Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html ZA SRBIJU BI RATOVALO 46 ODSTO GRAĐANA, A ZA KOSOVO 58 PROCENATA ALBANACA! Istraživanje Galupa mnogima se neće dopasti! http://pressonline.rs/info/srbija/399014/za-srbiju-bi-ratovalo-46-odsto-gradjana-a-za-kosovo-58-procenata-albanaca-istrazivanje-galupa-mnogima-se-nece-dopasti.html Čak dve zemlje sa Balkana, među kojima i Srbija, našle su se u prvih 10 čiji su građani spremni da ratuju za svoju državu, dok su na začelju tabele završile zemlje zapadne i južne Evrope. ]]> Foto: Tanjug

Rezultate globalnog ispitivanja koje je sproveo Galup, pretočio je u grafički prikaz na mapi Evrope jedan korisnik Redita.
Najratoborniji su Finci.

Kako su pokazali rezultati, na prvom mestu su se našli Finci, kojih se čak 74 procenata izjasnilo da je spremno da ratuje za svoju državu.

Sa procentom manje, i na drugom mestu, našli su se Turci, a treću poziciju zauzeli su Ukrajinci, čijih 62 odsto ispitanika je odgovorilo da je spremno za rat.

Rusija se našla na četvrtoj poziciji, a prema rezultatima, 59 odsto ispitanih Rusa reklo je kako je spremno da ratuje za svoju zemlju. 

Na spisku zemalja našlo se i samoprogalšeno Kosovo, i zauzelo peto mesto sa 58 procenata.

Sa po 55 procenata Bosna i Hercegovina i Švedska dele šesto i sedmo mesto, zatim sledi Grčka sa 54 odsto, Poljska sa 47, dok je Srbija na desetom mestu sa 46 procenata.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 21:30:51 +0200 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/399014/za-srbiju-bi-ratovalo-46-odsto-gradjana-a-za-kosovo-58-procenata-albanaca-istrazivanje-galupa-mnogima-se-nece-dopasti.html
STRAŠNO! Novi detalji stravičnog ubistva u Beču - ŠIPTAR UBIO SRBINA ZBOG TRI SRPKINJE! http://pressonline.rs/info/hronika/399013/strasno-novi-detalji-stravicnog-ubistva-u-becu---siptar-ubio-srbina-zbog-tri-srpkinje.html Perica Gavrilović (37) sa drugom Almirom M. (28) prigovorio devojkama iz Srbije što se druže sa sumnjivim Albancima! Šiptar A. S. potegao nož, pa ubio Pericu, a teško ranio Almira. ]]> Foto: Facebook


 Perica Gavrilović (37), rodom iz Bele Crkve, ubijen je u subotu u zoru ispred svog kafića u Beču kada mu je Šiptar A. S. (28), koji je bio u društvu tri Srpkinje, zabio nož u grudi! Perica je prethodno sa drugom Almirom M. (28) prigovorio tim devojkama što se druže sa sumnjivim Albancem, a A. S. je skočio i ubio Gavrilovića, a teško ranio njegovog prijatelja!

Krvnik je potom pobegao i austrijska policija traga za njim. Prema nezvaničnim saznanjima, on ima srpsko državljanstvo i prebivalište u Nišu.

Sukob počeo u diskoteci

Peričin prijatelj ispričao nam je da je u Gavrilovićevom klubu "Spejs bar laundž" kobne noći bila žurka, na kojoj je bila i grupa Albanaca sa tri Srpkinje.

- Perica se već u kafiću pokačio sa tim Šiptarom oko nekog bezazlenog razloga. Svi su bili pod dejstvom alkohola, došlo je do nekog koškanja, ali se sve brzo smirilo. Pred zoru, kad se žurka završila, Perica i Almir su krenuli do obližnje taksi stanice jer nisu hteli da voze pripiti. Međutim, ispred kafića je bio A. S. sa devojkama iz Srbije - navodi naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, Perica i Almir, koji je takođe državljanin Srbije, zamerili su svojim zemljakinjama što izlaze sa Albancima.

- Perica je, navodno, dobacio nešto u stilu: "Devojke, pored toliko naših ljudi, vi izlazite s nekim sumnjivim Albancima." Razjareni Šiptar je odmah nasrnuo na njih, potegao nož i zario ga Perici u grudi, a Almiru u stomak. Nakon toga su pobegli i taj Šiptar i Srpkinje koje su bile s njim - priča prijatelj ubijenog.

Teško ranjeni Gavrilović je iskrvario nasred ulice, dok je Almiru pomoć ukazana u jednoj od bečkih bolnica.

- Perica je bio dobar čovek, svima je pomagao. Bio je vredan mladić i nije se libio nijednog posla. Kada nije bilo posla u noćnom klubu, sam je krečio, lepio pločice... Ni on ni Almir nisu bili neke kavgadžije, ne znam da li su se u životu s nekim potukli - priča Peričin prijatelj.

Prema pisanju austrijskih medija, bečka policija intenzivno traga za A. S. i dvojicom njegovih prijatelja koji su bili s njim kobne noći u klubu "Spejs bar laundž". Policija ih je lako identifikovala, pogotovo jer je mesto gde se dogodio napad pokriveno video-nadzorom.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 18:19:46 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/399013/strasno-novi-detalji-stravicnog-ubistva-u-becu---siptar-ubio-srbina-zbog-tri-srpkinje.html
Objavljen tender za opremanje bolnice "Dragiša Mišović" http://pressonline.rs/info/srbija/399007/objavljen-tender-za-opremanje-bolnice-dragisa-misovic.html Krajnji rok, kako se navodi u dokumentaciji, za podnošenje ponuda je 10. oktobar ove godine, a realizacija ugovora se očekuje u periodu od novembra 2017. do januara 2018. godine. ]]> Foto: Google

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima pokrenula je otvoreni javni postupak za nabavku medicinskih uređaja za beogradski Kliničko-bolnički centar "Dragiša Mišović".

Ova nabavka obuhvata osam faza (lotova), nabavku opreme za operacionu salu, sterilizaciju, bolnički nameštaj, nabavka pomoćnih hiruških uređaja, zatim sredstva za anesteziju, laboratoriju, kao i "imidžing" opremu i informacionu infrastrukturu, piše portal eKapija.

Najvredniji lotovi, piše portal, su "imidžing oprema" koja košta 3,655 miliona evra bez PDV-a, operaciona sala koja košta 2,368 miliona evra bez PDV-a, te bolnički nameštaj u vrednosti od 1,158 miliona evra, takođe, bez PDV-a.

Krajnji rok, kako se navodi u dokumentaciji, za podnošenje ponuda je 10. oktobar ove godine, a realizacija ugovora se očekuje u periodu od novembra 2017. do januara 2018. godine.

Kako je navedeno u dokumentaciji, u pitanju je međunarodni tender, a projekat se realizuje iz kredita Evropske investicione banke i Razvojne banke Saveta Evrope.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 14:57:29 +0200 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/399007/objavljen-tender-za-opremanje-bolnice-dragisa-misovic.html
DA NAS BUDE VIŠE: Populaciona politika prioritet Vlade Srbije http://pressonline.rs/info/politika/399006/da-nas-bude-vise-populaciona-politika-prioritet-vlade-srbije.html Možemo da razgovaramo o rastu BDP-a, dovodimo investitore, smanjujemo nezaposlenost, ali ako nemamo uspeh kao Savet za populacionu politiku nemamo budućnost, rekla je Brnabić. ]]> Foto: Tanjug

Populaciona politika i bolja demografska budućnost Srbije su prioritet Vlade Srbije, izjavila je danas premijerka Ana Brnanić nakon konstitutivne sednica Saveta za populacionu politiku.

- Možemo da razgovaramo o rastu BDP-a, dovodimo investitore, smanjujemo nezaposlenost, ali ako nemamo uspeh kao Savet za populacionu politiku nemamo budućnost - rekla je Brnabić.

Jedan od tema na današnjoj sednici bila je izmene i dopune Strategije podsticanja rađanja, a formirana je ekspertska grupa koja ima rok od 90 dana da pripremi izmene i dopune Strategije.

Brnabić kaže da je Strategija dugoročna mera, ali da su predviđene i kratkoročne mere na osnovu istraživanja uskljađenosti rada i roditeljstva, koje brže treba da daju prve rezultate.

Navodi da je važna puna implementacija postojećih zakona i da se mora raditi na popularizaciji zakonskih rešenja kojima se može uskladiti posao i roditeljstvo.

Kako kaže prepoznate su i manjkavosti i u kom pravcu treba da se menjaju neka zakonska rešenja.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović podnela je izveštaj o dosadašnjem radu i naglasila da je Strategija podsticanja rađanja teorijski izvanredna, ali da nije primenjivana i da je neophodno da bude inovirana.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 14:54:43 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/399006/da-nas-bude-vise-populaciona-politika-prioritet-vlade-srbije.html
UŽAS POPRAVNOG DOMA U KRUŠEVCU: Pokrenuta istraga o silovanju štićenika! http://pressonline.rs/info/hronika/398997/uzas-popravnog-doma-u-krusevcu-pokrenuta-istraga-o-silovanju-sticenika.html Više javno tužilaštvo podnelo je sudiji za maloletnike zahtev za pokretanje pripremnog postupka za krivično delo silovanje, odnosno pokrenuta je istraga povodom incidenta silovanja u Vaspitno-popravnom domu za maloletnike u Kruševcu. ]]> Foto: Informer

Prema pijavi, sumnja se da je 17-godišnji Š. I. obljubio dve godine mlađeg A. M., sa kojim je bio u sobi. Slučaj se dogodio pre desetak dana, u noći izmedju 9. i 10. avgusta, a za to se slučajno saznalo, iako oštećeni A.M. (15) nije sam prijavio šta se dogodilo.

U VP Domu saznajemo da su obojica ovde zbog krtadje, a zajedno su boravili u poluotvorenom odeljenju ove ustanove.

- Bezbednosne kamere su snimile da ih stražari redovno obilaze, ali ne i šta se dešava u samoj sobi, jer je snimanje u sobi zabranjeno.

- Odmah po saznanju dogadaja, maloletni štićenici su urgentno razdvojeni, a oštećeni A.M. je upućen na lekarski pregled u kruševačkoj Opštoj bolnici, gde su primećene povrede koje ukazuju na mogućnost silovanja- navodi naš izvor.

Uprava VP Doma je o ovom slučaju odmah obavestila policiju, nadležno tužilaštvo, Centar za socijalni rad, kao i porodice štićenika. Protiv nasilnika Š. I. je pokrenut disciplinski postupak sa prijavom, a povedena je i interna istraga - navodi zvor Informera.

Saznajemo da će nadležni nakon završetka pripremnog postupka podneti predlogza izricanje krivične sankcije.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 13:41:18 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/398997/uzas-popravnog-doma-u-krusevcu-pokrenuta-istraga-o-silovanju-sticenika.html
UŽAS POPRAVNOG DOMA U KRUŠEVCU: Pokrenuta istraga o silovanju štićenika! http://pressonline.rs/info/hronika/398997/uzas-popravnog-doma-u-krusevcu-pokrenuta-istraga-o-silovanju-sticenika.html Više javno tužilaštvo podnelo je sudiji za maloletnike zahtev za pokretanje pripremnog postupka za krivično delo silovanje, odnosno pokrenuta je istraga povodom incidenta silovanja u Vaspitno-popravnom domu za maloletnike u Kruševcu. ]]> Foto: Informer

Prema pijavi, sumnja se da je 17-godišnji Š. I. obljubio dve godine mlađeg A. M., sa kojim je bio u sobi. Slučaj se dogodio pre desetak dana, u noći izmedju 9. i 10. avgusta, a za to se slučajno saznalo, iako oštećeni A.M. (15) nije sam prijavio šta se dogodilo.

U VP Domu saznajemo da su obojica ovde zbog krtadje, a zajedno su boravili u poluotvorenom odeljenju ove ustanove.

- Bezbednosne kamere su snimile da ih stražari redovno obilaze, ali ne i šta se dešava u samoj sobi, jer je snimanje u sobi zabranjeno.

- Odmah po saznanju dogadaja, maloletni štićenici su urgentno razdvojeni, a oštećeni A.M. je upućen na lekarski pregled u kruševačkoj Opštoj bolnici, gde su primećene povrede koje ukazuju na mogućnost silovanja- navodi naš izvor.

Uprava VP Doma je o ovom slučaju odmah obavestila policiju, nadležno tužilaštvo, Centar za socijalni rad, kao i porodice štićenika. Protiv nasilnika Š. I. je pokrenut disciplinski postupak sa prijavom, a povedena je i interna istraga - navodi zvor Informera.

Saznajemo da će nadležni nakon završetka pripremnog postupka podneti predlogza izricanje krivične sankcije.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 13:41:18 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/398997/uzas-popravnog-doma-u-krusevcu-pokrenuta-istraga-o-silovanju-sticenika.html
Goran Vesić: Dom sindikata važan za Beograd http://pressonline.rs/info/drustvo/398995/goran-vesic-dom-sindikata-vazan-za-beograd.html Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da Beogradu nedostaju moderne koncertne dvorane, da je Dom sindikata odavno zaslužio da bude obnovljen, da dobije novu opremu i postane komforniji i ocenio da je obnova dvorane Doma sindikata važna za kulturu Beograda. ]]> Foto: Tanjug

Vesić je za Politiku rekao da je novi zakupac ispunio zahteve Grada Beograda u vezi sa akustikom i proširenjem bine kako bi veliku dvoranu mogli da koriste i simfonijski orkestri. 

- Prema dogovoru sa gradom, kompanija koja je zakupila i koja renovira dvoranu ''MCF megakom film'' obezbediće prostor za gradsku galeriju na prvom spratu Doma sindikata - rekao je Vesić i dodao da je to što je učinio direktor Dvorane Doma sindikata Igor Stanković sjajan primer kako odgovorni poslovni ljudi mogu da učine dobre stvari za svoj grad i kako novac može da se ulaže i u kulturu. 

Gradski menadžer je naveo i da će deo renovirane Dvorane Doma sindikata već početkom sledeće godine biti spreman da ponovo ugosti tradicionalne gradske manifestacije koje se tu održavaju kao što su Beogradski džez festival i Festival dokumentarnog filma, ali da veruje da bi deo drugih manifestacija kao što je FEST mogao da se održava ubuduće u Domu sindikata.

Stanković kaže da će velika dvorana doživeti najveći preobražaj i biće koncertna, filmska i pozorišna sala. 

- Umesto 1.600 mesta, posle obnove imaće 1.400 sa razmakom između sedišta većim nego do sada. Posebna pažnja biće posvećena akustici dvorane, koja će zadovoljiti svetske standarde za klasičnu muziku, ali i za filmske projekcije. Balkon i dvadeset loža ostaju - precizirao je Stanković.

On je naveo i da će se nakon rekonstrukcije vredne i raritetne orgulje naći u turističkoj ponudi prestonice.

U prostoru od 6.250 kvadrata naći će se četiri bioskopske sale i jedna višenamenska, a osim filmskih projekcija, u njoj će biti kamerna sala, a služiće i kao sala za kongrese i manifestacije. 

- Za pres centar, galeriju, dečji edukativni kutak sa igraonicom rezervisan je prvi sprat, dok će bar biti u velikom holu u prizemlju sa letnjom baštom isturenom ka Trgu Nikole Pašića. Iz hola će, osim stepenica, do prvog sprata voditi i lift, a rekonstruisani Dom sindikata biće otvoren od 10 sati do jedan čas posle ponoći - rekao je Stanković.

Biće zaposleno 120 radnika, dodao je Stanković.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 13:34:06 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/398995/goran-vesic-dom-sindikata-vazan-za-beograd.html
Aleksandar Vučić u Bariču: Prijateljstvo Srbije i Kine čelično! http://pressonline.rs/info/politika/398993/aleksandar-vucic-u-baricu-prijateljstvo-srbije-i-kine-celicno.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji Koridora 11 od Surčina do Obrenovca duge 17,6 km, a na kojoj se gradi i novi most preko Kolubare i Save kod Obrenovca, koji će biti dug oko 1,7 km. ]]> Foto: Pink.rs

Predsednik Vučić izjavio je nakon obilaska radova da je zajednički cilj da se projekti rade brže i efikasnije, te poručio da ćemo nastaviti uspešnu saradnju i razvijati još bolje odnose na svim nivoima.

- Prijeteljstvo Kine i Srbije je "čelično" i ne može se srušiti, iako će mnogi pokušati da ga pokvare - rekao je predsednik.

U tom smislu Vučić je naveo da sa partnerima, prijateljima iz Kine počnu da se realizuju radovi čak i pre nego što je sve dogovoreno, jer nam partneri iz Kine veruju i znaju da želimo da radimo, gradimo i da se razvijamo i da sve dogovoreno ispunjavamo.

Sa predsednikom Srbije u obilasku su bili i ministri Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, Goran Knežević, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, direktor Koridora Srbije Zoran Babić i v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Zvanicama će danas biti predstavljeni i svi ostali infrastrukturni projekti koje zajednički realizuju Srbija i Kina.

Cela deonice bi trebalo da bude završena do kraja 2019. godine (rok je 32 meseca), a radove izvodi kineska kompanija CCCC zajedno sa domaćim podizvođačima.

Ukupna cena izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac je 208 miliona evra, uključujući i most preko Save i Kolubare.

Projekat se finansnira iz kredita kineske Eksim banke, finansijer je Vlada Srbije preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a investitor je JP "Putevi Srbije".

Predviđena je izgradnja autoputa u punom profilu, sa četiri vozne i dve zaustavne trake.

Projekat uključuje izgradnju mosta preko Save i ušća reke Kolubare, nadvožnjaka preko železničke pruge Ostružnica-Batajnica, kao i dve petlje - Surčin i Obrenovac.

Na deonici Surčin - Obrenovac biće ukupno sedam mostova i četiri nadvožnjaka.

Taj autoput će omogućiti spajanje koridora 11 i 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 13:26:46 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/398993/aleksandar-vucic-u-baricu-prijateljstvo-srbije-i-kine-celicno.html
PRETI MU DO 40 GODINA ROBIJE! Osumnjičenom za ubistvo devojke na pumpi sud odredio pritvor! http://pressonline.rs/info/hronika/398983/preti-mu-do-40-godina-robije-osumnjicenom-za-ubistvo-devojke-na-pumpi-sud-odredio-pritvor.html Viši sud u Beogradu odredio je pritvor za Miloša Srebrića (35) koji se sumnjiči da je 25. maja prilikom pljačke benzinske pumpe "NIS Petrola" u Velikom Mokrom lugu ubio radnicu Kristinu Kaplanović (19), a tužilaštvo je protiv njega pokrenuo istragu. ]]> Foto: Informer.rs, Printscreen

Njemu se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim je prema Milošu Srebriću odredio pritvor do 30 dana, zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Srebrić je uhapšen prošle sedmice nakon višemesečne potrage, pod sumnjom da je prilikom pljačke pumpe "NIS Petrola" u naselju Veliki Mokri Lug, uz upotrebu vatrenog oružja, počinio razbojništvo i tom prilikom teško ranio Kaplanovićevu, koja je od zadobijenih povreda preminula četiri dana kasnije

]]>
Mon, 21 Aug 2017 12:34:28 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/398983/preti-mu-do-40-godina-robije-osumnjicenom-za-ubistvo-devojke-na-pumpi-sud-odredio-pritvor.html
Saša Mirković najavio kandidaturu u Beogradu http://pressonline.rs/info/politika/399002/sasa-mirkovic-najavio-kandidaturu-u-beogradu.html On je najavio da se zalaže za ekonomski patriotizam. ]]> Foto: Tanjug

Saša Mirković, bivši predsednik Skupštine Zaječara, koji je u velikom sukobu sa partijom u kojoj je ranije bio - Srpskom naprednom strankom, najavio je da će se kandidovati za gradonačelnika Beograda.

U intervjuu za portal Tanjug.info, Mirković, koji je i vlasnik više medijskih kuća, rekao je da se zalaže za ekonomski patriotizam.

Između ostalog, najavio je i da će njegov pokret Cela Srbija ukinuti "bus plus" sistem u gradskom prevozu u Beogradu.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 14:37:56 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/399002/sasa-mirkovic-najavio-kandidaturu-u-beogradu.html
Predsednik Vučić O POVLAČENJU DIPLOMATA IZ MAKEDONIJE: Imamo dokaze o veoma ofanzivnom delovanju protiv Srbije - REŠIĆEMO TO! http://pressonline.rs/info/politika/398994/predsednik-vucic-o-povlacenju-diplomata-iz-makedonije-imamo-dokaze-o-veoma-ofanzivnom-delovanju-protiv-srbije---resicemo-to.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obaveštajnih organa "dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije". ]]> Foto: Printscreen

On nije hteo da iznosi detalje, ali je istakao da Srbija želi da ima dobre odnose sa Makedonijom, ali i da mora da se pripremi i prilagodi novim okolnostima.

- Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Biće nekih promena u našem osoblju i da zaštitimo prijateljstvo naše sa Makedoncima, a i kako da se ponašamo u novom okruženju - rekao je Vučić.

Mnogo je špekulacija i mislim da će u narednih 10 dana sve biti mnogo jasnije:

- Mi ćemo svoje interese da zaštimo i gradićemo dobre odnose sa Skopljem - rekao je predsednik na pitanje da li kriza u odnosima sa Makedonijom ima veze sa članstvom Kosova u UNESCO, i dodao:

- Ali, kako bih vam rekao... Ti odnosi će morati da budu zasnovani na uzajmnom poštovanju. Da li će Albanci da uvrste Kosovo na dnevni red skupštine UNESCO... Naš je posao da zaštitimo interese Srbije, a da pri tom ne narušimo interese durgih zemalja - rekao je predsednik.

Ukazao je da tu, međutim, ima mešanja nekih drugih sila:

- Ima mešanja nekih drugih sila. Naše je da umemo da odgovorimo i da umemo da zaštitimo naše delovanje od uticaja spoljnih faktora ... - rekao je predsednik.

Upitan da li misli na Rusiju, odgovorio je: "Nisam pomislio na Rusiju".

Predsednik je ponovio da će Srbija nastaviti da razvija prijateljske odnose sa Makedonijom.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 13:29:48 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/398994/predsednik-vucic-o-povlacenju-diplomata-iz-makedonije-imamo-dokaze-o-veoma-ofanzivnom-delovanju-protiv-srbije---resicemo-to.html
Obrenovac-Preljina debelo kasni, Kinezima otkaz? http://pressonline.rs/info/biznis/398982/obrenovac-preljina-debelo-kasni-kinezima-otkaz.html Plan da se u novembru kompletira deo auto-puta od Obrenovca do Preljine najverovatnije se neće ostvariti. ]]> Foto:B92.net

Na jednoj deonici, od Lajkovca do Ljiga, završeno je tek oko 70 odsto radova, dok je na drugoj, od Obrenovca do Uba, za tri godine obavljeno tek nešto više od pola ugovorenog posla.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je minulog vikenda obišla radove na jednoj od deonica i uputila oštre kritike izvođaču, kineskoj kompaniji "Šandong". Mihajlovićeva je istakla da je ovoj firmi već data opomena, dok bi sledeći korak mogao biti raskid ugovora za posao na 26,2 kilometra od Obrenovca do Uba.

Pred kineskim izvođačem i Ministarstvom građevinarstva, kao investitorom na ovom projektu, dva su puta - ili će uspeti da se dogovore da "Šandong" angažuje više podizvođača i da ubaci u "petu" brzinu kako bi radove priveo kraju, makar i sa zakašnjenjem ili će morati da se "rastanu". Kineskoj kompaniji slede penali zbog probijanja rokova, pa je pitanje da li će oni biti obračunati po raskidu ugovora ili po okončanju posla, pišu Večernje novosti.

Na ovoj deonici predviđena je izgradnja 14 mostova i petlje "Ub". Planirano je i izmeštanje 11 lokalnih puteva, izgradnja 16 cevastih i kutijskih propusta, kao i izgradnja osam potpornih zidova u koje se ugrađuje oko 4.000 kubnih metara betona. Projektovano je i izmeštanje i regulacija 17 vodotoka.

Kako "Novosti" saznaju, do sada su gotovo završeni zemljani radovi, a od devijacije 11 lokalnih puteva završena su tek tri, dok su na dva radovi u toku. Urađena je i regulacija samo sedam vodotoka.

A, iako je do isteka roka izgradnje ostalo još oko tri meseca, još se ne izvode radovi na uređenju putnog pojasa, zaštiti kosina nasipa, ugradnji saobraćajne signalizacije i opreme auto-puta.

Glavne zamerke izvođaču su neorganizovanost i nedovoljno angažovanje radnika i mehanizacije. Kako "Novosti" saznaju, Kinezima se, osim kašnjenja zamera i na kvalitetu onoga što je urađeno, zbog slabe kontrole podizvođača radova. Nekoliko puta su opominjani i zbog kvaliteta betona koji ugrađuju u mostove i ostale objekte prilikom izgradnje auto-puta.

Ništa bolja situacija nije ni na deonici od Lajkovca do Ljiga, jer još nije probijena nijedna tunelska cev u tunelu "Brančići", koji će biti dug oko kilometar. S obzirom na to da tek posle toga slede obimni radovi, posla će na ovoj poziciji biti bar do polovine sledeće godine.

Osim na tunelu, ne teče sve po planu ni na mostovima na potezu od Lajkovca do Ljiga. Završena je izgradnja 15 konstrukcija, ali im poslednji pravi najviše problema. Na njemu su obustavljeni radovi, jer je izvođač napravio grešku u tehnologiji prilikom izlivanja betona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će radove na Koridoru 11, na deonici od Surčina do Obrenovca, i izgradnju novog mosta preko Kolubare i Save kod Obrenovca, koji će biti dug oko 1,7 km. Radovi na izgradnji deonice Surčin - Obrenovac, duge 17,6 km, počeli su 1. marta i trebalo bi da bude završena do kraja 2019. godine.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 12:34:28 +0200 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/398982/obrenovac-preljina-debelo-kasni-kinezima-otkaz.html
Šešelj: Sve je naše, zašto da se razgraničavamo na KiM? http://pressonline.rs/info/politika/398974/seselj-sve-je-nase-zasto-da-se-razgranicavamo-na-kim.html Lider SRS Vojislav Šešelj je na pitanje šta misli o predlogu razgraničenja na KiM odgovorio pitanjem - zašto se razgraničavati s Albancima na svojoj teritoriji? ]]> Foto:b92.net

"Što da se sa Albancima razgraničavamo na svojoj teritoriji? Sve je naše, pa da delimo sa njima. Može, mi njima da damo pola Kosova a oni nama pola Albanije", rekao je Šešelj u intervjuu za "Večernje novosti".

Upitan šta misli o pritiscima Amerike da pitanje Kosova ostane otvoreno i nerešeno, on smatra da su te informacije sumnjivog karaktera i da to neko "tako bezveze plasira".

Prema njegovom mišljenju, predsednika Srbije pritiskaju da što pre pristane na nezavisnost Kosova, jer kad kažu da se "normalizuju odnosi" - to znači priznanje nezavisnosti.

"Ne mora Vučić da kaže priznajem, on to faktički može da uradi, dovoljno im je da Kosovo uđe u UN. Srbija na to ne sme nikako da pristane", dodao je on.

Na pitanje da li na predstojećim beogradskim izborima njegova stranka, koja po anketama uživa 4 odsto podrške građana, može da pređe cenzus, Šešlj kaže da da u Srbii nema ozbiljne agencije za istraživanje javnog mnjenja, a da je postojećim, instrumentalizovanim od strane režima, zadatak da "ubiju u pojam" opozicione stranke.

"Izbori će dosta zavisiti od predizborne kampanje , nastupa svake stranke, a polako sazreva mišljenje da vlast u Beogradu treba menjati", smatra lider SRS.

Na pitanje da li opozicija, ako se udruži, može da pobedi SNS u Beogradu, on kaže da se nada da to mogu radikali, a da prozapadna opozicija nema šanse čak i kad bi se svi udružili, uključujući Boška Obradovića i Sandu Rašković Ivić.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 12:06:01 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/398974/seselj-sve-je-nase-zasto-da-se-razgranicavamo-na-kim.html
Vučić danas s ruskim ambasadorom http://pressonline.rs/info/politika/398973/vucic-danas-s-ruskim-ambasadorom.html Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom. ]]> Foto:B92.net

Nakon susreta, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, biće izdato saopštenje, najavila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 12:03:01 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/398973/vucic-danas-s-ruskim-ambasadorom.html
Počela konstituvna sednica Saveta za populacionu politiku http://pressonline.rs/info/politika/398971/pocela-konstituvna-sednica-saveta-za-populacionu-politiku.html Konstitutivna sednica Saveta za populacionu politiku, kojoj predsedava premijerka Ana Brnabić, održava se u Vladi Srbije. ]]> Foto:b92.net

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović podneće izveštaj o dosadašnjem radu, a Savet će predložiti ekspertski tim za izmene i dopune Strategije podsticanja rađanja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kako se navodi, posle završetka sednice, u 11.00 časova, medijima će se obratiti premijerka Brnabić i ministarka Đukić Dejanović.

Sednici prisustvuju potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đordjević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 11:58:32 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/398971/pocela-konstituvna-sednica-saveta-za-populacionu-politiku.html
Konsultacije Vučića, Brnabić i Dačića o Makedoniji http://pressonline.rs/info/politika/398972/konsultacije-vucica-brnabic-i-dacica-o-makedoniji.html Imala sam jutros sastanak sa Dačićem i konsultacije sa predsednikom Srbije, jer se ne radi o maloj stvari, rekla je premijerka. ]]> Foto: Tanjug

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, povodom situacije u vezi sa ambasadom Srbije u Makedoniji, "da se ne radi o maloj stvari", i da je imala konsultacije sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem i sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

- Imala sam jutros sastanak sa Dačićem i konsultacije sa predsednikom Srbije, jer se ne radi o maloj stvari -  rekla je Ana Brnabić novinarima u Beogradu.

Brnabić je novinarima u Vladi Srbije najavila uskoro i saopštenje ministarstva spoljnih poslova na kojem se, kako je istakla, "zajednički radi".

Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni su sinoć na hitne konsultacije u Beograd.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 12:04:15 +0200 Politika http://pressonline.rs/info/politika/398972/konsultacije-vucica-brnabic-i-dacica-o-makedoniji.html
Carinici zaplenili zlatne poluge, novčiće, rolekse http://pressonline.rs/info/hronika/398969/carinici-zaplenili-zlatne-poluge-novcice-rolekse.html Srpski carinici su na prelazu Horgoš, sa Mađarskom, na ulazu u Srbiju zaplenili 18 zlatnih novčića i 3 zlatne poluge u ličnom prtljagu putnika. ]]> Foto:b92.net

Zlatni novčići teški 144 grama i zlatne poluge težine 150 grama pronađeni su 20. avgusta u automobilu kojim je putovalo dvoje grčkih državljana, navodi se u saopštenju Uprave carina.

U ličnom prtljagu je pronađeno i 25.000 evra koji nisu bili prijavljeni. utnicima je vraćen dozvoljeni iznos novac od po 10.000 evra dok je ostatak, kao i zlatni novčići i poluge, privremeno zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

Na Gradini zaplenjeni "Roleks" satovi

Foto: Uprava carina
Foto: Uprava carina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carinici su na graničnom prelazu Gradina zaplenili 12 najverovatnije originalnih ručnih časovnika „"Roleks"“, "Audemars Piguet" i "Breguet", 22 komada različitih delova i šest kartica za "Roleks" satove.

Prekršaj je otkriven u nedelju, prilikom detaljne ulazne kontrole, za koju je izdvojen automobil "Audi A4", nemačkih registarskih oznaka, kojim je putovalo dvoje nemačkih državljana turskog porekla, saopštila je Uprava carina.

Oni su zaustavljeni u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom putnicima koji nemaju robu za carinjenje. To su potvrdili i cariniku koji ih je pitao da li imaju nešto da prijave za kontrolu.

Detaljnim pregledom je automobilu pronađen ranac, sa ukupno 12, prema izjavi vlasnika originalnih, ručnih časovnika gorenavedenih robnih marki, sa rezervnim delovima i karticama, čija je vrednost procenjena na preko 210.000 evra.

Kako vrednost neprijavljene robe prelazi trećinu vrednosti vozila, do okončanja postupka je zadržan i automobil, tako da je ukupna vrednost prekršaja oko 220.000 evra.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 11:55:20 +0200 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/398969/carinici-zaplenili-zlatne-poluge-novcice-rolekse.html
Zoran Stanković: Obezbeđena su sredstva za prevode udžbenika http://pressonline.rs/info/drustvo/398960/zoran-stankovic-obezbedjena-su-sredstva-za-prevode-udzbenika.html Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu prof. dr Zoran Stanković govoreći o udžbenicima na albanskom jeziku istakao je da ove godine nećemo imati povećanje broja, bez obzira na dogovore koji su postignuti u prethodnom periodu. ]]> Foto: Printscreen

-Tu pre svega mislim na dogovore premijera Srbije i Crne Gore. Za sada, za učenike na albankom jeziku imamo 86 odobrenih udžbenika, od toga 79 za osnovnu školu, tri za pretškolske ustanove i četiri albanski jezik i književnost za sva četiri razreda srednje škole- objasnio je Stanković u Jutarnjem programu TV Pink.

Kako je rekao, u proteklom periodu Saveti nacionalnih manjina potpisali su memorandum o obezbeđivanju udžbenika. 

-Imali smo situaciju da je sedam Nacionalnih saveta potpisalo memorandum, uz određena protivljenja potpisao je i albanski , dogovoreno je da se obezbedi 35 nedostajaćih udžbenika za osnovnu i srednju školu, ali ništa se od toga nije dogodilo - rekao je Stanković, podsetivši da od 2015. godine Nacionalni savet Albanaca ni jedan novi udžbenik nije predložio.

Kako objašnjava Stanković, da bi se "aktivirao" udžbenik, trebalo bi da se određenom telu predloži udžbenik, prevodioci, i tek nakon određenih provera ti udžbenici se stavljaju u promet.

-Mi se trudimo da u jednom redovnom postupku sa državnim organima u ovom slučaju je to Ministarstvo prosvete, ali i strane organizacije, kao što je OEBS budu upoznati sa našim aktivnostima, pa da videzašto udžbenika nema i da vide ko je kriv, pogotovo jer je Srbija obezbedila sredstva - objasnio je Stanković.

Govoreći o tvrdnjama Jonuza Musliua da je 700 dinara niska cena za prevod, Staković zaključuje da je to cena koja je potpisana, naglašava da niko nije povlašćen, kao i da su obezbeđena sva sredstva za prevode.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 11:21:57 +0200 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/398960/zoran-stankovic-obezbedjena-su-sredstva-za-prevode-udzbenika.html
Ako vidite ovakav par na plaži, bežite što dalje! Čuvajte stvari, naročito pred kraj leta - lopovi imaju opasnu taktiku! http://pressonline.rs/info/srbija/398954/ako-vidite-ovakav-par-na-plazi-bezite-sto-dalje-cuvajte-stvari-narocito-pred-kraj-leta---lopovi-imaju-opasnu-taktiku.html - Neki parovi dolaze ciljano da kradu, i oni su obično uigrani, pa ih je teže uhvatiti. Drugi to počinju da rade da bi produžili letovanje i imali novac za provod. Ima i onih koji su narkomani i taj način sebi obezbeđuju dozu - kaže Krstić. ]]> Foto: Pixabay

Plaže su idealna mesta za lopove jer dok su posetioci u vodi, oni mogu da "deluju". Ove godine, lopovi su se dosetili nečeg novog - glume zaljubljeni par koji se pipka i ljubi na plaži i čim se onaj sa peškira pored opusti i uđe u vodu, počinje kacija posle koje ostaje bez novčanika, telefona i svega vrednog.

Ovo potvrđuju stručnjaci koji kažu da lopovi na plažama imaju lak plen, a parovi nisu toliko upadljivi.

Psiholog i sudski veštak Jovan M. Krstić objašnjava da momak i devojka bude manje sumnji kod žrtava, a da je ideja za to potekla iz romansiranih prikaza sada čuvenog američkog lopovskog para Boni Parker i Klajd Barou.

- Pozadina ovakvih krađa je različita. Neki parovi dolaze ciljano da kradu, i oni su obično uigrani, pa ih je teže uhvatiti. Drugi to počinju da rade da bi produžili letovanje i imali novac za provod. Ima i onih koji su narkomani i taj način sebi obezbeđuju dozu - kaže Krstić.

Za samo tri dana crnogorska policija je na svom primorju razotkrila dva para - momke i devojke iz Srbije, koji su krali po plažama.

Kriminolog dr Zlatko Nikolić kaže da se radi o tipičnim krađama.

- Parovima lopova je još lakše jer nisu toliko upadljivi i ne izazivaju sumnju. Sada ima novih skupljih stvari, mobilnih telefona i raznih elektronskih uređaja koji se nose na plažu. U današnje vreme takođe i o ovome mediji izveštavaju više nego ranije. Policajci su se dosetili, pa dežuraju i prave zasede. Takođe i policajci iz Srbije idu kao ispomoć u Crnu Goru u vreme letnje sezone i pomažu kolegama - kaže dr Nikolić.

Najnoviji slučaj je hapšenje Miloša B. iz Beograda, i njegove devojke Andrijane J, takođe iz Srbije. U MUP Crne Gore njega sumnjiče za dve krađe, dok se ona tereti da mu je pomogla posle krađa.

Miloš je navodno 12. avgusta 2017. u Igalu iskoristio nepažnju dve osobe i sa plaže, gde su ostavili stvari, uzeo dva mobilna telefona, novčanik sa 120 evra i lična dokumenta.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 11:07:51 +0200 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/398954/ako-vidite-ovakav-par-na-plazi-bezite-sto-dalje-cuvajte-stvari-narocito-pred-kraj-leta---lopovi-imaju-opasnu-taktiku.html
Stiglo osveženje, oblačan i kišovit početak radne nedelje http://pressonline.rs/info/srbija/398958/stiglo-osvezenje-oblacan-i-kisovit-pocetak-radne-nedelje.html U Srbiji će u ponedeljak biti pretežno oblačno sa kišom. Od sredine dana očekuje se prestanak padavina i postepeno razvedravanje. ]]> Foto:B92.net

Jutarnja temperatura će biti od 13 do 18, najviša dnevna od 20 do 24 stepena.

U Beogradu će posle oblačnog jutra biti pretežno sunčano. Jutarnja temperatura će biti oko 15, najviša dnevna oko 24 stepena.

Narednih dana biće pretežno sunčano i toplije. Maksimalne temperature u većini mesta do četvrtka će biti oko prosečnih vrednosti (od 24 do 27 stepeni), a potom znatno iznad prosečnih vrednosti.

Biometeorološka prognoza za ponedeljak 21. avgust 2017.

Nepovoljna biometeorološka situacija prouzrokovaće pojačane tegobe kod većine hronično obolelih, a naročito kod astmatičara i cerebrovaskularnih bolesnika. Kod meteoropata su mogući neraspoloženje, glavobolja i reumatski bolovi.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 11:18:00 +0200 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/398958/stiglo-osvezenje-oblacan-i-kisovit-pocetak-radne-nedelje.html