Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

01. 10. 2018.

"NE TESTIRAJTE NAŠE STRPLJENJE" Vučić: Provokativnim aktima iz Prištine ponovo je ugrožen mir i provocirana Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras narodu povodom današnjeg nenajavljenog ulaska pripadnika kosovskih specijalnih jedinica ROSU na sever Kosova, zadržavanja Srba i zauzimanja veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode.

"NE TESTIRAJTE NAŠE STRPLJENJE" Vučić: Provokativnim aktima iz Prištine ponovo je ugrožen mir i provocirana Srbija

Foto:Blic

- Danas je po treći put u poslednjih nekoliko meseci, tačnije od 26. marta ove godine, na apsolutno neprimeren način, najprovokativnijim aktima prištinskih vlasti ugrožen mir i pokušano je da se od Srbije dobije odgovor koji bi mogle da iskoriste sa jednim delom međunarodne zajednice za dalju sotonizaciju naše zemlje - rekao je Vučić na početku obraćanja.

Naglasio je da su prekršeni svi sporazumi, te da su želeli da pokažu da ih isti ne zanimaju i da imaju podršku svojih saveznika.

- Danas je 110-130 pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga, svi naoružani dugim cevima, zauzelo pristupne saobraćajnice, objekte u blizini jezera Gazivode, brutalno su napali četiri osobe, držali ih kao taoce, a za nijednu od tih stvari nisu imali nikakav razlog, niti pravo. Oni nemaju šta da traže na severu KiM sa dugim cevima - poručio je Vučić naglasivši da su svi učesnici današnjeg upada bili Albanci, dok Srbija uopšte nije bila obaveštena.

Predsednik Srbije je taksativno naveo koje stavke kojih sporazuma su prekršene današnjim činom, za neke obrazloživši i na koji način je to izvršeno.

- Ove godine, 26. marta, ljudi koji su mirno sedeli i koji su pružili ruku Albancima, napadnuti su i pobacani na patos u jednoj sali, a onda je uhapšen Marko Đurić u želji da ga ponize, ne shvatajući da su time sami sebe unizili. Tražili smo da ga oslobode, a tek su ga u 19.22 doveli na administrativni prelaz Merdare. Danas je cela Srbija oko podneva znala da su albanski specijalci upali na Gazivode, u 13.55 glavni general Kfor-a kaže da nemaju podatke o tome - objasnio je predsednik napomenuvši da su pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga imali i raspoređene snajperiste oko Gazivoda koji su bili spremni da reaguju.

Na sever KiM samo uz dva uslova

Vučić je skrenuo pažnju da naoružani Albanci smeju samo uz dva uslova da se pojave na severu KiM - prva je saglasnost NATO, a druga dozvola lokalne srpske zajednice.

- Za prvi ne znam da li su imali dozvolu, ali drugi uslov je potpuno pogažen. Da li to znači da dogovori u Briselu vrede koliko traje konferencija za novinare, a posle toga ne vrede ništa? Da li to znači da ćemo ovako imati još 10-15 njihovih akcija u kojima će provocirati Srbe? U kojima je samo pitanje da li će neko da strada. Danas se videlo da srpska suza nema roditelja, da moramo sami o sebi da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni osim na sebe i svoju državu. Reakcija EU je takva da je rađe ne bih komentarisao. Pozvali su na uzdržanost sve strane. Od čega da se uzdržimo? To je moje pitanje za EU. Molim Mogerini, Kocijančić da mi objasne od čega da se uzdržimo. Otvarao sam fabriku u Nišu, je l' to greh? Od čega da se uzdržimo? Kažite mi, gospodo iz Brisela, od čega više da se uzdržimo ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemerja, ako možete - poručio je Vučić.

Pitao je i šta smo to uradili Albancima bilo gde da bi gazili sve sporazume koji su postignuti.

- Postavlja se pitanje zašto nisam hteo da se nađem sa Tačijem u Briselu, zašto nisam išao u Njujork. O čemu da razgovaram? Je l' Albanci imaju da nam kažu nešto drugo osim da nam prete ratom? Ne zovem Srbe da se ujedine protiv Albanaca, zovem ih da se ujedinimo u borbi za istinu, u poštovanju prava i pravde našeg naroda. Neko želi da napravi novo ravnotežno stanje, da se pokaže da je potpuno normalno prisustvo naoružnih albanskih specijalaca na severu KiM suprotno Briselskom dogovoru i da to više ne bude vest. Još tri puta ako se ovako nešto ponovi, to više ni neće biti vest. Ni za Srbe sa severa Kosova više neće biti vest. Brutalno su lagali da nikoga nisu zadržavali i privodili. Posle hapšenja Marka Đurića usledile su silne pretnje o kojima imam dokaze - rekao je Vučić.

Netačno vreme povlačenja sa Gazivoda

Predsednik Srbije je pojasnio da je evidentno da neko želi da ovo postane normalno stanje, pa da ne bude iznenađenje posle kada se dogodi da su kosovske bezbednosne snage sa dugim cevima na severu KiM. Takođe, on je rekao da su prištinske vlasti slagale oko vremena kada su se specijalci povukli sa Gazivoda.

- To su preneli svi mediji ne znajući da je u pitanju laž. Što se tiče naših akcija, danas sam se više puta čuo sa Jensom Stoltenbergom. Bar se javio čovek, javili su se i Amerikanci, dok neki uopšte nisu hteli da se jave. Znali su da mi se jave za raznorazne gluposti, a danas kada su dugim cevima maltretirali ljude neće da se jave. Pozivam Srbe sa KiM da budu mirni, molim Srbe da napuste barikade i da se vrate svojim kućama i molim ih da ubuduće uvek pitaju svoju državu Srbiju i da se ponašaju dostojanstveno i odgovorno kao i do sada - rekao je predsednik Srbije.

Foto: Tanja Valić / Tanjug

Vučić je naglasio da će neki vid dijaloga morati da se nastavi, "pa i sa ovakvim provokatorima, a zbog srpskog naroda", ali da to treba ostaviti rukovodstvu Srbije, ukazavši na to da je poverenje zbog svih prevara izgubljeno.

- U kojoj formi i na koji način će dijalog biti nastavljen ne mogu da preciziram, ostavite Vladi Srbije da donese odluku o tome. Pored svega i svih provokacija, moraćemo neki vid razgovora da nastavimo. Danas se videlo koliko sam bio u pravu povodom sporazuma jer ga oni nikada nisu želeli. S takvom politikom će nastaviti, lagaće ceo svet da žele dogovor, a samo žele poniženje Srba, to im je jedan jedini cilj - pojasnio je.

Vučić je potom pročitao razne izjave kosovskih i albanskih političara, pa upitao: "Jeste li videli da je neko iz Evrope reagovao? Jeste li videli negde sem na institucijama tzv. države Kosovo tzv. kosovsku zastavu? Niste, videli ste samo albansku".

Napadi na Srbe na KiM

Potom je naveo sve što je rađeno u protekla dva meseca uključujući hapšenja bez objašnjenja, krađe i paljenja - akcije usmerene prema srpskim porodicima na KiM, kamenovanja srpskih ambulanti i druge oblike vandalizma poput razbijanja vrata i paljenja datoteka, izgradnju magistralnog puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, kamenovanja Srba i drugih napada na Srbe, napad na sveštenika, pretnje srpskoj deci, zabrane kretanja...

- Srbija uvek reaguje umereno i dostojanstveno, mi želimo da se bavimo četvrtom industrijskom revolucijom, da se borimo za napredak naše ekonomije, da otvaramo fabrike, ali nećemo nikome dopustiti nasilje nad našim narodom rušeći sve sporazume koje smo postigli. Uvek ćemo se dijalogom i razumom voditi protiv bezumlja, nerazumevanja i namere onih koji bi da ratovima, nasiljem i dugim cevima uređuju sadašnjost i budućnost - rekao je Vučić.

Foto: Tanja Valić / Tanjug

Najviša borbena gotovost

Potvrdio je da je danas izdao naređenje podizanja najviše borbene gotovosti Vojske Srbije, naglasivši da će čuvati mir "gotovo po svaku cenu".

- Rekao sam "gotovo" zbog onih koji misle da mogu da prave generalne probe za isterivanje Srba sa KiM. Kad to budu pokušavali Srbija će naći način da svoj narod zaštiti. Molim ih da ne dolaze sa dugim cevima, molim ih da ne napaduju srpski narod i molim da ne testiraju strpljenje srpskog naroda i srpske države. Molim da dobro pročitaju sve dosadašnje sporazume i onda će dobro razumeti sve što sam večeras rekao. Nama je najvažnija sigurnost našeg naroda - poručio je Vučić.

Potom se zahvalio pripadnicima vojske i policije "koji su i danas pokazali punu sposobnost, izvršavali sva naređenja i pokazali koliko je Srbija spremna da zadrži mir, ali i da zaštiti stanovništvo".

- Što se tiče Albanaca, mi sa njima želimo dugotrajni mir, ali takođe on ne može da nastane na temeljima pogroma srpskog naroda i politici dugih cevi koju će da primenjuju na svaka dva meseca, kada im se učini da će im doneti neku korist. Ponovo kažem - Oluja i Bljeska neće biti dok sam ja predsednik - rekao je Vučić.

Srbiji je najvažniji mir

Odgovarajući na pitanja novinara, skrenuo je pažnju na najvažnije čega će se Srbija držati, ponovo obrazloživši da je Srbiji najvažniji mir.

- Jeste li čuli nekad da neki predsednik ide na kafu s dugim cevima? Potpuno je, kao, normalno da je predsednik otišao na kafu, prošetao, paradirao malo... Skupa je ta kafa, jeste čuli da tako ide neki predsednik na kafu - upitao je Vučić komentarišući izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome kako je išao na izlet na jezero Gazivode.

Što se tiče utisaka koje je Tači ispričao nakon svega, Vučić je rekao da su pogrešne i, kako je napomenuo, neko bi morao da Tačiju skrene pažnju na to.

- On je rekao da je uživao u lepoti koja je dar od Boga, ali treba da zna da je jezero veštačko, da ga lepotom nije obdario Bog, nego čovek i da je taj čovek Srbin, jer to su veštačko jezero napravili Srbi - naveo je Vučić.

Upitan kakav odgovor Srbija ima na provokacije Prištine i kako će reagovati ako albanska strana nastavi politiku dugih cevi na KiM, poručio da je Srbija saterana uza zid neodgovornošću Albanaca i još većom neodgovornošću pojedinih zapadnih predstavnika.

- Politika dugih cevi nije, ne sme i nikada neće biti politika pomirenja i dijaloga i politika koja donosi rešenje. Razgovori su ti koji donose rešenje, a kada ste saterani u ćošak, onda vam ostaje da budete uz svoj narod - rekao je, pa još jednom zamolio Srbe da se povuku sa barikada iako, kaže, zna koliko su nezadovoljni i besni: "Molim vas, braćo, idite kući i čuvajte svoje porodice. Na Srbiju možete uvek da računate".

Foto: Tanja Valić / Tanjug

Rekao je da je ovo treći put da Srbija ne reaguje na duge cevi i da to "ne znači da smo slabi i uplašeni, nego da smo odgovorni i ozbiljni".

Objasnio je i da su danas obavešteni ambasadori Rusije i SAD, kao i drugi važni ambasadori o tome šta se dogodilo.

- Imaću susret za dva dana sa Putinom i razgovaraćemo o svim važnim pitanjima za Srbiju, a prioritet je KiM. Konsultovaću se sa njim oko najvažnijeg - rekao je Vučić.

Na pitanje da li će od Putina tražiti pomoć ruske vojske, kao što je to svojevremeno tražila sirijska vlada, Vučić je istakao da bi voleo da Srbija, uz poštovanje za građane Sirije, bude mirna zemlja, uspešne ekonomije, zemlja budućnosti, a ne da bude pretvorena u pakao.

- Ne bih voleo da se veliki ratni sukobi odigravaju na našoj teritoriji i zato ću dati sve od sebe da se mir sačuva - poručio je.

Naveo je da nema sumnje da će obavestiti predsednika Rusije o svemu što se zbiva i tražiti njegovu podršku u svim međunarodnim forumima, ali i ukazati na licemerje sa kojim se na dnevnom nivou suočavamo i zatražiti savet od njega.

Neki su današnju akciju odobrili

Na pitanje da li misli da je Tači samoinicijativno upao na sever bez konsultacije sa drugima, Vučić je odgovorio: "Lično sam apsolutno uveren da su neki ljudi znali za ovo i da su ovu akciju odobrili, ali ne mogu o svemu da govorim. Ne mogu više da vam kažem. Dovoljno mi je jasno po javljanju i ne javljanju ko je mogao da zna, a ko ne, ali dobro, to je njima na savest".

Upitan da li će spustiti nivo borbene gotovosti i kada, Vučić je poručio: "O tome ću da razmišljam i pričam sa načelnikom Generalštaba nakon čega ćemo proceniti i odlučiti. Kad donesem odluku o strepenu borbene gotovosti Vojske Srbije javnost će biti obaveštena. To je suvereno pravo predsednika. Nikoga ne ugrožavamo. Dobro je da vidimo i u kakvom stanju nam je vojska. Tek danas vidimo koliko vojska može da bude odvraćajući faktor u prevenciji bilo kakvih sukoba".

Komentari opozicije

Vučić je, kada su ga novinari pitali za kometar povodom toga što su lideri Saveza za Srbiju pozvali njega i "njegove koalicione partnere, Tačija i Haradinaja, da se ne igraju sa krhkim mirom u regionu zarad ličnih interesa i ranijih dogovora", poručio da Srpska lista nije u koaliciji sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, ali da su svi koji su u Savezu za Srbiju bili sa Tačijem na listi i to kada nije bilo potrebe za tim: "Kada nije bilo ni granice na Jarinju i Brnjaku, oni su išli u koaliciju sa njim da bi uspostavili granicu na Jarinju i Brnjaku, ali šta ćete, za neke situacija ne može nikada da bude dovoljno ozbiljna, da bi oni bili ozbiljni i odgovorni. Prosto su takvi, zato i imaju 9 ili 10 odsto i to je to. Ne može se ozbiljna politika zasnivati na mržnji, posebno ne, kada su vam zemlja i narod ugroženi, a vi u tom trenutku idete protiv svoje zemlje ne biste li dobili neke sitne političke poene, a po tom pitanju su isti kao Tači. Ako je on ovo radio da bi izbegao ne znam šta, e, tako se i oni ponašaju, na potpuno isti način".

Izvor: blic.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati