Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 04. 2018.

Dačić: Smešne su izjave da će ZSO biti formirana u skladu sa kosovskim zakonima

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Srbija pazi na svoje državne interese i da svi, na neki način, razumeju našu poziciju. Poručuje Srbima na KiM da izdrže i opstanu.

Dačić: Smešne su izjave da će ZSO biti formirana u skladu sa kosovskim zakonima

Foto:Blic.rs

Ivica Dačić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je njegov grčki kolega Nikos Kocijas istakao da su odnosi dve zemlje dobri, ali da bi trebalo da se materijalizuju.

- Trebalo bi da nađemo načine da saradnja Srbije i Grčke bude konkretna i plodotvornija. Sa Francuskom dugi niz godina pokušavamo da resetujemo naše odnose i mi ćemo sledeće godine obeležiti 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 100 godina od savezništva i kraja rata u čijoj završnici su naše i francuske trupe zajedno učestvovale - ističe Dačić.

Nikos Kocijas i Ivica Dačić Foto: Ministarstvo spoljnih poslova / Promo

Nikos Kocijas i Ivica Dačić

Dodaje da je razmimoilaženje nastalo raspadom biše Jugoslavije i da je Francuska priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Ministar spoljnih poslova Srbije napominje da ne misli da su razgovori sa Prištinom u završnoj fazi.

- Oni su tek u početnoj fazi, o tehničkim pitanjima se vodi dijalog i Priština ne želi da razgovara o trajnom rešenju. Mnoge zapadne zemlje koje su priznale Kosovo smatraju da je to već rešeno i samo treba da nateraju Srbiju da prizna Kosovo. Mislim da je svima jasno i verujem da će predsednik Vučić reći da ta opcija, da Srbija prizna jednostran akt, ne postoji - objašnjava ministar Dačić.

Ministar spoljnih poslova rekao je i da su smešne izjave da će ZSO biti formirana u skladu sa kosovskim zakonima.

- To bi bilo isto kada bi Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio delove Dejtonskog sporazuma, to je smešno, oni mere koliko smo mi čvrsti - rekao je Dačić i poručio da je stav Srbije jasan i da nema kompromisa i dileme oko ZSO.

Kaže i da je grčki ministar predložio trilateralu Srbija-Španija-Grčka.

"EU razume naše odnose sa Rusijom"

- Neke nervira to što ja radim jer neke države povlače priznanje. Taj dijalog treba da se vodi i zato su sastanci važni, da svi vide kakva je pozicija Srbije - napominje Dačić.

Dodaje da velike sile poštuju stanje na terenu i da Srbi na KiM treba da izdrže i opstanu. Dačić ističe i da Srbija pazi na svoje državne interese i da svi na neki način, razumeju našu poziciju.

- Apelujemo na velike sile da pokažu suzdržanost - poručuje Dačić.

Odgovarajući na pitanje da li je na putu Srbije ka EU veći problem Kosovo ili dobri odnosi sa Rusijom, Dačić kaže da je to pitanje Kosova.

- Odnosi sa Rusijom jesu tema, ali oni razumeju našu poziciju koja je potpuno jasna. Mi gledamo naše državne i nacionalne interese i u tom smislu je naša pozicija nepromenljiva i nećemo se pridržavati restriktivnih mera - rekao je Dačić.

O pevanju: Gosti iz inostranstva odlaze zadovoljni

Govoreći o svom pevanju gostima iz inostranstva, Ivica Dačić kaže da njegovi gosti iz Srbije odlaze zadovoljni što im je pružena mogućnost da se neformalno lepo provedu.

- Ja ne pevam na sastanku, smešno je da se o tome priča, to je moja stvar šta ja radim sa njima, bitni su rezultati - poručuje ministar.

Kaže da je Tito imao neposrednu diplomatiju i da danas gde god ga pomene, otvaraju se sva vrata.

- Vreme namćora je prošlo, imali smo ih dosta - poručuje Dačić.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage