Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 06. 2017.

Kif: Naših prvih 180 godina

Britanski ambasador Denis Kif ocenio je u autorskom tekstu za "Politiku" da suštinu odnosa Srbije i Britanije čine zajedničke vrednosti.

Kif: Naših prvih 180 godina

Foto:B92.net

Osim toga tu su, kako navodi, i pozitivni ljudski primeri saradnje i savezništva, kojih je, kako kaže u prethodnih 180 godina diplomatskih odnosa bilo zaista mnogo.

On podseća da je šef britanske diplomatije Boris Džonson prilikom svoje poslednje posete Beogradu izjavio da su Britanija i Srbija "iskreni, stari prijatelji".

"Stari prijatelji nekada u životu imaju i nesuglasice, ali smatram da je važno nikada ne ispustiti iz vida ono što je temelj prijateljstva", kaže Kif.

Kif i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić govorili su u ponedeljak na otvaranju izložbe u Kragujevcu kojom je obeleženo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije, a britanski amasador ocenjuje da je simbolika tog događaja bila višestruka.

On podseća da je na mestu na kome se nalazi zdanje Stare skupštine usvojen prvi ustav moderne Srbije i dodaje da je u Kragujevcu, tadašnjoj prestonici, pukovnik Džordž Lojd Hodžis , predao knezu Milošu akreditivno pismo lorda Palmerstona kojim potvrđuje da ga je kralj Vilijam Četvrti imenovao za konzula u Kneževini Srbiji čime je postao jedan od prvih akreditovanih diplomata u tadašnjoj kneževini.

Zvanični odnosi dve zemlje traju od 1837. ali razliciti dokumenti i spomenici kulture podsećaju na to da su važni kontakti između Britanije i Srbije postojali i mnogo ranije, kaže Kif.

Temelj prijateljstva Britanije i Srbije su, ocenjuje, veliki ljudi, njihovo delo, nasleđe i vrednosti, koji su prisutni u svim sferama života i rada:od umetnosti i nauke, do sporta, mode i zabave.

To su velikani poput Dositeja, Pavla i Bogdana Popovića, Mihajla Pupina, Borislava Pekića, Čedomilja Mijatovića, Jevrema Grujića, Miloša Crnjanskog. Za kvalitet naših odnosa su neprocenjivi i Frensis Makenzi, admiral Ernst Trubridž, Lejdi Padžet, mis Irbijeva, Flora Sends, Timoti Džon Bajford i mnogi drugi koji su izabrali da postanu i Beograđani, navodi ambasador.

"Pozivam vas da u svim sferama života i rada, inspirisani nasleđem ljudi koje sam pomenuo, zajedno radimo za još mnogo godina saradnje Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije", zaključuje Kif.

Izvor: B92.net

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage