana je ostala nedorečena.

- Ne mogu sada da pričam, žurim - rekla je ona i prekinula vezu.

Voja Brajović svedok eksplozije

Poznati glumac Voja Brajović zatekao se juče u Ulici vojvode Stepe gde je eksplodirao automobil kojim je upravljao otac TV voditeljke Marijane Mićić.

- Voja je planirao da ruča kod nas, ali nakon eksplozije je samo ušao i rekao: "Obustavite narudžbinu, ne mogu da jedem posle ovoga" - rekli su zaposleni u hostelu na Voždovcu.

]]>
Wed, 17 Oct 2018 13:50:29 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/414462/svedoci-eksplozije-voditeljkinog-golfa-u-soku-automobil-je-odskocio-od-zemlje-eksplozija-katapultirala-micickinog-oca-zato-je-i-preziveo.html