Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 07. 2018.  - Autor: B92

Samit Zapadnog Balkana iduće nedelje u Londonu

Peti samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa biće održan sledeće nedeljeu Londonu.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Glavne teme 9. i 10. jula biće unapređenje ekonomske stabilnosti, bezbednosti i političke saradnje.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa nemačke kancelarke Angela Merkel, čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona

Pored premijera Albanije, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova, Britanija je kao domaćin na samit pozvala EU partnere, uključujući Austriju, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Italiju i Sloveniju. 

Pozvana je i Bugarska, koja je bila domaćin samita EU-Zapadni Balkan u maju u Sofiji, kao i Poljska koja će biti domaćin Samita ZB 2019. 

Na samitu u Londonu učestovaće prvi put i Grčka, rekao je juče grčki premijer Aleksis Cipras u Solunu posle sastanka sa premijerima Rumunije i Bugarske i predsednikom Srbije. 

Kada je reč o ciljevima Samita, prvi se odnosi na povećanje ekonomske stabilnosti kroz unapređenje poslovnog okruženja, ohrabrivanje preduzetništva, rešavanje problema nezaposlenosti mladih i poboljšanje regionalne međupovezanosti. 

Drugi cilj tiče se regionalne bezbednosne saradnje kako bi se odgovorilo na zajedničke pretnje, uključujući korupciju, organizovani kriminal, trgovinu ljudima, drogom i oružjem, terorizam i nasilni ekstremizam. 

Lideri ZB i evropski partneri radiće i na unapređenju političke saradnje radi rešavanja bilateralnih sporova i prevazilaženja problema koji su proistekli iz sukoba devedesetih, kao i sa ciljem jačanja demokratije i rodne ravnopravnosti. 

U okviru Berlinskog procesa do sada su održana četiri samita - u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016) i Trstu (2017). 

"Velika Britanija želi snažan, stabilan i prosperitetan region Zapadnog Balkana. Kao domaćin skupa u Londonu pokazujemo naše interesovanje i angažman na stabilnosti regiona pred izlazak iz EU", navodi se na sajtu britanske vlade. 

Na marginama Samita biće održani forumi i paneli uz učešće civilnog društva.

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage