Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 06. 2017.

"Balkan čeka pomoć Evrope i SAD, a njih to ne interesuje"

Geopolitički analitičar Džordž Fridman smatra da situacija na Zapadnom Balkanu ne može da se reši, dok države ne počnu da sarađuju i ne budu u konfliktu.

"Balkan čeka pomoć Evrope i SAD, a njih to ne interesuje"

Foto:B92.net

On je u Beogradu, na poziv Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, a kao model saradnje na Balkanu predlaže konfederaciju.

Na pitanje kako vidi situaciju u regionu u trenutku izbora na Kosovu na kojem je najviša glasova osvojio Ramuš Haradinaj,Fridman kaže da ne veruje da situacija može biti teža.

"Stalno ima tenzija u regionu, i to zbog nemogućnosti da neke stvari rešite i ostavite za sobom, i konstantnog očekivanja da će neko da uradi nešto za vas. Osnovni cilj bivših jugoslovenskih republika je ekonomski, društveni i politički razvoj i treba da se fokusirate na to. Jedan od razloga zašto je ovaj region bio vrlo razvijen u istočnom bloku pod Titom, a pre rata, je što su se razlike ako nisu stavljane po stranu, bar su se prikrivale. Krajnje je vreme da ovaj region shvati da može da ima ogroman ekonomski rast, ili konflikte, ali ne može da ima i jedno i drugo", navodi Fridman. 

A kakvo rešenje vidi za region, da li su evrointegracije rešenje? 

"Kada uđete u EU, onda imate i sve probleme EU. Evropska unija jedva da funkcioniše sada, u odnosu na ono što je bilo pre 10 godina. Istorijski odgovor za ovaj region je neka vrsta konfederacije, i sad, svaka republika će reći da je to nemoguće, jer se svašta desilo pre 20 godina, i onda će vaša deca živeti sa tim. Ali strateški je važno da region preuzme odgovornost za sebe, da shvatite da su se npr. Nemci i Francuzi mrzeli i da tako nije više moglo", ocenjuje on. 

Međutim, poslednji put kada je na prostoru Balkana bila federacija to se završilo ratom. 

"Jeste, tako je bilo i sad možete to da iskoristite kao izgovor za još ratovanja, ili primer šta upravo ne treba da se uradi. Opet se vraćamo na to šta ovaj region želi da postigne. Jedan od problema je što se stalno pitate ko će da nam pomogne, 'da li će Evropa da nam pomogne, da li Amerika', a odgovor je da nikoga ne zanima da vam pomogne, kao vas same, tako da morate sami sebi da pomognete", zaključuje Fridman za B92.

Izvor: b92.net

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage