Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 10. 2018.

Vučić sa Stoltenbergom na vojnoj vežbi: Srbija ostaje vojno neutralna, ali će sarađivati sa NATO

Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2018" počela je danas u Mladenovcu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je u vanrednim situacijama najvažnija brza rekacija i da možemo jedni drugima da pomognemo.

Vučić sa Stoltenbergom na vojnoj vežbi: Srbija ostaje vojno neutralna, ali će sarađivati sa NATO

Foto:Blic

Istakao je da je ponosan što se takva vežba prvi put održava u Srbiji i sto će predstavnici 38 zemalja raditi zajedno, zbližiti se i omogućiti međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

- Ovo je jedna od najvećih ovakvih vežbi koje su održane. Ovde je reč o spasavanju običnih ljudi i međusobnoj pomoći - istakao je Vučić.

Predsednik je naglasio da je Srbija videla koliko je važna međusobna pomoć kada su bile poplave 2014. godine i kada je su u pomoć iz inostranstva došla 22 tima saviše od 600 spasilaca i zahvalio na pomoći.

Kako je rekao, prirodne katastrofe su danas su veoma složeno pitanje zbog njihove velike nepredvidivosti i zato je odgovor na njih veoma kompleksan zadatak koji od nas traži koordinaciju, saradnju i spremnost.

Vučić sa ekipom iz BiH (u žutim uniformama) i iz Republike Srpske (u crvenim) Foto: Filip Krainčanić / Tanjug

Vučić sa ekipom iz BiH (u žutim uniformama) i iz Republike Srpske (u crvenim)

- Naša dužnost je da priteknemo u pomoć drugima, kada ih snađu slične nevolje - poručio je Vučić.

Naglasio je da su čast, saosećanje i solidarnost osobine svojstvene narodu Srbije.

Svečanosti početka vežbe prisustvuje i generalni skretarijat NATO Jens Stoltenberg, koji je juče doputovao u trodnevnu posetu Srbiji.

- Ovde smo danas da bismo pokazali koliko smo upsešni u koordinaciji, saradnji i spremnosti da delimo odgovornost i jedni drugim da pomognemo, kako u otklanjanju posledica tako i u njihovom predupređivanju. Isto tako iskustvo drugih zemalja je od izuzetnog značaja i dobro će doći institucijama Srbije u vanrednim situacijama koje čine sistem zaštite i spasavanja.

Vežbu organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije, i Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije NATO-a (NATO EADRCC).

Vučić i Stoltenberg u Mladenovcu Foto: Filip Krainčanić / Tanjug

Vučić i Stoltenberg u Mladenovcu

Vežba će trajati od 8. do 11. oktobra na teritoriji Mladenovca, Sopota i Aranđelovca, navedeno je u saopštenju MUP-a.

U ovoj međunarodnoj civilnoj terenskoj vežbi oko 2.000 učesnika iz 38 zemalja uvežbavaće širok spektar operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija.

Vojna neutralnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će čuvati svoju vojnu neutralnost, ali i sarađivati sa NATO.

On se zahvalio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu što ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, i na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti.

- Želim da se zahvalim generalnom sekretaru NATO zbog podrške u organizovanju ove vežbe i na činjenici da ni jednog sekunda, a imali smo duge razgovore, ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti - rekao je predsednik.

Deo zajedničke vežbe Foto: Filip Krainčanić / Tanjug

Deo zajedničke vežbe

On je dodao da Srbija dobro sarađuje i sarađivaće sa NATO, kao što ima dobre odnose i sa Rusijom i Kinom.

- Srbija se nalazi u poslednjoj fazi stvaranja i prihvatanja IPAP 2018/20 i to je nešto na čemu će Srbija da radi. Hoćemo, želimo i moramo, bez obzira na bolnu te tešku istoriju, da zbog budućnosti naših građana imamo dobre odnose - zaključio je on.

Pokazna vežba

Nakon ceremonije otvaranja, vatrogasno-spasilačka ekipa MUP-a srbije, zajedno sa medicinskom ekipom iz Rumunije, izvela je pokaznu vežbu tokom koje su zbrinuli povređene u simuliranoj saobraćajnoj nesreći dva automobila i jednog bicikla.

Medicinska ekipa zbrinula je povređene, dok su vatrogasci demonstrirali spasilačku tehniku uklanjanja krova, bočnih vrata i vetrobranskog stakla.

Vučić i Stoltenberg obišli su mobilni komandni centar iz kog se koordinira sa ekipom na terenu.

Vučić: Moramo da poradimo na odnosu sa NATO

- Moramo više da radimo na odnosu prema NATO, s obzirom na to da unapređujemo saradnju s tom Alijansom - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je istakao da to ne znači da Srbija više neće biti vojno neutralna zemlja.

Foto: Filip Krainčanić / Tanjug

Vučić je rekao novinarima da u srpskom narodu postoji niska popularnost prema pitanju saradnje sa NATO i da je to, pre svega, zbog onog što se dešavalo 1999. godine, kao i prethodnih nekoliko godina na KiM.

- Ali, iz našeg ugla, na racionalnom nivou, zadovoljni smo našom saradnjom. Tu se radi više o emotivnim i psihološkim pitanjima, uglavnom zbog 1999. godine i pitanja KiM. To je pravi razlog, a sve ostalo je manje ili više sporedna pojava, ali ovo je nešto na čemu moramo da radimo. Mi unapređujemo našu saranju, Srbija je vojno neutralna zemljla i nemamo težnju da postanemo deo bilo kakvog vojnog saveza.

"Možemo da imamo ogroman uticaj"

Vučić je naglasio da možemo da imamo ogroman uticaj u različitim oblastima u saradnji sa NATO, poput onog što smo videli danas na vežbi za vanredne situacije i kako da unapredimo našu saradnju sa NATO kada je reč o toj oblasti.

Predsednik Srbije je kazao da će Srbija to činiti i u budućnosti i da ćemo posle nekog vremena da stvari postavimo na malo racionalnijoj osnovi.

Naglasio je da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg po treći put izrazio najdublje saučešće srpskim žrtvama iz 1999.

- To je veoma važna poruka za naš narod i nadam se da će naš narod to veoma ceniti. Nema nijedne osobe u ovoj zemlji koja mrzi Stoltenberga. Srbi ne vole baš sve oko 1999. i šta se dešavlao na KiM proteklih godina, ali mislim da ako bi Stoltenberg bio prisutniji ovde, to bi dobar put da unapredimo našu saradnju i na ovom emotivnom i psihološkom nivou - naveo je Vučić.

Stoltenberg je na istu temu rekao da je najbolje što možemo da uradimo po pitanju saradnje da pokažemo da možemo da pomažemo jedni drugima.

- Ova vežba je dobar primer, ona je dobra ne samo za Srbiju već i za region, NATO i sve zemlje. Ponekad dela govore glasnije od reči. Da pokažemo da smo u prilici da osnažimo naše partnerstvo kroz ovakve vežbe - rekao je Stoltenberg.

Foto: Filip Krainčanić / Tanjug

Naveo je da je Srbija do sada učestvovala u raznim aktivnostima te organizacije i da bi najbolja stvar bila da Srbija i NATO osnažuju partnerstvo.

- Jer, za NATO i Srbiju je od koristi sve ono što smanjuje tenzije i napetosti, pogotovo na KiM. NATO podržava dijalog Beograda i Prištine - poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg: Impresivan privredni rast i reforme Srbije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pohvalio je danas impresivne ekonomske reforme koje je Srbija sprovela, kao i privredni rast zemlje.

On je, u svom obraćanju novinarima, podsetio da su zemlje saveznici NATO najveći investitori u Srbiji, koji su doneli nova radna mesta i doprineli privrednom rastu, te kazao da je Srbija ostvarila impresivan privredni rast i reforme.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je, s tim u vezi, da bez očuvanja mira i stabilnosti nema ekonomskog napretka.

Greši onaj koji misli da je moguć ekonomski rast, a da ne čuvamo mir i stabilnost, kazao je on.

Vučić i Stoltenberg o odnosima Srbija - NATO

Vučić i Stoltenberg složili su se da je današnja terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2018" veoma važna, jer se jača kapacitet i Srbije i zemalja članica Alijanse u borbi protiv prirodnih nepogoda.

Tom ocenom, Vučić i Stoltenberg su praktično otvorili panel "Liderstvo za bezbednost regiona", na kojem razgovaraju o tome kako će se razvijati odnosi Srbije i NATO-a, u kojim oblastima postoji najveći potencijal za jaču saradnju i kakve su prakticne koristi za građane Srbije i regiona.

Na panelu, koji je organizovao Beogradski bezbednosni forum, Vučić i Stoltenberg razgovaraju i o tome šta Srbija želi da postigne većom saradnjom s NATO-om, najavili su organizatori, Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

Razgovor moderira predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Stoltenberg, koji boravi u Srbiji od 6. do 8. oktobra, još je od samog stupanja na dužnost generalnog sekretara NATO-a otvorio prostor za drugačiji dijalog sa zvaničnim Beogradom, a pre godinu dana u razgovoru je s Vučićem u Briselu istakao da snažna i prosperitetna Srbija znači više bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, i ponovio da NATO poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

Stoltenberg: Poseta Filološkom odavno isplanirana

Stoltenberg je izjavio danas da je njegova poseta Skadninavskom institutu na Filološkom fakultetu u Beogradu bila odavno isplanirana, kao i da to pokazuje snažnu vezu koju Srbija ima sa skandinavskim zemljama, a posebno sa Norveškom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nadovezao se na njegove reči i odbacio kritike nekih da je poseta fakultetu bila neprimerena promocija NATO, ističući da Srbija ne želi ni u jedan vojni savez, ali da je uvek dobar domaćin, posebno onima koji ne žele zlo Srbiji, poput Stoltenberga.

Stoltenberg je rekao da je poseta Skandinavskom institutu Filološkog fakulteta bila isplanira odavno i da mu je bilo veliko zadovojsvo da se tamo sretne sa studentima i profesorima, jer to, kaže, pokazuje snažnu vezu koju Srbja ima sa skandinavskim zemljama, a posebno sa Norveškom.

- Imam bliskog prijatelja iz Norveške, koji je predavao na fakultetu, to je razlog što sam otisao. Hteo sam da vidim kako izgleda praktično ta saradnja Danske, Norvešeke i Švedske sa Srbijom - rekao je Stoltenberg novinarima u Mladenovcu.

"Prijateljstvo koje ne sme da se zaboravi"

Podsetio je da je deo detinjstva proveo u Beogradu, da ima mnogo srpskih prijatelja, ali i ukazao da je važno da se sačuva sećanje na to kako se blisko prijatljestvo razvilo tokom Drugog svetskog rata, kada su mnogi iz Srbije i regiona bili bli poslati u Norvešku kao ratni zarobljenci.

- To je stvorilo snažno prijateljstvo koje i dalje postoji i važno je da se to ne zaboravi. Treba poštovati sve ljude koji su propatili tokom Drugog svetskog rata i treba da održvamo partnertsvo i bliskost - podvukao je.

Dodao je da mu je drago da se vratim u Beograd i podsetio se kako je, kao dete, išao na Kalemegdan, naučio da voli i jede srpska jela, ćevape, punjene paprike...

Izvor: blic.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati