Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://pressonline.rs/info/rss.html MEDLIN OLBRAJT I TONI BLER STIŽU: Moramo u Srbiji da popravimo stvari! http://pressonline.rs/info/srbija/393004/medlin-olbrajt-i-toni-bler-stizu-moramo-u-srbiji-da-popravimo-stvari.html Vest je buknula putem svih medija... ]]> Predviđa se, prema nezvaničnim informacijama, da će Medlin Olbrajt i Toni Bler stići u Srbiju na dan početka bombardovanja SRJ.

"Moramo da popravimo stvari u njoj. Počećemo sve ispočetka", piše na portalui "Sunday Pleasure"

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:51:45 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/393004/medlin-olbrajt-i-toni-bler-stizu-moramo-u-srbiji-da-popravimo-stvari.html
USKORO: Ubica Jelene Marjanović se krije kod,... http://pressonline.rs/info/hronika/393000/uskoro-ubica-jelene-marjanovic-se-krije-kod.html Prema informacijama dostupnim javnosti... ]]> Prema nezvaničnim informacijama, komšija Života Jovović kaže da misli da se ubica jedno vreme krio kod svoje kuće, a onda kada je prošla fama, samo je izašao i stopio se narodom.

"Sigurno da je tako, neće ga niko uhvatiti", izjavio je on.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:47:02 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/393000/uskoro-ubica-jelene-marjanovic-se-krije-kod.html
SEKTA HARA SRBIJOM: Crna Ruža ponovo regrutuje mlade! http://pressonline.rs/info/srbija/392995/sekta-hara-srbijom-crna-ruza-ponovo-regrutuje-mlade.html Beogradski mediji su preneli da... ]]> Prema nezvaničnim informacijama, meštani u blizini Padinske Skele su počeli da viđaju mlade kako odlaze prema groblju po noći.

"Ranije je Crna Ruža ovde bila daleko zastupljenija, godinama utihunula, ali plašim se da su se vratili", izjavio je jedan od meštana.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:33:50 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/392995/sekta-hara-srbijom-crna-ruza-ponovo-regrutuje-mlade.html
Politika: Petaci dobijaju tri nova predmeta http://pressonline.rs/info/drustvo/393060/politika-petaci-dobijaju-tri-nova-predmeta.html Ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede dosadašnji izborni predmeti - čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar biće vannastavne školske sekcije ]]> Učenici koji će u septembru poći u peti razred imaće tri nova predmeta - Informatika i računarstvo, tehnika i tehnologija i fizičko i zdravstveno vaspitanje, piše Politika.

Kako piše list, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede dosadašnji izborni predmeti - čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar biće vannastavne školske sekcije, a budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta.

Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja napravio je osavremenjen plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja.

Urađen je i nastavni program za pet razred koji bi se mogao primenjivati od septembra, navodi list.

"Informatiku kao obavezan predmet uveli smo u petom razredu sa jednim časom nedeljno, sa sadržajima oslonjenim na program izbornog predmeta informatika i računarstvo koji je prošle godine usvojio Nacionalni prosvetni savet. Predmet tehničko i informatika postaće tehnika i tehnologija", rekla je za Politiku pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.

Ona je navela da je "iz bivšeg tehničkog i informatike izbrisan informatički deo, jer informatika i računarstvo postaju zaseban predmet".

"Praznina je dopunjena sadržajima kojima se podstiče razvoj preduzetništva kao međupredmetne kompetencije čime je osavremenjena nastava tehnike i tehnologije", kazale je Mijatović.

Prema njenim rečima, fizičko vaspitanje će prerasti u fizičko i zdravstveno vaspitanje a biće u rasporedu dva časa nedeljno.

Izabrani sport, koji je bio treći čas fizičkog, prelazi u vannastavne aktivnosti, a na njegovo mesto dolazi informatika. Nadležni navode da deca neće imati više časova nego sada.

Plan je da se programi za šesti, sedmi i osmi razred razvijaju i postepeno uvode iz godine u godinu. Ako se plan ostvari učenici koji su sada četvrti razred učiće po inoviranim programima do kraja osnovnog obrazovanja.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 14:29:57 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/393060/politika-petaci-dobijaju-tri-nova-predmeta.html
RUSIJA DALA GARANCIJE TRIBUNALU: Mladić tražio privremeno puštanje na slobodu radi lečenja http://pressonline.rs/info/srbija/393057/rusija-dala-garancije-tribunalu-mladic-trazio-privremeno-pustanje-na-slobodu-radi-lecenja.html Mladić traži privremeno puštanje na slobodu u periodu neophodnom za njegov medicinski tretman ili u trajanju sudsko veće smatra prikladnim ]]> Haški optuženik Ratko Mladić je zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja hitno zatražio od Tribunala da mu dozvoli lečenje u Rusiji, koja je poslala neophodne garancije, saznaje Kurir.

"Mladićevo privremeno puštanje na slobodu u ovom trenutku je jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu", navodi se u zahtevu njegovih advokata Branka Lukića i Dragana Ivetića, saopšteno je iz Haga, prenose agencije.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Izvor Kurira blizak Hagu otkrio je da su njegovi advokati ovakav zahtev uputili juče upravo na insistiranje teško bolesnog bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, koji je do sada preživeo dva moždana udara i infarkt.
 

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Jugoslavija u fokusu Bilderberg grupe: Poetične zablude i brutalna stvarnost https://goo.gl/csce23 


Mladić traži privremeno puštanje na slobodu u periodu neophodnom za njegov medicinski tretman ili u trajanju sudsko veće smatra prikladnim. U obrazloženju zahteva detaljno je opisano zdravstveno stanje Mladića, a na kraju se navodi da priroda trenutnih simptoma koje ima, kao i generalna preporuka medicinskih profesionalaca opravdava zahtev za privremenu slobodu radi lečenja.

"Odbrana je u njegovo ime upravo podnela podnesak u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem i on je predat sekretarijatu tog suda. Mladić traži otpust na lečenje u Rusiju. Pored podneska, advokati su priložili nalaze doktora veštaka, kao i sve neophodne garancije države Rusije o njegovom prebacivanju i boravku tamo tokom lečenja. Mladiću je zdravlje vrlo ugroženo i on je tražio da ode na lečenje u Moskvu kako bi tamo bio podvrgnut svim neophodnim ispitivanjima, naravno, i operacionom zahvatu ako to bude potrebno", ispričao je sagovornik Kurira iz Haškog tribunala.

Portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je Sud u Hagu dobio hitan podnesak koji je podnela odbrana optuženika Ratka Mladića. 

Vladimir Putin; Autor: AP

Foto: Vladimir Putin; Autor: AP„U predmetu protiv Ratka Mladića, advokati njegove odbrane podneli su danas zahtev za privremeno puštanje optuženog na slobodu. Podnesak je dosta obiman, ali u ovom trenutku ne mogu ništa o tome više da kažem jer nisam imao uvid u njega. Uostalom, to je javni zahtev, tako da je dostupan javnosti“, rekao je Golčevski za RSE.

Upitan u kom roku će Tribunal u Hagu odgovoriti na podnesak Mladićeve odbrane, Gočevski kaže da će „zahtev svakako biti procesuiran u skladu sa uobičajenim procedurama“ i da će na njega biti „odgovoreno u dogledno vreme“.

Pored podneska, Mladićevi advokati su, kako je potvrđeno za RSE, u ime svog branjenika podneli i nalaze lekara-veštaka o njegovom zdravstvenom stanju, za koje tvrde da se u poslednje vreme naglo pogoršalo. Sastavni deo podneska je i garancija države Rusije.

Reuters, Ratko Mladić i Radovan Karadžić

Foto: Reuters, Ratko Mladić i Radovan KaradžićVlada Ruske Federacije je dala garancije za Ratka Mladića ukoliko bi ga Haški tribunal privremeno pustio na lečenje. To znači da bi ga oni prihvatili na zdravstvene pretrage, kontrolu i lečenje i nakon toga, kada to Hag bude zahtevao, vratili u pritvor Tribunala.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine. Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017, a čeka je u pritvoru Haškog tribunala. Mladić je nakon višegodišnjeg bekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 14:19:50 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/393057/rusija-dala-garancije-tribunalu-mladic-trazio-privremeno-pustanje-na-slobodu-radi-lecenja.html
TUĐMAN REKAO: Srbi su morali da nestanu zbog Miloševića! http://pressonline.rs/info/srbija/392977/tudjman-rekao-srbi-su-morali-da-nestanu-zbog-milosevica.html Ta rečenica je njih dvojicu razišla... ]]> Franjo Tuđman je rekao, kada se operacija "Oluja" završila, da je Slobodan Milošević kriv jer se tako nešto moralo desiti.

"Srbi su morali da nestanu, tokom operacije, zbog njihovog srbijanskog predesednika koji je samo zlo naneo", izjavio je on.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 09:58:04 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/392977/tudjman-rekao-srbi-su-morali-da-nestanu-zbog-milosevica.html
Muž Jelene Marjanović otkrio ŠOKANTNU INFORMACIJU http://pressonline.rs/info/hronika/393039/muz-jelene-marjanovic-otkrio-sokantnu-informaciju.html Hapšenje ubice Jelene Marjanović, prema nezvaničnim informacijama koje je iz policije dobio njen muž Zoran, samo je pitanje trenutka i moglo bi se desiti u narednih deset dana. ]]> Foto:pink.rs

Marjanović iskreno veruje da bi se to moglo desiti pre 2. aprila, kada će obeležiti prvu godišnjicu od ubistva njegove supruge.

"Zvaničnih informacija iz policije nemam, ali je do mene skoro došla informacija da je hapšenje Jeleninog ubice pitanje dana i da imaju sve potrebne dokaze za privođenje, ali se još uvek čuva u najstrožoj tajnosti ko je to, rekao je Zoran i naglasio da su to nezvanične priče koje su do njega došle."

Jelena Marjanović nestala je 2. aprila 2016. godine, na nasipu u Borči, gde je bila sa suprugom i ćerkicom. Dan kasnije na nasipu u naselju Crvenka pronađeno je njeno telo.

Ni posle godinu dana istrage, policija nije saopštila nikakve detalje vezane za ovo ubistvo.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 12:44:59 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/393039/muz-jelene-marjanovic-otkrio-sokantnu-informaciju.html
Burgeri više neće biti isti: Do 2024. god... http://pressonline.rs/info/biznis/392998/burgeri-vise-nece-biti-isti-do-2024-god.html Lanac restorana brze hrane "Burger king" saopštio je da će prestati da kupuje piliće iz farmi u kojima se zlostavljaju životinje, odnosno pilad. ]]> Foto:B92.net

Kompanija je najavila da planira da do 2024. godine kupuje samo piliće u skladu sa standardima koje je postavio "Global Animal Partnership", koji promoviše dobrobit domaćih životinja.

"Burger King" smatra da će na taj način smanjiti patnje miliona pilića, prenosi Klix.ba. 

"Tovni pilići se odgajaju samo zbog mesa, a poznati su i pod nazivom "brojler". Oni su među najzlostavljanijim životinjama na planeti. Uzgojeni su da rastu neprirodno brzo, tako da su često osakaćeni zbog svoje težine. Mnogi pate od konstantnog bola, pa često ne mogu ni da stoje. Tako provode gotovo sve vreme valjajući se u otpadu", istakao je "Global Animal Partnership".

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:40:28 +0100 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/392998/burgeri-vise-nece-biti-isti-do-2024-god.html
Putare na Koridoru 10 opet zamenili arheolozi http://pressonline.rs/info/biznis/392997/putare-na-koridoru-10-opet-zamenili-arheolozi.html Još jedno arheološko nalazište zaustavlja radove na trasi Koridora 10. ]]> Foto:B92.net

Na delu od Bele Palanke ka Pirotu, kod sela Staničenje, građevinske mašine naišle su na još jednu ranohrišćansku baziliku.

Na ovom delu Koridora 10 putare su zamenili arheolozi. Radovi su prestali kada su mašine naišle na zidove još jedne rimske bazilike za koju se pretpostavlja da je iz perioda od 4. do 6. veka. 

“Jedan deo, manji, je ispod izgrađenog puta, još ne znamo dimenzije, došli smo do 19 metara, još se pružaju zidovi”, kaže Toni Čerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš 

“Posebno je značajno ulaz na južnoj strani sa monumentalnim stepenistem i kripta kosturnica”, kaže Goran Ilijić, arheolog iz Beograda 

Iz Koridora Srbije saopštavaju da ovo arheološko nalazište pre početka radova na izgradnji auto-puta nije bilo na spisku registrovanih lokaliteta predviđenih za istraživanje. Dinamika radova, kažu, prilagođena je novonastalim okolnostima i neće biti produženja roka. 

Ispod savremenog koridora, koji se na nekim mestima, poklapa sa rimskim putem iz 2. i 3. veka, ostalo je još zanimljivih tragova tadašnje civilizacije. Jedan od važnijih je ranohrišćanska bazlika kod crvene reke iz doba antičke remisijane. 

“Sve je moralo da bude zatrpano, nije bilo dobre volje, nismo ništa uspeli da spasimo”, kaže Ćerškov. 

Kada arheolozi završe istraživanje, u narednih mesec dana, mašine se vraćaju na trasu, a još jedan trag istorije ostaće pod zemljom. Kao i na istočnom, i na južnom kraku koridora 10 bilo je zanimljivih arheoloških nalazišta. Međutim, ništa od toga nije prezentovano javnosti.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:37:05 +0100 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/392997/putare-na-koridoru-10-opet-zamenili-arheolozi.html
Ministarka u kontroli: Lepo vreme, nijedan radnik! http://pressonline.rs/info/biznis/392996/ministarka-u-kontroli-lepo-vreme-nijedan-radnik.html Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović uputila je poslednje upozorenje Putevima Srbije i građevinskim firmama da rade, ili će izgubiti posao. ]]> Foto:B92.net

U saopštenju iz kabineta potpredsednice vlade se navodi da je Zorana Mihajlović vanredno obišla radove na deonici Batočina - Kragujevac, gde oko 16 časova nije zatekla ni jednog jedinog radnika.

"Nedopustivo je da po ovako lepom i toplom vremenu nema nijednog radnika na gradilištu. Nećemo da tolerišemo bilo čiji nerad. Građevinska sezona je počela i ne postoji nijedan razlog da radnici ne rade dok god to vremenski uslove dozvole", kaže potpredsednica vlade Mihajlović. 

Ona je dodala da je ovo poslednje upozorenje investitoru JP „Putevi Srbije“, kao i svim građevinskim firmama koje rade na rehabiliticiji puteva da koriste svaki dan za radove. 

"Ovako nešto nećemo tolerisati i ko ne bude ispunjavao svoje obaveze - izgubiće posao. Nemamo vremena za gubljenje", poručila je Mihajlovićeva.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:35:13 +0100 Biznis http://pressonline.rs/info/biznis/392996/ministarka-u-kontroli-lepo-vreme-nijedan-radnik.html
Jerkov: Vlast se igra EU integracijama zarad dnevnih poena http://pressonline.rs/info/politika/392984/jerkov-vlast-se-igra-eu-integracijama-zarad-dnevnih-poena.html Međunarodna sekretarka DS Aleksandra Jerkov izjavila je da vlast zloupotrebljava evrointegracije za svoje svakodnevne političke poene. ]]> Foto:B92.net

Kako je dodala, na taj način čine nemerljivu štetu evropskom putu Srbije

Kako tvrdi Jerkov, istraživanja pokazuju da građani gube poverenje u evropske integracije Srbije usled zloupotrebe tog procesa od strane vlasti SNS, a da se nesposobnost i neodgovornost vlasti sakriva navodnim zahtevima Brisela. 

"Građani su pokazali u ovom procesu veću ozbiljnost od onih koji vode zemlju i nisu glasali građani za vlast da bi se premijer durio na Evropsku uniju ili slavio nepostojeće pobede, nego da bi konačno Srbija postala deo evropske porodice", kaže ona, dodajući da je to bila politika DS u prethodnih 27 godina i da će ostati tako.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:16:42 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/392984/jerkov-vlast-se-igra-eu-integracijama-zarad-dnevnih-poena.html
Beli: Ne mogu više, teško mi je http://pressonline.rs/info/politika/392982/beli-ne-mogu-vise-tesko-mi-je-.html Kandidat za predsednika Srbije Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, oprostio se putem Fejsbuka od svog "najvećeg finansijera". ]]> Foto:B92.net

Na svom nalogu na Fejsbuku Beli je napisao: "Za razliku od drugih političara koji kriju svoje mecene ko zmija noge, otvoreno se zahvaljujem onima koji su u moju kampanju uložili ozbiljnu lovu. Poslednji pozdrav dragim prijatelju i fala za sve!"

U priloženom snimku, Preletačević izgovara da mu je "mnogo teško što je gospodin David (Rokfeler), moj najveći finansijer umro". 

"Ne mogu više, teško mi je, čoveče", kaže između ostalog Beli. 

Milijarder, bankar i filantrop Dejvid Rokfeler preminuo je u ponedeljak u 102. godini života.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:14:33 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/392982/beli-ne-mogu-vise-tesko-mi-je-.html
Nikolić: Penzionisanje ne znači povlačenje iz politike http://pressonline.rs/info/politika/392981/nikolic-penzionisanje-ne-znaci-povlacenje-iz-politike.html Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da njegovo penzionisanje ne znači i povlačenje iz političkog života. ]]> Foto:B92.net

"Moje formalno penzionisanje, ako ga bude, ne znači da ću prestati da radim. Ako sam potreban Srbiji radiću za nju", izjavio je Nikolić za izdanje Večernjih novosti od srede i dodao da ozbiljno razmišlja o podnošenju zahteva za penzionisanje.

Nikolić je rekao da za sada ne postoji nikakav dogovor o tome da li će i koju funkciju preuzeti po okončanju mandata. 

Prema procenama "Večernjih novosti", Nikolić će moći da računa na penziju od oko 104.000 dinara, što je 80 odsto od njegove sadašnje plate koja iznosi 130.000 dinara.

 

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:11:05 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/392981/nikolic-penzionisanje-ne-znaci-povlacenje-iz-politike.html
Radulović: Odgovaraće svi koji su pljačkali Srbiju http://pressonline.rs/info/politika/392980/radulovic-odgovarace-svi-koji-su-pljackali-srbiju.html Nakon pobede Pokreta Dosta je bilo na predsedničkim, a potom i parlamentarnim izborima, svi koji su učestvovali u pljačkaškim privatizacijama će odgovarati. ]]> Foto:B92.net

To je izjavio predsednički kandidat Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović u Kruševcu.

Za svaku pljačkašku privatizaciju, a nema ih 24 nego 1024, objavićemo sve što se desilo. Država ima sve podatke o tome. Sve istrage su urađene, ja to znam jer sam radio na njima”, rekao je Radulović gradjanima Kruševca. 

Kako tvrdi, ljudi koji su učestvovali u pljačkaškim privatizacijama ne samo što nisu odgovarali, nego su amnestirani poput Bogoljuba Karića koji danas učestvuje u predsedničkoj kampanji kandidata vlasti, ili Mlađana Dinkića, glavnog premijerovog savetnika za Arape. 

Ponovio je šta će, ako pobedi, sprovesti prema planu u 20 tačaka.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:08:22 +0100 Politika http://pressonline.rs/info/politika/392980/radulovic-odgovarace-svi-koji-su-pljackali-srbiju.html
Novine u školstvu: Petaci dobijaju tri nova predmeta http://pressonline.rs/info/drustvo/392978/novine-u-skolstvu-petaci-dobijaju-tri-nova-predmeta.html Budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta: informatiku i računarstvo, tehničko i tehnologiju, fizičko i zdravstveno vaspitanje ]]> Foto:B92.net

To piše "Politika" u izdanju za sredu.

Dosadašnji izborni predmeti kao što su čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar - za njih će biti vannastavne školske sekcije, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede osmoletki.

Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, za nepuna četiri meseca, iznedrio je promenjen i osavremenjen plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja. 

"Informatiku kao obavezan predmet uveli smo u petom razredu sa jednim časom nedeljno sa sadržajima oslonjenim na program izbornog predmeta informatika i računarstvo koji je prošle godine usvojio Nacionalni prosvetni savet. Predmet tehničko i informatika postaće tehnika i tehnologija", kaže pomoćnik direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović. 

Ona dodaje da je iz bivšeg tehničkog i informatike izbrisan informatički deo, jer informatika i računarstvo postaju zaseban predmet. 

"Praznina je dopunjena sadržajima kojima se podstiče razvoj preduzetništva kao međupredmetne kompetencije čime je osavremenjena nastava tehnike i tehnologije", dodaje ona. 

Mijatović kaže da će fizičko vaspitanje prerasti u fizičko i zdravstveno vaspitanje. 

"Savremena varijanta fizičkog i zdravstvenog vaspitanja zauzeće dva časa nedeljno u rasporedu", dodaje ona. 

Izabrani sport, sadašnji treći čas fizičkog, prelazi u vannastavne aktivnosti. Na njegovo mesto ulazi informatika, tako da dece neće imati više časova nego sada, uveravaju nadležni. 

"Uvode se obavezne fizičke aktivnosti van redovne nastave koje bi, da su u rasporedu, zauzimale čas i po nedeljno, odnosno 54 časa godišnje", kaže Mijatović.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:00:41 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/392978/novine-u-skolstvu-petaci-dobijaju-tri-nova-predmeta.html
"Veći broj pokušaja ilegalnih ulazaka migranata u Srbiju" http://pressonline.rs/info/drustvo/392976/veci-broj-pokusaja-ilegalnih-ulazaka-migranata-u-srbiju.html Ovih dana beleži se povećan broj pokušaja ilegalnog ulaska migranata u Srbiju, izjavio je portparol Ministarstva odbrane i VS Jovan Krivokapić. ]]> Foto:B92.net

Krivokapić je naglasio da su udružene snage vojske i policije na granici sa Bugarskom i Makedonijom do sada sprečile nelegalni ulazak više od 20.000 migranata, a uhvaćeno je 132 krijumčara.

Sa lepim vremenom, kako kaže, povećan je broj pokušaja ilegalnih ulazaka, ali su združene snage spremne da odgovore na sve izazove. 

"U potpunosti pratimo razvoj situacije. Ukoliko dođe do promena na međunarodnoj sceni, to neće biti problem samo Srbije već za celu EU", rekao je Krivokapić za RTS odgovarajući na pitanje da li su vojska i policija spremne da odgovore na nove izazove ukoliko dođe do raskida sporazumima Turske i EU.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 09:57:34 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/392976/veci-broj-pokusaja-ilegalnih-ulazaka-migranata-u-srbiju.html
"U Vojnu gimnazuju želi više devojčica nego dečaka" http://pressonline.rs/info/drustvo/392974/u-vojnu-gimnazuju-zeli-vise-devojcica-nego-decaka.html Konkurs za upis u Vojnu gimnaziju je završen, a prvi put se prijavilo više devojčica nego dečaka", kaže portparol Ministarstva odbrane i VS Jovan Krivokapić. ]]> Foto:B92.net

Prema njegovim rečima, "tradicionalno vladalo je veliko interesovanje dečaka i devojčica i na jedno mesto prijavilo se devet kandidata".

"Prvi put na konkurs za prijem u Vojnu gimnaziju prijavilo se više devojčica nego dečaka", rekao je Krivokapić za RTS i dodao da konkursi za upis u Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA traju do kraja marta. 

Pojašnjava da su razlog za tradicionalno veliko interesovanje za Vojnu gimnaziju ljubav prema uniformi, vojničkoj profesiji, odbrani zemlje, a da je dominantan motiv za one koji upisuju Vojnu akademiju i Medicinski fakultet sigurno radno mesto i mogućnost daljeg usavršavanja. 

Govoreći o obeležavanju godišnjice NATO agresije, on je rekao da će Vojska Srbije učestvovati u svim državnim programima i podsetio da je tokom NATO bombardovanja stradalo više od 1000 policajaca i vojnika.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 09:55:31 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/392974/u-vojnu-gimnazuju-zeli-vise-devojcica-nego-decaka.html
AMSS: Umeren intenzitet saobraćaja http://pressonline.rs/info/drustvo/392972/amss-umeren-intenzitet-saobracaja.html U Srbiji su kolovozi suvi, vidljivost je dobra, a intenzitet saobraćaja van većih gradova je umeren, uz dobru prohodnost na glavnim putnim pravcima. ]]> Foto:B92.net

Treba biti oprezan u vožnji zbog mogućih odrona kojih ima najviše na Đerdapskoj magistrali, pored Drine i Ibra, kao i u Ovčarskoj-kablarskoj klisuri, navode iz AMSS.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije na graničnim prelazima na putničkim terminalima trenutno nema dužih zadržavanja od 20 minuta. Zadržavanja za teretna motorna vozila na izlazu iz Srbije na prelazu Batrovci su 180 minuta a na prelazu Šid 120 minuta. 

Zbog radova na ojačanju kolovoza, od danas do 31. marta od 8.00 do 18.00 časova, na Ibarskoj magistrali na deonici od Vranića ka Meljaku saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila. 

Na Starom Obrenovačkom putu, u zoni mosta preko reke Save, u toku je obustava saobraćaja zbog radova na izradi rasponske konstrukcije između stubova. Radovi bi trebalo da budu završeni 5. aprila. 

Zbog izgradnje autoputa, do 26. marta od 7.00 do 17.00, biće izmenjen režim saobraćaja na deonici Leskovac - Vranje u blizini mesta Predejane u dužini od jedan kilometar. Saobraćaj će se odvijati prema privremenoj saobraćajnoj signalizaciji i semaforima. 

Do 1. maja na deonici Klokočevac - Negotin izvodiće se radovi na sanaciji klizišta Zamna, u toku radova saobraćaj će se puštati naizmenično. 

Na autoputu u zoni petlje Vrčin, u toku su radovi na spajanju postojećeg sa budućim autoputem u sklopu izgradnje čeone naplatne stanice. Radovi će trajati do 31. marta, a izvode se u desnoj saobraćajnoj traci u smeru ka Nišu, gde se radi na izgradnji podvožnjaka i drugih sastavnih delova. 

Za vreme radova saobraćaj će biti preusmeren iz desne u levu traku preko novoizgrađenog službenog prolaza kroz nove terminale.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 09:53:42 +0100 Društvo http://pressonline.rs/info/drustvo/392972/amss-umeren-intenzitet-saobracaja.html
I danas sunčano i toplo, do 25 stepeni http://pressonline.rs/info/srbija/392971/i-danas-suncano-i-toplo-do-25-stepeni.html U većem delu Srbije danas će biti pretežno sunčano i toplo, a na jugozapadu posle podne promenljivo oblačno, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. ]]> Foto:B92.net

Duvaće slab do umeren vetar, koji će u donjem Podunavlju i na jugu Banata povremeno biti jak. Jutarnja temperatura biće od četiri do 13 stepeni, a najviša dnevna od 20 do 25 stepeni.

U Beogradu će danas biti pretežno sunčano i toplo, uz slab do umeren vetar. Jutarnja temperatura biće oko 13, a najviša dnevna oko 25 stepeni. 

Biometeorološka situacija pogodovaće većini hroničnih bolesnika. Tegobe mogu osetiti osobe sa srčanim obolјenjima i varirajućim krvnim pritiskom. Meteoropatske reakcije moguće su u vidu nesanice i glavobolјe.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 09:51:58 +0100 Srbija http://pressonline.rs/info/srbija/392971/i-danas-suncano-i-toplo-do-25-stepeni.html
Nesreća u Bulevaru, tramvaj raskomadao čoveka http://pressonline.rs/info/hronika/392969/nesreca-u-bulevaru-tramvaj-raskomadao-coveka.html Nepoznata osoba poginula je u utorak uveče nešto pre 23 sata u Bulevaru kralja Aleksandra kada je na nju naleteo tramvaj, pišu beogradski mediji. ]]> Foto:B92.net

Kako navode, nesreća se dogodila kod kafane "Lipov lad".

Iz Hitne pomoći navode da je "u saobraćajnoj nesreći u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu poginula je jedna osoba u 22.50".

Portparolka Hitne pomoći Nada Macura rekla je da su "nepoznate okolnosti dovele do smrtnog ishoda i da će istražni postupak utvrditi razloge". 

"Blic" piše da je reč o muškarcu srednjih godina koji je najverovatnije pretrčavao Bulevar van pešačkog. U tom trenutku na njega je naleteo tramvaj koji se kretao iz pravca centra grada ka okretnici u Ustaničkoj ulici. 

Oni navode da je tramvaj je muškarca odneo oko sto metara uzbrdo od mesta udara. 

Lekari Hitne pomoći mogli su samo da konstatuju smrt. 

"Novosti" pišu da je muškarac "iskočio iz prvog vagona duplog tramvaja i pao ispod drugog", da ga je tramvaj raskomadao i da su "delovi tela bili rasuti u dužini od 200 metara". 

Prema rečima dežurnog dispečera GSP-a, muškarac se nalazio u dupliranom tramvaju na liniji 7 i na stajalištu "Lion", čovek je nasilno otvorio vrata i ispao iz tramvaja. 

"Putnik je iskočio kad je tramvaj počeo da se kreće u smeru ka okretnici u Ustaničkoj. Vozač nije ni primetio da je prilikom skoka potpao pod drugi vagon, koji ga je potpuno isekao," potvrdio je "Novostima" dispečer GSP-a. 

Takođe, list piše da je poginuli čovek navodno bio u alkoholisanom stanju.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 09:50:07 +0100 Hronika http://pressonline.rs/info/hronika/392969/nesreca-u-bulevaru-tramvaj-raskomadao-coveka.html