Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 11. 2017.  - Autor: Pressonline

HAG IZRIČE PRESUDU MLADIĆU ZA 2 DANA: Tužioci traže doživotnu robiju

Haški tribunal izreći će 22. novembra prvostepenu presudu generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, više od 22 godine posle zločina za koje je optužen.

HAG IZRIČE PRESUDU MLADIĆU ZA 2 DANA: Tužioci traže doživotnu robiju


Foto: Profimedia

General Mladić (75) optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimana iz Srebrenice, progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje za taoce „plavih šlemova“ UN 1992-95. 

To su, po tužiocima, bila četiri udružena zločinačka poduhvata „u cilju stvaranja srpske države na velikim delovima teritorije BiH“ sa što manje muslimana i Hrvata. Dve tačke optužnice Mladića terete za genocid, a pet za zločine protiv čovečnosti: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Tužioci su, u završnoj reči u decembru 2016, zatražili da Tribunal izrekne Mladiću doživotnu kaznu zato što je u svim tim zločinima presudna bila „Mladićeva ruka“, odnosno „zločinačka namera da se bosanski muslimani i Hrvati trajno uklone s teritorije na koju su lideri bosanskih Srba polagali pravo“.

Izvor: Pressonline

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage