Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

27. 06. 2018.

AMERIČKA VEZA Ko je žena koja će biti "glavni link" Beograda, Prištine i SAD u pregovorima o Kosovu

Razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija održani u nedelju u Briselu uz posredovanje EU, uveli su u igru i jedno, za širu javnost, novo lice - Angelinu Ajnhorst. Ona će, prema sazanjima "Blica", biti stara-nova spona između Beograda, Prištine, EU, ali i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u pregovrima o Kosovu.

AMERIČKA VEZA Ko je žena koja će biti "glavni link" Beograda, Prištine i SAD u pregovorima o Kosovu

Foto:Blic

Ova činovnica iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) se, inače, nalazi na čelu Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u ovoj instituciji.

Do sada nije bila toliko eksponirana kao drugi evropski zvaničnici, ali bi to moglo da se promeni, s obzirom na to da će joj jedan od zadataka biti da intenzivira i ubrza razgovore između predstavnika Beograda i Prištine. Takođe, u opisu posla joj je i da poradi na tome da se već postignuti sporazumi sprovode u što većoj meri.

Angelina Ajhorst  
Foto: Wikipedia

Angelina Ajhorst

Diplomatski izvori “Blica” objašnjavaju da to nije ništa neuobičajeno, jer je Ajnhorst sve to i do sada radila, doduše ne na način da sa tim bude upoznata šira javnost. Ona je zapravo u ime šefice evropske diplomatije Federike Mogerini razgovarala sa svima, ali je njen zadatak sada za nijansu drugačiji jer se, prema najavama sve tri strane u dijalogu, približava konačno rešenje, a zahtevi za većom uključenošu sila izvan EU su sve glasniji.

- Ona je i do sada odlazila po raznim zemljama gde je razgovarala o mogućem trajnom rešenju. U suštini, dijalog između Beograda i Prištine ostaje u istom formatu, samo što će ona sada između tih sastanka koordinirati, usaglašavati i usklađivati stavove - priča naš izvor.

Međutim, ono što je “zaparalo uši” jeste da će, osim po Evropi, Ajnhorst posećivati i Ameriku u vezi sa Briselskim dijalogom. To je potrvdio i srpski šef diplomatije Ivica Dačić koji je naveo da nema nikakvih novina, i da ona “dolazi kod jednih i drugih, razgovara, ide u Ameriku, učestvuje kao deo tima šefice diplomatije EU Federike Mogerini”.

Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači  
Foto: I.M.J. / RAS Srbija

Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači

Zanimljiv momenat u celoj priči je to što se Ajnhorst pojavljuje kao spona između dve suprotstavljene strane i SAD, baš u periodu kada prištinske vlasti, i to mesecima unazad, traže uključivanje Amerike u dijalog. To je činio i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kao i predsednik Hašim Tači.

Kako će brifovati Amerikance

Iako je u više navrata sugerisano da se Amerika neće direktno uključiti u razgovore “pored žive i zdrave EU”, niko nema sumnje da SAD itekako u tim razgovorima, doduše indirektno, učestvuju.

To potvrđuju i izvori “Blica” koji navode da je njen posao da sa Amerikancima koordinira rad, obaveštava ih šta se dešava...

- Izveštava ih, drži ih u toku, sugeriše ako negde treba da “pritisnu” Albance za koje su, u prvom redu, oni “zaduženi” - priča naš izvor.

"Šatl diplomatija"

Ajnhorst će u narednim mesecima biti u stalnom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, po principu “šatl-diplomatije”, tako što će učestalo putovati na liniji Brisel-Beograd-Priština i pokušavati da uskladi stavove dve strane.

Aleksandar Vučić i Angelina Ajnhorst  
Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo

Aleksandar Vučić i Angelina Ajnhorst

Ti sastanci će, navode “Novosti”, nekada biti javni, a nekada ne, kao i da bi ona mogla da, kada ima potrebe, “signalizira da se u Briselu organizuju sastanci na najvišem političkom nivou”.

Sve ovo nije nikakvo iznenađenje, s obzirom na sve učestalije najave da bi dijalog između Beograda i Prištine trebalo da se intenzivira, ubrza i da, kako se navodi u evropskim dokumentima, “Srbija hitno postigne pravno obavezujući sporazum sa Kosovom”.

Po funkciji koju obavlja, Ajnhorst je uključena i u Briselski dijalog, a u njega je bila uključena i direktno, pre nekoliko dana, kada je posredovala u tehničkim pregovorima Beograda i Prištine u Briselu, koji su bili prethodnica Vučićevog i Tačijevog nedeljnog susreta.

Ko je Ajnhorst?

Angelina Ajnhorst, inače Holanđanka, pri Evropskoj uniji radi više od 20 godina. Tačnije, 1996. godine dolazi u Evropsku komisiju u Brisel, gde je obavljala različite poslove. Radila je i kao savetnik, a bila je i na raznim funkcijama, od šefica za razvoj i regionalnu saradnju pri Delegaciji EU u Jordanu, od 2008. je predvodila delegaciju EU u Siriji za političke i ekonomske poslove, štampu, informacije i kulturu. Dve godine kasnije imenovana je za ambasadora EU u Libanu, a od 2015. je na funckiji direktora za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku pri EEAS.

Angelina Ajnhorst i Ivica Dačić  
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo

Angelina Ajnhorst i Ivica Dačić

Ajnhorst je studirala je jezike i kulturu, a ima i specijalističke diplome iz međunarodnog prava, ljudskih prava i prava međunarodnih organizacija. Pre EU, radila je u raznim organizacijama civilnog društva u Somaliji, Kairu, kao i u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Čest gost Beograda

Iako se može čuti da je možda naklonjenija albanskoj pre nego srpskoj strani, Ajnhorstova uglavnom govori isto što i drugi evropski zvaničnici, pre svega kao i njena nadređena, šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

U Beogradu je boravila na desetine puta, gde se najčešće sretala sa aktuelnim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, sa kojima je imala razgovore i po inostranstvu, na raznim evropskim skupovima.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage