Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 07. 2017.  - Autor: Pressonline

Srbija trenutno vodi 300.000 sudskih sporova

Srbija vodi 300.000 sudskih sporova, a tu se ubrajaju svi postupci u kojima je država tužena ili tužilac, piše Politika.

Srbija trenutno vodi 300.000 sudskih sporova
Foto: Thinkstock

List navodi da je u Državno pravobranilaštvo u prvih šest meseci ove godine stiglo novih 160 tužbi za naknadu štete zbog neosnovanog pritvora.

Zamenica državnog pravobranioca Dubravka Zečević rekla je za list da sudije na osnovu svog uverenja donose odluku o pravičnoj nadoknadi nematerijalne štete.

"Sudovi donose odluku o visini štete na osnovu svih konkretnih okolnosti u svakom pojedinačnom slučaju. Ne postoji 'tarifa' za dan proveden u pritvoru", rekla je Zečević. 

Prema njenim rečima u proseku se za jedan dan neosnovanog pritvora isplaćuje 5.000 dinara. Najniže naknade su oko 2.000 dinara, a najviše dosuđene 15.000 dinara. 

Ona je dodala da su odštetni zahtevi su veći od toga, pa građani koji su bili neosnovano pritvoreni najčešće traže od 15.000 do 20.000 dinara po danu provedenom u zatvoru. 

Zečević je rekla da zastupanje države u parnicama za naknadu štete za neosnovani pritvor čini manji deo postupaka u koje je trenutno uključeno Pravobranilaštvo.

Izvor: b92.net

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage