Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Sveti Jovan poziva da danas uradite ovo: Ne smete da propustite šansu http://pressonline.rs/info/drustvo/389018/sveti-jovan-poziva-da-danas-uradite-ovo-ne-smete-da-propustite-sansu.html Sveti Jovan je pokazao kakav čovek treba da bude, gde treba da budu njegova htenja i kakav treba da bude njegov odnos prema Bogu i bližnjima. ]]> foto: stil.kurir.rs

Danas pravoslavne crkve i njeni vernici proslavljaju jednog od najvećih i najznačajnijih svetaca - Svetog Jovana Krstitelja.

Ovog sveca slavi veliki broj ljudi u Srbiji, kao svetitelja poznatog po čistoti, moralu i Božjoj odluci da baš on obavi čin krštenja Isusa Hrista.

Osim molitava Svetom Jovanu, da se ne biste ogrešili, danas treba i da postite, jer se ove godine praznik proslavlja u petak.

Takođe, treba da budete svesni i velike tajne na koju nas Sveti Jovan sve priziva. To je tajna pokajanja, preobražaja, preumljenja, stavljanja čitavog svog života u "nedra Spasova", da bi nas dalje On vodio, ne dozvoljavajući nam da idemo našim ludim putevima ljudskim.

Sveti Jovan je govorio:

"Treba da hodimo ka Bogu, da naš put bude bogousmeren, Bogom vođen, uzvodeći nas ka Tvorcu, koji nas smerno, a ne nasilno, priziva: Pokajte se, jer se približilo Carstvonebesko, i ne propustite ogromnu šansu koja vam je data.

Kao prorok, Preteča i Krstitelj Gospodnji, Sveti Jovan smatra se gromoglasnom trubom koja poziva na preobražaj celokupnog ljudskog bića, svojim životom pokazuje da je ovaj svet ništa, da mnoge maske koje sakrivaju našu Nebesku otadžbinu padaju pred istinskim životom i pred dolaskom istinitog lika čovečjeg u licu Isusa Hrista.

U tom istinskom liku svi se mi ogledamo i pronalazimo svoje mane i slabosti, mesta koja treba da popravimo da bismo se saobrazili liku koji nije za ovaj svet već za neprolazne vekove.

Dostigavši onaj lik, kakvim nas Bog hoće, kakvim Bog želi da izgledamo, Sveti Jovan ima slobodu i smelost da poziva na pokajanje, preumljenje i potpuni preobražaj ljudskog bića.

Sveti Jovan je pokazao kakav čovek treba da bude, gde treba da budu njegova htenja i kakav treba da bude njegov odnos prema Bogu i bližnjem. Sveti Jovan zato kaže: Ti treba da rasteš a ja da se umanjujem - ja sam o Tebi propovedao, a sada kada si došao, ja se sklanjam u stranu kao onaj prijatelj ženikov, koji stoji na svadbi i raduje se glasu ženikovu, puštajući ipak da on bude u središtu događaja.

 Rečima da nije dostojan da odreši obuću Hristovu, Sveti Jovan nam ustvari pokazuje kako mi treba da se odnosimo prema Bogu. Zato što nismo zaživeli pokajanjem, mi mislimo da Hristos treba da služi nama, a ne mi Njemu. Nije reč samo o ispunjavanju naših molbi i želja, već mi vrlo često zaboravljamo da Bogu služimo samo ako ponesemo Krst koji je On poneo na Golgotu.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 13:34:47 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/389018/sveti-jovan-poziva-da-danas-uradite-ovo-ne-smete-da-propustite-sansu.html
Bili centar male privrede, sad plate ispod proseka http://pressonline.rs/info/biznis/388982/bili-centar-male-privrede-sad-plate-ispod-proseka.html Privrednici Čačka su za deset meseci 2016. godine izvezli robu za 110 miliona dolara, a uvezli za 171 miliona dolara, uz pokrivenost uvoza izvozom od 62 odsto. ]]> Foto:B92.net

Kako je rečeno na Gradskom veću, spoljnotrgovinska razmena je u poređenju sa istim periodom predhodne godine povećana za šest odsto.

Najviše su se izvozili metalski proizvodi, mašine i elektro oprema, profili i limovi, odeća i obuća, prehrambeni proizvodi, drvo, hartija, proizvodi od plastike i proizvodi vojne industrije, a najveći uvoznici te robe su zemlje EU i bivše članice SFRJ. 

Čačanska preduzeća su najviše uvozila drumska vozila, profile od legura aluminijuma, bakra i gvožđa, plastiku i plastične proizvode, mašine i aparate, pamuk, tekstil i gotove tekstilne proizvodie. 

Na teritoriji Čačka posluje 4.341 preduzetničkih radnji i 1.772 preduzeća od kojih su 98,6 odsto male i mikro firme. 

Prosečna neto zarada isplaćena u novembru 2016. godine u Čačku je bila 38.093 dinara i manja je za 16,8 odsto od republičkog proseka. 

U Čačku, koji ima oko 105.000 stanovnika, registrovano je 11.182 nezaposlenih, od kojih su 56,3 odsto žene. 

Lokalna samouprava Čačka, koja od 2006. godine novcem iz gradskog budžeta pomaže zapošljavanje u tom gradu, ove godine je za te namene izdvojila 38 miliona dinara. 

Ta finansiranje javnih radova izdvojeno je devet miliona dinara, za stručnu praksu i subvencije za samozapošljavanje po sedam miliona dinara i 15 miliona dinara za subvencije poslodavcima za novootorena radna mesta.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 11:00:57 +0100 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/388982/bili-centar-male-privrede-sad-plate-ispod-proseka.html
Opet velika promena - Bus plus više neće biti isti http://pressonline.rs/info/beograd/388981/opet-velika-promena---bus-plus-vise-nece-biti-isti.html "Bus plus" kartice postaće platne i građani će moći da ostvare i popuste na cenu gradskog prevoza i račun Infostana, najavio je gradski menadžer Goran Vesić. ]]> Foto:B92.net

Prema njegovim rečima, kompanija Apeks tehnolodži solušn, koja je zadužena za naplatu i kontrolu karata u javnom gradskom prevozu, potpisala je već ugovore koji će omogućiti te promene, a nove legitimacije uskoro bi trebalo da budu dostupne građanima.

Vesić međutim nije precizirao da li će građani biti izloženi dodatnim troškovima, odnosno proviziji prilkom korišćenja ove nove usluge. 

Beograđani koji budu nabavili novu "bus plus" karticu moći će, kako je rekao Vesić, da biraju da li će im ona biti i platežno sredstvo. 

"To je velika novina. Naime, kartica će biti uključena u takozvani lojaliti program, odnosno njom će moći da se plaća u određenim radnjama. Za to će kupci dobijati i bonuse koji će im omogućiti popuste na cene markice narednog meseca. Planirano je i da Grad daje popuste građanima koji ovom karticom reše da plate račun Infostana", najavio je gradski menadžer. 

Vesić je rekao da za sada nema planova ni za pojeftinjenje ni za poskupljenje gradskog prevoza, ali je najavio rigorozniju kontrolu kako bi se povećala disciplina plaćanja karata u javnom gradskom prevozu, prenose "Novosti". 

"Nama je u ovom trenutku gradski prevoz najveći problem. Uspeli smo da finansijski stabilizujemo sva preduzeća u gradu osim GSP Beograd, koji svakog meseca pravi gubitak od 200 miliona dinara, a godišnje 2,4 milijarde dinara. To može da se zaustavi jedino boljom naplatom karata", rekao je Vesić. 
Po njegovoj računici, kada bi u Beogradu svi zaposleni u državnoj upravi i javnim preduzećima plaćali markicu za prevoz, mesečno bi prihod GSP-a bio veći za 300 miliona dinara.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 10:59:29 +0100 Beograd http://pressonline.rs/info/beograd/388981/opet-velika-promena---bus-plus-vise-nece-biti-isti.html
Veselin Jevrosimović ide na Trampovu inauguraciju http://pressonline.rs/info/drustvo/388964/veselin-jevrosimovic-ide-na-trampovu-inauguraciju.html Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije “Komtrejd grup”, prisustvovaće inauguraciji novog američkog predsednika Donalda Trampa. ]]> Foto:b92.net

Donald Tramp će sutra zvanično preuzeti funkciju predsednika Sjedinjenih Američkih Država kada će položiti zakletvu kojoj će prisustovati mnogi svetski zvaničnici i ličnosti iz javnog života.

Srbiju će tom prilikom predstavljati ambasador naše zemlje u Vašingtonu Đerđ Matković i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 10:22:22 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/388964/veselin-jevrosimovic-ide-na-trampovu-inauguraciju.html
Još sedam ledenih jutara u Srbiji http://pressonline.rs/info/srbija/388962/jos-sedam-ledenih-jutara-u-srbiji.html RHMZ je upozorio da će do 27. januara jutarnja temperatura u Srbiji bti od minus 12 do minus šest stepeni Celzijusovih, ponegde i oko minus 15. ]]> Foto:B92.net

Najviša dnevna temperatura u većini mesta biće od minus četiri do dva stepena, ili niža.

Meteorolozi u petak očekuju hladno jutro, sa umerenim do jakim mrazom. Tokom dana vreme će biti umereno do potpuno oblačno i hladno, na planinama uz slab sneg, a na severu Srbije s periodima sunčanog vremena.

Vetar će biti slab, promenljiv. Jutarnja temperatura od minus 12 do minus sedam stepeni, a najviša dnevna od minus šest,do minus jednog stepena. 

]]>
Fri, 20 Jan 2017 10:20:03 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/388962/jos-sedam-ledenih-jutara-u-srbiji.html
Ledeno jutro, kraj radne nedelje "u minusu" http://pressonline.rs/info/srbija/388960/ledeno-jutro-kraj-radne-nedelje-u-minusu.html Meteorolozi u petak očekuju hladno jutro sa umerenim do jakim mrazom. ]]> Foto:b92.net

Tokom dana vreme će biti umereno do potpuno oblačno i hladno, na planinama uz slab sneg, a na severu Srbije s periodima sunčanog vremena.

Vetar će biti slab, promenljiv. Jutarnja temperatura od minus 12, do minus sedam stepeni, a najviša dnevna od minus šest, do minus jednog stepena.

U Beogradu se ujutro očekuje umeren mraz, u nižim delovima grada i magla. Potom će vreme biti suvo i hladno, sa sunčanim periodoma. Vetar će biti slab, promenljiv. Jutarnja temperatura od minus devet do minus sedam stepeni, a najviša dnevna oko minus dva. 

U narednih sedam dana vreme će u Srbiji biti hladno i većinom suvo, samo se u utorak i sredu u jugozapadnim i južnim krajevima uz nešto više oblačnosti ponegde očekuje sneg. 

U jutarnjim satima mraz će biti umeren do jak, a do ponedeljka će se magla mestimično zadržavati u kotlinama i u nižim predelima i tokom dana. 

U nedelju i ponedeljak očekuje se umerena do jaka košava koja će u donjem Podunavlju i na jugu Banata povremeno biti olujne jačine. 

Moguće meteoropatske reakcije su glavobolja, promenljivo raspoloženje i problem sa snom.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 10:17:12 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/388960/ledeno-jutro-kraj-radne-nedelje-u-minusu.html
Nedimović: Potrebna nam dva ili tri ledolomca http://pressonline.rs/info/drustvo/388959/nedimovic-potrebna-nam-dva-ili-tri-ledolomca.html Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je da su Srbiji potrebna dva ili tri ledolomca koja bi radila pre svega na Dunavu. ]]> Foto:B92.net

On je izrazio očekivanje da će taj poblem biti rešen tokom ove godine.

Nedimović je za Radio-televiziju Srbije rekao da jedan ledolomac košta tri i po do četiri miliona evra i da je o tome bilo reči i na sastancima Kriznog štaba za vanredne situacije.

"Očekujem da će već u toku 2017. godine ovaj problem biti rešen. Potrebno je i da ti ledolomci imaju multifunkcionalni karakter, da budu isplativi, i da, kada se ne bave tim poslom, bave se drugim poslom na rekama", kazao je ministar.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 10:15:16 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/388959/nedimovic-potrebna-nam-dva-ili-tri-ledolomca.html
"Srbija najhumanija na migrantskoj ruti" http://pressonline.rs/info/politika/388958/srbija-najhumanija-na-migrantskoj-ruti.html Srbija ima najhumaniji odnos od svih zemalja na migantskoj ruti i čini sve kako bi se tim ljudima obezbedili uslovi za normalan život. ]]> Foto:B92.net

To su ocenili ministri unutrašnjih poslova i za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin.

Oni su na TV Pink precizirali da je sada sve više izbeglica koji su iz Avganistana i Pakistana, a manje sa Bliskog istoka te da je reč o ljudima koji će se teško kvalifikovati za ulazak u zemlje EU i sve duže se zadržavaju kod nas. 

"Za sve njih je obezbeđen odgovarajući smeštaj", podvukao je Vulin i istakao da se Srbija striktno drži svojih obaveza da možemo da zbrinemo šest hiljada ljudi. 

"Verovatno smo jedina zemlja na čitavoj migrantskoj ruti koja je održala svoju reč - ako smo rekli 6.000 onda je to 6.000", dodao je i naveo da pri tome misli na šest hiljada kreveta i sve uslove za život tih ljudi, a ne šatore i nešto tome slično. 

Kako je naznačio, oni koji neće da idu u prihvatne centre to rade ili zato što čekaju krijumčare i pokušavaju da se ilegalno prebace preko naše granice, ili što neće i ne žele da se registruju jer se plaše da neće dobiti azil u nekoj drugoj evropskoj zemlji. 

Vulin je precizirao da u humanitarne centre mogu da idu i oni koji nisu zatražili azil u našoj zemlji, da nismo obavezni da to uradimo ali da je poltički stav da se pomogne ljudima da se ne bi smrzli na ovom lošem vremenu. 

On je dodao i da je bolje da se oni kontrolišu nego da se nekontrolisano kreću i podvukao da MUP Srbije to radi najbolje na čitavoj ruti. 

Stefanović je rekao da je Srbija možda i jedina zemlja na ruti u kojoj migranti stižu iz raznih pravaca i u kojoj se niko nije smrzao, gde imaju zdravstvenu zaštitu, tri obroka dnevno u centrima, pravnu zaštitu... 

"Republika Srbija i svi koju su u to uključeni obezbeđuju da ti ljudi imaju dostojanstven, pristojan i normalan život", rekao je Stefanović. 

Kako je rekao u centrima nisu samo oni koji su lično odbili da to učine. 

Stefanović je kazao i da smo bili veoma liberalni pri registraciji, ali naravno da se vodilo računa o bezbednosti naših građana, ali i da migranti po ovakvim vremenskim uslovima ne bi bili bez smeštaja i hrane. 

On je dodao da oni koji se bave ovom problematikom razmišljaju i razgovaraju o onome šta će biti kad dođe proleće, da država već na svemu tome radi već dve godine te se i nije desilo da se neko smrzao... 

Prema njegovim rečima manje od 10 odsto je onih koji neće u prihvatne centre, a na pitanje zašto neće da se nađu u njima rekao je da je razlog i taj što se nadaju u švercere ljudima, ali je i saopštio da je uhapšeno više od 2.000 onih koji su učestvovali u krijumčarenju ljudi. 

"Za to smo dobili pohvale sa svih strana i nema nikoga ko je rekao da Srbija nije bila vrlo ozbiljna i rekao bih najozbiljnija koja se na migrantskoj ruti borila protiv krijumčarenja ljudi", podvukao je Stefanović. 

Vulin je još jednom podvukao i ponovio da u prihvatnim centrima migranti odbijaju tri topla obroka, da imamu zdravstvenu i pravnu zaštitu, vrtiće za decu... 

"Ono što se dešava, zašto ljudi ne dolaze - ne dolaze zato što mnogi hoće da opravdaju novac koji primaju zato što dele neku pomoć i nešto rade pa mogu svojim sponzorima da kažu evo mi to radimo nastavite da nas finansirate. Mnogi hoće da državu Srbiju prikažu u lošem svetlu, lažnom svetlu. Ovo je zemlja koja je najhumanija i najorganizovanija", rekao je Vulin. 

On je ocenio i da je interesantno da nevladine organizacije ili mediji dolaze iz zemalja koje su se ogradile ogradama, a napadaju Srbiju da nije dovoljno humana.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 10:13:03 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/388958/srbija-najhumanija-na-migrantskoj-ruti.html
Dveri: Vladajuća koalicija je pred raspadom http://pressonline.rs/info/politika/388957/dveri-vladajuca-koalicija-je-pred-raspadom.html Pokret Dveri ocenio je da izjave lidera Nove Srbije Velimira Ilića potvrđuju da se vladajuća koalicija predvođena SNS nalazi pred raspadom. ]]> Foto:B92.net

Dveri u saopštenju tvrde da je Ilić "praktično napustio" vladajuću koaliciju, a da o tome "razmišljaju i Nenad Popović i Rasim Ljajić, koji su izrazito nezadovoljni odnosom (premijera Aleksandra) Vučića prema njima".

Dodaju da slično nezadovoljstvo deli i veći broj visokih funkcionera Socijalističke partije Srbije (SPS) kojima je dosta ponižavanja SPS-a od strane SNS. 

"Ukoliko Tomislav Nikolić ne bude predsednički kandidat SNS, možemo očekivati i buđenje nezadovoljstva određenog broja narodnih poslanika sa liste SNS-a koji su lojalni Nikoliću", dodaju Dveri. 

Ilić je u intervjuu za šabačku televiziju rekao da neće više da mu brat premijera Aleksandar Vučić, Andrej Vučić, vodi stranku i meša se u njen rad.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 10:10:13 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/388957/dveri-vladajuca-koalicija-je-pred-raspadom.html
Tanjug: Iz Beča najavljen sastanak Kurca i Vučića u Davosu http://pressonline.rs/info/politika/388955/tanjug-iz-beca-najavljen-sastanak-kurca-i-vucica-u-davosu.html Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, koji je predsedavajući OEBS-u, sastaće se u Davosu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. ]]> Foto:B92.net

Kurc će, kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu inostranih poslova Austrije, pre svega čestitati srpskom premijeru na zapaženom tempu reformi koje je sprovela njegova vlada i ponoviti podršku Beča Srbiji u daljem procesu pristupanja EU.

"Srbija je pod premijerom Vučićem prikazala zapaženi tempo reformi. Srbija je uz to sidro stabilnosti u regionu. Mi podržavamo, dakle, u potpunosti dalji pristupni proces Srbije u EU“, poručio je Kurc uoči sutrašnjeg sastanka. 

Kako je najavljeno, Kurc i premijer Vučić prihvatiće bilateralni akcioni plan koji je izrađen za tekuću godinu. Radi se o planu namera i aktivnosti na produbljivanju bilateralnih odnosa dve zemlje, a u kojem Austrija izražava posvećenost daljoj podršci Srbiji na putu u EU. 

Ostale teme razgovora biće predsedavanje Austrije OEBS-u, kao i migracija godinu dana posle zajedničkog zatvaranja balkanske rute, na čemu se Austrija posebno zahvaljuje premijeru Vučiću. 

Inače od početka januara Austrija podržava Srbiju sa 20 policajaca u nadzoru srpsko-bugarske granice. 

Takođe, tema razgovora Kurca i Vučića biće dijalog Beograda i Prištine, pošto Beč smatra da je dalji napredak ključan za obe strane. 

U Beču podsećaju da je u poslednje vreme bilo napretka, kao što je predaja pisma za pozivni broj. 

Austrija, kako se poručuje, poziva obe strane na preduzimanje koraka koji bi doprineli deeskalaciji povodom tenzija nastalih u slučaju voza.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 10:08:23 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/388955/tanjug-iz-beca-najavljen-sastanak-kurca-i-vucica-u-davosu.html
Stefanović: Putni pravci pročišćeni, situacija bolja http://pressonline.rs/info/politika/388953/stefanovic-putni-pravci-procisceni-situacija-bolja.html Posle ozbiljne borbe sa snegom i ledom, izuzetno hladnim vremernom, imamo ne samo pročišćene putne pravce već se stiglo i do svih ljudi koji su bili izolovani. ]]> Foto:B92.net

To je rekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je na TV Pink na pitanja o ledu na rekama rekao da je debljina leda na Dunavu ponegde bila i četiri metra, ali da je to probijeno, te da će sutra stići još dva ledolomca iz Mađarske po sporazumu koji imamo sa tom zemljom, a koji će čistiti led sve do Begrada. 

"Inače očekujemo da će u narednim danima situacija biti bolja i nećemo više imati takve vrste opasnosti kao pre nekoliko dana", dodao je ministar unutrašnnih poslova. 

Kako je rekao u sve akcije je ukljuceno više ministarstava i posao je svih da se osiguraju svi plovni pravci i objekti... 

Stefanović, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije, pohvalio je rad velikog broja ministarstva i svih ljudi koji su učestvovali na terenu da se situacija normalizuje i dovede pod kontrolu.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 10:06:08 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/388953/stefanovic-putni-pravci-procisceni-situacija-bolja.html
Koje reči su se najčešće pojavljivale na naslovnim stranama srpske dnevne štampe u 2016. http://pressonline.rs/info/drustvo/388943/koje-reci-su-se-najcesce-pojavljivale-na-naslovnim-stranama-srpske-dnevne-stampe-u-2016.html Izbori u Srbiji ali i u SAD vidno su uticali na pojmove koje su mediji plasirali preko naslova, a u odnosu na 2015 ]]>

Sektor analize medijskog sadržaja kompanije Ninamedija uradio je redovan godišnji monitoring naslova dnevnih štampanih medija u Srbiji za 2016. godinu i došao do rezultata koji pokazuju koje reči najčešće koriste mediji kada se obraćaju čitaocima.

Izbori u Srbiji ali i u SAD vidno su uticali na pojmove koje su mediji plasirali preko naslova, a u odnosu na 2015.

Najveće povećanje beležimo kod pojmova naziva stranaka - SNS, SPS, DS, DSS, Dveri itd., te najveće povećanje uopšte kod pojma Donald Tramp.

Olimpijske igre u Riju i uspesi Srbije u košarci i vaterpolu bili su povod da ih mediji više pominju nego u 2015. godini.

Od ostalih pojmova koji su zabeležili veću učestalost u odnosu na 2015, najzanimljiviji su Dodik i NATO, prvi zbog izbora u Republici Srpskoj i referenduma o državnom prazniku, a NATO, između ostalog, i zbog potencijalnog ulaska Crne Gore u taj savez.

 

 Najčešća reč koju su u osnovnom obliku mediji koristili u naslovima tekstova jeste SRBIJA, sa preko 14.000 pojavljivanja (12% manje nego 2015).

Sledeća, BEOGRAD, pomenuta je 6.516 puta, što je za 12% veći broj pojavljivanja nego u 2015.

MILION je treća reč prema učestalosti sa 3.143 pogotka, i manjim brojem pojavljivanja za 14%.

ALEKSANDAR VUČIĆ je po broju pominjanja prva ličnost, ali beleži 14% manji broj pominjanja nego u 2015. godini.

 

Ekonomija


 

Sve teme beleže pad broja pominjanja u odnosu na 2015, a najfrekventnije su - Milion, Evro, Dinar, Penzija, Direktor i Milijarda.

 

Geopolitika


 

Najveći broj učestalosti beležimo kod reči Srbija, Beograd, Evropa i Rusija, slede Izbeglice/Migranti. Najveće povećanje beležimo kod reči Amerika i NATO, a najveći pad kod reči Kosovo i Albanija.

 

Ličnosti


 

Najčešće je pomenut A. Vučić, ali manje nego u 2015, sledi Donald Tramp sa najvećim povećanjem - 1421%, Nikolić je treći ali manje za 15%, Putin sledeći sa 14% većim brojem pojavljivanja.

 

Politika


 

Od većih stranaka, najviše je pomenuta SNS, i to za 21% više nego u 2015. godini. DS je gotovo identično zastupljena, SPS više za 76%.

 

Sport


 

Novak je i dalje najzastupljeniji pojam, potom Partizan, Fudbal i Zvezda, a svi ovi pojmovi beleže manju učestalost, dok je veća zabeležena kod pojmova Košarka i Vaterpolo.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 15:14:23 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/388943/koje-reci-su-se-najcesce-pojavljivale-na-naslovnim-stranama-srpske-dnevne-stampe-u-2016.html
Bebi PDV za sada ostaje, prijave uskoro http://pressonline.rs/info/srbija/388882/bebi-pdv-za-sada-ostaje-prijave-uskoro.html Roditelji i dalje imaju pravo na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, čak i za kupovine obavljene u ovoj godini. ]]> Foto:B92.net

Kako je za "Novosti" potvrđeno u Poreskoj upravi Srbije, njihovi šalteri biće spremni da od 1. februara primaju dokumentaciju za povrat ovog poreza.

Iako je zakonski povrat PDV-a ukinut od 1. januara, on će "na terenu" prestati da važi tek kada zaživi novi zakon kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom, koji donosi veći roditeljski dodatak. 

“Poreska uprava Srbije će do primene najavljene mere redovno i u roku procesuirati podnete zahteve i roditelji će dobiti povraćaj PDV-a u skladu s važećim zakonskim propisom, što je u interesu svih građana Srbije, a prevashodno roditelja”, rečeno je u Poreskoj upravi Srbije. 

Nedoumice u javnosti nastale su kada je, izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost, povrat PDV-a na bebi hranu i opremu ukinut, a propis stupio na snagu od početka ove godine. Roditelji koji su do tada imali pravo na povrat PDV-a time su se našli u svojevrsnoj "rupi" - ukida im se jedna povlastica, a druga, iako najavljena, još ne stupa na snagu. 

Međutim, u obrazloženju Zakona o PDV-u, zakonopisac je naglasio da ovakve "vremenske rupe" praktično neće biti, jer ukidanje jedne, a primena druge mere treba da počnu istog dana. 

Ostaje, međutim, nejasno zašto u finalnoj verziji Zakona o izmenama zakona o PDV-u, nije jasno naznačeno da primena ukidanja povrata poreza na bebi opremu počinje odloženo.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 10:51:01 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/388882/bebi-pdv-za-sada-ostaje-prijave-uskoro.html
Veći računi? Grejalice "pojedu" i 25.000 RSD više http://pressonline.rs/info/biznis/388881/veci-racuni-grejalice-pojedu-i-25000-rsd-vise.html Građane Srbije iznenadili su decembarski računi za struju, koji su veći i za 20 ili 30 odsto nego uobičajeno. ]]> Foto:B92.net

Iz Elektroprivrede Srbije kažu da je potrošnja električne energije u Beogradu u decembru bila za 22 odsto veća nego u novembru i dodaju da je u decembru potrošnja uvek veća za 10 odsto.

Uz to, očitavanje brojila se produžilo, pa je u decembarski obračun ušao I deo potrošnje u prvom mesecu ove godine. 

“Nije moguće sva brojila očitati u jednom danu, pa je praksa da očitavanja traju do šestog dana u narednom mesecu. U decembarske račune ušla je I potrošnja iz početnih dana januara”, navode u EPS-u. 

Kako naglašavaju u EPS-u, dodatno uključivanje TA peći tokom dana (kada je tarifa skuplja), može da poveća račun za čak 25 odsto. Korišćenje grejalica i uljnih radijatora za grejanje povećava račune za 25.000 dinara mesečno, dok grejanje na klima uređaje košta i više od 11.000 dinara mesečno.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 10:44:43 +0100 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/388881/veci-racuni-grejalice-pojedu-i-25000-rsd-vise.html
Srbija u debelom minusu zbog razblaživanja dizela http://pressonline.rs/info/biznis/388880/srbija-u-debelom-minusu-zbog-razblazivanja-dizela.html Država Srbija je prošle godine izgubila najmanje 30 miliona evra prihoda od akciza jer je oko 40.000 tona baznog ulja namešano u legalno dizel gorivo. ]]> Foto:B92.net

Štetu trpi ne samo država već i savesni trgovci naftom i naftnim derivatima, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbija (UNKS), pišu Večernje novosti.

“Od 2013. godine naovamo uvoz baznog ulja u Srbiju je sve veći i za prvih deset meseci je dostigao nivo od 65.000 tona, što za oko tri puta prevazilazi realne godišnje potrebe industrije maziva, koja bazno ulje koristi kao sirovinu”, kaže on. 

Mićović je u analizi za bilten Naftnog komiteta Srbije precizno izračunao da svaki litar ovog "akcizno razblaženog" dizela ima 20 odsto baznog ulja, to znači da je na tržištu Srbije u toku 2016. godine bilo prodato oko 200.000 tona dizela po ceni koja je nedostižna za sve legalne distributere goriva. 

Praktično, svi oni bi morali u svojim kalkulacijama da uzmu u obzir da im je više oko 13 odsto potrošnje dizela bilo nedostupno. 

Nije samo problem uočen kod baznog ulja. Država gubi (a samim tim i krajnji potrošači) i drugim odomaćenim radnjama na "sivom tržištu" kao što je namešavanje u legalno gorivo (bezakciznih) derivata nafte koji su namenjeni isključivo industrijskoj potrošnji, ili nekontrolisano korišćenje biogoriva koje je u većini zemalja oslobođeno plaćanja akcize. 

“Svim navedenim opcijama je zajednička utaja fiskalnih obaveza, zbog čega je u stručnim krugovima čak nastala sintagma - "akcizno razblaživanje"”, kaže Mićović. 

Mićović kaže i da je sivo tržište 2011. i 2012. godine bilo "crno". Udruženje naftnih kompanija Srbije je procenilo da je na srpskom tržištu od 100.000 do 130.000 tona derivata nafte, pre svega lož-ulja, nenamenski potrošeno kao gorivo. Fiskalni prihodi su bili umanjeni za 70 do 100 miliona evra po godini. Država nije registrovala ni sankcionisala nijedan značajniji prekršaj iako je za prevoz 100.000 tona derivata potrebno više od 4.100 najvećih auto-cisterni, što je teško moglo da promakne neprimećeno. 

Srbija je poslednjih godina ipak donela niz mera, od pojačane kontrole uvoza do markiranja goriva koje su smanjile sivo tržište ali je uočeno da se "šverceri" i "mešetari" prestrojavaju i da nalaze nove načine za protivzakonitu zaradu. 

“Za razliku od svih ostalih država EU, realizacija programa se ne finansira iz postojećih budžetskih prihoda, već iz novouvedene naknade. Tako da potrošači u Srbiji pored inspekcijskog nadzora koji se finansira iz budžeta, dakle pored ostalog i iz akcize na gorivo, plaćaju još dve naknade za kontrolu tržišta motornih goriva, naknadu za markiranje i naknadu za monitoring kvaliteta”, kaže Mićović. 

“Koristeći iskustva drugih možemo da uštedimo vreme i dođemo do najefikasnijeg mogućeg sistema kontrole tržišta”, objašnjava prvi operativac UNKS Mićović. “Tako je nedavno okončan projekat koji je podržala Centralnoistočna inicijativa sa sedištem u Trstu, gde smo na osnovu razmene iskustava dali dragocene preporuke za unapređenje srpskog sistema monitoringa kvaliteta goriva”, dodaje on. 

Nosioci realizacije projekta su bili Nacionalni naftni komitet Srbije, čiji je UNKS član, i Univerzitet u Pragu, uz učešće predstavnika državnih organa nadležnih za sprovođenje monitoringa kvaliteta goriva, iz obe zemlje.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 10:42:03 +0100 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/388880/srbija-u-debelom-minusu-zbog-razblazivanja-dizela.html
Mišković opet gradi u BG: Niče Delta planet http://pressonline.rs/info/srbija/388879/miskovic-opet-gradi-u-bg-nice-delta-planet.html Delta Holding će sredinom godine početi izgradnju tržnog centra "Delta Planet" na beogradskoj Autokomandi u vrednosti 200 miliona evra, najavila je kompanija. ]]> Foto:B92.net

"Izgradnja tog, kao i tržnog centra u Banjaluci, biće dva najznačajnja projekta Delte u ovoj godini", rekao je na konferenciji za novinare viši potpredsednik Delta Holdinga Dejan Jeremić.

Kako je istakao, "Delta Planet" će se prostirati na 200.000 kvadrata i biće najaveći šoping mol u regionu, a u njegovoj izgradnji i poslovanju biće angažovano oko 4.000 ljudi. 

On je dodao će izgradnja šoping centra "Delta siti" u Banjaluci koštati 70 miliona evra, angažovaće lokalnu građevinsku industriju i otvoriti oko 2.500 radnih mesta. 

Po rečima potpredsednika Delta Holdinga Živorada Vasića, jedna od značajnih investicija te kompanije je i izgradnja hotela Interkontinental u Ljubljani koji bi trebalo da bude otvoren u septembru ove godine, a koštao je 50 miliona evra. 

Taj hotel, kako je rekao, ima četiri sprata ispod zemlje i 20 spratova iznad zemlje, bazen na 19. spratu, a sobe su od 38 kvadrata. 

Delta, čiji je vlasnik Miroslav Mišković, krajem prošle godine je kupila hotel Holidej in i Belexpocentar u Beogradu koji će, prema rečima Vasića, biti "renovirani za 21. vek". 

Ta kompanija je, kako je istakao Jeremić, u 2016. godini ostvarila prihod od 49,47 milijardi dinara, a najveći udeo, 54 odsto, ima Delta Agrar. U budžet Srbije Delta Holding je 2016. godine uplatila 10,16 milijardi dinara. 

Delta Auto grupa je, kako je rečeno, prošle godine je povećala prihode za više od deset odsto, a ove godine planira da na domaće tržište uvede električne automobile i hibridna vozila. 

Delta Transportni Sistem povećao je prošle godine prihode za više od 20 odsto, čemu je doprinelo pružanje usluga međunarodnog transporta u 36 zemalja. Planirano je da ta firma uvede novu uslugu želeničkog transporta i otvaranje novih linija zbirnog drumskog transporta za Nemačku i Austriju. 

U 2017. godini ulaganja Delte u agrar će, kako je planirano, biti udvostručena i iznosiće skoro 40 miliona evra. 

"Planiramo podizanje zasada pod trešnjom kod Zaječara sa najsavremenijom tehnologijom uzgoja", rekao je Dejan Jeremić. 

On je istakao da je cilj kompanije da ove godine izvoz bude oko 100 miliona dolara, najvećim delom prodajom voća i povrća i žitarica, i da je u Rusiji registrovana firma koja će se baviti prodajom te robe.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 10:38:32 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/388879/miskovic-opet-gradi-u-bg-nice-delta-planet.html
Sneg u prvom delu dana, temperatura i do -9 http://pressonline.rs/info/srbija/388864/sneg-u-prvom-delu-dana-temperatura-i-do--9-.html Srbiju danas očekuje još jedan hladan dan, sa oblacima i snegom. Samo će na severu zemlje biti suvo, a više padavine se očekuje u prvom delu dana. ]]> Foto:B92.net

Minimalna temperatura iznosiće od -9 do -3, a maksimalna od -3 do jedan stepen.

U Beogradu će takođe biti hladno i oblačno, sa slabim snegom koji tokom dana prestaje. Temperatura od -3 do -1 stepen.

Padavine će tokom dana slabiti i ići ka jugu. U petak se očekuje razvedravanje, za vikend će biti suvo, sa jačim mrazevima i maglom, a početkom iduće sedmice će temperatura biti iznad nule. 

]]>
Thu, 19 Jan 2017 10:14:49 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/388864/sneg-u-prvom-delu-dana-temperatura-i-do--9-.html
Obeležava se Bogojavljenje, za krst i kroz led http://pressonline.rs/info/drustvo/388862/obelezava-se-bogojavljenje-za-krst-i-kroz-led.html Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije će biti organizovana tradicionalna plivanja za bogojavljenski krst. ]]> Foto:B92.net

Tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava biće organizovano u Zemunu, a kako je najavljeno, liturgiji u Hramu Svetog oca Nikolaja, litiji i osvećenju Dunava i vađenju krsta prisustvovaće patrijarh Irinej.

Vađenje Časnog krsta biće organizovano i na Starom gradu, kod SRC "Milan Gale Muškatirović", kao i na Adi Ciganliji kod restorana Jezero. 

Plivanje za Časni krst biće organizovano danas tačno u podne i u Sremskoj Kamenici kod stadiona FK ''Fruškogorac'', a prethodno će u crkvi u tom mestu biti održana liturgija i litija. 

Obeležavanje hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst biće održano i u Ćupriji, na Velikoj Moravi, bez obzira što je na Moravi mestimično veoma debeo led. 

Krst će u reku biti spušten sa mosta na regionalnom putu Jagodina - Ćuprija - Paraćin, a plivači će krenuti iz parka kraj Morave, rečeno je 
Tanjugu u Organizacionom odboru u Ćupriji. 

Pre toga u mesnoj crkvi biće održana Bogojavljenska liturgija a plivanje će početi posle litije gradom. 

Jagodinci će za časni krst plivati, po tradiciji na Bagrdanskom jezeru oko 15 kilometara severozapadno od Jagodine u 12 sati. 

Najavljeno je učešće oko 20 devojaka i momaka, članova sprtskih klubova, profesora i studenata fizičke kulture, policije, građana iz Jagodine, Paraćina, Ćuprije, Svilajnca, Kragujevca, Batočine, rekao je Tanjugu predsednik Organizacionog odbora Čedomir Vučićević. 

Prijava učešća za ovu tradicionlanu manifestaciju Šumadije, Pomoravlja i Resave, koju po običaju prati više stotina građana, traje do pred samo takmičenje, dodao je Vučićević. 

Pre samog takmičenje sveštenici Crkvane opštine Svilajnac, kraj jezera, održaće liturgiju i osveštati krst za koji se pliva. 

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte". 

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da duhovna i lekovita svojstva. 

Crkve koje poštuju Julinanski kalendar Bogojavljenje obeležavaju 19. januara.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 10:09:10 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/388862/obelezava-se-bogojavljenje-za-krst-i-kroz-led.html
Led na Dunavu debljine četiri metra http://pressonline.rs/info/drustvo/388861/led-na-dunavu-debljine-cetiri-metra.html Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je led na Dunavu kod daljske krivine debljine i do četiri metra. ]]> Foto:B92.net

Kako je rekao, u Srbiju stižu još dva ledolomca koji će ići do Beograda

"Dva mađarska ledolomca su radili sinoć do kasno, jutros nastavljaju kod daljske krivine. Debljina leda je oko četiri metra. Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje kako bi poboljšali koorduinaciju njihovog rada", rekao je Marić za RTS.

On je pojasnio da se dva mađarska ledolomca kada završe čep kod Dalja vraćaju uzvodno da prošire koridor, a da se očekuju da oko 13 sati iz Madarske krenu još dva ledolomca koji će ići do Beograda. 

Dodaje da nam vremenska prognoza ne ide na ruku jer se do 23. januara očekuju niske temperature i i povećanje leda. 

Srbija ima dva ledolomca, Greben i Bor, ali su oni, pojašnjava, namenjeni da brane hidroelektranu Đerdap. 

Ovakve debljine leda na rekama Srbija odavno nije imala a Marić kaže da ovo treba da posluži kao nauk, kao i da je ministar poljovrede Branislav Nedimović "ozbiljan u nameri da se tu nešto promeni". 

Načelnik sektora za vanredne situacije kaže da je zbog niskih temperatura i snega vanredna situacija na snazi u šest opština u Srbiji, a da je u poslednja 24 sata deset ljudi evakuisano. 

Upitan za opremu vatrogasaca-spasilaca on je rekao da je pre tri dana pokrenuta nabavka za novu oprema za vatrogasce spasioce. 

"Pokrenuta je nabavka, nama ove godine ističe resurs za nabavku novih uniformi, rok trajanja je pet godina", rekao je Marić i dodao da će uskorio biti pokrenut kapitalni prijekat za nabavku vatrogasnih vizila.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 10:07:09 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/388861/led-na-dunavu-debljine-cetiri-metra.html
Odroni na putevima u Srbiji, sneg ne pravi probleme http://pressonline.rs/info/drustvo/388859/odroni-na-putevima-u-srbiji-sneg-ne-pravi-probleme.html Saobraćaj u Srbiji se obavlja većih problem, ali se vozačima preporučuje da naročito budu oprezni na četiri putna pravca na kojima ima odrona. ]]> Foto:B92.net

To su putevi: Granica PZP Čačak/Novi Pazar (Adrani) -Kraljevo -Raška -Novi Pazar -Ribariće -državna granica sa CG (granični prelaz Mehov Krš), zatim Raška - administrativna linija AP Kosovo i Metohija (Jarinje), Jošanička Banja - Kopaonik i granica PZP Ivanjica/Novi Pazar (Mlanča) - Studenica - Ušće, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Tu je neophodno striktno poštovanje postavljene saobraćajne signalizacije, prilagođavanje brzine uslovima na putu, maksimalan oprez u vožnji. 

Neprohodni su putni pravci: Boljevac - Rtanj - Soko Banja - Vrelo, Odvraćenica - Preko Brdo, Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar -Duga Poljana -Rasno - Karajukića Bunari -Ugao - državna granica sa CG (Moravac) i Sjenica - Raždaginja - Bućevo - Karakujića Bunari - Suvi Do - Leskova - Tutin. 

Železnički saobraćaj funkcioniše redovno. 

Svi jutarnji letovi sa aerodroma Nikola Tesla realizovani su prema planiranom redu letenja, bez otkazivanja. 

Dežurne službe beogradskog aerodroma obezbedile su nesmetano i bezbedno odvijanje aviosaobraćaja za 127 avio-operacija, koliko ih je planirano prema današnjem redu letenja. 

Na aerodromu Konstantin Veliki saobraćaj se odvija nesmetano i vremenski uslovi ne utiču na opslugu, prihvat i otpremu vazduhoplova, putnika i stvari, kao i rad ostalih službi. 

Uređaji i sistemi SMATSA u punom operativnom radu, a sve usluge u vazdušnoj plovidbi pružaju se neometano.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 10:04:20 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/388859/odroni-na-putevima-u-srbiji-sneg-ne-pravi-probleme.html