Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 05. 2017.

Nova sednica Skupštine

Skupština Srbije počeće danas novu sednicu. Na dnevnom redu su predlozi zakona o dopuni Zakona o Agenciji za osiguranje depozita i Zakona o osiguranju depozita.

Nova sednica Skupštine

Foto:B92.net

Na dnevnom su i Predlog zakona o davanju državnih garancija za zajam Nemačke razvojne banke KWF EPS-u u iznosu od 45 miliona evra za projekat "Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A", kao i Predlog zakona o davanju garancije po zaduženju Akcionarskog društva ''Elektromreža Srbije'' za Regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

U saopštenju se navodi i da će na dnevnom redu četvrte sednice redovnog zasedanja Skupštine, sa šest tačaka dnevnog reda, biće i izmena Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora parlamenta koji je podnela Poslanička grupa Demokratska stranka. 

Poslanici će razmatrati i o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podnela predsednica parlamenta. 

Predloženim dopunama Zakona o Agenciji za osiguranje depozita predviđeno je da agencija može devizna sredstva ulagati i u devizne dužničke hartije od vrednosti koje izdaje Srbija ili Narodna banka Srbije 

Kako je navedeno u tom predlogu, ta ulaganja su moguća u okolnostima značajnih promena na međunarodnom finansijskom tržištu uzrokovanih postojanjem negativne kamatne stope na depozite kod stranih banaka. 

Dopunom postojeće zakonske obaveze smanjiće se i troškovi koji su uzrokovani negativnim kamatnim stopama u Evrozoni, a time bi se, imajući u vidu pozitivne stope prinosa na hartije od vrednosti čiji je izdavalac Srbija, omogućilo efikasnije raspolaganje sredstvima, pre svega,fonda za osiguranje depozita i ostvarila zakonska obaveza da se na sredstva tog fonda moraju ostvarivati odgovarajući prihodi. 

Predlogom zakona o davanju državnih garancija za zajam Nemačke razvojne banke KWF EPS-u za projekat "Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A", Srbija preuzima obavezu da jemči za obaveze EPS-a prema KWF banci po osnovu Sporazuma o zajmu zaključenog izmedju te banke i ovog domaćeg Javnog preduzeća 28. februara 2017. u Beogradu. 

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o davanju garancije Srbije u korist KWF banke za kredit Elektromreže Srbije u visini 15 miliona evra, koji je namenjen za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

Izvor: b92.net

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage