Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 08. 2017.  - Autor: Pressonline

Dačić o konsultacijama u vezi Makedonije: Evo šta će Srbija preduzeti

Država će preduzeti mere da zaštiti naše interese u Makedoniji, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić o konsultacijama u vezi Makedonije: Evo šta će Srbija preduzeti

Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će država preduzeti mere da zaštiti naše interese u Makedoniji i istovremeno preispitati našu osposobljenost i kapacitete za obavljanje posla u aktuelnim uslovima u toj zemlji.

- Već sledeće sedmice, posle sastanaka koje ćemo ovde imati, a imaćemo i sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, deo našeg osoblja biće vraćen u Skoplje, a ambasador će biti vraćen kasnije, kada završimo sve konsultacije koje imamo nameru da sprovedemo ovde u Beogradu - kazao je Dačić za Tanjug.

On je objasnio da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni, jer je nedvosmisleno, sa jasnim dokazima, ustanovljeno pojačano ofanzivno delovanje prema Republici Srbiji, u čemu je, kako kaže, svakako prisutan i strani faktor.
- Mi ćemo preduzeti mere da se pripremo za rad u jednom takvom okruženju - istakao je ministar, ali i naglasio da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom.

Dodao je da je o ovoj temi jutros već razgovarao sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučiće i predsednikom Vlade Anom Brnabić.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, kako dodaje, juče obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije o povlačenju celokupnog osoblja Ambasade Republike Srbije u Skoplju na konsultacije u Beograd.

- Mi nedvosmisljeno želimo dobre odnose sa Makedonijom. Želimo da gradimo dobre odnose, zato što smo susedi, zato što imamo mnogo zajedničkih interesa i zato što su to dva bliska naroda. Ali naša obaveza je da zaštitimo naše interese, i u skladu sa tim ćemo primenjivati osnovne diplomatske principe u međunarodnim odnosima, odnosno princip reciprociteta u svim oblastima - ističe Dačić.

Izvor: Pressonline

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage